Goudhamster

Goudhamster

Goudhamster Geschiedenis

De geschiedenis van de goudhamster begint in de late jaren 1930 toen ze voor het eerst werden ontdekt in het Midden-Oosten, in het bijzonder in Syrië. In 1930 werd Dr. Israel Aharoni, een bioloog, de eerste persoon die deze schattige wezentjes opmerkte tijdens een expeditie naar het Aleppo-gebergte in Syrië. Hij verzamelde een aantal exemplaren en stuurde ze naar wetenschappers in Jeruzalem en daaropvolgend naar Europa. Uiteindelijk bereikte de goudhamster in 1938, onder de hoede van een Syrische familie, het Verenigd Koninkrijk, waar ze werden gefokt en verspreid naar verschillende laboratoria voor wetenschappelijk onderzoek.

Al snel nadat de goudhamster naar Europa kwam, ontdekten wetenschappers dat ze een opvallend en uniek kenmerk hadden – hun wangzakken. Deze uitrekbaarheid van hun wangzakken maakte het voor hen mogelijk om voedsel en materialen in hun ondergrondse holen te verzamelen en mee te nemen. Dit trok de aandacht van het publiek en leidde tot de populariteit van goudhamsters als huisdieren.

Goudhamster Karakter

De goudhamster heeft een intrigerend karakter dat hen onweerstaanbaar maakt voor hamsterliefhebbers. Hoewel elk dier individuele eigenschappen heeft, zijn er enkele kenmerken die vaak voorkomen bij goudhamsters:

1. Intelligentie

Goudhamsters zijn verrassend slim en nieuwsgierig. Ze houden ervan om hun omgeving te verkennen en kunnen gemakkelijk leren hoe ze bepaalde puzzels of uitdagingen moeten oplossen.

2. Solitaire wezens

In tegenstelling tot sommige andere knaagdieren, zijn goudhamsters solitaire wezens. Ze verkiezen het om alleen te leven en zullen vaak vechten als ze in hetzelfde verblijf worden geplaatst. Het is het beste om ze individueel te houden om stress en gevechten te voorkomen.

3. Nachtelijk gedrag

Goudhamsters zijn nachtdieren, wat betekent dat ze overdag vaak slapen en ’s nachts actief worden. Dit kan voor sommige eigenaren een aanpassing vergen, maar het maakt hen ideale huisdieren voor mensen met een drukke levensstijl die ’s avonds graag tijd met hun huisdier doorbrengen.

Goudhamster
Een goudhamster is een nachtdier en slaapt daarom veel overdag.

Goudhamster Verzorging

Het verzorgen van een goudhamster vergt verantwoordelijkheid en toewijding. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van de verzorging waar je rekening mee moet houden:

1. Huisvesting

Een ruim en goed geventileerd hok is essentieel voor het welzijn van je goudhamster. Zorg voor voldoende bodembedekking, zoals zaagsel of gehakseld papier, zodat ze holen kunnen graven en zich veilig kunnen voelen. Zorg ervoor dat het hok vrij is van tocht en extreme temperatuurschommelingen.

2. Voeding

De juiste voeding is van vitaal belang voor de gezondheid van je goudhamster. Ze zijn omnivoren, wat betekent dat ze een dieet nodig hebben dat bestaat uit een combinatie van knaagdierenvoer, groenten, fruit en eiwitten. Zorg ervoor dat ze altijd toegang hebben tot vers water.

3. Hygiëne

Houd het hok van je goudhamster schoon door regelmatig de bodembedekking te verschonen en voedselresten te verwijderen. Reinig ook het drinkflesje en voerbak regelmatig om bacteriën te voorkomen.

4. Dierenartsbezoeken

Net als alle huisdieren hebben goudhamsters af en toe medische controle nodig. Zorg ervoor dat je een dierenarts raadpleegt die ervaring heeft met knaagdieren voor regelmatige gezondheidscontroles en vaccinaties.

Goudhamster beweging
Er zijn verschillende manieren om een goudhamster voldoende beweging te geven.

Goudhamster Beweging

Hoewel goudhamsters kleine dieren zijn, hebben ze nog steeds beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat je goudhamster voldoende beweging krijgt:

1. Speelgoed en klimmogelijkheden

Geef je goudhamster speelgoed en klimmogelijkheden in hun hok, zoals buizen, ladders en wieltjes. Hiermee kunnen ze hun natuurlijke klim- en loopgedrag uitoefenen.

2. Buiten het hok spelen

Superviseer je goudhamster terwijl ze buiten hun hok spelen. Zorg ervoor dat de ruimte veilig is en dat er geen gevaarlijke voorwerpen zijn waar ze aan kunnen knagen of zich aan kunnen verwonden.

3. Een hamsterbal

Een hamsterbal is een veilige manier om je goudhamster door het huis te laten lopen zonder dat ze kunnen ontsnappen of zichzelf in gevaar brengen. Zorg ervoor dat je goudhamster altijd onder toezicht staat terwijl ze in de bal zitten.

Door je goudhamster voldoende beweging te geven, voorkom je dat ze te zwaar worden en draag je bij aan hun algehele welzijn.

De Syrische Hamster

De goudhamster is een andere naam voor de Syrische hamster, een ondersoort van de hamsterfamilie. Ze worden vaak verward met de Russische dwerghamster, die kleiner is van formaat en een ander gedrag heeft. De Syrische hamster heeft een grotere lichaamsomvang en staat bekend om zijn solitaire levensstijl en schattige pluimstaart.

De Syrische hamster komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en is populair geworden als huisdier vanwege hun lieve uiterlijk en gemakkelijke verzorging. Ze hebben een levensverwachting van ongeveer 2-3 jaar, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen ze een waardevol en gelukkig onderdeel van je gezin worden.

Syrische hamster
Een goudhamster is hetzelfde als een Syrische hamster en de namen worden veel door elkaar gebruikt.

Goudhamster kooi

Een goudhamster kan goed leven in een goudhamster kooi. Maar een glazen bak is ook een goede optie. Dat zijn twee mogelijkheden voor goudhamster kooien. Ze leven solitair, dus in alle gevallen dient een goudhamster in zijn eentje gehouden te worden. Het zijn zeer territoriale dieren. Wanneer goudhamsters dan bij elkaar in de kooi gezet worden, is de kans groot dat ze gaan vechten met elkaar.

Syrische hamsters zijn geen goede klimmers. Desondanks vinden ze het wel leuk om in een buisje te kruipen. Ook om zo af en toe een trappetje op te klimmen. Het is dan ook een meerwaarde als de goudhamster kooi hier aan voldoet. Bovendien vind een Syrische hamster het fijn als er een molen in de hamster kooi staat. Het knaagdier kan hier dan in rennen en kan op die manier zijn energie kwijt.

Goudhamster in zijn kooi
Een goudhamster kan het beste alleen in een kooi gehouden worden omdat het territoriaal is.

Deze knaagdieren graven graag en dat betekent dat het fijn is voor het diertje als er een dikkere laag van bijvoorbeeld zaagsel ligt. In de goudhamster kooi kunnen ook andere ondergronden geplaatst worden die aan de voorwaarden voldoen.

Aangezien de Syrische hamster het grootste deel van de dag slaapt, is het prettig voor ze om een klein onderkomen te hebben in de goudhamster kooi. Dit kan een huisje zijn of een omgekeerd bakje waar ze in kunnen kruipen. Dit dient dan als slaapplek.

Syrische hamster voeding

De voeding van de Syrische hamster bestaat uit speciaal hamstervoer. Dit kan gehaald worden bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak. Het is hamstervoer met een hoog eiwitgehalte. De voeding van de goudhamster kan ook voor een klein deel bestaan uit groenvoer.

Groenvoer of voeding kan bestaan uit broccoli, andijvie, wortel en appel. Er zijn ook andere opties maar dit zijn enkele voorbeelden van de goudhamster voeding. Het is niet verstandig om ze als voeding chips of andere zoetigheid te geven. De Syrische hamster heeft hier geen baat bij en het zal ze zeker niet ten goede komen. Als er gekozen wordt om de Syrische hamster voeding aan te vullen met groenvoer, zorg dan altijd wel dat het geen giftige planten betreft.

Antwoord op al je vragen over de goudhamster

Hoe oud wordt een goudhamster of Syrische hamster?

De leeftijd van een goudhamster zal de grens van 2,5 jaar oud alleen bij uitzondering overschrijden.

Wat is het gewicht van een goudhamster of Syrische hamster?

Het gewicht van een gezonde Syrische hamster of goudhamster is maximaal 200 gram. Er zit hier geen verschil in gewicht tussen een mannetje of een vrouwtje.

Andere knaagdieren