De abessijn kat

Abessijnse kat

Oorsprong van de Abessijnse Kat

De oorsprong van de Abessijnse kat is gehuld in mysterie en heeft de verbeelding van velen gevangen. Er zijn verschillende theorieën over waar dit ras vandaan komt, maar een van de meest populaire theorieën suggereert dat de Abessijn afstamt van katten die in het oude Egypte leefden. En daar gaan nogal wat verhalen over rond.

Mogelijke banden met het oude Egypte

Sommige deskundigen geloven dat de Abessijnse kat kan worden getraceerd tot de katten die werden aanbeden in het oude Egypte. De overeenkomsten in uiterlijk tussen de Abessijn en afbeeldingen van oude Egyptische katten zijn opvallend. Deze katten werden beschouwd als heilig en waren zelfs begraven met hun eigenaren om hen te begeleiden in het hiernamaals.

Import naar Europa

De Abessijn kat zoals we die vandaag kennen, werd echter voor het eerst geïntroduceerd in Europa. In de late 19e eeuw brachten kolonisten katten mee uit Abessinië (nu Ethiopië), wat leidde tot de naam “Abessijnse kat”. Deze katten werden tentoongesteld op kattenshows en werden al snel populair onder fokkers en liefhebbers.

De abessijn kat
De Abessijn kat is gek op mensen! Het knuffelt graag met je en is erg energiek.

Het Karakter van de Abessijnse Kat

De Abessijnse kat staat bekend om zijn unieke karaktereigenschappen die hem onderscheiden van andere kattenrassen. Als je overweegt een Abessijnse kat als huisdier te nemen, is het essentieel om te weten wat je kunt verwachten van hun persoonlijkheid. Hier zijn enkele kenmerken van het karakter van de Abessijn:

Actief en speels

Abessijnen zijn buitengewoon energiek en speels. Ze houden van interactieve spelletjes en zullen genieten van kattenspeelgoed en puzzels. Deze katten hebben veel beweging nodig om tevreden te blijven, dus zorg voor voldoende speeltijd.

Sociaal en aanhankelijk

Abessijnen zijn uiterst sociaal en houden van menselijk gezelschap. Ze gedijen goed in een huishouden waar ze veel aandacht en liefde krijgen. Ze kunnen aanhankelijk zijn en genieten van knuffelen en genegenheid.

Intelligent en nieuwsgierig

Deze katten hebben een scherpe geest en zijn uiterst nieuwsgierig. Ze zullen graag nieuwe dingen ontdekken en verkennen, dus zorg voor voldoende mentale stimulatie, zoals puzzels en uitdagend speelgoed.

Verzorging van de Abessijn kat

De Abessijnse kat heeft specifieke verzorgingsbehoeften waar je rekening mee moet houden. Hier is een overzicht van wat je moet weten over de verzorging van dit ras:

Vacht

De vacht van de Abessijn is kort en dicht, en vereist over het algemeen weinig verzorging. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden, is voldoende. Deze katten hebben een glanzende vacht die van nature mooi is.

Abessijn vacht
De vacht van de abessijn kat is kort en glanzend; af en toe borstelen is voldoende.

Gebit

Zoals bij alle katten, is gebitsverzorging belangrijk. Zorg ervoor dat je Abessijn regelmatig controleert op tandproblemen en overweeg tandenpoetsen om tandheelkundige problemen te voorkomen.

Gezondheidszorg

Abessijnen zijn over het algemeen gezonde katten, maar zoals elk ras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde erfelijke aandoeningen. Het is belangrijk om regelmatige dierenartsbezoeken in te plannen en ervoor te zorgen dat je kat up-to-date is met vaccinaties en preventieve zorg.

Beweging en activiteit

Abessijnen zijn levendige en actieve katten die veel beweging nodig hebben om gelukkig te zijn. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je Abessijn voldoende beweging krijgt:

Speeltijd

Zorg dagelijks voor interactieve speelsessies met je Abessijn. Gebruik speelgoed zoals hengels en lasers om hun jachtinstinct te stimuleren.

Klimmogelijkheden

Abessijnen houden van klimmen en verkennen op hoogtes. Zorg voor klimbomen en planken in je huis waar ze kunnen klimmen en rusten.

Buitenuitstapjes

Als je de mogelijkheid hebt, overweeg dan om je Abessijn buiten te laten onder toezicht in een veilige omgeving. Ze genieten van frisse lucht en de kans om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te bevredigen.

De Abessijn Kitten

Als je verliefd bent geworden op de charmante Abessijnse kat en overweegt een kitten te adopteren, zijn hier enkele belangrijke stappen om te volgen:

Zoek een erkende Fokker/cattery

Begin je zoektocht naar een Abessijnse kitten bij een geregistreerde en erkende fokker of cattery. Zorg ervoor dat ze de juiste gezondheidstests hebben uitgevoerd en dat hun katten goed worden verzorgd.

Bezoek de Fokker/cattery

Plan een bezoek aan de fokker om de kittens en hun ouders te ontmoeten. Dit geeft je de kans om de leefomstandigheden te beoordelen en te zien hoe de kittens worden behandeld.

Informeer naar gezondheid en stamboom

Vraag de fokker naar de gezondheidsgeschiedenis van de kittens en hun ouders. Zorg ervoor dat je documentatie krijgt over de stamboom van het kitten.

Maak kennis met de kitten

Interacteer met de kittens om hun gedrag en persoonlijkheid te observeren. Kies een kitten dat goed bij je levensstijl past en waar je een sterke band mee voelt.

abessijnse kitten
Op een abessijnse kitten wordt je gauw verliefd. Ga dus niet kijken voordat je zeker weet dat je er een wilt.

Abessijn kat kopen

Als je geïnteresseerd bent in het kopen van een Abessijnse kat, zijn er enkele opties om te overwegen:

Fokkers

Zoals eerder vermeld, kun je een Abessijnse kat kopen bij een erkende fokker. Dit is een van de meest betrouwbare manieren om een gezonde kat te krijgen met een goede stamboom.

Adoptiecentra

Overweeg ook om een Abessijnse kat te adopteren van een dierenasiel of een adoptiecentrum. Er zijn mogelijk Abessijnen beschikbaar voor adoptie die op zoek zijn naar een liefdevol thuis.

Rasverenigingen

Rasverenigingen kunnen ook informatie verstrekken over beschikbare Abessijnen en fokkers in jouw regio. Dit kan een goede bron zijn om een kitten te vinden.

Puma kat

Het gebruik van de term “puma kat” in relatie tot de Abessijnse kat kan soms tot verwarring leiden, maar het is belangrijk om op te merken dat er geen erkend kattenras is dat bekendstaat als een “puma kat.” De term “puma” verwijst naar de wilde bergleeuw, poema of puma (Puma concolor), een grote katachtige die in het wild voorkomt in Noord- en Zuid-Amerika.

De Abessijn kat staat bekend om zijn elegante en gracieuze uiterlijk, wat enige gelijkenis vertoont met de uitstraling van wilde katten zoals de puma. Echter, dit is louter een uiterlijke overeenkomst en er is geen genetische verwantschap tussen deze rassen en de wilde puma.

Afsluitend

De Abessijnse kat is een fascinerend en prachtig ras met een rijke geschiedenis en een boeiend karakter. Als je bereid bent om te voorzien in hun behoeften op het gebied van verzorging en beweging, kan een Abessijn een geweldige aanvulling zijn op je gezin. Of je nu besluit om een Abessijnse kitten te adopteren of een kat van dit ras te kopen, je gaat zeker genieten van hun speelse en aanhankelijke persoonlijkheid. Als je eenmaal een Abessijn in je leven hebt, begrijp je waarom ze soms “puma katten” worden genoemd vanwege hun gracieuze en wilde uitstraling. Kortom, de Abessijnse kat is een juweeltje in de wereld van kattenrassen.

FAQ

Hoe duur is een Abessijn kat?

Een Abessijn kat kost tussen de 800 en 1500 euro. Dit is afhankelijk van waar de Abessijn vandaan komt. Zo kan er prijsverschil zijn tussen een professionele fokker of cattery en een particulier.

Kan een Abessijn naar buiten?

Een Abessijn kan naar buiten. Houd wel rekening met gevaarlijke situaties zoals het verkeer en de buurt waarin je woont. Een Abessijn houdt van beweging en gaat daarom graag naar buiten. Het is niet noodzakelijk maar prettig vind de kat het zeker.

Kan een Abessijn alleen zijn?

Een Abessijn kan alleen zijn. Echter is het wel een sociale kat en dat betekent dat het niet prettig is voor de kat als het gedurende langere tijd alleen is. Ben je veel van huis? Dan kan het een oplossing zijn om een tweede kat aan te schaffen waardoor ze nooit alleen zijn. Ook kunnen speelgoed, puzzels en andere uitdagingen helpen om de kat uitdaging te geven.

Wat betekent Abessijn?

Het woord “Abessijn” verwijst naar Abessinië, een historische naam voor een gebied in Oost-Afrika dat nu grotendeels overeenkomt met het moderne land Ethiopië. De Abessijnse kat is vernoemd naar deze regio vanwege de vermeende connectie met het oude Ethiopië in de oorsprong van het ras.

De naam “Abessijn” werd voor het eerst gegeven aan het ras in de late 19e eeuw, toen Abessinië (Ethiopië) in de belangstelling stond vanwege ontdekkingsreizen en koloniale activiteiten. Er werd gedacht dat deze katten uit Abessinië werden geïmporteerd, hoewel de exacte oorsprong van het ras nog steeds grotendeels onbekend is en soms wordt betwist.