Bordeaux dog

Bordeaux dog

Het ontstaan en de geschiedenis van de Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog, ook bekend als de Bordeaux Mastiff of de Dogue de Bordeaux, is een van de oudste hondenrassen ter wereld. Zijn geschiedenis gaat terug tot minstens de 14e eeuw in de regio Bordeaux, Frankrijk. Dit krachtige ras werd oorspronkelijk gefokt voor diverse taken, waaronder bewaking van kastelen, trekken van karren en het beschermen van vee tegen roofdieren.

Door de jaren heen heeft de Bordeaux Dog een indrukwekkende reputatie opgebouwd als een loyale en moedige metgezel. Helaas hebben ze tijdens oorlogen en sociale veranderingen bijna het punt van uitsterven bereikt, maar dankzij toegewijde fokkers en liefhebbers hebben ze hun plek behouden en zijn ze nu geliefd over de hele wereld.

Het karakter van de Bordeaux Dog

Als het gaat om karakter, staat de Bordeaux Dog bekend om zijn zachtaardige en aanhankelijke aard. Ondanks hun imposante uiterlijk zijn ze over het algemeen vriendelijk en geduldig, vooral met kinderen. Deze honden hebben een diepe genegenheid voor hun gezin en zullen er alles aan doen om hen te beschermen.

Bovendien zijn Bordeaux Dogs intelligent en kunnen ze goed worden getraind, hoewel het belangrijk is om vroeg te beginnen met socialisatie en gehoorzaamheidstraining. Hun zelfverzekerde karakter kan soms leiden tot koppigheid, dus een consistente en positieve benadering van training is essentieel.

Bordeaux dog
Bordeaux dogs zijn goed te trainen en houden ervan om veel te spelen.

Enkele kenmerkende eigenschappen van het karakter van de Bordeaux Dog zijn:

 • Trouw en toegewijd aan het gezin
 • Waakzaam en beschermend
 • Zachtaardig en liefdevol
 • Intelligent en leergierig
 • Kalm en geduldig

Verzorging van de Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog heeft een korte, glanzende vacht die relatief gemakkelijk te onderhouden is. Regelmatig borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in topconditie te houden. Vooral tijdens de ruiperiode kan wat extra aandacht geen kwaad.

Vergeet niet om aandacht te besteden aan andere aspecten van verzorging, zoals:

 • Het schoonhouden van de oren om infecties te voorkomen
 • Regelmatig tandenpoetsen voor een goede mondgezondheid
 • Het bijhouden van de nagels om overmatige slijtage te voorkomen
 • Controleren op huidproblemen of parasieten

Daarnaast moet je de Bordeaux Dog voorzien van voldoende beweging en mentale stimulatie. Hoewel ze over het algemeen kalm binnenshuis zijn, zijn ze ook krachtige en energieke honden. Regelmatige wandelingen, speeltijd en interactie met hun eigenaar zijn essentieel om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen of destructief gedrag gaan vertonen.

Beweging voor de Bordeaux Dog

De Bordeaux Dog heeft, ondanks zijn relaxte karakter, voldoende beweging nodig om fit en gezond te blijven. Een paar wandelingen per dag zijn essentieel, maar let erop dat je niet te veel overbelast, vooral op jonge leeftijd, omdat dit hun groei kan beïnvloeden.

Hier zijn enkele leuke activiteiten voor de Bordeaux Dog:

 • Wandelen in het park of bos
 • Spelen met andere honden in een veilige omgeving
 • Intelligentiespellen en puzzels
 • Zwemmen (ze zijn meestal goede zwemmers!)

Verder zijn Bordeaux Dogs gevoelig voor warm weer vanwege hun korte snuit. Zorg er dus voor dat je ze niet te veel laat inspannen tijdens hete dagen en zorg altijd voor voldoende schaduw en vers water.

Bordeaux dog
Een Bordeaux dog is erg aanhankelijk en gaat graag met je mee wandelen.

Gedrag van de Bordeaux Dog

Het gedrag van de Bordeaux Dog wordt sterk beïnvloed door hun karakter en opvoeding. Over het algemeen zijn ze sociaal en vriendelijk, maar ze kunnen wat terughoudend zijn ten opzichte van vreemden. Een goed gesocialiseerde Bordeaux Dog zal echter eerder nieuwsgierig dan agressief zijn naar onbekenden.

Bovendien staan Bordeaux Dogs bekend om hun aanhankelijke aard, en sommigen kunnen zelfs een beetje ‘plakkerig’ zijn en graag in de buurt van hun eigenaar willen zijn. Dit maakt hen uitstekende gezelschapshonden voor mensen die veel tijd thuis doorbrengen.

Als het om kinderen gaat, zijn Bordeaux Dogs doorgaans geduldig en tolerant, maar net als bij elk groot ras is toezicht altijd belangrijk, vooral bij jonge kinderen, om onbedoelde ongelukken te voorkomen.

Bordeaux Dog Pup

Het verwelkomen van een Bordeaux Dog pup in je huis is een spannende en verantwoordelijke stap. Puppies vereisen veel zorg en training, maar ze belonen je met onvoorwaardelijke liefde en vreugde.

Ten eerste is het essentieel om een gerenommeerde fokker te vinden die de gezondheid en het welzijn van hun honden hoog in het vaandel heeft staan. Een goede fokker zal je ook helpen bij het kiezen van een puppy die past bij jouw levensstijl en behoeften.

Bordeaux dog pup
Een Bordeaux dog pup is veel werk en vereist een hoop geduld en socialisatie.

Daarnaast zijn hier enkele belangrijke stappen bij het verwelkomen van een Bordeaux Dog pup:

 1. Zorg voor een veilige en comfortabele slaapplaats
 2. Start met de socialisatie vanaf dag één
 3. Begin met eenvoudige gehoorzaamheidstraining en beloningsgebaseerde methoden
 4. Geef regelmatig aandacht, liefde en positieve bekrachtiging

Zijn Bordeaux Dogs gevaarlijk?

Er is veel discussie over de vraag of Bordeaux Dogs als gevaarlijk moeten worden beschouwd. Het is belangrijk om te begrijpen dat elk individu anders is, ongeacht het ras.

Echter, vanwege hun indrukwekkende formaat en beschermende instincten, kunnen Bordeaux Dogs potentieel gevaarlijk zijn als ze niet goed gesocialiseerd en getraind zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de eigenaar om ervoor te zorgen dat hun hond goed wordt opgevoed en onder controle is in openbare situaties.

Net als bij alle grote rassen is het belangrijk om het temperament van de hond te begrijpen en te voldoen aan de wettelijke vereisten en richtlijnen met betrekking tot hondenbezit in jouw regio.

De bijzondere grijze kleur van de Bordeaux Dog

Een interessant kenmerk van de Bordeaux Dog is de grijze kleur, die ook wel “Isabella” wordt genoemd. Dit is een verdunning van de standaardrode kleur van het ras, waardoor de vacht een zachte en grijze tint krijgt.

Bovendien heeft deze grijze kleur geen invloed op het temperament of de gezondheid van de hond. Het is gewoon een unieke en opvallende variatie binnen het ras. Sommige eigenaren geven de voorkeur aan de grijze kleur en zien het als een speciale eigenschap van hun Bordeaux Dog.

Een Bordeaux Dog kopen

Als je na het lezen van dit artikel enthousiast bent geworden over het idee om een Bordeaux Dog in je leven te verwelkomen, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn.

Ten slotte is het cruciaal om alleen een Bordeaux Dog te kopen bij een verantwoordelijke en erkende fokker. Doe grondig onderzoek, bezoek de fokker en ontmoet de pups en hun ouders persoonlijk voordat je een beslissing neemt.

Voordat je een pup aanschaft, moet je ook overwegen:

 • De tijd en toewijding die nodig is om voor een hond te zorgen
 • De kosten voor voeding, verzorging en medische zorg
 • Of je leefomgeving geschikt is voor een grote hond
 • Of je voldoende tijd hebt voor beweging en training

Met de juiste voorbereiding en toewijding kan het verwelkomen van een Bordeaux Dog een geweldige beslissing zijn, waardoor je een levenslange metgezel krijgt die liefde, loyaliteit en vreugde in je leven zal brengen.

Bordeaux dog
Een Bordeaux dog is een geweldige hond die het beste bij een fokker erkende aangeschaft kan worden.

FAQ

Hoe oud wordt een bordeaux dog?

Een bordeaux dog wordt gemiddeld tussen de 6 en 9 jaar oud.

Hoeveel eet een bordeaux dog?

Een bordeaux kan tot wel 12 kilogram per maand aan kwaliteitsbrokken eten. De kwaliteit van de brokken bepaalt hoeveel de hond hiervan nodig heeft. Ligt de kwaliteit van de brokken laag, dan heeft de bordeaux dog er meer van nodig. In dat geval kan het zelfs nog wel meer dan 12 kilogram worden.

Wat kost een bordeaux dog pup?

Een bordeaux dog pup kost gemiddeld tussen de 1000 en 3000 euro. Een pup bij een fokker kan duurder dan zijn dan een pup bij een particulier.

Is een bordeaux dog agressief?

Een bordeaux dog is niet agressief van nature. Dit is bij alle honden het geval. Het gedrag van honden hangt voor het grootste deel af van de opvoeding.

Artikelen over andere hondenrassen

Afghaanse Windhond

Amerikaanse Bulldog

Amerikaanse Pitbull Terrier

Basset hound

Bichon Frise

Spaanse waterhond