Baardagaam

Een baardagaam

De Baardagaam, ook wel bekend als de Pogona, is een fascinerend reptiel dat steeds populairder wordt als huisdier. Met hun unieke uiterlijk en interessante gedrag zijn Baardagamen geweldige metgezellen voor reptielenliefhebbers. In dit artikel zullen we dieper ingaan op verschillende aspecten van de Baardagaam, zoals hun aanschaf, huisvesting, verzorging, voeding en nog veel meer.

Baardagaam kopen

Voordat je een Baardagaam in huis haalt, is het belangrijk om voldoende onderzoek te doen en ervoor te zorgen dat je de juiste voorzieningen hebt om het reptiel te huisvesten. Baardagamen zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde reptielenwinkels, fokkers en soms zelfs via online platforms. Bij het kopen van een Baardagaam is het essentieel om te controleren of ze gezond zijn en goed zijn verzorgd. Kies altijd voor een betrouwbare bron om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed aangepaste Baardagaam krijgt.

Een baardagame
Controleer bij aankoop van een baardagaam altijd of ze goed zijn verzorg en gezond zijn.

Baardagaam terrarium

Het terrarium is de leefomgeving van de Baardagaam en het is van groot belang om een geschikte habitat voor hen te creëren. Het terrarium moet groot genoeg zijn om de Baardagaam voldoende ruimte te geven om te bewegen. Een volwassen Baardagaam heeft minimaal een terrarium van 120 x 60 x 60 centimeter nodig. Zorg ervoor dat het terrarium is uitgerust met de juiste verwarmings- en verlichtingsapparatuur, zoals een warmtelamp, UVB-verlichting en een thermostaat om de temperatuur te regelen. Het creëren van een warme baskingplek en een koelere zone is essentieel om de Baardagaam een comfortabel leefklimaat te bieden.

Baardagaam als huisdier

De Baardagaam is een relatief gemakkelijk reptiel om als huisdier te houden, mits je de juiste zorg en aandacht aan hen besteedt. Ze hebben geen speciale behoefte aan dagelijkse menselijke interactie, maar kunnen nog steeds genieten van observeren en verkennen. Hoewel Baardagamen geen knuffeldieren zijn, kunnen ze tam worden en wennen aan de aanwezigheid van mensen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat reptielen geen emotionele banden vormen zoals zoogdieren dat doen, dus het is niet nodig om ze te knuffelen of te veel te hanteren.

Baardagaam leeftijd

De levensduur van een Baardagaam varieert afhankelijk van de zorg en omgeving. Over het algemeen kunnen Baardagamen 10 tot 12 jaar oud worden, maar er zijn gevallen bekend waarin ze ouder dan 15 jaar zijn geworden. Het is belangrijk om te weten dat het bieden van een gezonde voeding, een geschikt leefgebied en regelmatige dierenartscontroles de levensverwachting van je Baardagaam kan vergroten.

Dwerg Baardagaam

Naast de normale Baardagamen bestaat er ook een dwergvariëteit, ook wel bekend als de Rankin’s Draakje (Pogona henrylawsoni). Deze soort is kleiner dan de gebruikelijke Baardagaam en heeft iets andere behoeften. Het houden van een dwerg Baardagaam vereist een kleinere terrariumgrootte en aangepaste voedingsvereisten. Ze zijn over het algemeen rustiger van aard en kunnen een geweldige keuze zijn voor mensen met beperkte ruimte of beginners in de wereld van reptielen.

Een dwerg baardagaam
Een dwergbaardagaam lijkt erg op de Pogona Vitticeps (baardagaam) maar is kleiner.

Baardagaam kleuren

Baardagamen komen voor in verschillende kleuren en patronen, wat hen extra aantrekkelijk maakt voor reptielenliefhebbers. De meest voorkomende kleuren zijn verschillende tinten bruin, grijs en groen. Sommige Baardagamen vertonen ook felle kleuren, zoals rood, oranje en geel. Er zijn zelfs Baardagamen met unieke patronen, zoals strepen en vlekken. De kleuren en patronen kunnen variëren afhankelijk van de genetica, leeftijd en gezondheid van de Baardagaam.

Gele baardagaam
Een baardagaam met een gele kleur.

Baardagaam verzorging

Een goede verzorging is essentieel om een gezonde en gelukkige Baardagaam te behouden. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de Baardagaamverzorging:

  • Zorg voor een geschikt terrarium met de juiste temperatuur- en lichtomstandigheden.
  • Verstrek een gevarieerd dieet van insecten, groenten en fruit.
  • Geef regelmatig vers water en houd het waterbakje schoon.
  • Houd de leefomgeving schoon door regelmatig het terrarium te reinigen.
  • Monitor de gezondheid van de Baardagaam en zoek indien nodig veterinaire zorg.

Baardagaam eten

Baardagamen zijn omnivoren en hebben een gevarieerd dieet nodig om aan hun voedingsbehoeften te voldoen. Een gezond dieet voor een Baardagaam bestaat uit een mix van insecten, groenten en fruit. Jonge Baardagamen hebben voornamelijk een insectenrijk dieet nodig, terwijl volwassenen meer groenten en fruit kunnen eten.

Enkele geschikte voedselkeuzes voor Baardagamen zijn krekels, sprinkhanen, meelwormen, donkergroene bladgroenten, wortels, bessen en papaja. Zorg ervoor dat het voedsel goed is gedropt en de juiste grootte heeft voor je Baardagaam om te eten.

Baardagaam prijs

De prijs van een Baardagaam kan variëren, afhankelijk van factoren zoals leeftijd, kleurvariëteit, geslacht en de bron waar je hem koopt. Over het algemeen liggen de prijzen voor een Baardagaam tussen de 50 en 150 euro. Sommige zeldzame kleurvariëteiten kunnen duurder zijn. Naast de aankoopprijs moet je ook rekening houden met de kosten voor het terrarium, voeding, verlichting, verwarming en andere benodigdheden die nodig zijn voor de verzorging van je Baardagaam.

Baardagaam terrarium inrichten

Het inrichten van het terrarium van je Baardagaam is een belangrijk onderdeel van hun welzijn. Hier zijn enkele tips om het terrarium op een geschikte manier in te richten:

  • Plaats diverse schuilplaatsen in het terrarium, zoals houtstammen, rotsen of holen. Dit geeft de Baardagaam de mogelijkheid om te rusten en zich veilig te voelen.
  • Voeg klimmogelijkheden toe, zoals takken of houten platforms, zodat de Baardagaam kan klimmen en zijn omgeving kan verkennen.
  • Leg een dikke laag substraat neer, zoals reptielensubstraat of krantenpapier, om de bodem van het terrarium te bedekken. Dit helpt bij het behouden van de juiste vochtigheidsgraad en vergemakkelijkt het schoonmaken.
  • Plaats een ondiepe waterbak waar de Baardagaam in kan drinken en zich eventueel kan baden.
  • Voeg natuurlijke decoraties toe, zoals kunstmatige planten of houten schuilplaatsen, om het terrarium visueel aantrekkelijk te maken.
Twee baardagamen
Een baardagaam terrarium heeft meerdere schuilplekken nodig waar het reptiel zich kan terugtrekken.

Baardagaam rood

De term “Baardagaam rood” verwijst naar Baardagamen met een roodkleurige variatie in hun schubbenpatroon. Deze rode kleur kan variëren van licht oranjerood tot dieprood. Rode Baardagamen zijn geliefd om hun levendige en opvallende uiterlijk. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle Baardagamen deze rode kleur hebben en dat het een genetische eigenschap is die kan variëren tussen individuen.

Baardagaam rood
Een rode baardagaam heeft een opvallend rode kleur in zijn schubbenpatroon.

Baardagaam knuffelen

Hoewel sommige Baardagamen tam kunnen worden en wennen aan de aanwezigheid van mensen, zijn ze over het algemeen geen knuffeldieren. Baardagamen hebben schubben en zijn koudbloedig, dus ze ervaren geen dezelfde fysieke genegenheid als zoogdieren. Het is belangrijk om hun natuurlijke gedrag en comfort te respecteren. Als je ervoor kiest om je Baardagaam te hanteren, zorg er dan voor dat je je handen altijd schoon wast en vermijd overmatig vasthouden of knuffelen, omdat dit stress kan veroorzaken.

Baardagaam baby

Baardagaam baby’s komen uit eieren. Een mannetjes baardagaam zet zijn zwarte baard op als hij wil paren met een vrouwtje. Het vrouwtje gaat dan zwaaien met haar voorpoten en de eieren worden bevrucht. Het vrouwtje heeft de mogelijkheid sperma op te slaan. Ze kan dit dan op een later moment gebruiken voor wanneer ze weer eieren gaat leggen.

Baby baardagaam
Een jonge baby baardagaam past gemakkelijk op je hand.

Bij een baby baardagaam weet je nog niet direct wat het geslacht is. Dit is pas op een later moment te bepalen. Doorgaans kun je bij mannetjes baardagamen het geslacht herkennen aan de twee bultjes onder aan het begin van de staart. Dit worden ook wel de hemipenissen genoemd.

Wat eet een baardagaam?

Een baardagaam eet vooral insecten, nestmuizen, vers fruit en groenten.

Hoe oud wordt een baardagaam?

De leeftijd van een baardagaam is gemiddeld 11 jaar.

Andere reptielen soorten