Tibetaanse Mastiff

Een Tibetaanse Mastiff

Tibetaanse Mastiff kenmerken

Herkomst Tibetaanse Mastiff

De herkomst van de Tibetaanse Mastiff ligt in Tibet. Een andere naam voor dit hondenras is Do-Khiy. Het is een echte waakhond die erg statig en majestueus overkomt. Als dit type hond niet kan waken dan zal het in veel gevallen ook niet gelukkig zijn. Het neemt zijn taak serieus maar dat betekent niet dat het geen leuke gezinshonden zijn. De Tibetaanse Mastiff is namelijk ook een goede gezinshond.

Waakhond Tibetaanse Mastiff

Het waken zit hem echt in de genen. Dit doet deze hond al honderden jaren lang en hij is er ook erg goed in. De Tibetaanse Mastiff is helemaal op zijn plek als hij een omheinde tuin heeft die hij kan bewaken. Hij zal zijn taak heel serieus nemen en zijn baas altijd attenderen op ongewenst bezoek door middel van geblaf.

Een Tibetaanse Mastiff is waaks
Een Tibetaanse Mastiff is waaks.

De Tibetaanse Mastiff en vreemden

Hij zal in veel gevallen afstandelijk zijn ten opzichte van vreemden, afhankelijk van of de baas het bezoek goedkeurt. Vroeger waakte hij wel eens over hele Tibetaanse dorpen en dan zwierf hij rond in deze dorpen. Vooral in het donker was hij dan erg aanwezig. Dit kan er ook voor zorgen dat de hond ’s avonds eerder blaft omdat er dan meer geluiden kunnen zijn die hij niet verklaren kan.

Beweging die de Tibetaanse Mastiff nodig heeft

De Tibetaanse Mastiff is een hond die een gemiddelde hoeveelheid beweging nodig heeft. Doordat hij graag zijn territorium bewaakt, kan het wel handig zijn om hem niet altijd langs dezelfde route uit te laten. Hij krijgt dan afwisseling en heeft dan niet het gevoel zijn route te moeten beschermen. Niet iedere hond heeft deze drang even sterk.

Opvoeding Tibetaanse Mastiff

Zoals bij ieder hondenras is de opvoeding van groot belang. Je hoeft niet naar hem te schreeuwen of hem proberen keihard dingen te leren. Hij reageert dan op een gegeven moment niet meer en je verliest het respect van de hond. Werk met beloningen en niet met straffen en behandel hem met respect.

Tibetaanse Mastiff is geen beginnershond

Het kan een koppige hond zijn en mede daarom wordt hij niet gecategoriseerd als een hond voor een beginner. Laat de hond vooral doen waar hij gelukkig van wordt, en dat is waken. De kans is dan groot dat deze hond een geweldige aanvulling is op het gezin.

Tibetaanse Mastiff karakter

Tibetaanse Mastiff Kop
De kop van een Tibetaanse Mastiff

Het karakter van de Tibetaanse Mastiff wordt gekenmerkt door rust. Het is een stille en evenwichtige hond mits hij op de juiste rechtvaardige en constante manier opgevoed is. Hij is erg beschermend voor het gezin en waakzaam. Hij is lief voor kinderen en terughoudend naar vreemden.

De Tibetaanse Mastiff is territoriaal en beschermt wat van zijn gezin is. Hij is van zichzelf niet agressief maar heeft wel veel zelfvertrouwen. Ze zijn zelfstandig en denken zelf ook na voordat ze iets doen. Ze zijn niet de typische hond die een bal of stok apporteren.

Tibetaanse Mastiff en andere dieren

Als de Tibetaanse Mastiff van jongs af aan opgevoed is met andere dieren dan levert dit geen problemen op. Ze verdragen andere dieren goed, zoals katten, maar dan moet je ze als puppy hiermee opvoeden. Reutjes kunnen in sommige gevallen iets feller zijn naar andere reutjes maar dit is niet bij iedere Tibetaanse Mastiff het geval.

Hoe oud wordt wordt een Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff wordt gemiddeld 10 tot 14 jaar oud.

Hoe ziet een Tibetaanse mastiff er uit?

De Tibetaanse mastiff ziet er uit als een majestueuze hond. Hij is zwaar gebouwd en heeft lange haren met een grote behaarde staart. In de winter heeft hij een dichte vacht en voor een deel valt deze uit in het begin van de zomer. Op dat moment kan het zijn dat de Tibetaanse Mastiff wel tot drie keer per dag geborsteld moet worden.

De Tibetaanse Mastiff is een erg grote hond
De Tibetaanse Mastiff is een erg grote hond.

Hoe duur is een Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff kost gemiddeld tussen de 1500 en 2500 euro.

Wat weegt een Tibetaanse Mastiff?

Een Tibetaanse Mastiff teef weegt gemiddeld tussen de 40 en 55 kilogram. Een reu weegt tussen de 45 en 75 kilogram.

Andere Mastiff achtige honden

Broholmer
Engelse Mastiff