Luipaardgekko

Luipaardgekko in stilstand

De Luipaardgekko als huisdier

Herkomst Luipaardgekko

De herkomst van de luipaardgekko ligt in West India en een aantal omringende landen. Dit zijn Pakistan, Afghanistan en Iran. Ze komen voor in gebieden met veel gras en woestijnen. Er is meestal geen water in de buurt. Luipaardgekko’s zijn bodembewoners die via dauw van rotsen, stenen, takken of planten hun vocht binnen krijgen.

Luipaardgekko actief

De luipaardgekko is actief in de schemer en gaat z’n hol weer in wanneer het te koud wordt. Dit zijn doorgaans holen gegraven door knaagdieren. Meestal is het in de nacht zo koud dat dan hij dan weer z’n hol in gaat. Overdag zijn ze rustig en doen ze niet veel. Het kan wel dat ze boven de grond komen om op te warmen. De luipaardgekko is een populaire reptielensoort.

Bijten luipaardgekko’s?

Bijten doen luipaardgekko’s vrijwel niet. Echter kunnen ze wel heel hard bijten als het moet. Een luipaardgekko is niet een puppy die graag opgepakt en geknuffeld wil worden. Iedere keer dat je de luipaardgekko uit het terrarium haalt neem je ook een risico. Het is verstandig dit niet te lang te doen omdat het temperatuurverschil voor verschillende gezondheidsproblemen kan zorgen.

Luipaardgekko koppel
Een koppel luipaardgekko’s.

Staart van de luipaardgekko

Om die reden kunnen luipaardgekko’s ook beter niet op de grond gezet worden. Het is dan te koud voor de gekko. Als je hem per ongeluk laat vallen kan zijn staart er af breken. Dit gebeurt ook wel eens in een gevecht tussen twee mannetjes. De staart zal één keer in z’n geheel terug groeien maar dat is ook de enige keer dat dit gebeurt.

Winterslaap luipaardgekko

Een luipaardgekko houdt in het wild een winterslaap. In gevangenschap kun je er voor kiezen om dit na te bootsen. Of je het na bootst of niet, de kans is groot dat het dier alsnog in een bepaalde rustmodus terecht komt omdat de winterslaap nou eenmaal in zijn cyclus zit.

Als je er voor kiest om het niet na te bootsen dan moet je rekening houden met een periode waarin ze minder zouden kunnen gaan eten en iets gaan afvallen. Als dit te erg wordt kun je ze vettere en meer eiwitrijk voedsel gaan geven. Mocht je er wel voor kiezen de winterperiode na te bootsen dan kun je de temperatuur van het terrarium verlagen naar zo’n 10 graden en de verlichting naar 8 uur per dag. Begin hiermee geleidelijk in november en eindig hiermee begin maart.

Ze zullen moeite hebben om hun voedsel te verteren en zullen daarom veel slapen. Ze leven in die periode van de vetvoorraad in de staart. Als de luipaardgekko te veel afvalt is het verstandig om de kunstmatige winterperiode te beëindigen en hem meer voedsel te geven. Als de luipaardgekko jonger is dan 2 jaar dan is het niet verstandig de winterperiode na te bootsen.

Luipaardgekko terrarium

Mannetje en vrouwtje

In een luipaardgekko terrarium kan het beste maximaal 1 mannetje zitten. Ze zijn vrij territoriaal ten opzichte van andere mannetjes. Per koppel dat je huisvest heb je een terrarium ter grootte van 80x40x40 centimeter nodig. Hoe meer dieren, hoe groter het terrarium.

Lampen terrarium luipaardgekko

De lampen in het terrarium dienen zo’n 12 uur per dag aan te zijn. De temperatuur op ongeveer 28 graden behalve op de warmteplek waar de temperatuur tot wel boven de 30 graden mag uitkomen.

De luipaardgekko kan er immers zelf voor kiezen die plek te verlaten als hij dit wilt. Het is handig om de warmteplek aan een van de twee kanten van het terrarium te maken zodat je een verloop van temperatuur krijgt van de ene kant naar de andere kant.

Bodembedekking terrarium luipaardgekko

Als bodembedekking kun je kiezen voor grof zand of speciaal reptielenzand uit de dierspeciaalzaak. Het is belangrijk dat je een dikke laag aanbrengt omdat ze graag graven. Ook wil de luipaardgekko een aantal schuilplaatsen. Vooral wanneer je meerdere dieren in een terrarium hebt is het voor de luipaardgekko fijn om zich even te kunnen isoleren. Dit soort plekken kun je maken met behulp van bloempotten of stenen.

Veenmos en waterbak

Aan de minder warme zijde van het terrarium dient een schuilplaats te zijn waar in je veenmos hebt gedaan. Het veenmos helpt de luipaardgekko bij het vervellen en geeft het vrouwtje ook een plek om haar eieren af te zetten.

Tenslotte is het belangrijk een waterbak in het terrarium te plaatsen die niet te diep is. Ze moeten er eenvoudig weer uitkunnen en ze moeten er niet in kunnen verdrinken. Als verder opvullen kunnen kunstplanten een toevoeging zijn maar gebruik geen echte planten omdat krekels dit kunnen opeten.

Een luipaardgekko aan het bewegen
Een luipaardgekko in zijn terrarium

Wat eet een luipaardgekko?

Een luipaardgekko eet verschillende soorten insecten. Krekels, sprinkhanen en kakkerlakken zouden het hoofdbestanddeel van zijn voedsel kunnen zijn. Dit kan worden aangevuld met meelwormen die minder voedingswaarden bevatten.

Als de luipaardgekko groter wordt kun je ze ook grote insecten geven. In de dierspeciaalzaak kun je kiezen tussen verschillende groottes van insecten. Het voer dient bepoedert te worden met calcium supplement voor de botten van de luipaardgekko.

Hoe vaak moet je een luipaardgekko voeren?

Hoe vaak je een luipaardgekko moet voeren kom je achter door het een en ander uit te proberen. Er mogen gerust een paar insecten rond lopen in het terrarium maar je wilt er ook niet te veel in hebben. Probeer zelf uit te vinden hoe veel je luipaardgekko(‘s) nodig hebben. Als je ze voert met krekels zou je kunnen beginnen met 1 keer in de 2 tot 3 dagen een aantal krekels er in te zetten en kijken hoeveel er na die dagen nog in zitten. Als het er veel zijn dan hoef je het nog even niet aan te vullen en anders wel.

Hoe ziet een luipaardgekko eruit?

De luipaardgekko ziet er uit als een hagedis. Het is een hagedis van ongeveer 20 centimeter met een grote staart. De luipaardgekko is grijs met geel en heeft zwarte en bruine vlekken. Zijn huid heeft heel veel bultjes en ze voelen heel zacht.

Kan een luipaardgekko alleen?

Een luipaardgekko kan alleen in een terrarium zitten. Dat is geen probleem. Ze kunnen echter ook goed met soortgenoten in een terrarium maar zorg wel dat je maximaal één mannetje per terrarium huisvest omdat ze anders kunnen gaan vechten.

Een Luipaardgekko verstopt zich graag
Een Luipaardgekko wil zich graag kunnen verschuilen.

Hoe verzorg je luipaardgekko?

Een luipaardgekko verzorg je door hem te voeren, zijn terrarium schoon te houden en hem te voorzien van licht en warmte. Het is geen reptiel dat graag opgepakt wil worden dus dat hoeft ook niet. Let goed op of de luipaardgekko afvalt want dan kan er eventueel wat aan de hand zijn.

Hoe oud wordt een luipaardgekko?

Een luipaardgekko wordt gemiddeld 20 jaar oud.

Andere reptielen soorten