Cavia

Cavia's aan het eten

De herkomst van de cavia ligt in Zuid-Amerika. Het is niet bekend in welk land in Zuid-Amerika het knaagdier het eerst voor kwam. De cavia werd vermoedelijk duizenden jaren geleden al door de Inca’s gebruikt als vleesdier en is op een later moment gedomesticeerd. Een mannetjes cavia heet een beertje en een vrouwtje heet een zeugje. Vanaf de jaren 50 werd de cavia een populair huisdier in Nederland. In het wild leven cavia’s in groepen. Ze zijn samen namelijk sterker en hebben dan meer overlevingskans tegen eventuele roofdieren. Het grootste deel van de dag zijn ze op zoek naar voedsel.

Cavia rassen

Cavia bruin wit
Een cavia

Er zijn verschillende soorten cavia’s. De volgende cavia rassen zijn populaire huisdieren:

  • De langharige cavia
  • De Skinny cavia
  • De Rex cavia
  • De Teddy cavia
  • De naakte cavia

De langharige cavia

De langharige cavia heeft, zoals de naam al aan geeft, lange haren. De scheiding van de vacht ligt in het midden van zijn rug. De neus is een van de weinige plekken waar het haar van de langharige cavia kort is. De vacht van de langharige cavia heeft wel veel verzorging nodig. De vacht dient geregeld gekamd te worden.

De Skinny cavia (naakte cavia)

De Skinny cavia is geen erkend cavia ras in Nederland. Het ras is door experimenten ontstaan en komt in de natuur niet voor. Het knaagdier heeft geen harige vacht en het kost hen daarom veel moeite om warm te blijven. De skinny cavia heeft daarom veel en andere voeding nodig dan gewone cavia’s, zodat ze alsnog warm kunnen blijven. Ze worden ook wel naakte cavia genoemd. Het zijn over het algemeen lieve en actieve knaagdieren. Op hun hoofd hebben ze als enige plek wel wat vacht zitten. Door middel van lotion of olie kan de vacht van de skinny cavia vitaal gehouden worden. Het is dan ook relatief veel werk om de vacht van deze dieren gezond te houden. Vanwege de haarloze huid heeft dit knaagdier liever een stoffen cavia huisje in plaats van een houten cavia huisje.

De Rex cavia

De herkomst van de Rex cavia ligt in Engeland. Het is ten op zichte van andere cavia rassen een groot ras. Ze zijn rustig van aard en heel vriendelijk naar mensen toe. Het zijn dan ook leuke huisdieren. Tegen andere cavia’s kunnen ze overigens wel heel fel zijn. De Rex cavia heeft een stugge huid en een grove en stevige beharing. Ze zijn wel gevoelig voor huidaandoeningen maar deze kunnen gauw over het hoofd gezien worden doordat ze een vrij dichte haarbegroeiing hebben. Over het algemeen duidt een stugge beharing op een gezonde vacht.

De Teddy cavia

De herkomst van de Teddy cavia ligt in de Verenigde Staten. Het is een van de bekendste cavia rassen. Het is een erg intelligent knaagdier. Over het algemeen zijn ze erg energiek en daarom hebben ze veel ruimte nodig. Het dier heeft dan ook een grote cavia kooi nodig. De Teddy cavia kan goed met mensen overweg en knuffelt graag. De vacht heeft vrijwel geen verzorging nodig zoals dat bij andere cavia rassen wel het geval is. Het knaagdier dient geborsteld te worden wanneer de vacht er vies of vreemd uit ziet maar anders is er vrijwel geen verzorging van de vacht nodig. De Teddy cavia leeft graag samen met soortgenoten en kan zelfs eenzaam worden op het moment dat hij te lang alleen is.

Cavia voer

Cavia voer bestaat voornamelijk uit hooi. Een cavia eet daarnaast ook graag groente en een beetje fruit. Het knaagdier kan iedere dag veel groente eten. Met fruit is het verstandig iets meer op te letten. Er zit veel suiker in fruit en dat dient niet overmatig aan de cavia gevoerd te worden. Het cavia eten kan niet bestaan uit koolsoorten. Deze zijn niet goed voor het dier en kunnen inwendig problemen opleveren. De groente en fruit die wel gevoerd worden moeten altijd goed gewassen worden. Over het algemeen eten cavia’s de hele dag door dus het is dan ook niet vreemd om te zorgen dat er de hele dag eten in de cavia kooi ligt. Een cavia kan uit zichzelf geen vitamine C aanmaken. Dit moet dus aan het cavia eten worden toegevoerd. In het kant en klare voedsel zit het meestal al wel toegevoegd maar dat dient wel gecheckt te worden.

Baby cavia

Een baby cavia wordt een cavia jong genoemd. Er is dus geen aparte benaming voor een baby cavia. De knaagdieren zijn al na zo’n 6 weken vruchtbaar maar dan dient er nog niet mee gefokt te worden. Met cavia’s kan pas gefokt worden op het moment dat ze 4 tot 5 maanden oud zijn. Wanneer dit eerder gebeurt lopen zowel de jongen als het zeugje kans de geboorte niet te overleven. Cavia baby’s kunnen al na een dag vast voedsel eten.

Cavia kooi

In de cavia kooi zijn meerdere cavia huisjes nodig. Een cavia is gek op schuilplekken en dit kan gedaan worden met cavia huisjes. De ene cavia heeft meer beweging nodig dan de andere dus zorg dat niet de hele bodem vol staat met inrichting.

De bodembedekking cavia kan bestaan uit hooi of papiersnippers. Ook zijn stro of houtkrullen een goede optie. Het meest belangrijke is dat de bodembedekking van de cavia kooi vocht opneemt en zo eenvoudig schoon te maken is. Daarbij dient het ook zacht te zijn voor de gezondheid van de cavia.

Cavia geluiden

Cavia’s maken verschillende geluiden. Deze geluiden hebben een betekenis. Hieronder vind je voor de meeste geluiden een verklaring.

Hard piepen

Cavia’s kunnen hard piepen als ze eten willen. Ook betekent dit cavia geluid in sommige gevallen dat ze aandacht willen.

Zacht piepen

Een zacht piepende cavia is veelvoorkomend. Het is namelijk een normaal geluid dat een cavia maakt. Het geeft niet per se een bepaalde emotie weer maar is een normale manier om te kunnen communiceren met bijvoorbeeld andere cavia’s.

Gillen

Een gillend cavia geluid is geen goed geluid. Een cavia gilt namelijk als hij pijn heeft. In sommige gevallen geeft het een andere negatieve emotie weer.

Klappertanden

Een cavia kan klappertanden. De cavia maakt dit geluid als hij boos of geïrriteerd is.

Brommen
Een cavia bromt wel eens. Dat gebeurt in de meeste gevallen bij een beertje wanneer deze paren wil.

Zeuren

Net als bij mensen kan een cavia ook zeuren. In dat geval wil hij met rust gelaten worden. Dit kan voorkomen als je hem stoort bij zijn slaap.

Hoe oud wordt een cavia?

De gemiddelde leeftijd van een cavia is vijf tot zes jaar oud.

Hoe noem je een cavia in het Engels?

Een cavia noem je Guinea Pig in het Engels.