Hollander konijn

Een Hollander konijn in het gras

Kenmerken Hollander konijn

Herkomst Hollander konijn

De herkomst van het Hollander konijn ligt in Engeland. Hier hebben Engelse fokkers met de Brabander gefokt en hieruit de is het Hollander konijn ontstaan. De Brabander is een eeuwenoud konijn dat voor de slacht gebruikt werd en om die reden ook Engeland is in geïmporteerd.

Oud konijnenras

Het Hollander konijn is één van de oudste konijnenrassen die de wereld kent. Ze worden weergegeven op schilderen uit de gouden eeuw en dat betekent dat men er al vroeg mee bekend was. Het is een populaire konijnensoort.

Hollander Konijnen hebben verzorging nodig
Hollander Konijnen hebben verzorging nodig.

Hollander konijn uiterlijk

Het Hollander konijn is een kort en compact dier. Het heeft een bolvormige kop met korte en brede oren. De wangen zijn dik en ploffig. De vacht is kort en glanzig zodat de grenzen van de kleurvakken zo goed mogelijk zichtbaar zijn. De poten zijn kort en stevig en staan recht. De voeten zijn altijd wit. Het Hollander konijn is er in veel verschillende kleurslagen zoals zwart, bruin en blauw.

Verzorging Hollander konijn

Hollander konijnen hebben net als andere konijnen rassen verzorging nodig. Zo zijn er de jaarlijkse vaccinaties die nodig zijn om het dier gezond te houden en te beschermen tegen ziekten. Het gebit van het Hollander konijn dient ook in de gaten gehouden te worden. Een regelmatige gebit controle is dan ook zeker aan te raden, dit geldt ook voor het Franse hangoor konijn, het Lotharinger konijn en leeuwen kopkonijn.

Hollander konijn konijnenhok

Ruimte in het konijnenhok

In het konijnenhok van een Hollander konijn dient genoeg ruimte te zijn om te kunnen spelen en te bewegen. Daarbij is er ook een nachthok nodig. Hierin zullen ze ook eventueel hun nest maken. Het nachthok zal ook dienen als rustplek voor het konijn. Verder heb je in ieder konijnenhok een toilet plek nodig. Dat is de plek waarop ze hun behoeften zullen doen. Konijnen doen dit doorgaans op dezelfde plek keer op keer.

Voerbak in het konijnenhok

In het konijnenhok van het Hollander konijn kan het beste een zware voerbak geplaatst worden omdat ze daar anders mee kunnen gaan spelen. Ze werpen het dan omver of verschuiven de voerbak. Een drinkfles mag ook niet ontbreken in het konijnenhok.

Drinkfles en bodembedekking in het konijnenhok

De drinkfles dient op ooghoogte aangebracht te worden zodat het konijn eenvoudig drinken kan. Als bodembedekking kan stro gebruikt worden en dit hoeft maar zo’n 5 centimeter dik te zijn.

Turfsteen in het konijnenhok

Een turfsteen kan helpen om hun tanden en nagels te slijpen. Het voorkomt ook dat het konijn overmatig gaat knagen aan het hok. Hierbij kunnen konijnen speeltjes ook helpen. Omdat Hollanders actieve en speelse konijnen zijn zullen ze een konijnen speeltje erg waarderen.

Een rustig Hollander konijn
Een Hollander konijn heeft een rustig karakter

Hollander konijn karakter

Rustig karakter

Het Hollander konijn karakter is als erg rustig te kenmerken. Het is een kalm konijn dat mee gaat met in de energie. Het zachte karakter van het Hollander konijn zorgt er voor dat het heel geschikte konijnen zijn voor kinderen.

Levendig en actief Hollander konijn

Daarnaast zijn ze ook levendig en actief. Ze zullen dus veel bewegen en daarom heeft het konijnenhok ook ruimte nodig. Een ren zullen ze dan ook erg waarderen. Hollander konijnen zijn dan ook een populair konijnenras.

Tam maken van een Hollander konijn

Dit ras is eenvoudig tam te maken. Probeer het meerdere keren in de week rustig op schoot te zetten en het konijn te aaien. Het zal langzaamaan gaan wennen aan de aanrakingen en zal het prettig vinden na een tijdje. Soms kan dit maanden duren en soms ook veel minder.

Hollander konijn voeding

Hooi als Hollander konijn voeding

De voeding van het Hollander konijn dient voornamelijk te bestaan uit hooi. Hierbij is het belangrijk dat het aangevuld wordt. Het kan aangevuld worden met konijnenvoer en groenvoer. Het is belangrijk dat alles wat je het Hollander konijn voert vers is.

Gevarieerd voedsel

Ook heeft het dier er veel belang bij dat het gevarieerd voedsel krijgt. Zorg dat ongeveer drie kwart van de voeding bestaat uit hooi en de rest uit aanvullingen.

Waar haal ik Holland konijn voedsel?

Het konijnenvoer is te verkrijgen bij iedere dierspeciaalzaak. Het groenvoer kan zelf geplukt worden. Ga hier bij na welke voeding zij zelf tegen zouden kunnen komen in de natuur. Denk hierbij aan distels, klavers, paardenbloemen en brandnetels. Ze genieten hier van en tegelijkertijd bied je het konijn een gevarieerd dieet aan. Dit zal zijn gezondheid ten goede komen.

Een Hollander konijn eet gevarieerd voedsel
Een Hollander konijn eet gevarieerd voedsel.

Hollander konijn leeftijd

De Hollander konijn leeftijd ligt op ongeveer 9 jaar. Er zijn Hollander konijnen die ouder of minder oud worden.

Hoe groot wordt een Hollander?

Een Hollander konijn wordt gemiddeld ruim 2 kilo groot. Het gemiddelde gewicht van het Hollander konijn ligt ergens tussen de 1,5 en 3 kilogram. In Engeland zijn de Hollanders iets minder groot.

Wat kosten Hollander konijnen?

Hollander konijnen kosten gemiddeld tussen de 5 en 30 euro per stuk. Er zijn kleurslagen die meer kosten dan anderen.

Hoe oud wordt een Hollander konijn?

Een Hollander konijn wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Hoe zwaar wordt een Hollander konijn?

Een Hollander konijn wordt ongeveer 2,25 kilogram zwaar. Ze kunnen tot wel 3 kilo zwaar worden maar er zijn ook Hollander konijnen die maar 1,5 kilogram zwaar worden.

Hoe lang wordt een Hollander konijn?

Het Hollander konijn word ongeveer tussen de 30 en 50 centimeter lang.

Hoeveel weegt een Hollander?

Een Hollander konijn weegt gemiddeld 2,25 kilogram. Een Hollander kan tussen de 1,5 en 3 kilogram wegen.

Andere konijnenrassen

Dwergkonijn
Franse Hangoor konijn
Leeuwenkop konijn
Lotharinger konijn