Leeuwenkop konijn

Een bruin en wit leeuwenkop konijn

Herkomst leeuwenkop konijn

De herkomst van het leeuwenkop konijn ligt in Engeland. Het leeuwenkop konijn is in Nederland niet officieel erkend. Het is een dwergkonijn en is daarom niet groot. Het heeft manen op zijn kop en daar komt de naam leeuwenkop dan ook vandaan. Het dier is in de eind jaren 80 van de vorige eeuw ontstaan. Het leeuwenkop konijn is een populair konijnenras.

Manen leeuwenkop konijn

Het dier heeft leeuwen manen die tot wel 10 centimeter lang kunnen worden. De lichaamsbouw is kort en compact en staat op kleine achterpoten. De kop is kort en dik en goed zichtbaar. Aan de kop zitten korte oren die behaard zijn. De oren zijn zo’n 5 centimeter groot. De vacht is dik en heerlijk zacht. Het leeuwenkop konijn heeft een dichte vacht.

Draagtijd leeuwenkop konijn

De draagtijd van een leeuwenkop konijn is ongeveer 30 dagen. Ze werpen per keer tussen de 3 en 5 jongen. Bij de geboorte zitten de ogen van de jongen nog dicht.

Ook worden de jongen kaal geboren en ze hebben dan dus nog niet hun kenmerkende leeuwenmanen waar ze naar vernoemd zijn. Meestal verlaten de jongen het nest voor het eerst 2 weken nadat ze geboren zijn. In de meeste gevallen zullen ze dan direct vast voedsel gaan eten. Ze eten dan graag stro.

Verzorging leeuwenkop konijn

Een leeuwenkop konijn heeft zijn jaarlijkse vaccinaties nodig. Zorg dus altijd dat dit ieder jaar gedaan wordt. Dat houdt het konijn gezond. De vacht zal het konijn zelf wassen maar in de rui kan het helpen om hem af en toe uit te borstelen.

Zijn nagels en tanden kan hij slijpen aan een turfsteen. Als zijn nagels alsnog te lang worden is het verstandig om dit zo nu en dan te laten knippen bij de dierenarts. Een leeuwenkop konijn vereist dus wel de nodige verzorging.

Leeuwenkop konijn konijnenhok

Inrichting leeuwenkop konijnenhok

Het konijnenhok van de leeuwenkop konijn heeft altijd een nachthok nodig. In het nachthok kan het dier slapen en rusten. Daarbij wordt in het nachthok ook een nest gemaakt. In de rest van het hok dient een zware voederbak te staan. Dit zorgt er voor dat het konijn de voederbak niet om kan gooien. Konijnen zijn namelijk speels en dit kan anders voor vervelende situaties zorgen. Ook moet er altijd een drinkfles met water hangen. Het beste is om deze drinkfles op ooghoogte van het konijn te hangen.

Om de nagels en tanden te kunnen slijpen is een turfsteen een oplossing voor in het konijnenhok. Het kan daarbij ook voorkomen dat het dier aan het konijnenhok gaat knagen.

Speeltje leeuwenkop konijn konijnenhok

Het leeuwenkop konijn speelt graag. Dat doen eigenlijk de meeste konijnen wel. Daarom is een konijnen speeltje erg leuk voor het konijn. Een konijnen speeltje geeft het leeuwenkop konijn de uitdaging die hij nodig heeft en zet hem aan het bewegen.

Een konijnspeeltje betekent overigens niet dat het konijn verder geen beweging nodig heeft. Het is voor zijn gezondheid nog steeds goed dat hij ook af en toe het hok uit kan. Een buiten ren kan een oplossing bieden en het dier de nodige beweging geven. Als een buiten ren geen optie is zou het leeuwenkop konijn ook af en toe in de woonkamer kunnen rennen.

Een wit leeuwenkop konijn
Een leeuwenkop konijn kan een pittig karakter hebben.

Leeuwenkop konijn karakter

Het leeuwenkop konijn heeft een pittig karakter als hij je niet kent maar zodra hij zich op zijn gemakt voelt is het een zachtaardig konijn. Veel mensen kenmerken dit konijnenras als pittig omdat het goed aangeeft wat het niet wil en het ook niet zomaar iedereen vertrouwt.

Als je eenmaal zijn vertrouwen gewonnen hebt dan is het je beste vriend en zal hij graag met je mee gaan. Het karakter van het leeuwenkop konijn zorgt er voor dat ze zich goed kunnen verdedigen.

Het is een intelligent konijn dat zich goed commando’s laat aanleren. Dat is vooral voor de baas heel leuk maar het geeft het konijn ook de nodige uitdaging die het graag heeft. De leeuwenkop is een nieuwsgierig konijn en is dan ook vrij actief.

Leeuwenkoppen konijnen zijn goed tam te maken. Je kunt er goed een band mee op bouwen. Zorg dat je hem in het begin een paar keer in de week op pakt en hem dan op je schoot zet. Aai hem zachtjes en het konijn gaat langzaam aan je wennen.

Op een gegeven moment gaat hij het fijn vinden en voelt hij zich er prettig bij. Je bouwt tegelijkertijd een band op met het konijn en dat is doorgaans erg leuk.

Leeuwenkop konijn voeding

De voeding van een leeuwenkop konijn hoeft niet veel af te wijken van dat van andere konijnen. Zorg er in algemene zin voor dat het niet te veel suikers binnen krijgt om overgewicht te voorkomen.

Ook zijn niet alle snoepjes even goed voor hem. Er zitten vaak schadelijke stoffen in. Hooi en vers voedsel voldoen voor het dier. Zorg er voor dat het gevarieerd te eten krijgt door hem niet iedere dag hetzelfde te geven.

Als je groenvoer voeding wilt geven, zorg er dan voor dat hij groenvoer krijgt dat hij in het wild ook tegen zou kunnen komen. Voorbeeld hier van zijn distels, klavers, paardenbloemen en brandnetels. Het konijn geniet hier heel erg van en het is ook gezond voor hem.

Hooi moet overigens wel het hoofdbestanddeel van zijn voeding blijven. Ongeveer drie kwart van zijn voeding moet uit hooi bestaan en de rest kan aangevuld worden met groenvoer en konijnenbrokken uit de dierspeciaalzaak.

FAQ

Hoe groot wordt een leeuwenkop konijn?

Een leeuwenkop konijn wordt ongeveer 30 centimeter lang. Hoe groot een leeuwenkop konijn wordt kan variëren tussen de 25 en 35 centimeter.

Wat kosten leeuwenkop konijnen?

Leeuwenkop konijnen kosten gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per stuk. Sommige exemplaren zijn duurder.

Hoe oud kan een leeuwenkop konijn worden?

Een leeuwenkop konijn wordt gemiddeld 10 jaar oud. Hoe oud leeuwenkop konijnen worden kan variëren tussen de 8 en 12 jaar.

Hoe zwaar wordt een leeuwenkop konijn?

Een leeuwenkop konijn wordt ongeveer 1,5 kilo zwaar. Hoe zwaar een leeuwenkop konijn is kan variëren van ruim 1 kilo tot ongeveer 1,6 kilogram.

Hoe lang leeft een leeuwenkop?

Een leeuwenkop konijn leeft ongeveer 10 jaar. Afhankelijk van de gezondheid en de verzorging die hij krijgt leeft de leeuwenkop tot wel 12 jaar lang.

Andere konijnenrassen