Een fret als huisdier

De kop van een fret

Een fret kan als huisdier gehouden worden. Het zijn volledig gedomesticeerde dieren en kunnen daarom niet in het wild overleven. Een vrouwelijke fret wordt een moer genoemd, en een mannelijke fret wordt een ram genoemd. Een fret is een gedomesticeerde bunzing. Een fret is een roofdier en is een echte vleeseter.

Wat eet een fret

Een fret eet vlees

Een fret eet het liefst vlees. Deze dieren kun je speciale fretvoeding geven. In deze voeding zitten veel eiwitten, veel vetten en weinig koolhydraten. Het is kwalitatief hoogwaardige voeding. Een fret eet ook dode ratten en muizen.

Een fret eet het liefst vlees
Een fret eet het liefst vlees.

Een fret eet geen hondenvoeding

Echter eet een fret geen hondenvoeding omdat dit doorgaans vol zit met plantaardige producten en vezels, iets wat voor een fret als huisdier erg ongeschikt is. Het spijsverteringskanaal kan niet goed plantaardig materiaal verwerken en daarom kan dit niet gevoerd worden aan een fret als huisdier. Deze dieren kunnen daardoor ook geen fruit en groente eten.

Fretten eten ook kleine prooidieren

Wilde dieren die gerelateerd worden aan een fret, marterachtigen, eten voornamelijk kleine prooidieren zoals knaagdieren en vogels. Een fret als huisdier wordt gemiddeld 6 tot 10 jaar oud. Een fret wordt graag uitgedaagd door bijvoorbeeld naar zijn voer te zoeken. Ze hebben te allen tijde vers water nodig.

De nadelen van een fret als huisdier

Een fret op het gras
Een fret op het gras

Een fret als huisdier heeft verschillende nadelen:

  • Een fret kan hard bijten;
  • Een fret kan een stinkende geur hebben;
  • De verzorging van een fret kan erg intensief zijn;
  • Fretten kunnen de griep krijgen;
  • Fretten kunnen vlooien en teken krijgen;
  • Fretten kunnen regelmatig bijnierproblemen krijgen;
  • Een fret is gevoelig voor stress en daar kunnen bepaalde aandoeningen uit voort komen;
  • Een goed verblijf, goede voeding en regelmatige checks bij de dierenarts kunnen de fret als huisdier prijzig maken;
  • Een fret is geen hond of kat. Daardoor heeft het zo zijn eigen streken en gedragskenmerken.

Een fret baby

De draagtijd van een fret

Na een draagtijd van 42 dagen wordt een nest van gemiddeld 8 pups geworpen. De baby’s van een fret worden pups genoemd. Pups of fret baby’s worden blind geboren. Na een week krijgt de baby fret een vacht en na 4 weken gaan de ogen open. Na 8 weken wisselen de melktanden en kunnen ze bij de moeder weggehaald worden.

De draagtijd van een fret is 42 dagen
De draagtijd van een fret is 42 dagen.

Fretten kooi

Grootte fretten kooi

Er is een algemene richtlijn voor de grootte van een fretten kooi. De grootte dient anderhalve tot twee vierkante meter groot te zijn qua bodemoppervlak. De hoogte van een fretten kooi dient minimaal een halve meter te zijn.

De plek van de fretten kooi

Een fret is gevoelig voor warmte en de kooi moet daarom niet in de zon staan. Het dier heeft een toiletbak nodig omdat ze zindelijk kunnen worden. Een fret wil graag een fretten kooi waarin een plek zit waarin hij zich kan terugtrekken. Dit kan een doos of bak zijn met een gat er in.

Tunnels in de fretten kooi

Bovendien kruipt het dier graag weg. Fretten willen graag tunnels of buizen in hun kooi waar ze door heen kunnen rennen. Ze hebben veel energie en dit is belangrijk voor hen.

Verboden materiaal

Een fretten kooi moet geen materialen als rubber, foam of latex bevatten want dit kunnen zij opeten en dat kan ernstige gevolgen hebben voor de fret. Een fret hoort een paar uur per dag buiten de fretten kooi te kunnen rennen.

Een fret moet zich kunnen terugtrekken in een fretten kooi
Een fret moet zicht kunnen terugtrekken in een fretten kooi.

De tanden van een fret

Hoek tanden van een fret

De hoek tanden van een fret zijn zo vormgegeven dat ze de prooi goed kunnen vasthouden. De kiezen zijn er om het vlees in stukken te kunnen scheuren en om botten te kunnen kraken van prooien.

Totaal aantal tanden van een fret

Een fret heeft 12 snijtanden, 4 hoektanden en 16 tot 22 kiezen. De tanden van een fret dienen altijd roze te zijn. Als dit een andere kleur heeft duidt dit op tandproblemen. Bloedarmoede en bloedend tandvlees kunnen een gevolg zijn van wit tandvlees en daarmee een slecht gebit.

Hoe oud wordt een fret?

Een fret wordt gemiddeld 6 tot 10 jaar oud. Het kan voorkomen dat een fret eerder sterft, in veel gevallen komt dit door ziekte.

Een witte fret

Een witte fret heeft een afwijking in de cellen die zorgen voor pigmentatie. Hierdoor is het een witte fret. Een witte fret is in veel gevallen gevoeliger voor verschillende ziektes als anderskleurigen. Er zijn ook fretten met een wildkleur of sandy kleur.

Een witte fret
Een witte fret.

Andere huisdieren