Gerbil

Kenmerken van de Gerbil
Herkomst Gerbil
De Gerbil is een populair huisdier. De herkomst van de Gerbil ligt in delen van Afrika en Azië. Hij komt vooral voor in de woestijngebieden. In de volksmond wordt de gerbil vaak woestijnrat genoemd maar dit is feitelijk onjuist. Het is namelijk geen familie van de rat. Gerbils zijn knaagdieren.
De woestijnrat is niet graag alleen
Gerbils zijn ook echte familiedieren en ze zijn dan ook niet graag alleen. De dikstaart Gerbil is de uitzondering op de regel en leeft voornamelijk solitair. Het is dus in veel gevallen niet in het belang van het dier om ze alleen te houden, behalve bij de dikstaart Gerbil. Over het algemeen hebben ze graag soortgenoten in hun gerbil hok.
De woestijnrat leeft in het wild in grote groepen
Ze leven in grote groepen in het wild en kunnen erg goed springen. Ze hebben daarvoor speciale voorpoten waarmee ze naast het springen ook goed kunnen graven. Naast de behendige voorpoten hebben ze ook een behaarde staart. Deze staart is erg breekbaar en daar dient voorzichtig mee om gegaan te worden. Ze gebruiken deze staart namelijk bij alle bewegingen.
Gerbils zijn intelligent
Over het algemeen zijn gerbils intelligent en daarmee dus slim. Ze kunnen dingen leren en zijn ook nieuwsgierig. De meest bekende soort is de Mongoolse Gerbil. Ze leven hier voornamelijk in holen en in een grote kolonie. Daarin hanteren ze een strakke hiërarchie en deze wordt met het leven beschermd.
Communicatie van woestijnratten
Gerbils communiceren door middel van geluiden en ze piepen daardoor geregeld. Het knaagdier houdt niet van wisselingen in temperatuur. Daar dient ook rekening mee gehouden te worden met de plaatsing van de gerbil kooi.
Gerbil rassen

Bekende Gerbil soorten
Mongoolse gerbil
De Mongoolse Gerbil komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Mongolië. Het leeft hier op de vlaktes in de woestijngebieden. Onterecht wordt de Mongoolse Gerbil vaak verward met de woestijnrat. Het dier is een knaagdier. Gemiddeld worden Mongoolse Gerbils tussen de drie en vijf jaar oud.
Dikstaart gerbil
De dikstaart gerbil komt in het wild voor in het noorden van Afrika. Onder andere in de Noordelijke Sahara zijn ze te vinden. Het zijn dieren die bij voorkeur alleen leven maar in sommige gevallen ook in kleine groepen. In gevangenschap is het verstandig ze solitair te laten leven omdat de kans anders groot is dat ze ruzie gaan maken.
De dikstaart Gerbil is vooral in de schemering en ’s nachts wakker. Over het algemeen slaapt het knaagdier overdag in een van de vele holen die ze hebben. Er is nog relatief veel onbekend over dit Gerbil ras.
Baby Gerbil
Een baby Gerbil wordt een Gerbil jong genoemd. Een vrouwtjes Gerbil kan een groot nest werpen tot wel 8 jongen. De baby Gerbils kunnen het nest verlaten na zo’n 8 weken. Gedurende de eerste paar weken is verstandig de jongen niet aan te raken. Ze kunnen dan namelijk verstoten worden. De jongen worden kaal geboren en zijn ook blind en doof.

Gerbil kooi
De inrichting van de Gerbil kooi
Gerbils leven in een Gerbil kooi. Zo’n hok kan een aquarium zijn of een terrarium. Belangrijk hierin is dat de bovenkant dan wel voorzien is van een goede beluchting en ventilatie. Het Gerbil hok dient niet te klein te zijn aangezien de bodem bedekt moet zijn. De bodembedekking kan opgebouwd zijn uit houtvezel of houtkrullen en zelfs zand is een mogelijkheid. Er kan ook stro bij in gelegd worden zodat ze goed kunnen graven.
Bodembedekking Gerbil kooi
De bodembedekking mag een dikke laag zijn van zo’n 30 centimeter. Daarbij moet een Gerbil ook op zijn achterpoten kunnen staan waardoor het Gerbil hok dus ook redelijk hoog moet zijn. Ze hebben ook een huisje nodig om zich in te kunnen verstoppen. Hetzelfde geldt voor ondoorzichtige buizen waarin ze zich graag verstoppen en hun rust pakken.
Looprad Gerbil kooi
Om voldoende beweging te krijgen kan een looprad een oplossing bieden. Het looprad kan niet open zijn met spillen omdat de gevoelige staart anders te gauw schade oplopen kan. Als laatste nemen Gerbils graag een zandbad en is het aan te raden een bakje met zand in de Gerbil kooi te zetten.

Gerbil voer
Gerbils eten plantaardig voer. Ze leven in het wild vooral op zaden en granen. Ook eten ze insecten. Een Gerbil als huisdier kan speciaal Gerbil voer eten. Dit voer kan gekocht worden in de meeste dierspeciaalzaken. Een Gerbil kan bijgevoerd worden met verse groenten, maar dit dient altijd met mate gedaan te worden. Het is ook mogelijk het voer aan te vullen met een beetje fruit, zolang dit niet te vaak gebeurt. De Gerbil heeft te allen tijde vers drinkwater nodig en drinkt graag uit een drinkfles
Hoe oud wordt een Gerbil?
De gemiddelde leeftijd van een Gerbil is drie tot vijf jaar.