Bullmastiff

Bullmastiff

Geschiedenis van de Bullmastiff

De geschiedenis van de Bullmastiff begint in het 19e-eeuwse Engeland, waar het ras werd ontwikkeld om landgoederen te beschermen tegen stropers. Hierbij werden de krachtige eigenschappen van de Engelse Bulldog en de Mastiff gecombineerd. De Bullmastiff diende als een efficiënte bewaker, die stropers kon stoppen zonder hen te doden. Door hun effectiviteit en betrouwbaarheid werden Bullmastiffs al snel gewaardeerde metgezellen van jagers en bewakers, en het ras verspreidde zich snel over de hele wereld.

Bullmastiffs zijn onderdeel van het ontstaan van verschillende rassen soorten zoals de Engelse Mastiff en de Tibetaanse Mastiff.

Bullmastiff karakter

De Bullmastiff staat bekend om zijn evenwichtige karakter en betrouwbare temperament. Hier zijn enkele belangrijke kenmerken van het Bullmastiff karakter:

1. Sterk beschermend instinct

De Bullmastiff is van nature waakzaam en heeft een sterk beschermend instinct. Ze zullen altijd hun gezin en territorium beschermen, wat hen tot uitstekende waakhonden maakt. Hoewel ze alert zijn op mogelijke bedreigingen, zijn ze niet snel agressief zonder reden.

2. Loyaal en aanhankelijk

Bullmastiffs zijn buitengewoon loyaal aan hun eigenaren en hechten zich sterk aan hun gezin. Ze gedijen op menselijk gezelschap en zullen er altijd zijn om steun en genegenheid te bieden. Door hun aanhankelijke karakter zijn ze ook geweldige gezinshonden, vooral voor gezinnen met kinderen.

3. Kalm en geduldig

Hoewel ze imposant kunnen zijn vanwege hun grootte, zijn Bullmastiffs over het algemeen kalm en geduldig. Ze zijn niet snel van hun stuk gebracht, waardoor ze goed omgaan met verschillende situaties en omgevingen.

4. Sociaal en vriendelijk

Mits goed gesocialiseerd, kunnen Bullmastiffs goed overweg met andere huisdieren en vreemden. Hun vriendelijke en zachtaardige aard maakt ze tot geweldige metgezellen voor allerlei soorten gezinnen.

Bullmastiff
Een Bullmastiff is erg loyaal en aanhankelijk aan zijn baas en diens gezin.

Verzorging van de Bullmastiff

Om ervoor te zorgen dat je Bullmastiff gelukkig en gezond blijft, is de juiste verzorging essentieel:

1. Voeding

Geef je Bullmastiff hoogwaardig hondenvoer dat is afgestemd op zijn leeftijd, grootte en activiteitenniveau. Een uitgebalanceerd dieet helpt om een gezond gewicht te behouden en eventuele voedingsgerelateerde gezondheidsproblemen te voorkomen.

2. Vachtverzorging

De korte en dichte vacht van de Bullmastiff heeft niet veel verzorging nodig. Regelmatig borstelen helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Baden moet alleen worden gedaan wanneer nodig.

3. Gebitsverzorging

Zoals bij alle honden is regelmatige gebitsverzorging belangrijk. Poets de tanden van je Bullmastiff regelmatig en geef kauwspeelgoed om tandplak te verminderen en tandvleesproblemen te voorkomen.

Beweging voor de Bullmastiff

Ondanks hun kalme karakter hebben Bullmastiffs dagelijkse beweging nodig om tevreden en gezond te blijven:

1. Dagelijkse Wandelingen

Maak dagelijks meerdere wandelingen met je Bullmastiff om aan zijn bewegingsbehoeften te voldoen. Dit helpt ook om hun mentale en emotionele welzijn te bevorderen.

2. Speeltijd

Geef je Bullmastiff de kans om vrij te spelen in een omheinde tuin. Hier kunnen ze rennen, spelen en hun spieren strekken.

3. Hondensporten

Bullmastiffs kunnen genieten van hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheidstraining. Deze activiteiten bieden niet alleen lichaamsbeweging, maar ook mentale stimulatie.

Bullmastiff
De Bullmastiff heeft meerdere wandelingen per dag nodig om zich goed te voelen.

Gedrag van de Bullmastiff

Hoewel het karakter van een Bullmastiff over het algemeen zeer positief is, zijn er enkele gedragstrends die belangrijk zijn om in gedachten te houden:

1. Trainbaarheid

Hoewel ze intelligent zijn, kunnen Bullmastiffs soms een tikkeltje eigenwijs zijn. Consistente training met positieve bekrachtiging is essentieel om gehoorzaamheid en goed gedrag te bevorderen.

2. Beschermend Gedrag

Vanwege hun natuurlijke waakzaamheid kunnen Bullmastiffs soms beschermend gedrag vertonen ten opzichte van hun gezin en territorium. Het is belangrijk om hen te leren onderscheid te maken tussen echte bedreigingen en normale situaties.

3. Sociale Socialisatie

Vanwege hun beschermende aard is een goede socialisatie met andere honden, dieren en mensen essentieel. Dit helpt om ongewenst gedrag en verlegenheid te voorkomen.

Bullmastiff Pups

Bullmastiff pups zijn schattig en speels, maar het is belangrijk om goed voor hen te zorgen tijdens hun vormende jaren:

1. Vroege socialisatie

Start de socialisatie van je Bullmastiff pup vroeg door hem aan verschillende situaties, geluiden en mensen bloot te stellen. Dit helpt om een zelfverzekerde en goed aangepaste volwassen hond te ontwikkelen.

2. Training

Begin zo vroeg mogelijk met gehoorzaamheidstraining om de basiscommando’s aan te leren. Puppies zijn leergierig en zullen snel nieuwe vaardigheden oppikken.

3. Gezondheid

Zorg ervoor dat je Bullmastiff pup de benodigde vaccinaties en dierenartscontroles krijgt. Een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging zijn ook van vitaal belang voor hun groei en ontwikkeling.

Bullmastiff pup
Vanwege de grootte van de bullmastiff is een vroege socialisatie erg belangrijk zodat hij later goed luistert.

Is de Bullmastiff gevaarlijk?

De Bullmastiff wordt over het algemeen niet beschouwd als een gevaarlijk ras. Ze hebben een natuurlijk beschermend instinct, maar dat betekent niet dat ze agressief zijn zonder reden. Met de juiste socialisatie en training zijn Bullmastiffs zachtaardige en betrouwbare metgezellen voor gezinnen.

Bullmastiff temperament

De Bullmastiff past goed bij gezinnen die actief zijn en graag tijd buitenshuis doorbrengen. Ze zijn niet geschikt voor een leven in een kleine ruimte of voor mensen die weinig tijd hebben voor beweging en interactie.

Bullmastiff Kopen

Als je overweegt om een Bullmastiff te kopen, zorg er dan voor dat je bij een erkende fokker of reddingsorganisatie terechtkomt. Zoek naar een fokker die aandacht besteedt aan het welzijn en de gezondheid van hun honden. Voordat je een definitieve beslissing neemt, is het belangrijk om jezelf goed te informeren over het ras en ervoor te zorgen dat de Bullmastiff goed past bij jouw levensstijl en gezinssituatie.

De Bullmastiff is een prachtige metgezel die zowel krachtig als zachtaardig is. Met de juiste verzorging, training en liefde zal deze loyale hond een waardevol lid van je gezin worden en jarenlang vreugde en vriendschap brengen.

FAQ

Hoe oud wordt een bullmastiff?

Een bullmastiff wordt gemiddeld tussen de 7 en 11 jaar oud. Het is geen hond die 15 jaar oud wordt maar de leeftijd verschilt wel per exemplaar.

Is een bullmastiff gevaarlijk?

Nee een bullmastiff is niet gevaarlijk. Het hangt volledig van de opvoeding af of een hond agressief wordt. Dat is bij een bullmastiff niet anders als bij een ander hondenras.

Wat kost een bullmastiff pup?

Een bullmastiff pup kost gemiddeld tussen de 1250 en 2500 euro.