Bourke parkiet

Kenmerken Bourke parkiet
Herkomst Bourke parkiet
De herkomst van de Bourke parkiet ligt in midden Australië. Ze zijn vernoemd naar Richard Bourke, de gouverneur van New Wales destijds. Richard Bourke stierf midden 19e eeuw. Bourke parkieten leven in Australië in een dor landschap.
Kleur Bourke parkiet
Deze vogels hebben een wildkleur. De kleurslagen van wildkleur bestaat uit roze, blauw en lichtblauw. Bourke parkieten zijn schemervogels waardoor ze overdag niet veel gezien worden. De reden hier achter is dat ze zo gekleurd zijn dat ze overdag te goed zichtbaar zijn. Roofdieren zouden hen dan opmerken en in de schemer en avond zijn ze bijna onzichtbaar. Dan kunnen ze veilig hun gang gaan.

Mannetje en vrouwtje Bourke parkiet
De mannetjes kunnen herkend worden aan het voorhoofd. Bij de mannetjes is het voorhoofd namelijk vaak blauw, dit is bij de poppen (vrouwtjes) vaak niet het geval. Daarentegen is de vleugelstreep bij de poppen vaak veel duidelijker dan bij de mannetjes. Ook is de kop in het algemeen bij de mannetjes een stuk groter dan bij de poppen.
Bourke parkiet vogelkooi
Bourke parkieten zijn sociale vogels die over het algemeen als rustig ervaren worden. Ze kunnen goed in een volière gehouden worden maar een vogelkooi is ongeschikt omdat deze vogels graag vliegen.
Bourke parkiet voeding
Zaden als voeding
De Bourke parkiet is een vogel die tijdens de schemering zijn veilige plek verlaat om op de grond naar voedsel te zoeken. De vogel voedt zich voornamelijk met zaden. Dit kunnen graszaden zijn maar ook zaden uit struiken.
Groenvoer als voeding
In een volière kunnen de vogels ook bijgevoerd worden met groenvoer. Als dit niet met mate gebeurt, kunnen darmproblemen het gevolg zijn. Voeding voor de Bourke parkiet kan in veel gevallen bij dierenspeciaalzaken gehaald worden.

De voortplanting van de Bourke parkiet
Bourke parkiet broeden
De Bourke parkiet heeft doorgaans na 8 maanden zijn volledige kleurslagen. Vier maanden daarna zijn ze klaar om te broeden. Deze vogels zijn een paar voor het leven.
Eieren Bourke parkiet
In veel gevallen legt de pop maximaal 6 eieren per keer. Het duurt dan zo’n 3 weken voor de eieren uitgebroed zijn. De pop broedt de eieren uit. Het nest bevindt zich vaak op de grond omdat de Bourke parkiet, net als de meeste parkieten, niet een volledig nest maakt maar de eieren gewoon neerlegt.
Broedtijd Bourke parkiet
In een volière is het verstandig een broedblok te maken waar de pop haar eieren in kan leggen. De pop wordt in de broedtijd van 3 weken gevoed door de man.
De bourke parkiet in de volière
Verdraagzame vogels
De Bourke parkiet kan in de volière geplaatst worden samen met andere vogels. Ze zijn erg verdraagzaam richting andere vogel soorten en dat is daarom geen enkel probleem. Het zijn dan ook makke vogels die over het algemeen zacht van karakter zijn.

Binnen hok Bourke parkiet
Ze hechten veel waarde aan vliegen. Dit betekent dat ze veel ruimte nodig hebben in het buitenverblijf om te kunnen vliegen. De vogels kunnen de hele winter in de volière blijven. Ze zijn namelijk winterhard.
De enige voorwaarde is dat er wel een binnen hok is waarin ze zich kunnen terugtrekken. Dit binnen hok hoeft niet verwarmd te worden, de mogelijkheid om er in te gaan is voldoende voor de Bourke parkiet. Deze parkieten zijn geen klimmers en dat hoef je dus ook niet van ze te verwachten. De meters die ze afleggen zijn allemaal vliegend.
Hoe oud wordt een Bourke parkiet?
De leeftijd van een Bourke parkiet kan wel tot 18 jaar oud worden.
Hoe lang wordt een Bourke parkiet?
De Bourke parkiet wordt tot wel 23 centimeter lang.