De Blauwtongskink

Een blauwtongskink in het gras

De herkomst van de blauwtongskink ligt in Australië. Ze komen voornamelijk voor in het zuidelijke deel van dit land. Ze leven hier in bossen en op graslanden. Het zijn echte bodembewoners en klimmen niet of nauwelijks. Ze leven solitair en mannetjes kunnen erg territoriaal zijn. In een terrarium kunnen meerdere blauwtongskinken bij elkaar in maar wel met maximaal één mannetje.

Karakter van de blauwtongskink

Ze zijn vrij rustig van aard en zijn zelden agressief. Als de blauwtongskink niet aangeraakt wil worden blaast hij zijn lichaam op. Is dit nog niet genoeg dan zal hij zijn bek openen en blazen. Net als bij een luipaardgekko kan ook bij de blauwtongskink de staart afbreken. In dat geval kan er een nieuwe staart aangroeien.

Blauwe tong

De tong van dit reptiel is in de meeste gevallen helemaal blauw maar soms is het enkel het uiteinde blauw. Als de blauwtongskink aangevallen wordt door een roofvogel dan steekt het zijn tong uit en probeert op die manier de aanval te staken. Het is alleen niet zeker of dat ook de reden is dat zijn tong deze kleur heeft.

Blauwtongskink
De blauwe tong van de blauwtongskink heeft meerdere functies.

Uiterlijk blauwtongskink

Het is een zwaargebouwd dier dat dikke poten heeft en een grote kop. De basiskleur is vaak goud of zilver met donkere tekeningen op zijn rug. Het mannetje heeft doorgaan een bredere kop dan het vrouwtje en ook is de staartwortel bij de man dikker. Het zijn reptielen van ongeveer 50 centimeter groot en ze zijn handtam te maken. Ondanks hun gladde huid kunnen ze gerust opgepakt worden en dat zal ook vaak moeten gebeuren indien je ze tam wilt krijgen.

Kweken blauwtongskink

Blauwtongskinken zijn zogenaamde eierlevendbarende reptielen. Dit betekent dat de eieren al binnen in het lichaam van het reptiel uitgebroed worden. Dat betekent ook dat de jonge skinken levend geboren worden. Ze hebben ongeveer een draagtijd van 4 tot 5 maanden en krijgen 6 tot 12 jongen te gelijk. De jongen zullen zo’n 12 centimeter groot zijn en kunnen direct zelfstandig eten.

Blauwtongskink terrarium

Grootte

De blauwtongskink is gebaat bij een terrarium van ongeveer 150x50x50 centimeter. Hier kunnen er ongeveer 2 of 3 te gelijk in. Het is hierbij belangrijk dat er maximaal 1 mannetje per terrarium gehouden wordt. Ze zijn territoriaal en zullen gaan vechten.

Bodembedekking

De bodembedekking kan bestaan uit houtsnippers of zand. Ook kun je zand mengen met kokosvezel. Dit reptiel heeft graag een dikke laag bodembedekking zodat ze kunnen graven. Ook dient de ondergrond altijd droog te zijn omdat dit is wat de blauwtongskink het liefste heeft.

Een blauwtongskink bodembedekking
Een blauwtongskink heeft het liefste droge bodembedekking.

Temperatuur

De temperatuur in het terrarium kan overdag rond de 30 graden liggen. Een blauwtongskink heeft een warmteplek nodig. Op deze warmteplek hangt een lamp en de temperatuur kan hierbij oplopen tot 35 graden. De skink zal zelf de warmteplek verlaten wanneer het hem te warm wordt. ’s Nachts kan de temperatuur terugvallen naar zo’n 22 graden. Een thermometer kan helpen om de temperatuur goed in de gaten te houden.

Schuilplekken

Een blauwtongskink heeft verschillende schuilplekken nodig in het terrarium. Dit is vooral nodig wanneer er meerdere reptielen in één terrarium zitten. Ze kunnen zich dan even terugtrekken en dit helpt de stress te verlagen. Het terrarium kan opgevuld worden met stenen en andere kunstmatige schuilplekken. Eventueel wat kunstvegetatie kan het leuker maken voornamelijk voor de dierenhouder.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid in het terrarium dient ook gereguleerd te worden. Een hygrometer biedt hier de oplossing voor. De luchtvochtigheid voor een blauwtongskink terrarium hoort rond de 60 tot 80% te liggen. Als dit te hoog is kunnen er luchtwegproblemen ontstaan bij de dieren.

Een te lage luchtvochtigheid kan voor uitdroging zorgen. Het is dan ook belangrijk dat er altijd een waterbak in het terrarium staat. Het water moet niet te diep zijn want anders kunnen ze verdrinken. Ook kan een beetje vochthoudend mos op de bodem fijn zijn voor de blauwtongskink.

De blauwe tong van een blauwtongskink
Een blauwtongskink is herkenbaar aan zijn blauwe tong.

FAQ

Wat eet een blauwtongskink?

Een blauwtongskink eet gevarieerd. Het is een omnivoor. Het eet fruit en groente, slakken, nestratten en bloemen. Spoel de fruit en groenten altijd goed af alvorens het aan de skinken gevoerd wordt. Net zoals bij sommige andere reptielen dient het voedsel gepoederd te worden met vitaminen en mineralen. Dit is verkrijgbaar bij de meeste dierspeciaalzaken.

Jonge dieren kunnen iedere dag gevoerd worden. Als de blauwtongskink ouder dan een jaar is kan deze frequente verlaagd worden. Een keer per twee dagen voeren voldoet dan uitstekend. De blauwtongskink is gebaat bij een gevarieerd dieet. Dat zou geen probleem moeten zijn omdat ze veel lusten.

Hoe duur is een blauwtongskink?

Een blauwtongskink is een duur reptiel. De prijs van een blauwtongskink kan op lopen tot wel 500 euro voor een bijzonder exemplaar. Gemiddeld kosten blauwtongskinken zo’n 200 euro per stuk.

Waar leeft de blauwtongskink?

De blauwtongskink leeft in het wild in het zuiden van Australië. Het leeft hier in bos- en grasgebieden. Hij leeft vooral op de bodem en is geen klimmer.

Andere reptielen soorten