Dwergkonijn

Kenmerken van het dwergkonijn
Herkomst van dwergkonijn
De herkomst van het dwergkonijn ligt in Noord-Amerika. Dat geld voor de wilde variant. Het dwergkonijn dat Nederlands meestal in het konijnhok hebben zitten is een dwergkonijn dat het resultaat is van verschillende fokprogramma’s. Het is niet hetzelfde konijn als die uit Noord-Amerika. Het dwergkonijn is een haasachtige en geen knaagdier. Het verschil hierin is te verklaren aan de hand van het gebit.
Uiterlijk van een dwergkonijn
Dwergkonijnen hebben een kort lichaam met een korte hals. Ze hebben dikke billen. Onder het lichaam bevinden zich korte, rechte pootjes. Boven op het lichaam zit een brede kop met sterke kaken. In de kop zitten grote, bolle ogen die goed opvallen. Het dwergkonijn heeft kleine oren. De vacht is kort met veel onderwol. De vacht is ook glanzend en erg zacht. Het dwergkonijn komt voor in veel verschillende kleuren.
Tam maken van een dwergkonijn
Een dwergkonijn kan goed tam gemaakt worden. Dit kost wel veel tijd als ze jong zijn. Zet het dier veel op schoot en aai het zachtjes. Doe dit meerdere keren per week en langzaamaan zal het dwergkonijn hier aan wennen. Wanneer het dier tam is kan hij ook af en toe rond rennen in de woonkamer. Zorg er voor dat het konijn niet aan grote temperatuurverschillen bloot gelegd wordt want hier kan hij erg slecht tegen.
Verzorging van de vacht
Dwergkonijnen verzorgen hun vacht zelf. De rui duurt meerdere weken en in deze periode is het wel verstandig het konijn te borstelen. Hiervoor zijn verschillende speciale konijnenborstels verkrijgbaar in de dierspeciaalzaak. Oude haren worden dan uit het konijn geborsteld.
Nagels en tanden van dwergkonijn
In het konijnenhok kan een turfsteen gelegd worden waaraan het konijn zijn nagels en tanden kan slijpen. De nagels kunnen ook geknipt worden met een speciale nagelknipper als de steen amper gebruikt wordt. Zo’n nagelknipper kan gehaald worden bij de dierspeciaalzaak.
Tanden slijten ook door het kauwen op voedsel. Het is daarom belangrijk dat het dier gevarieerd voedsel krijgt waarop het lang moet kauwen. Dat komt zijn gezondheid ten goede.
Dwergkonijn konijnenhok

Beweging dwergkonijn
Het dwergkonijn konijnenhok moet groot genoeg zijn om rond te huppelen. Een dwergkonijn beweegt graag en dus is er ruimte nodig. Ook heeft het hok diepte nodig zodat hij zich even kan terug trekken. Het dier moet overeind kunnen staan en dat zegt direct wat over de hoogte van het hok.
Nachthok in dwergkonijn konijnenhok
Het is belangrijk dat er een nachthok aanwezig is in het konijnenhok. Hierin zal het konijn slapen en ook zal hier eventueel een nest gemaakt worden. Ook is er plek nodig waar het dier zijn behoeften kan doen. Een konijn doet dit op dezelfde plek.
Voerbak in het konijnenhok
Ook een zware voerbak is aan te raden omdat het dwergkonijn er anders misschien mee gaat spelen. Vers water is altijd nodig en dat kan door middel van een waterfles op ooghoogte opgelost worden. Een dwergkonijn zal konijnen speeltjes zeker waarderen omdat het speelse dieren zijn.

Bodembedekking konijnenhok
Als bodembedekking kan stro gebruikt worden maar ook kattenbakkorrels zijn opties. Beide zijn prima keuzes omdat het goed vocht opneemt en dat is eigenlijk het belangrijkste. Ook zou dit kunnen worden aangevuld met papierstroken of met wat hooi. Hooi dient altijd in het hok aanwezig te zijn omdat dit ook veel gebruikt wordt als nest materiaal.
Konijnenhok binnen of buiten?
Of er gekozen wordt voor een konijnenhok binnen of buiten, het konijnenhok moet niet op de toch staan. Dwergkonijnen, en de meeste andere konijnen, zijn gevoelig voor temperatuurverschillen. Ze kunnen hier erg ziek van worden.
Tocht is gevaarlijk voor een dwergkonijn
Een dwergkonijn kan wel opgepakt worden maar verplaats hem dan niet de hele tijd van binnen naar buiten. Ook moet er gelet worden op tocht. Tocht is namelijk ook een slechte omstandigheid voor het dwergkonijn. Kies ook niet voor een hok bovenop de verwarming of vlak naast de verwarming.
Dwergkonijn karakter
Het dwergkonijn karakter is erg speels. Het zijn konijnen die houden van konijnen speeltjes. Ze zijn heel enthousiast van zichzelf en houden van een uitdaging. Daarom zullen ze graag actief zijn en dingen ondernemen. Dwergkonijnen hebben een zacht karakter. Ze zijn vriendelijk en redelijk gauw tam te maken. Vanwege het dwergkonijn karakter zijn het populaire huisdieren.

Dwergkonijn voeding
Dwergkonijn hooi en droogvoer voeding
Dwergkonijn voeding dient te bestaan uit hooi en droogvoer. Hooi dient altijd aanwezig te zijn in het konijnenhok. Zowel voor het nestmateriaal als voor de voeding. Groenvoer kan ook gegeven worden maar het is niet verstandig dit te doen wanneer het dwergkonijn jonger is dan een half jaar. Het heeft dan nog geen volgroeide darmen en daarom kan hij bij groenvoer hier last van gaan krijgen.
Groenvoer voor dwergkonijn
Mogelijke opties voor groenvoer zin paardenbloemen, distels, klavers, gras en brandnetels. Er zijn meerdere opties maar deze zou hij ook in de natuur tegen kunnen komen. In dwergkonijn voeding mogen ook harde broodkorsten voorkomen. Hier zijn ze gek op.
Gevoelig voor overgewicht
Geef een dwergkonijn gemiddeld 2 keer per dag eten. Doe dit zeker niet vaker omdat deze konijnen gevoelig zijn voor overgewicht. Ze kennen geen stop en eten daarom alsmaar door wanneer er veel voer in het hok ligt. Het is verstandig het konijn ook iets te knagen te geven zoals een speeltje bijvoorbeeld.

Dwergkonijn leeftijd
De leeftijd van een dwergkonijn is gemiddeld 5 jaar. Er zijn uitzonderingen die ouder worden.
Hoe groot wordt een dwergkonijn?
Een dwergkonijn wordt ongeveer 1 kilogram groot. Sommige dwergkonijnen zullen iets groter worden dan 1 kilogram maar gemiddeld worden ze zo groot.
Wat kosten dwergkonijnen?
Dwergkonijnen kosten gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per stuk. Afhankelijk van de situatie, de kleurstelling en de leeftijd kunnen kosten lager of hoger liggen.
Hoe oud wordt een dwergkonijn?
Een dwergkonijn wordt gemiddeld 5 jaar oud. In uitzonderlijke gevallen wordt een dwergkonijn ouder dan 5 jaar.

Is mijn konijn een dwergkonijn?
Een dwergkonijn kan herkend worden aan de kleine oren, brede kop, bolle ogen, dikke billen, strak staartje en sterke kaken. Dwergkonijnen wegen gemiddeld niet meer dan 1 kilogram.
Hoe moet je een dwergkonijn verzorgen?
Een dwergkonijn verzorg je door hem te borstelen wanneer hij in de rui is. Dit dier verzorgen betekent dat hij 2 keer per dag eten moet krijgen en altijd vers water heeft. Ook dien je minimaal een keer per week het hok goed schoon te maken. Een dwergkonijn moet je goed verzorgen en hier gaat tijd in zitten.
Andere konijnenrassen
Franse hangoor konijn
Hollander konijn
Lotharinger konijn
Leeuwenkop konijn