Baardagaam

Een baardagaam

De herkomst van de baardagaam ligt in Australie. De hagedis komt in dit land voor in de woestijn- en rots gebieden. De baardagaam wordt veel als huisdier gehouden. Het maakt het een populair huisdier.

Dit komt vooral omdat ze goed hanteerbaar zijn. Dat komt ook doordat de baardagaam relatief eenvoudig tam te maken is ten opzichte van andere reptielen. Deze hagedissen leven voornamelijk op de grond.

Het zijn solitaire dieren. Dit betekent dat ze meestal alleen leven. Het is overigens wel mogelijk om meerdere baardagamen te houden in één terrarium. Doe dit alleen wel voorzichtig en laat je eerst goed informeren over hoe je dit het beste kunt doen.

Baardagamen zijn koudbloedige dieren. In de Australische woestijnen kan het overdag enorm heet worden en ’s avonds en ’s nachts kan het heel erg afkoelen. De baardagaam is daarom genoodzaakt zijn temperatuur goed te regelen.

Ze gaan in de zon liggen om hun lichaam op te warmen en ze doen hun bek open om juist af te koelen. Op die manier regelen ze hun lichaamstemperatuur. De baardagaam als huisdier heeft een kunstmatige zon (UV lamp) nodig om zijn temperatuur te kunnen laten toenemen.

Baardagaam terrarium

Een baardagaam terrarium kan van verschillende materialen gemaakt zijn. Ze kunnen van hout gemaakt worden maar het meest gangbaar is glas. Glas is ook handig omdat het eenvoudig schoon gemaakt kan worden.

Evenzeer is er een plek nodig in het baardagaam terrarium voor een warmtelamp. De hagedissen zullen daar vaak onder gaan liggen op een steen of een tak om hun lichaamstemperatuur op te warmen. Per baardagaam is er ook een hol nodig. Ze gaan daar namelijk graag in uitrusten of slapen. Soms willen ze zich er ook even in terug trekken.

Tevens kan de bodembedekking van het terrarium bestaan uit beukensnippers of uit zand. Zand zal af en toe schoongemaakt moeten worden met een zeefje. Dan kan eenvoudig de rotzooi er uit gezeefd worden zonder dat al het zand weggegooid hoeft te worden.

Voorts liggen baardagamen af en toe ook graag in het water. Op deze manier kunnen ze hun lichaam wat afkoelen en een bad nemen. Zorg er wel voor dat het niet te diep is omdat ze anders kunnen verdrinken. Ook drinken de baardagamen uit de waterbak.

Overigens kunnen ze ook leren te drinken op andere manieren maar dat is maar net hoe ze het hebben geleerd. Voor de rest kan het terrarium van een baardagaam aangekleed worden met kunstplanten, kurken achterwanden, nep rotsen, takken en halve bloempotten. Het terrarium kan daardoor een erg interessante plek zijn om naar te kijken.

Een baardagaam is rustig
Een baardagaam kan heel rustig zijn

Baardagaam baby

Baardagaam baby’s komen uit eieren. Een mannetjes baardagaam zet zijn zwarte baard op als hij wil paren met een vrouwtje. Het vrouwtje gaat dan zwaaien met haar voorpoten en de eieren worden bevrucht. Het vrouwtje heeft de mogelijkheid sperma op te slaan. Ze kan dit dan op een later moment gebruiken voor wanneer ze weer eieren gaat leggen.

Bij een baby baardagaam weet je nog niet direct wat het geslacht is. Dit is pas op een later moment te bepalen. Doorgaans kun je bij mannetjes baardagamen het geslacht herkennen aan de twee bultjes onder aan het begin van de staart. Dit worden ook wel de hemipenissen genoemd.

Baardagaam eten

Baardagaam eten bestaat uit plantaardig- en dierlijk voedsel. Deze hagedissen zijn namelijk echte omnivoren. Het dierlijke voedsel kan voor een groot deel bestaan uit insecten. Dit kunnen sprinkhanen, krekels en meelwormen zijn. Overigens zijn er meer mogelijkheden.

Ook eten baardagamen graag nestmuizen. Het plantaardige deel van het eten van een baardagaam kan bestaan uit groente, fruit en bijvoorbeeld paardenbloemen. Van paardenbloemen kunnen ze de bladeren en bloemen eten maar niet de stelen.

Wat betreft groente kan er afgewisseld worden maar sommige groenten zijn giftig zoals erwten, avocado’s en tuinbonen. Sperziebonen, andijvie en witlof zijn voorbeelden van groenten die baardagamen graag eten.

Over al het eten van de baardagaam kan supplement poeder heen. Dit sterkt hen aan. In het algemeen eten jonge baardagamen meer dan de volwassen exemplaren. Jongen eten iedere dag voedseldieren terwijl de volwassen dieren maar 2 tot 3 keer in de week voedseldieren eten. Volwassen baardagamen eten wel iedere dag groenten en of fruit.

Wat eet een baardagaam?

Een baardagaam eet vooral insecten, nestmuizen, vers fruit en groenten.

Hoe oud wordt een baardagaam?

De leeftijd van een baardagaam is gemiddeld 11 jaar.

Andere reptielen soorten