De gele kanarie

Een geel zwarte kanarie

Gele kanarie kenmerken

Herkomst Gele kanarie

De herkomst van de gele kanarie ligt op de Canarische Eilanden. Echter komen ze in het wild ook voor in Madeira. De gele kanarie zoals we die nu kennen is een afstammeling van deze wilde kanarie. De wilde kanarie leeft in grote groepen.

De gele kanarie is een zangvogel

De kanarie als huisdier kan zowel binnen als buiten gehouden worden. Het zijn echte zangvogels en daarom zijn ze ook zo populair. Het zijn de mannetjes die zo mooi zingen. Dit doen ze om de vrouwtjes, ook wel poppen genoemd, te imponeren.

Gele kanarie in een vogelkooi

In een volière of vogelkooi kunnen kanaries eenvoudig samen met andere zangvogel soorten. Het gedrag van de kanarie is ingetogen en zal alleen afwijken in de broedtijd. Ook in de ruitijd kan het gedrag van de kanarie afwijken.

Broedtijd kanarie

Gemiddelde broedtijd kanarie

De broedtijd van de kanarie is gemiddeld 13 of 14 dagen. Het broedseizoen begint in maart of april. Kanaries kunnen ook broeden in broedkooien. Broedkooien voor kanaries zijn bedoeld om het kanarie paar en hun jongen rust te geven.

Hoeveelheid gele kanarie eieren per keer

Het mannetje en vrouwtje blijven het hele broedseizoen bij elkaar. De pop legt vaak 4 tot 5 eieren per keer. Als de eieren uit gekomen zijn, is het belangrijk dat er voldoende ei voer in de kanarie kooi ligt. Dit hebben zowel de jongen als de volwassenen nodig om snel te kunnen aansterken.

Een kanarie in het wild.
Een wilde gele kanarie

Kanarie kooi

Kanarie kooi plek

De kanarie kooi kan het beste op hoogte geplaatst worden. Dat betekent dat de kooi niet op de grond staat. Ze voelen zich iets hoger namelijk veiliger dan op de grond. Ook is het belangrijk dat een kanarie kooi niet op de tocht staat. De vogels zijn hier niet goed tegen bestand. Bij voorkeur staat het ook op een lichte plek omdat de vogels hier goed in gedijen.

Grootte van kanarie kooi

De kanarie kooi dient vooral breed te zijn, en de hoogte is dan ook van minder belang. Het gaat er namelijk om dat deze vogels kunnen vliegen en dat doen ze vooral in de lengte of breedte en niet in de hoogte. Verder is het belangrijk dat er veel zitstokken zijn.

Nestplek in kanarie kooi

Deze vogels vliegen graag van stok naar stok en daarom heb je er wel een aantal nodig in een kooi. Buiten de zitstokken is een nestplek ook fijn, met name in de broedtijd. De nestplek kan overigens het hele jaar in het hok blijven.

Kanarie moet kunnen badderen in kooi

Kanaries houden er van om te badderen en zet dus ook een badje in de kooi. Ze zullen hier zeker gebruik van maken. Buiten het badderen, spelen ze ook graag. Kanarie speelgoed mag zeker niet ontbreken in het hok. Bekend kanarie speelgoed is een schommeltje. Daar zitten ze dan op en ze gaan heen en weer. De kanaries vinden dit leuk om te doen.

Als laatst kan als bodembedekking schelpenzand een goede optie zijn. Mocht dit om welke reden dan ook niet haalbaar zijn, dan zijn kranten ook een optie.

Harlekijn kanarie

De Harlekijn kanarie komt oorspronkelijk uit het zuiden van Europa; Portugal. Men wilde een kanarie die zoveel mogelijk kleuren had en een kuif. Hieruit is de Harlekijn kanarie ontstaan. Deze vogel heeft een driehoekige kuif en het is een bonte kleurkanarie.

Een gele kanarie op een hek
Gele kanaries op een hek.

Europese kanarie

Wilde vogelsoort

De Europese kanarie is een wilde vogelsoort. Hij komt voornamelijk voor in het zuiden van Europa. Afhankelijk van de periode van het jaar zijn ze ook te vinden in andere delen van Europa. Ze worden met zo nu en dan ook in Nederland gezien.

Waar leeft de Europese kanarie

De Europese kanarie leeft graag in parken, begraafplaatsen en boomgaarden. Hier zitten ze dan graag in coniferen. Doorgaans zit er naast de bekende gele kleur ook een donkerdere tint door de verendos heen. De Europese kanarie is vaak iets kleiner dan de kanaries die men in Nederland kent uit de vogelkooi.

Kanarie zang

De kanarie zang is een bekend onderdeel van de kanarie. Het zijn de mannetjes die zo mooi kunnen fluiten. Een zingende kanarie man probeert een vrouwtje met zijn zang te imponeren. Om zo met haar te kunnen paren.

De kanarie zang is een van de redenen dat de kanarie zo populair is voor in de volière en de vogelkooi. Een zingende kanarie is volgens velen een genot om naar te luisteren.

Kanarie kleuren

Een kanarie vind je tegenwoordig in veel verschillende kleuren. Dit komt doordat vogeleigenaren graag met hun vogels naar shows toe gaan. Hieronder vind je een aantal verschillende kanarie kleuren.

Groene kanarie

De groene kanarie heeft een gele basiskleur en is door veel toegevoegde melanine groen geworden. De groene kanarie lijkt op de wilde kanarie.

Rode kanarie

De rode kanarie heeft minder pigment dan de groene kanarie. Het heeft een rode basiskleur met donkere pigmentatie.

Kanarie blauw

De kanarie blauw heeft in veel gevallen een witte basiskleur. De blauwe kanarie heeft een lichte tint in tegenstelling tot de donkere tint bij de rode kanarie.

Kanarie in de kolenmijn

Een kanarie in de kolenmijn was vroeger normaal. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer. Kanaries ademen sneller en hebben een snellere stofwisseling dan mensen. Als gevolg hiervan sterft een kanarie eerder dan een mens wanneer er koolmonoxide aanwezig is in een kolenmijn. Het geeft de mijnwerkers dan nog kans om de mijn te verlaten.

Hoe oud wordt een kanarie?

De leeftijd van een kanarie is gemiddeld 12 jaar oud.

Andere vogel soorten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *