Engelse Mastiff

Engelse Mastiff hond

De geschiedenis van de Engelse Mastiff

De Engelse Mastiff, ook bekend als de Old English Mastiff, heeft een indrukwekkende geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Ze stammen af van oude mastiff-achtige honden die werden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder bewaking, jagen en als krijgshonden in veldslagen. Deze trouwe metgezellen trokken de aandacht van veel historische figuren, waaronder Alexander de Grote en Hannibal, die hen in oorlogen gebruikten.

Het ras vond zijn weg naar Groot-Brittannië, waar het fokken van Mastiffs werd verfijnd en gereguleerd. Tijdens de middeleeuwen werden Mastiffs gebruikt voor de jacht op wilde dieren zoals beren en wolven. Met de komst van de industriële revolutie nam het aantal Mastiffs af, maar dankzij toegewijde fokkers bleef het ras voortbestaan.

Het karakter van de Engelse Mastiff

De Engelse Mastiff heeft een zachtaardig en vriendelijk karakter. Ondanks hun imposante grootte zijn ze vaak kalm en geduldig, vooral met kinderen. Dit maakt hen uitstekende gezinshonden en geweldige metgezellen voor mensen van alle leeftijden.

Loyaliteit

Mastiffs staan bekend om hun onvoorwaardelijke loyaliteit aan hun gezin. Ze voelen een sterke band met hun eigenaren en zullen hen altijd beschermen tegen bedreigingen. Deze loyale aard maakt hen ook uitstekende waakhonden, maar ze zijn zelden agressief zonder reden.

Zachtaardigheid

Hoewel ze er imposant uitzien, zijn Mastiffs buitengewoon zachtaardig en hebben ze meestal een rustig temperament. Ze gedijen op menselijke aandacht en genegenheid, wat hen tot geweldige knuffelmaatjes maakt.

Geduld

De Engelse Mastiff staat bekend om zijn geduld, vooral met kinderen. Ze kunnen goed overweg met kleine kinderen en hebben vaak een beschermende en tolerante houding jegens hen.

Een Engelse Mastiff
Een Engelse Mastiff staat bekend om zijn geduld, het is een lieve hond.

Verzorging van de Engelse Mastiff

Het verzorgen van een Engelse Mastiff vereist specifieke aandacht vanwege hun grote omvang en specifieke behoeften. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging:

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is essentieel om de gezondheid van je Engelse Mastiff te waarborgen. Vanwege hun grootte hebben ze een aanzienlijke hoeveelheid voedsel nodig, maar overvoeding moet worden vermeden om obesitas te voorkomen, wat een veelvoorkomend probleem is bij Mastiffs. Het is raadzaam om te overleggen met een dierenarts over het juiste dieet voor je hond, rekening houdend met hun leeftijd, gewicht en activiteitsniveau.

Vachtverzorging

De vacht van een Engelse Mastiff is kort en glad, waardoor de verzorging relatief eenvoudig is. Regelmatig borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen en helpt bij het verminderen van verharing. Daarnaast moet je de oren en ogen van je Mastiff schoonhouden om infecties te voorkomen.

Bewegingsbehoeften

Hoewel Mastiffs er misschien uitzien als luie honden, hebben ze toch behoefte aan regelmatige lichaamsbeweging om gezond te blijven. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in de tuin zijn van groot belang voor hun fysieke en mentale welzijn. Houd er echter rekening mee dat overmatige inspanning op jonge leeftijd schadelijk kan zijn voor hun zich ontwikkelende botten en gewrichten, dus het is belangrijk om het bewegingsniveau geleidelijk op te bouwen.

Een Engelse Mastiff puppy
Ook al ziet een Engelse Mastiff er niet bewegelijk uit, hij heeft wel degelijk beweging nodig.

De Engelse Mastiff in Beweging

Hoewel Mastiffs bekend staan om hun kalmte en relaxte karakter, betekent dit niet dat ze geen beweging nodig hebben. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om ze in goede conditie te houden en om eventuele gewichtsproblemen te voorkomen. Hier zijn enkele activiteiten die je kunt ondernemen om je Mastiff in beweging te houden:

Wandelen

Wandelingen zijn een uitstekende manier om je Mastiff te laten bewegen en tegelijkertijd de band tussen jullie beiden te versterken. Lange wandelingen in het park of door het bos zijn ideaal om hun energie te kanaliseren en hun nieuwsgierigheid te bevredigen.

Speeltijd

Mastiffs houden van interactieve speeltijd met hun eigenaren. Gebruik speelgoed en spelletjes om hun geest actief te houden en ze bezig te houden. Dit kan ook helpen om eventuele destructieve gedragingen te voorkomen die kunnen optreden uit verveling.

Zwemmen

Als je in de buurt van water woont, overweeg dan om je Mastiff te introduceren in zwemmen. Het is een geweldige oefening die de gewrichten ontlast en hen verkoeling biedt tijdens warme zomerdagen.

De prijs van een Engelse Mastiff

Het bezitten van een Engelse Mastiff kan een lonende ervaring zijn, maar het is belangrijk om te weten dat deze honden ook aanzienlijke kosten met zich meebrengen. De prijs van een Engelse Mastiff kan variëren afhankelijk van verschillende factoren:

Rashond versus adoptie

Als je een Engelse Mastiff wilt, kun je ervoor kiezen om een puppy van een gerenommeerde fokker te kopen of om er een te adopteren uit een opvangcentrum of een reddingsorganisatie. De kosten zullen variëren, maar adoptie kan een geweldige optie zijn voor mensen die willen zorgen voor een hond in nood en tegelijkertijd de kosten willen verlagen.

Fokker en stamboom

Als je besluit om een puppy te kopen, zoek dan een gerenommeerde fokker met een goede reputatie. Pups van fokkers met uitstekende stambomen en showkwaliteit zullen over het algemeen duurder zijn dan huisdierkwaliteit pups. De prijs kan variëren afhankelijk van het geslacht, de kleur en de afstamming van de puppy.

Dierenartskosten

Houd er rekening mee dat de kosten voor dierenartskosten, vaccinaties, sterilisatie/castratie, voeding en andere benodigdheden niet te verwaarlozen zijn. Een Engelse Mastiff heeft een grote eetlust en kan ook meer uitgeven aan voeding in vergelijking met kleinere rassen.

Investering

Het bezitten van een Engelse Mastiff is een investering, zowel in tijd als financiën. Het is belangrijk om jezelf goed voor te bereiden voordat je de beslissing neemt om een van deze majestueuze honden in je leven te verwelkomen.

English Mastiff
Een Engelse Mastiff is een grote hond en met een grote hond komen vaak ook grote kosten. Houd hier rekening mee bij aanschaf.

Afsluitend

De Engelse Mastiff is een prachtige en loyale hond met een fascinerende geschiedenis. Hun zachtaardige karakter maakt ze geweldige gezinshonden, maar het is belangrijk om hun verzorgingsbehoeften serieus te nemen. Door regelmatige lichaamsbeweging, goede voeding en liefdevolle aandacht te bieden, kun je ervoor zorgen dat je Mastiff een lang en gelukkig leven leidt. Het mag dan een investering zijn, maar de onvoorwaardelijke liefde en vriendschap die je van je Engelse Mastiff ontvangt, maken het allemaal de moeite waard.

Oud Engelse Mastiff

Engelse Mastiffs hebben een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Ze werden gebruikt als bewaker en verdediger van boerderijen en landgoederen in het oude Engeland. Ze werden ook ingezet in arena’s voor gevechten tegen andere honden en wilde dieren. Engelse Mastiffs waren in die tijd beroemd om hun vastberadenheid en onoverwinnelijkheid.

Wat eet een Engelse Mastiff?

Engelse Mastiffs hebben veel voedsel nodig om hun grote lichaam te onderhouden. Ze eten meestal 2 tot 3 maaltijden per dag en hebben baat bij een dieet dat rijk is aan eiwitten en vetten. Het is belangrijk om hun dieet te controleren en ervoor te zorgen dat ze niet te veel eten, omdat ze snel aan gewicht kunnen toenemen. Het is ook aan te bevelen om een hoogwaardige hondenvoeding te geven, omdat dit helpt bij het onderhouden van hun gezondheid en energie.

Wat kost een Engelse Mastiff?

De prijs van een Engelse Mastiff kan variëren van 1500 tot 4000 euro of meer, afhankelijk van de fokker en de locatie.

Wat is de zwaarste hond ter wereld?

De Engelse Mastiff wordt vaak beschouwd als de zwaarste hond ter wereld.

Hoe duur is een Tibetaanse mastiff?

De prijs van een Tibetaanse Mastiff kan oplopen tot 3000 euro of meer, afhankelijk van de fokker en de locatie.

Wat betekent Mastiff?

Mastiff betekent “groot, zwaar, en waakzame hond”. Het is een algemene term die wordt gebruikt om een aantal verschillende hondenrassen aan te duiden, waaronder de Engelse Mastiff, Tibetaanse Mastiff en Neapolitan Mastiff.

Andere grote honden

Tibetaanse Mastiff
Pointer hond
Shar pei