Norwich terrier

Norwich Terrier

Geschiedenis van de Norwich Terrier

Allereerst kijken we naar de geschiedenis van de Norwich Terrier. Deze kleine, robuuste hond vindt zijn oorsprong in het oosten van Engeland, in het graafschap Norfolk. De Norwich Terrier is nauw verwant aan de Norfolk Terrier, en het is interessant om te weten dat beide rassen oorspronkelijk als één ras werden beschouwd, bekend als de “Cantab Terrier”. Pas in de jaren 1960 werden ze als afzonderlijke rassen erkend.

De Norwich Terrier dankt zijn naam aan de stad Norwich, waar deze vrolijke honden voor het eerst werden gefokt om boerderijen en stallen vrij te houden van ongedierte, zoals ratten en muizen. Ze waren geliefd om hun dapperheid, vastberadenheid en uitstekende jachtvaardigheden, ondanks hun kleine gestalte.

Net als veel andere terriërrassen werden Norwich Terriers ook populair als metgezellen voor mensen van verschillende sociale klassen. Hun aanhankelijke karakter en compacte formaat maakten hen tot geweldige gezelschapsdieren voor zowel de arbeidersklasse als de aristocratie.

Karakter van de Norwich Terrier

De Norwich Terrier staat bekend om zijn opgewekte en zelfverzekerde karakter. Deze honden zijn buitengewoon loyaal aan hun gezin en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren, mits ze van jongs af aan goed gesocialiseerd zijn.

Verder hebben Norwich Terriers een sterk jachtinstinct, wat kan betekenen dat ze achter kleine dieren of vogels aan zullen gaan als ze de kans krijgen. Het is daarom belangrijk om ze goed aan te lijnen tijdens wandelingen en ze in een veilig omheinde tuin te laten spelen.

Daarnaast zijn Norwich Terriers zeer intelligent en leergierig, waardoor ze relatief gemakkelijk te trainen zijn. Het is echter essentieel om tijdens de training consequent en geduldig te zijn, omdat ze soms een eigenzinnige kant kunnen hebben.

Als laatst zijn ze ook waakzaam en zullen ze graag blaffen om hun gezin te waarschuwen voor mogelijke indringers. Dit maakt hen uitstekende waakhonden, ondanks hun kleine formaat.

Norwich Terrier karakter
Het karakter van de Norwich terrier zorgt ervoor dat dit hondenras waaks is en dus ook regelmatig blaft.

Verzorging van de Norwich Terrier

Als het gaat om de verzorging van een Norwich Terrier, zijn er enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden:

Vachtverzorging:

De Norwich Terrier heeft een dubbele vacht, met een zachte ondervacht en een draadachtige bovenvacht. Regelmatig borstelen, bij voorkeur twee tot drie keer per week, helpt om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden. Trimmen is ook essentieel om de vacht netjes te houden en dode haren te verwijderen.

Gebitsverzorging:

Net als bij alle hondenrassen is het belangrijk om de tanden van je Norwich Terrier regelmatig te poetsen om tandplak en tandsteen te voorkomen. Dit helpt tandheelkundige problemen op latere leeftijd te voorkomen.

Oorverzorging:

Controleer de oren van je Norwich Terrier regelmatig op vuil en tekenen van infectie. Reinig de oren indien nodig voorzichtig met een zachte doek of een door de dierenarts aanbevolen oorreiniger.

Bewegingsbehoeften van de Norwich Terrier

De Norwich Terrier is een actief hondenras dat van beweging houdt. Ze hebben dagelijks voldoende lichaamsbeweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele tips om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen:

Dagelijkse wandelingen:

Neem je Norwich Terrier mee voor dagelijkse wandelingen om aan hun behoefte aan fysieke activiteit en mentale stimulatie te voldoen. Ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en nieuwe geuren te ontdekken.

Speelsessies:

Geef je Norwich Terrier voldoende speeltijd, zowel binnen als buiten. Ze houden ervan om met hun baasjes te spelen en genieten van interactieve speeltjes en puzzels die hun intelligentie uitdagen.

Hondensporten:

Overweeg om je Norwich Terrier deel te laten nemen aan hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheidstraining. Deze activiteiten houden hen niet alleen fysiek bezig, maar versterken ook de band tussen jou en je viervoeter.

Norwich Terrier
De Norwich terrier kan erg actief zijn waardoor bijvoorbeeld hondensporten een goed idee zijn.

Gedrag van de Norwich Terrier

De Norwich Terrier staat bekend om zijn levendige en ondeugende gedrag. Ze zijn speels en kunnen soms wat koppig zijn, maar hun aanhankelijke aard maakt ze geliefd bij hun eigenaren. Hier zijn enkele gedragskenmerken van de Norwich Terrier:

Sociaal en vriendelijk:

Norwich Terriers zijn over het algemeen sociaal en vriendelijk, zowel tegenover hun gezin als tegenover vreemden. Ze kunnen goed overweg met andere huisdieren als ze op jonge leeftijd aan hen worden voorgesteld.

Waakzaam:

De Norwich Terrier heeft een natuurlijk waakzaam karakter en zal graag blaffen om hun gezin te waarschuwen voor ongewone geluiden of bezoekers. Dit maakt ze uitstekende waakhonden, ondanks hun kleine formaat.

Jachtinstinct:

Vanwege hun verleden als jachthonden hebben Norwich Terriers een sterk jachtinstinct. Hierdoor kunnen ze achter kleine dieren of vogels aanjagen als ze de kans krijgen. Zorg ervoor dat ze veilig zijn aangelijnd en altijd onder toezicht staan in gebieden met veel wildlife.

De Norwich Terrier fokker vinden

Het vinden van een betrouwbare Norwich Terrier fokker is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed gesocialiseerde pup krijgt. Hier zijn enkele tips bij het zoeken naar een fokker:

Onderzoek:

Voer grondig onderzoek uit naar verschillende fokkers in jouw omgeving. Lees recensies en vraag om aanbevelingen van andere hondeneigenaren.

Bezoek:

Bezoek de fokker persoonlijk om de leefomstandigheden van de pups en hun ouders te beoordelen. Een gerenommeerde fokker zal je graag laten zien waar de pups zijn opgegroeid.

Stel vragen:

Stel de fokker vragen over de gezondheidsgeschiedenis van de ouders en de pups, hun socialisatieproces en eventuele gezondheidsgaranties.

Norwich Terrier pups

Als je een Norwich Terrier pup hebt gekozen, is het belangrijk om voor een goede start te zorgen. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van Norwich Terrier pups:

Gezondheidscontroles:

Zorg ervoor dat je nieuwe pup een grondige gezondheidscontrole krijgt bij de dierenarts. Dit omvat vaccinaties, ontworming en een algehele gezondheidsbeoordeling.

Norwich terrier
Net als veel andere pups is het bij de Norwich terrier pup verstandig hem van jongs af aan te socialiseren.

Training en socialisatie:

Begin zo vroeg mogelijk met de training en socialisatie van je Norwich Terrier pup. Dit helpt hen om zich te ontwikkelen tot goed aangepaste en gehoorzame volwassen honden.

Dieet:

Geef je pup een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor hun leeftijd, grootte en energieniveau. Overleg met de dierenarts over het juiste voedingsplan voor jouw pup.

Norwich Terrier prijs

De prijs van een Norwich Terrier kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de reputatie van de fokker, de afkomst van de pup en de vraag naar het ras in jouw regio. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs voor een Norwich Terrier pup ergens tussen de €800 en €2000 ligt.

Daarnaast zijn er ook de kosten voor de verzorging van je nieuwe viervoeter, waaronder voeding, dierenartsbezoeken, verzorgingsproducten en speelgoed. Zorg ervoor dat je je bewust bent van deze voortdurende kosten voordat je een Norwich Terrier in je gezin verwelkomt.

Samenvattend

De Norwich Terrier is een veelzijdig en liefdevol gezelschapsdier dat zowel in huis als buiten enthousiasme en vreugde brengt. Met zijn rijke geschiedenis als werkende terrier is dit ras nu uitgegroeid tot een populaire metgezel voor veel gezinnen over de hele wereld.

De combinatie van hun opgewekte karakter, vriendelijke aard en waakzaamheid maakt hen tot geweldige huisdieren voor zowel ervaren als beginnende hondeneigenaren. Vergeet niet om tijd te investeren in hun training, socialisatie en dagelijkse beweging om een gelukkige en gezonde Norwich Terrier te garanderen.

Als je overweegt om een Norwich Terrier in je leven op te nemen, zoek dan naar een betrouwbare fokker en geef deze schattige pups de liefdevolle en zorgzame thuis die ze verdienen. Met hun charme en levendige persoonlijkheid zullen ze zeker een waardevolle toevoeging zijn aan jouw gezin.

FAQ

Wat is het verschil tussen een norwich en norfolk terrier?

Het grootste verschil is dat een norwich terrier rechtopstaande oren heeft en een norfolk terrier hangende oren. Daar kun je beide honden rassen goed in onderscheiden.