Gouldamadine

Gouldamadine vogel

Gouldamadines zijn mooie, kleurrijke vogels die zich uitstekend lenen voor houders van volières of vogelhuisjes. Deze vogels zijn niet alleen mooi om te zien, maar ook eenvoudig te kweken en te verzorgen. In dit blog bespreken we alles wat je moet weten over gouldamadines, van voeding tot kleurvariëteiten en broeden.

Gouldamadine kweken

Gouldamadines zijn eenvoudig te kweken en verzorgen, waardoor ze een populaire keuze zijn voor vogelhouders. Om gouldamadines te kweken heb je een volière of vogelhuisje nodig, samen met de juiste voeding en verzorging. Hieronder vind je een opsomming van de stappen die je moet volgen om gouldamadines te kweken:

Zorg voor een geschikte volière of vogelhuisje

Zorg ervoor dat de volière of het vogelhuisje groot genoeg is voor de gouldamadines om in rond te vliegen en om te zitten.

Voeding

Gouldamadines hebben specifieke voedingsbehoeften, dus zorg ervoor dat je de juiste soorten voeding aanbiedt. Dit kan onder andere bestaan uit zaden, groenten en fruit.

Verzorging

Zorg ervoor dat je de volière of het vogelhuisje regelmatig schoonmaakt en ervoor zorgt dat er altijd vers water beschikbaar is.

Broeden

Als je wilt dat je gouldamadines broeden, dan is het belangrijk om een broedblok aan te bieden.

Gouldamadine voeding

Gouldamadines hebben specifieke voedingsbehoeften, dus het is belangrijk om de juiste soorten voeding aan te bieden. Hieronder vind je een opsomming van de voedingsmiddelen die geschikt zijn voor gouldamadines:

 • Zaden: Gouldamadines houden van allerlei soorten zaden, zoals zonnebloem- en meelwormzaden.
 • Groenten: Je kunt gouldamadines ook groenten aanbieden, zoals spinazie, wortelen en courgette.
 • Fruit: Gouldamadines houden ook van fruit, zoals appels, bananen en druiven.

Gouldamadine broeden

Als je wilt dat je gouldamadines broeden, dan is het belangrijk om een broedblok aan te bieden. Het broedblok is een plek waar de vogels hun eieren kunnen leggen en waar ze veilig kunnen broeden. Hieronder vind je een opsomming van de belangrijkste factoren die je moet overwegen als je gouldamadines wilt laten broeden:

 • Geschikte volière of vogelhuisje: Zorg ervoor dat de volière of het vogelhuisje groot genoeg is en dat er voldoende ruimte is voor de gouldamadines om te broeden.
 • Broedblok: Plaats een broedblok in de volière of het vogelhuisje zodat de gouldamadines een plek hebben om te broeden.
 • Voeding: Zorg ervoor dat de gouldamadines de juiste voeding krijgen, vooral tijdens het broedseizoen.
 • Verzorging: Zorg ervoor dat de volière of het vogelhuisje schoon en hygiënisch is, vooral tijdens het broedseizoen.

Gouldamadine voliere

Een volière is een ideale plek voor gouldamadines om in te wonen. Hieronder vind je een opsomming van de factoren die je moet overwegen als je een volière voor gouldamadines wilt kopen of bouwen:

 • Grootte: Zorg ervoor dat de volière groot genoeg is voor de gouldamadines om in rond te vliegen en om te zitten.
 • Locatie: Kies een locatie voor de volière die beschut is tegen weer en wind.
 • Materialen: Zorg ervoor dat de volière gemaakt is van duurzame materialen, zoals gaas en hout.
 • Verzorging: Zorg ervoor dat je gemakkelijk bij de volière kunt komen om deze schoon te maken en te onderhouden.

Gouldamadine kleuren

Gouldamadines zijn beschikbaar in verschillende kleuren, waaronder wit, blauw en geel. Hieronder vind je een opsomming van de verschillende kleurvariëteiten die je kunt vinden bij gouldamadines:

Witte gouldamadine

Deze gouldamadines hebben een witte verenkleur en staan bekend om hun schoonheid en elegantie.

Blauwe gouldamadine

Deze gouldamadines hebben een prachtige blauwe verenkleur en zijn een populaire keuze onder vogelhouders.

Gele gouldamadines

Deze gouldamadines hebben een opvallende kleur en staan bekend om hun vrolijke en uitbundige karakter.

Bij het kiezen van een gouldamadine is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur en het karakter van de vogel. Witte gouldamadines zijn bijvoorbeeld meestal rustiger en gemakkelijker te verzorgen, terwijl gele gouldamadines bekend staan om hun vrolijke en speelse aard.

Gouldamadine
Een gouldamadine van dichtbij

Gouldamadine calculator

Als je overweegt om gouldamadines te kopen, is het handig om een gouldamadine calculator te gebruiken. Hiermee kun je de kosten berekenen voor de aanschaf, verzorging en voeding van de gouldamadines.

Een gouldamadine calculator neemt de volgende factoren in overweging:

 • Aanschafkosten van de gouldamadines
 • Kosten voor de volière of het vogelhuisje
 • Voedingskosten
 • Kosten voor verzorging en onderhoud

Door gebruik te maken van een gouldamadine calculator kun je een realistische inschatting maken van de kosten voor het houden van gouldamadines. Het is een handige tool voor iedereen die overweegt om gouldamadines te kopen.

Kortom, gouldamadines zijn prachtige en uitbundige vogels die een geweldige aanvulling kunnen zijn op je huis. Of je nu overweegt om gouldamadines te kopen, of al een ervaren vogelhouder bent, het is belangrijk om de juiste kennis en verzorging te hebben om ervoor te zorgen dat je gouldamadines gezond en gelukkig blijven. Gebruik de gouldamadine calculator en houd rekening met de factoren die besproken zijn in dit artikel om ervoor te zorgen dat je gouldamadines een geweldige levenskwaliteit hebben.

Kunnen kanaries en gouldamadines bij elkaar?

Ja, kanaries en gouldamadines kunnen bij elkaar gehouden worden in één volière of kooi, mits deze voldoende groot en geschikt is voor beide soorten vogels. Houd er rekening mee dat sommige vogels territoriaal zijn en dus agressief kunnen zijn tegen andere vogels, dus het is belangrijk om de interacties tussen de vogels nauwlettend te volgen.

Wat kost een koppel gouldamadines?

De kosten voor een koppel gouldamadines kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de soort, leeftijd en gezondheid van de vogels, en de plaats waar ze gekocht worden. Een gemiddeld koppel gouldamadines zal ongeveer 50 tot 150 euro kosten. Het is aanbevolen om te kijken naar verschillende bronnen en verkopers voor de beste deal.

Kan een gouldamadine buiten?

Ja, gouldamadines kunnen buiten worden gehouden, maar het is belangrijk om te zorgen voor een geschikte volière of vogelhuisje. Zorg ervoor dat de volière beschut is tegen extreme weersomstandigheden, zoals regen en felle zon, en dat de vogels voldoende ruimte hebben om te vliegen en te bewegen.

Hoe kweek je gouldamadines?

Hoe kweek je gouldamadines, als je overweegt om gouldamadines te kweken, is het belangrijk dat de volière of kooi groot genoeg is en geschikt is voor broeden. Geef de gouldamadines een gezonde en gevarieerde voeding om hen te helpen een goede conditie te behouden tijdens het broeden. Zorg er ook voor dat er een broedblok beschikbaar is voor de gouldamadines.

Daarnaast kun je het beste kiezen voor geschikte partners voor de gouldamadines en zorg ervoor dat ze een goede band hebben. Monitor vervolgens de gouldamadines nauwlettend tijdens het broeden en zorg voor hen en hun jongen.

Door deze factoren in overweging te nemen, kun je een succesvolle kweekervaring hebben met gouldamadines. Het is belangrijk om te weten dat gouldamadines doorgaans goede broeders zijn, maar ze kunnen soms problemen ondervinden bij het verzorgen van hun jongen. Zorg ervoor dat je voldoende kennis hebt over het broeden van vogels voordat je begint met kweken.

Het is ook aanbevolen om een ervaren fokker te raadplegen of boeken en online bronnen te raadplegen om meer te weten te komen over het kweken van gouldamadines.