Tamme rat

Een tamme rat

Kenmerken van de tamme rat

Herkomst tamme rat

De herkomst van de wilde bruine rat ligt in Oost-Azië. Tamme ratten zijn afstammelingen van de wilde bruine rat. Over het algemeen zijn deze ratten erg eenvoudig tam te maken en zullen ze niet gauw bijten. Het zijn sociale dieren en ze leven in groepen. Dat is ook de reden dat het niet verstandig is een tamme rat alleen te plaatsen in hok. Ze dienen altijd met minimaal 1 andere tamme rat in een hok geplaatst te worden.

Activiteit van de tamme rat

In de natuur zijn ratten vooral in de nacht actief. Tamme ratten in een kooi zijn ook overdag actief. Bij tamme ratten zijn de mannetjes in de regel rustiger dan de vrouwtjes, daarbij zijn ze fysiek ook groter. Wanneer de rat tam is, doet het niets liever dan omgaan met het baasje.

Trucjes tamme rat

Daarnaast is het dier graag bij het baasje en een tamme rat is dan ook veel aan te leren. Denk hier bij aan allerlei verschillende trucjes. Er zijn zelfs verhalen dat tamme ratten naar hun naam luisteren kunnen. Tamme ratten worden dan ook graag opgepakt. Ook zijn ze van nature erg speels en daarom horen ratten speeltjes niet te ontbreken in de ratten kooi.

Ratten kooi

Een tamme rat in zijn kooi
Een tamme rat in zijn kooi

Ratten kooi materiaal

Een ratten kooi met een plastic onder bak is een goede basis. Daarboven kunnen tralies zitten waardoor de ratten er ook nog op kunnen klimmen. Belangrijk hierbij is dat de ratten de tralies niet kunnen door bijten. Het dient dus van sterk materiaal te zijn.

Bodembedekking ratten kooi

Ratten hebben gevoelige luchtwegen en daarom is het belangrijk daar rekening mee te houden bij het kiezen van de bodembedekking. Indien er gekozen wordt voor hennepvezel kan er eigenlijk niet verkeerd gekozen worden.

Inrichting ratten kooi

Buiten de bodembedekking is het van belang dat er meerdere slaaphuisjes in de ratten kooi te vinden zijn. Ratten wisselen graag van slaapplek af en sommige ratten willen juist wel of juist niet bij elkaar slapen.

Nestmateriaal ratten kooi

Ook is er nestmateriaal nodig. Dit nestmateriaal kan bestaan uit wc-papier, keukenrol of gewoon papier. Als laatst is het belangrijk dat de ratten kooi niet op de tocht staat, en dat het niet op de verwarming staat. De ruimte waarin de ratten kooi staat dient op kamertemperatuur te zijn.

Een ratten kooi voor tamme rat
De perfecte ratten kooi voor de tamme rat.

Baby rat

Een baby rat wordt ook wel een ratten jong genoemd. Vrouwtjes ratten krijgen doorgaans een nest van ongeveer 12 jonge ratten. Deze baby ratten worden naakt geboren. Ook zijn de ogen dicht. Gemiddeld kunnen de ratjes na 4 weken hun moeder en het nest verlaten.

Een tamme rat in de hand
Een tamme rat kan zelfs trucjes leren als je geduldig genoeg bent.

Wat eet een tamme rat?

Een tamme rat is een alleseter. Bij de dierspeciaalzaak kun je rattenvoeding kopen. Deze rattenvoeding kun je aanvullen met van alles en nog wat. Tamme ratten kunnen bijgevoerd worden met groente, fruit of brood. Wat eten ratten? Ze eten werkelijk alles. Belangrijk hierbij is wel dat ze genoeg eiwitten binnen krijgen en de voeding niet uit balans raakt. Ook zijn er verschillende soorten knaagdieren snoepjes verkrijgbaar en daar zijn ze ook gek op.

Hoe oud wordt een tamme rat?

Een tamme rat wordt gemiddeld 2 tot 3 jaar oud.

Andere knaagdieren