Koningspython

De kop van een koningspython

De herkomst van de koningspython ligt in de west Afrikaanse landen. Dit dier komt voor in onder andere Togo, Nigeria, Senegal en Ghana. De koningspython leeft hier in de droge bos gebieden maar hij leeft altijd in de buurt van water. Het is een rustige en vriendelijke slang die niet gauw agressief wordt. Dit hem ook geschikt maakt voor de beginnende slangenhouder.

De koningspython is een niet giftige wurgslang. Ze kunnen tot wel 1 meter 80 worden maar in de meeste gevallen worden ze niet langer dan 1 meter 50. Ze hebben een dik en gespierd lichaam met een grote kop. Ze komen voornamelijk voor in donkerbruin met gele en bruine vlekken. Doordat er veel mee gekweekt is, komt de koningspython in meerdere kleuren voor. Voorbeelden hieva zijn geel, roodbruin en albino kleuren.

De koningspython is een echte bodembewoner maar wil af en toe ook wel klimmen. In het wild leven ze solitair maar ze zijn wel verdraagzaam naar soortgenoten. Ze zijn in het wild ook wel eens gevonden met grote aantallen bij elkaar. Overdag zal de koningspython vooral uitrusten in de schaduw en ’s avonds en ’s nachts jaagt hij.

Als de zon onder is begint de jacht voor de koningspython. Als ze een prooi gevonden hebben zullen ze deze eerst wurgen en daarna in z’n geheel opeten. Ze hebben een warmtezintuig boven in hun lip waarmee ze prooien kunnen waarnemen in het donker.

Ook hebben ze een buitengewoon goede reuk dankzij een extra orgaan. Dit is het vomeronasale orgaan waarbij de tong de geur leidt naar dit orgaan dat boven in de bek van de koningspython zit. Als de koningspython in gevaar is rolt hij zich op tot een bal waardoor zijn bijnaam de balpython is.

Koningspython terrarium

De koningspython terrarium moet minstens 1,20 bij 60 bij 60 centimeter zijn. Het zijn solitaire slangen dus het is niet verstandig ze met andere dieren in een terrarium te houden. Het is daarbij ook belangrijk dat er een reptielenslot zit op het terrarium zodat de slang het terrarium nooit kan verlaten.

In het terrarium zal de koningspython het prettig vinden een achterwand te hebben. Hij zal zich dan beter beschut voelen. Er zijn verschillende takken nodig voor in het terrarium. In ieder geval één om op te zonnen, dus onder de warmtelamp. En één waar het minder warm is maar waar hij wel op kan klimmen.

Ook dienen er verschillende schuilplekken te zijn in het koningspython terrarium. Daarbij dien je de temperatuur te regelen in het terrarium waardoor je een thermometer nodig hebt en een plantenspuit. De plantenspuit is om de vochtigheid in het terrarium op peil te houden. Ook houdt de koningspython van een bad en kan het hem helpen bij het vervellen. Een waterbad is dus ook nodig in het terrarium.

Als bodembedekking zijn kokosvezel of houtschors goede opties. Ze kunnen hier eenvoudig over heen glijden en het is niet erg als ze er iets van binnen krijgen tijdens het eten. De koningspython moet kunnen klimmen en daarvoor zijn takken nodig. Een ligplank kan ook aangebracht worden waar ze op kunnen liggen.

Sommige slangen vinden het fijn om op verschillende hoogtes te kunnen liggen. Voor de schuilplekken kunnen bloempotten gebruikt worden waarin je een niet scherpe inkeping maakt zodat hij er in en uit kan. Zorg er voor dat de schuilplek groot genoeg is zodat hij er in z’n geheel in kan.

Qua temperatuur is het belangrijk dat het ’s nachts in het terrarium minstens 20 graden is en overdag tussen de 23 en 29 graden. Op de warmteplek, vlak onder de warmtelamp, mag het iets warmer zijn. De koningspython kan dan zelf bepalen of hij het te warm vindt. Het is niet handig om het terrarium op een vensterbank in de zon te zetten. De temperatuur kan dan variëren en dat is onwenselijk.

Naast de temperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Aangeraden wordt om dit op ongeveer 80% te houden. Dit kan verhoogd worden door de python en delen van het terrarium te besproeien met water. Tegenwoordig zijn er ook speciale vernevelingssystemen die je geautomatiseerd in kunt zetten.

Als de luchtvochtigheid te laag is kan de koningspython uitdrogen maar een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor onder andere luchtwegproblemen. Het is praktisch om een hygrometer op te hangen in het terrarium zodat je dit gehalte in de gaten kunt houden.

De achterkant van een koningspython
Een koningspython in het bos

Wat eet een koningspython?

Een koningspython eet dode ratten en muizen. Als ze jong zijn eten ze vaak dode haarloze baby muizen. Wanneer de python echt groot is, kan hij af en toe grotere prooidieren eten zoals dode konijnen. Voer een koningspython altijd dode prooidieren.

Is een koningspython gevaarlijk?

Een koningspython is niet gevaarlijk. Als je het dier met respect behandelt en hem op een juiste manier verzorgt zal een koningspython niet bijten. Zorgt dat het voldoende voedsel krijgt en je zult veel plezier beleven van deze slang. Bovendien rolt een koningspython zich op tot een bal wanneer hij in gevaar is en zal dus niet direct aanvallen.

Hoeveel tanden heeft een koningspyton?

Een koningspython heeft ongeveer 200 tanden.

Hoe oud wordt een koningspython?

De leeftijd van een koningspython in gevangenschap is gemiddeld 20 tot 30 jaar.

Andere reptielen soorten