Franse hangoor konijn

De kop van een Franse hangoor

Kenmerken Franse hangoor

Herkomst Franse hangoor

De herkomst van de Franse hangoor ligt in Frankrijk. Het is een konijn dat een kruising is tussen een Engelse hangoor en een Vlaamse reus. Initieel is de Franse hangoor gefokt voor het vlees en voor het wol. Halverwege 20e eeuw werd hij ook steeds populairder in onder andere Nederland en Duitsland als huisdier.

Karakter Franse hangoor

De Franse hangoor is een populaire konijnensoort. Het is ook een konijn dat veel gevonden kan worden op de kinderboerderij. Het is een vriendelijke reus met een zachtaardig karakter. Ze zijn niet bang aangelegd en rennen graag achter je aan. Ze zullen eerder naar je hond lopen dan dat ze er voor weg lopen. De Franse hangoor kan goed om gaan met katten, honden en kleine kinderen.

Franse hangoor uiterlijk

Het Franse hangoor konijn heeft een brede kop met grote wangen. De rammen hebben een gebogen neus. Ze hebben lange hangende oren naast hun brede kop. Het lichaam is gespierd met een brede borst er onder. De korte en forse poten moeten het lichaam in beweging houden. De vacht is dik met veel onderwol. Een Franse hangoor voelt heel zacht.

Grootte Franse hangoor konijn

In vergelijking met bijvoorbeeld het dwergkonijn of het leeuwenkop konijn, wordt de Franse hangoor zwaar. Ze worden gemiddeld zo’n 6,5 kilogram en sommigen worden zelfs tot 8 kilogram in gezonde toestand. Het zijn wel konijnen die gevoelig zijn voor overgewicht en dus is het belangrijk ze niet te overvoeren. Goede en gevarieerde voeding samen met dagelijkse beweging zijn belangrijk voor dit konijnenras.

Franse hangoor groter dan dwergkonijn
Het Franse hangoor konijn is groter dan het dwergkonijn.

Franse hangoor konijnenhok

Grootte Franse hangoor konijnenhok

De grootte van een Franse hangoor konijnenhok hangt af van hoeveel dieren er in komen. Voor twee konijnen is er ongeveer 5 vierkante meter bodemoppervlak nodig. Franse Hangoren hebben graag een groot nachthok met een opening waar ze eenvoudig door heen kunnen. Het is belangrijk dat er ook wat uitdaging in het hok zit voor de Franse hangoor anders kan verveling gauw toeslaan.

Bodembedekking konijnenhok

Bodembedekking voor het konijnenhok is niet nodig. Franse hangoren kunnen op een kale vloer lopen omdat ze al een dikke vacht hebben. Voor de warmte is dus geen bodembedekking nodig. Een kale vloer kan ook helpen bij de zindelijkheid. Deze konijnen willen namelijk graag een bak met vlas om in te plassen in het hok.

Drinkfles en voerbak konijnenhok

Een drinkfles dient te allen tijde water te bevatten en op ooghoogte opgehangen te worden. Een zware voerbak is aan te raden omdat ze deze anders om ver gooien of er mee gaan spelen.

Konijnen speeltjes

Franse hangoren houden erg van konijnen speeltjes. Een konijnen speeltje kan gebruikt worden zoals knaagtouw, een tunnel, een snack bal of een snuffelmat. Om te voorkomen dat Franse hangoren gaan knagen aan het hok kan er knaaghout in gelegd worden.

Franse hangoor alleen

Franse hangoren zijn het liefst in gezelschap. Het zijn geen konijnen die graag alleen zijn, dit geldt voor bijna alle konijnen, zoals bijvoorbeeld het lotharinger konijn. Het konijn zal aanzienlijk blijer worden als er een soortgenoot bij hem in het konijnenhok zit. Doorgaans kunnen ze ook goed opschieten met soortgenoten. Er zijn overigens altijd uitzonderingen.

Franse hangoor karakter

Franse hangoor konijn
Een Franse hangoor konijn karakter is erg rustig.

Rustig karakter

Het Franse hangoor karakter is erg rustig. Het is een zelfverzekerd konijn dat zeker niet bang is. De vergelijking wordt vaak gemaakt met een puppy omdat ze graag achter je aan rennen.

Vriendelijk en sociaal karakter

Ze zijn goedaardig en vriendelijk. Dit zijn ze ook voor andere dieren zoals honden of katten. De kans is groot dat het konijn achter de hond aan gaat lopen. De Franse hangoor heeft een sociaal karakter en kan het goed vinden met jonge kinderen.

Franse hangoor voeding

Hooi en stro voeding

Franse hangoor voeding bestaat voornamelijk uit hooi en stro. Er dienen ook altijd brokken klaar te liggen voor het konijn zodat hij deze voeding ook kan pakken. Ook zou er altijd vers water aanwezig moeten zijn.

Vezelrijk voeding

De Franse hangoor voeding kan het beste zo vezelrijk mogelijk zijn. Dit is goed voor zijn darmen. Het dier eet het liefst zo gevarieerd mogelijk en dat is ook goed voor zijn gezondheid.

Distels en paardenbloemen voeding

Indien er groenvoer voeding bijgevoerd wordt is het aan te raden zoveel mogelijk groenvoer aan te houden dat hij zelf ook in de natuur tegen zou komen. Denk hier bij aan onkruid zoals distels maar ook paardenbloemen. Franse hangoor voeding kan af en toe bestaan uit een snoepje maar doe dit wel met mate.

Franse hangoor leeftijd

De leeftijd van de Franse hangoor is zo’n 4 jaar. Sommige Franse hangoren bereiken zelfs de leeftijd van 5 jaar. Meestal wordt hun activiteit al een stuk later naarmate ze 3,5 jaar oud zijn. Er zijn uitzonderingen op de regel die ouder dan 5 jaar worden.

Franse hangoor konijnen
Franse hangoor leeftijd zal in veel gevallen niet hoger dan 5 jaar worden.

Hoe groot is een Franse hangoor?

Een Franse hangoor is gemiddeld 6,5 kilo groot met uitzonderingen tot wel 8 kilo. Het kan per Franse hangoor verschillen hoe groot ze zijn.

Wat kost een Franse hangoor?

Een Franse hangoor kost gemiddeld tussen de 10 en 40 euro per stuk.

Wat heeft een Franse hangoor nodig?

Een Franse hangoor heeft gezelschap nodig. Hij is niet graag alleen in het konijnenhok. Een Franse hangoor kan in een ren gehouden worden of in een konijnenhok. Hij heeft gevarieerd voedsel nodig en vers water. Een Franse hangoor heeft een groot nachthok nodig met een opening waar hij gemakkelijk doorheen kan.

Hoe oud kan een Franse hangoor worden?

Een Franse hangoor kan zo’n 5 jaar oud worden. De meeste Franse hangoren worden niet ouder dan 4 jaar. In uitzonderlijke gevallen wordt een Franse hangoor ouder dan 5 jaar.

Andere konijnenrassen