Goudhamster (Syrische hamster)

De herkomst van de goudhamster ligt in Syrië. De Syrische hamster wordt ook wel goudhamster genoemd. De Syrische hamster leeft in de woestijngebieden van Syrië. In Syrië is het knaagdier in het wild nog niet uitgestorven. De Syrische hamster staat bekend als de meest populaire hamster om als huisdier te houden.
Het is een solitair knaagdier. Dit betekent dat het dier het liefst alleen is. Dit is in het wild ook het geval. De goudhamster in het wild leeft altijd solitair behalve als een vrouwtje gedekt moet worden. Wanneer dit gebeurt is en er jongen zijn gekomen, ook dan zullen ze tijdelijk niet solitair leven.
Als deze fase voorbij is, gaat de goudhamster weer zijn eigen weg op. Syrische hamsters hebben geurklieren waarmee ze geuren kunnen verspreiden. Met deze geurklieren kunnen ze andere soortgenoten identificeren. Ze kunnen namelijk niet goed zien en ze kunnen elkaar ook slecht herkennen op basis van geluiden.
Goudhamsters zijn schemer- en nachtdieren. Overdag slapen ze vooral en rond de schemering gaan ze op zoek naar voedsel. Wanneer de Syrische hamster voedsel vindt, zal hij deze in zijn wangen stoppen. Hij brengt het dan naar zijn holletje. Daar kan hij het dan rustig opeten wanneer dat wenselijk is.
Een goudhamster die als huisdier gehouden wordt zal niet gauw in winterslaap gaan. Het diertje gaat pas in winterslaap wanneer de temperatuur gedurende langere tijd onder de 10 graden is. In de werkelijkheid gebeurt dat niet bij de goudhamster als huisdier. Dat komt doordat het op de plekken waar zijn kooi staat vaak veel warmer is. In het wild is het niet ongewoon dat ze in winterslaap gaan.
Goudhamster kooi

Een goudhamster kan goed leven in een goudhamster kooi. Maar een glazen bak is ook een goede optie. Dat zijn twee mogelijkheden voor goudhamster kooien. Ze leven solitair, dus in alle gevallen dient een goudhamster in zijn eentje gehouden te worden. Het zijn zeer territoriale dieren. Wanneer goudhamsters dan bij elkaar in de kooi gezet worden, is de kans groot dat ze gaan vechten met elkaar.
Syrische hamsters zijn geen goede klimmers. Desondanks vinden ze het wel leuk om in een buisje te kruipen. Ook om zo af en toe een trappetje op te klimmen. Het is dan ook een meerwaarde als de goudhamster kooi hier aan voldoet. Bovendien vind een Syrische hamster het fijn als er een molen in de hamster kooi staat. Het knaagdier kan hier dan in rennen en kan op die manier zijn energie kwijt.
Deze knaagdieren graven graag en dat betekent dat het fijn is voor het diertje als er een dikkere laag van bijvoorbeeld zaagsel ligt. In de goudhamster kooi kunnen ook andere ondergronden geplaatst worden die aan de voorwaarden voldoen.
Aangezien de Syrische hamster het grootste deel van de dag slaapt, is het prettig voor ze om een klein onderkomen te hebben in de goudhamster kooi. Dit kan een huisje zijn of een omgekeerd bakje waar ze in kunnen kruipen. Dit dient dan als slaapplek.
Syrische hamster voeding
De voeding van de Syrische hamster bestaat uit speciaal hamstervoer. Dit kan gehaald worden bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak. Het is hamstervoer met een hoog eiwitgehalte. De voeding van de goudhamster kan ook voor een klein deel bestaan uit groenvoer.
Groenvoer of voeding kan bestaan uit broccoli, andijvie, wortel en appel. Er zijn ook andere opties maar dit zijn enkele voorbeelden van de goudhamster voeding. Het is niet verstandig om ze als voeding chips of andere zoetigheid te geven. De Syrische hamster heeft hier geen baat bij en het zal ze zeker niet ten goede komen. Als er gekozen wordt om de Syrische hamster voeding aan te vullen met groenvoer, zorg dan altijd wel dat het geen giftige planten betreft.
Hoe oud wordt een goudhamster of Syrische hamster?
De leeftijd van een goudhamster zal de grens van 2,5 jaar oud alleen bij uitzondering overschrijden.
Wat is het gewicht van een goudhamster of Syrische hamster?
Het gewicht van een gezonde Syrische hamster of goudhamster is maximaal 200 gram. Er zit hier geen verschil in gewicht tussen een mannetje of een vrouwtje.