Rattenslang

Een rattenslang in het bos

Rattenslang als huisdier

Herkomst rattenslang

De herkomst van de rattenslang ligt in de Verenigde Staten en Mexico. Ze komen voornamelijk voor in het midden en oosten van de Verenigde Staten en het noordoosten van Mexico. Ze leven graag in vochtige gebieden maar ook in droge gebieden kunnen ze zich redden.

Leefgebied

Ze stellen niet veel eisen aan hun leefomgeving. Het belangrijkste is dat ze een droge slaapplek hebben en dat er voldoende voedsel is.

Waar komen rattenslangen voor?

Rattenslangen komen het meeste voor in vochtige dennenbossen. Ze worden ook wel korenslangen genoemd. Korenslangen vallen onder de reptielen. Ze zijn niet giftig maar kunnen wel hard bijten. Wanneer ze goed handtam gemaakt zijn zullen rattenslangen niet gauw bijten. Korenslangen worden veel als huisdier gehouden in Nederland.

Een rattenslang in terrarium
Een rattenslang kan in een terrarium gehouden worden.

Uiterlijk rattenslang

De rattenslang is een slanke slang met een kleine kop. Ze zijn na ongeveer 2,5 jaar geslachtsrijp. Een mannetje en een vrouwtje kun je onderscheiden aan hun staart. Bij een mannetje liggen er namelijk nog hemipenissen na de cloaca onder de staart. Bij een vrouwtje zijn deze niet aanwezig en loopt de staart keurig af tot een puntje.

Wanneer zijn korenslangen actief?

Korenslangen zijn voornamelijk ’s avonds en ’s nachts actief. Ze jagen dan in holen van knaagdieren of in oude omgevallen bomen waar zich vaak voedsel voor hen bevindt. Ze jagen dan op knaagdieren en kikkers. Rattenslangen kunnen goed klimmen en daardoor kunnen ze ook goed jagen op vogels en bepaalde hagedissen. Korenslangen leven het grootste deel van de dag op de grond maar ze klimmen ook graag.

Rattenslang in een terrarium

Een rattenslang kan goed alleen gehouden worden in een terrarium. Het is ook mogelijk om ze te houden in grotere aantallen. Dat betekent alleen wel dat het aantal schuilplekken in het terrarium ook vergoot moet worden. Dit geldt ook voor het aantal warmteplekken. Hoe meer korenslangen in een terrarium hoe groter het terrarium moet zijn.

Rattenslang terrarium

Grootte terrarium rattenslang

Het rattenslang terrarium dient voor één slang minimaal 80x50x50 centimeter te zijn. De korenslang is erg goed in ontsnappen en daarom is het verstandig een goed slangenslot te plaatsen op het terrarium. Een rattenslang zal een achterwand waarderen omdat dit voor beschutting zorgt.

Rattenslang in hand
Een rattenslang kan goed tam gemaakt worden.

Takken in terrarium

Een korenslang terrarium heeft veel takken nodig omdat ze graag klimmen. Het hoeft ook niet helemaal vol te staan met takken maar zorg wel dat ze genoeg kunnen klimmen. Plaats een van de twee takken onder een warmtelamp zodat ze daar onder kunnen opwarmen.

Ook moet er een rustplek op een tak zijn op een koelere plek in het terrarium. Verder wil een rattenslang twee schuilplaatsen, ook één op de warme en één op de koelere plek.

Vochtigheid terrarium

Een hygrometer zorgt er voor dat je de vochtigheidsgraad in de gaten kunt houden en een thermometer doet dit voor de temperatuur. Een rattenslang heeft ook graag een ondiep waterbad in zijn terrarium. Dit helpt hem onder andere bij het vervellen.

Bodembedekking rattenslang terrarium

De bodembedekking kan bestaan uit kokosvezel of houtschors. In de dierspeciaalzaak kun je nog meer mogelijke opties vinden. Het is verstandig een dikke laag aan te brengen omdat rattenslangen een hol zullen graven. Ze zullen graag gaan ontdekken en op pad gaan in het terrarium en daarom zijn takken waarop ze kunnen klimmen een goede invulling.

Inrichting rattenslang terrarium

Kunstplanten kunnen gebruikt worden als verdere opvulling van het terrarium. Zorg dat er verschillende schuilplekken zijn zodat de slang zich kan terugtrekken. Dit kan bijvoorbeeld met een bloempot waar geen scherpe randen meer aan zitten. Zorg dan wel dat de opening groot genoeg is maar niet te groot.

Temperatuur rattenslang terrarium

Het is belangrijk dat de temperatuur overdag ongeveer 25 graden is. Op de warmteplek die gecreëerd is mag het warmer zijn tot wel 30 graden of iets er boven. De korenslang zal zelf de plek verlaten als het hem te warm wordt.

’s Nachts is de ideale temperatuur zo’n 18 graden. Zet het terrarium niet op de vensterbank waar de temperatuur nogal kan schommelen want dan heeft dat ook invloed op je terrarium. De thermometer kan helpen om de temperatuur te regelen.

Luchtvochtigheid en lampen terrarium

Buiten de temperatuur dient ook de luchtvochtigheid op peil gehouden te worden. De ideale luchtvochtigheid voor de rattenslang is tussen de 40 en 60%. Als dit percentage te hoog ligt kan de slang ademhalingsproblemen krijgen en als het te laat ligt kan uitdroging een probleem worden. Ook zal de slang moeite hebben met vervellen want hier heeft hij vocht voor nodig. Daarom is de waterbak ook belangrijk.

Na temperatuur en luchtvochtigheid dienen de lampen ongeveer 12 uur per dag aan te staan. Met seizoenen hoeft geen rekening gehouden te worden bij de meeste korenslangen. Er zijn wat uitzonderingen maar dan zou je dat bij de aanschaf duidelijk gemaakt moeten worden.

Om de rattenslangen actief te houden zou af en toe de inrichting van het terrarium gewijzigd kunnen worden zodat ze dit weer opnieuw kunnen ontdekken.

Een bruine rattenslang
Een rattenslang in het bos.

Wat mag een rattenslang eten?

Een rattenslang mag verschillende dingen eten. Zo’n vijf dagen nadat hij uit het ei komt zal hij voor het eerst vervellen en kan hij zijn eerste maaltijd eten. De rattenslang kan dan een baby muis eten.

Naarmate de slang groter wordt kan deze ook grote muizen of ratten eten. Geef de rattenslang altijd dode muizen en ratten. Het kan zijn dan ze vlak voor het vervellen even niet willen eten.

Hoeveel moet een korenslang eten?

Een volwassen korenslang moet een keer per week een volwassen muis. Dit kan iets verschillen per korenslang. Er zijn korenslangen die voldoende hebben aan één muis per tien dagen maar dat kan per dier verschillen.

Hoe groot wordt een korenslang?

Een rattenslang of korenslang wordt maximaal 180 centimeter. In de meeste gevallen zal dit een stuk korter zijn en ligt dit eerder rond de 150 centimeter bij een volwassen exemplaar.

Hoe duur is een rattenslang?

Een rattenslang hoeft niet duur te zijn. Jonge exemplaren zijn al vanaf 20 euro te verkrijgen terwijl grote en zeldzamere varianten tot ver boven de 100 euro kunnen kosten.

Is rattenslang giftig?

Een rattenslang is niet giftig. Ze kunnen wel bijten maar zijn niet giftig.

Waar komt de korenslang voor?

De korenslang komt voor in het midden en oosten van de Verenigde Staten. Ook bevindt hun leefgebied zich in het noord oosten van Mexico. Ze leven voornamelijk in grote dennenbossen waar het vochtig is. Echter is de korenslang niet veeleisend qua omgeving. Zolang er voldoende voedsel en een slaapplek is kan hij op veel plekken goed gedijen.

Andere reptielen soorten