Grasparkiet

Een groen en gele grasparkiet

De herkomst van de grasparkiet ligt in Australië. Hier vliegen ze in grote zwermen over de bossen en ravijnen heen. De parkieten zijn niet solitair en leven dan ook in grote zwermen samen.

De parkiet is van origine onderdeel van de papegaaienfamilie. In het wild is de kleur voornamelijk groen omdat ze dan gecamoufleerd op de takken in de bomen kan zitten.

Echter worden parkieten vandaag de dag zoveel gefokt, dat ze nu in veel verschillende kleuren voorkomen. Een mannetjes parkiet wordt een haan genoemd. Een vrouwtjes parkiet wordt een hen genoemd. Zowel de hanen als de hennen zijn liever niet alleen omdat het zulke sociale vogels zijn.

Parkieten geluiden

Een grasparkiet maakt veel geluiden. Het geluid van de parkiet is iedere keer verschillend. Dit hangt af van hoe de parkiet zich op dat moment voelt. Als parkieten zich prettig voelen maken ze een zingend geluid. Dit is over het algemeen een aangenaam geluid om naar te luisteren. We zeggen dan ook wel dat de parkiet aan het zingen is.

Maar ze kunnen ook schreeuwen. Een parkiet maakt een schreeuwend geluid wanneer deze bang is, aandacht wil of aan het vechten is met een soortgenoot in de vogelkooi. Verschillende parkieten kunnen verschillende geluiden maken. In de meeste gevallen is het afhankelijk van hoe ze zich voelen op dat moment.

Een tamme grasparkiet
Een tamme grasparkiet op de hand

Vogelkooi parkiet

De vogelkooi voor een parkiet dient zo groot mogelijk te zijn. Een grasparkiet vliegt voornamelijk horizontaal. Dit betekent dat het belangrijk is dat de vogelkooi van de parkiet breed of lang is. De hoogte van de vogelkooi is voor de parkiet van minder belang.

Deze vogel dient een slijpsteen in de vogelkooi te hebben voor de snavel. De snavel wordt hierdoor geschaafd aan de slijpsteen en behoudt de juiste vorm.

Een vogelkooi van een parkiet dient vogelzand als bodembedekking te hebben. Er zijn verschillende opties als bodembedekking maar in vrijwel alle dierenspeciaalzaken zal het advies zijn om vogelzand te gebruiken. In vogelzand zitten mineralen die goed zijn voor de parkiet.

Als vanzelfsprekend dient de vogelkooi altijd voorzien te zijn van vers water. Het water dient iedere dag ververst te worden. Het is voor een parkiet goed als deze ongeveer een uur per dag buiten de vogelkooi kan rondvliegen. Dit kan bijvoorbeeld in een woonkamer waarvan alle ramen en deuren gesloten zijn. De parkiet zal in de meeste gevallen, en zeker als hij het vaker gedaan heeft, uit zichzelf terugvliegen naar de vogelkooi.

Parkieten speelgoed

Een grasparkiet houdt erg van parkieten speelgoed in de parkieten vogelkooi. Dit kunnen takken zijn van buiten. De parkiet vindt het prettig dat hij kan pikken op de tak maar ook dat hij er op kan zitten. De takken van Nederlandse bomen zitten vaak vol met mineralen.

Een tak als parkieten speelgoed is dus ook nog eens goed voor de gezondheid van de vogel. Verder vinden ze al het speelgoed leuk dat glimt. Daar kunnen ze zich kostelijk mee vermaken. Parkieten speelgoed dat rinkelt valt ook goed in de smaak. De vogel vind het leuk en kan er langere tijd mee spelen.

Parkiet tam maken

Het is eenvoudig om een parkiet tam te maken. Om te beginnen dient de vogeleigenaar geregeld met de hand en arm in de kooi te gaan. De grasparkiet kan dan wennen aan de hand en arm.

Vervolgens kun je met een beetje eten tussen je vingers naar de parkiet toe reiken en wachten tot deze het ziet en er aan knabbelt of het opeet. Het is niet erg als dit niet meteen lukt. Laat de vogel dan even met rust en ga op een later moment verder met het tam maken van de parkiet. Als het wel lukt, is een volgende stap om wat voer op de handpalm te leggen.

De vogel moet dan de hand op gaan om het te kunnen pakken. Wederom, als dit niet direct lukt dan kan de volgende dag verder gegaan worden met het tam maken van de parkiet. Als het wel lukt zal de parkiet er aan wennen en zal hij dus tam worden.

Baby parkiet

Een vrouwtjes parkiet legt zo’n 4 tot 6 eieren per keer. Ze zit hier dan ongeveer 18 dagen op te broeden. Er komen dan jonge parkieten uit het ei. Een baby parkiet zal zelf uit het nestblok komen na ongeveer 4 weken. Na dit moment zal de baby parkiet nog voor ongeveer een week door de ouders verzorgd worden. Daarna zullen ze voor zichzelf moeten zorgen.

Pratende parkieten

Een parkiet communiceert eigenlijk de hele dag met zijn soortgenoten. Dit gebeurt dan met veel verschillende geluiden. De parkiet is in staat om geluiden te imiteren en na te doen. Het kan dus zijn dat als mensen in de buurt van de parkiet praten, ze deze geluiden proberen na te doen. Dit zijn ook wel pratende parkieten. De parkieten praten dan omdat het lijkt alsof ze onze taal spreken. Echter is er wel verschil omdat de pratende parkieten niet zo goed kunnen articuleren. Pratende parkieten zijn heel vermakelijk en eigenlijk is iedere grasparkiet in staat dit te kunnen doen. Het hangt onder andere van de vogel zelf af of het een pratende parkiet wordt of niet.

Hoe groot is een parkiet?

Een grasparkiet wordt gemiddeld zo’n 18 centimeter groot.

Hoe oud wordt een parkiet?

Een parkiet kan wel tot 15 jaar oud worden.

Hoe noem je een parkiet in het Engels?

Een parkiet noem je een Parakeet in het Engels.

Andere vogel soorten