Angora konijn

Franse Angora konijn

Geschiedenis van het Angora Konijn

Het Angora konijn heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige stad Angora (tegenwoordig Ankara) in Turkije, waar het oorspronkelijk werd gefokt. De geschiedenis van dit konijnenras gaat terug tot zo’n 300 jaar voor Christus. De lange, zachte vacht van het Angora konijn werd al snel gewaardeerd en verhandeld in Europa, waar het ras aan populariteit won in de 18e eeuw.

In de 19e eeuw brachten Franse zeelieden Angora konijnen naar Frankrijk, waarna het ras naar andere delen van de wereld verspreid werd. De fokkers selecteerden de konijnen met de beste vacht en begonnen ze specifiek te fokken voor hun luxueuze wol. Door deze gerichte fokpraktijken werden de verschillende soorten Angora konijnen ontwikkeld, zoals de Engelse, Franse, Duitse en Satijn Angora.

Karakter van het Angora Konijn

Het Angora konijn staat bekend om zijn zachtaardige en vriendelijke karakter. Deze pluizige metgezellen zijn vaak nieuwsgierig en kunnen een sterke band met hun eigenaar vormen. Hier zijn enkele kenmerken van het karakter van het Angora konijn:

 • Liefdevol: Angora konijnen genieten van genegenheid en zullen vaak genieten van knuffelen en aaien.
 • Sociaal: Ze zijn over het algemeen sociaal ingesteld en kunnen goed overweg met andere konijnen en huisdieren als ze op de juiste manier geïntroduceerd worden.
 • Geduldig: Het zijn geduldige dieren die ook goed kunnen omgaan met kinderen, zolang er respectvol met hen wordt omgegaan.
Angora konijn
Een Angora konijn staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter.

Verzorging van het Angora Konijn

Het verzorgen van een Angora konijn vereist wat extra aandacht vanwege hun lange, pluizige vacht. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging:

Vachtverzorging

De vacht van een Angora konijn moet regelmatig worden geborsteld om klitten en vervilting te voorkomen. Afhankelijk van het type vacht, kan dagelijks of om de paar dagen borstelen nodig zijn. Het is essentieel om een zachte borstel te gebruiken om de gevoelige huid van het konijn niet te beschadigen.

Trimmen en Plukken

Naast borstelen kan het nodig zijn om de vacht van het Angora konijn te trimmen of te plukken om de vacht in optimale conditie te houden. Sommige eigenaren laten dit over aan professionele trimmers om het welzijn van het konijn te waarborgen. Plukken moet voorzichtig gebeuren om stress voor het konijn te minimaliseren.

Nagelverzorging

Net als bij alle konijnen is het belangrijk om de nagels van het Angora konijn regelmatig te knippen. Te lange nagels kunnen ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken, dus dit moet zorgvuldig worden bijgehouden.

Beweging van het Angora Konijn

Het Angora konijn is van nature actief en heeft voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw Angora konijn voldoende beweging krijgt:

 • Bied een ruime kooi of hok aan waarin het konijn vrij kan bewegen en rondspringen.
 • Laat het konijn regelmatig los in een veilige en konijnvriendelijke ruimte om te rennen en te spelen.
 • Stimuleer het konijn met speeltjes en klimmogelijkheden om zijn nieuwsgierigheid te bevredigen.
Angora konijn
Een Angora konijn is een actief dier dat graag beweegt.

Gedrag van het Angora Konijn

Het Angora konijn heeft enkele interessante gedragseigenschappen die het ontdekken waard zijn:

Binkying

Een binkying is een vreugdesprong waarbij het konijn opgewonden in de lucht springt en rondtolt. Het is een teken dat het konijn blij en tevreden is.

Graven

Net als veel andere konijnenrassen heeft het Angora konijn de natuurlijke drang om te graven. Het aanbieden van een speciale graafbak met zacht materiaal kan dit gedrag in goede banen leiden.

Likken

Angora konijnen staan erom bekend dat ze hun eigenaren likken als teken van genegenheid en vertrouwen.

Het Angora Konijn Kopen

Als je overweegt een Angora konijn als huisdier te nemen, zijn er enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden:

 • Zoek een gerenommeerde fokker die zich bezighoudt met ethische fokpraktijken en het welzijn van de dieren voorop stelt.
 • Overweeg adoptie uit een opvangcentrum om een konijn een tweede kans te geven en bij te dragen aan dierenwelzijn.
 • Zorg ervoor dat je voldoende tijd, ruimte en middelen hebt om voor het konijn te zorgen.
Angora konijn wit
Koop alleen een Angora konijn als je er ook de tijd en aandacht voor hebt.

Plukken van het Angora Konijn

Het plukken van het Angora konijn is een essentieel onderdeel van de vachtverzorging, maar het moet met uiterste zorg gebeuren:

 • Pluk alleen de loszittende, dode haren om ongemak voor het konijn te voorkomen.
 • Gebruik speciale konijnenplukhandschoenen om de klus te klaren zonder de huid van het konijn te beschadigen.
 • Als je twijfelt, laat het plukken dan over aan een ervaren professional.

Prijs van het Angora Konijn

De prijs van een Angora konijn kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren:

 • De kwaliteit van de vacht en de bloedlijn van het konijn kunnen van invloed zijn op de prijs.
 • Fokkers kunnen hogere prijzen vragen voor showkwaliteit Angora konijnen.
 • Adoptie uit een opvangcentrum kan een betaalbaarder alternatief zijn.

Het Angora konijn is een prachtig en zachtaardig konijnenras met een interessante geschiedenis en bijzondere eigenschappen. Hun zachte vacht vereist wel wat extra verzorging, maar hun liefdevolle karakter en speelse gedrag maken het meer dan de moeite waard. Als je overweegt om een Angora konijn in je leven te verwelkomen, zorg er dan voor dat je goed geïnformeerd bent over hun behoeften en verzorging, en geniet van de liefdevolle en pluizige metgezel die deze bijzondere dieren te bieden hebben.

Andere konijnen waarover je misschien wilt lezen

Het dwergkonijn

Het Franse hangoor konijn

Het leeuwenkop konijn

Het Lotharinger konijn