Britse Korthaar

Britse korthaar kat

Oorsprong Britse korthaar

Romeinse tijd

De oorsprong van de Britse Korthaar gaat terug tot de Romeinse tijd, toen de Romeinse legioenen katten naar Groot-Brittannië brachten. Deze katten kruisten met de inheemse kattenpopulatie, wat resulteerde in een kat met een stevige bouw, korte vacht en andere kenmerken die vergelijkbaar zijn met de moderne Britse Korthaar.

Link met Amerikaans korthaar

Ook brachten de romeinen katten naar Noord-Amerika en daar is toen de Amerikaans korthaar ontstaan. Dat gebeurde ook door de inmenging van diverse inheemse katten. Dit is zo lang geleden gebeurt dat de beide katten soorten niet tot dezelfde kattenfamilie behoren.

De Britse korthaar gekruist

Tijdens de 19e eeuw begon de Britse Korthaar als een ras te worden gefokt. Fokkers werkten aan het behouden van de kenmerkende eigenschappen van deze katten, waaronder de dikke vacht, ronde kop en vriendelijke karakter. Tijdens deze periode kruisten fokkers waarschijnlijk de Britse Korthaar met Perzische katten om het ras te verfijnen en bepaalde kenmerken te verbeteren.

Bijna uitgestorven

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond het ras op het punt van uitsterven vanwege voedselschaarste en andere moeilijkheden. Na de oorlog werden enkele fokprogramma’s opgezet om het ras te herstellen. Hierbij werden ook andere rassen, zoals de Russische Blauwe kat, gebruikt om de genetische diversiteit te vergroten. Dit heeft bijgedragen aan het behoud en de verbetering van het ras.

Een grijze Britse korthaar
Een Britse korthaar is een rustige en evenwichtige kat die van nature niet heel speels is.

Britse Korthaar karakter

Het karakter van de Britse korthaar is een van de redenen waarom deze kat zo populair is. Ze staan bekend om hun evenwichtige en rustige persoonlijkheid. Hier zijn enkele kenmerkende eigenschappen van hun karakter:

Kalm en geduldig

Britse Kortharen zijn over het algemeen kalm en geduldig. Ze raken niet snel van streek en zijn uitstekende metgezellen voor mensen die een rustige levensstijl leiden.

Onafhankelijkheid

Hoewel ze graag bij hun mensen zijn, hebben ze ook behoefte aan wat “eigen ruimte.” Ze zullen niet constant aandacht eisen en zijn prima in hun eentje.

Vriendelijkheid

Deze katten zijn over het algemeen vriendelijk tegenover zowel hun eigenaren als vreemden. Ze zijn zelden agressief en staan bekend om hun zachtaardige aard.

Intelligentie

Britse Kortharen zijn slimme katten. Ze kunnen snel leren en zijn goed in het oplossen van problemen.

Loyaal

Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en vormen sterke banden. Dit maakt ze tot geweldige metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een loyale huisgenoot.

Britse Korthaar verzorging

Als je overweegt om een Britse Korthaar in huis te halen, is het belangrijk om te weten hoe je goed voor deze katten moet zorgen. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips:

Vachtverzorging

De dikke, korte vacht van de Britse Korthaar vereist niet veel onderhoud. Regelmatig borstelen helpt echter om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden.

Een schattige Britse korthaar
De vacht van de Britse korthaar moet af en toe goed geborsteld worden, de rest doet de kat zelf.

Voeding

Zorg voor hoogwaardige kattenvoeding die is afgestemd op de leeftijd en activiteitsniveau van je kat. Overgewicht kan een probleem zijn bij dit ras, dus zorg ervoor dat je de voeding nauwlettend in de gaten houdt.

Gezondheidscontroles

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn essentieel om de gezondheid van je Britse Korthaar te waarborgen. Dit ras kan gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, zoals erfelijke hartaandoeningen.

Spelen en beweging

Hoewel Britse Kortharen over het algemeen niet zo speels zijn als sommige andere rassen, is het belangrijk om ze voldoende beweging te bieden. Zorg voor speeltjes en interactieve sessies om ze actief te houden. Het is extra belangrijk omdat Britse kortharen aanleg hebben om dik te worden.

Kattenbak

Zorg voor een schone kattenbak en houd deze regelmatig schoon. Britse Kortharen zijn over het algemeen zindelijke katten. Net als veel andere katten houden zij niet van een te volle of vieze kattenbak.

Britse Korthaar beweging

Britse Kortharen staan niet bekend om hun overmatige behoefte aan beweging, maar ze hebben wel wat lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven. Hier zijn enkele tips voor het stimuleren van beweging bij je Britse Korthaar:

 • Speeltijd: Zorg voor dagelijkse speelsessies met je kat. Gebruik speeltjes zoals hengels en balletjes om ze in beweging te krijgen.
 • Krabpaal: Een krabpaal is niet alleen geweldig om de nagels van je kat te onderhouden, maar het biedt ook een gelegenheid om te klimmen en klauteren.
 • Interactie: Moedig interactie aan door met je kat te spelen. Dit kan helpen om hun nieuwsgierigheid en lichaamsbeweging te bevorderen.

Hoewel Britse Kortharen niet zo speels zijn als sommige andere rassen, kunnen ze nog steeds genieten van leuke activiteiten en beweging.

Britse Korthaar kitten

Als je overweegt om een Britse Korthaar kitten in huis te halen, zijn er enkele belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Kittenverzorging is anders dan de zorg voor volwassen katten. Hier zijn enkele tips voor de zorg voor een Britse Korthaar kitten:

Voeding

Kittenvoeding is speciaal samengesteld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van groeiende kittens. Zorg ervoor dat je de juiste voeding geeft volgens de leeftijd van het kitten.

Britse korthaar kittens
De kittens van een Britse korthaar zijn schattig maar dienen wel gesocialiseerd te worden.

Socialisatie

Het is belangrijk om je Britse korthaar kitten vroeg te socialiseren. Laat ze wennen aan verschillende mensen, geluiden en omgevingen. Dit zal hen helpen om op te groeien tot zelfverzekerde volwassen katten.

Zindelijkheidstraining

Zorg voor een schone kattenbak en moedig je kitten aan om deze te gebruiken. Kittens leren meestal snel hoe ze zindelijk moeten zijn.

Vaccinaties

Zorg ervoor dat je kitten alle benodigde vaccinaties krijgt om hen te beschermen tegen ziekten.

Het opvoeden en verzorgen van een Britse Korthaar kitten vereist toewijding en geduld, maar het resultaat is de moeite waard.

Brits korthaar kleuren

Een van de opvallende kenmerken van de Britse Korthaar is de verscheidenheid aan kleuren en patronen waarin ze voorkomen. Hier zijn enkele veelvoorkomende kleuren en patronen bij dit ras:

Britse korthaar grijs

 • De “British Blue” is de meest iconische kleur van de Britse Korthaar. Het is een effen, grijze tint die het meest geassocieerd wordt met dit ras.

Britse korthaar zwart

 • Zwart is een andere populaire kleur bij Britse Kortharen. Ze hebben een diepe, glanzende zwarte vacht.
Britse korthaar zwart
Een Britse korthaar zwart is een variant op de veel voorkomende grijze Britse korthaar.

Britse korthaar creme of beige

 • Crèmekleurige Britse Kortharen hebben een zachte, lichte vacht die een warme uitstraling heeft.
Britse korthaar creme
Een Britse korthaar creme is een warme variant van de blauwe Britse korthaar.

Britse korthaar bruin

 • Een Britse korthaar bruin is overwegend bruin met vaak een patroon. Deze patronen omvatten strepen, vlekken en marmering in verschillende kleuren.
Britse korthaar bruin
De Britse korthaar bruin heeft een vrijwel volledige bruine vacht.

Britse korthaar wit

 • Witte Britse Kortharen hebben een volledig witte vacht, wat een prachtig contrast vormt met hun grote ronde ogen.
Britse korthaar wit
Een Britse korthaar wit heeft een volledig witte vacht of grote delen zijn wit.

Andere Brits korthaar kleuren

 • Naast deze kleuren zijn er ook Britse Kortharen in andere tinten, zoals lilac, chocolate, en meer.

Britse Korthaar prijs

De prijs van een Britse Korthaar kat kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de stamboom, kleur, leeftijd en de fokker. Over het algemeen kun je verwachten dat de prijs voor een Britse Korthaar kitten ligt tussen de €500 en €1500, maar dit kan hoger zijn voor specifieke kleuren of showkwaliteit katten.

Het is belangrijk om bij een gerenommeerde fokker of cattery te kopen om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed verzorgde kat krijgt. Let op dat de kosten voor voeding, medische zorg en andere benodigdheden ook in overweging moeten worden genomen bij het bezitten van een Britse Korthaar.

Britse korthaar levensverwachting

De levensduur van een Britse Korthaar kat kan variëren, maar over het algemeen hebben deze katten het potentieel om een aanzienlijke leeftijd te bereiken. Gemiddeld genomen kan de levensverwachting van een Britse Korthaar liggen tussen 12 en 20 jaar, en sommige exemplaren van dit ras hebben zelfs de 20 jaar overschreden.

Britse korthaar problemen

Britse Kortharen zijn over het algemeen gezonde katten, maar zoals elk kattenras kunnen ze vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen en genetische aandoeningen. Hier zijn enkele van de gezondheidsproblemen en aandoeningen die vaker voorkomen bij Britse Kortharen:

Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM)

Dit is de meest voorkomende hartaandoening bij katten, en sommige Britse Kortharen kunnen gevoelig zijn voor HCM. Regelmatige hartaandoeningcontroles bij de dierenarts zijn belangrijk.

Obesitas

Britse Kortharen hebben de neiging om gewichtstoename, en obesitas kan leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder diabetes. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om overgewicht te voorkomen.

Gingivitis en tandvleesproblemen

Dit ras kan gevoelig zijn voor tandvleesaandoeningen, wat kan leiden tot tandverlies en andere mondgezondheidsproblemen. Regelmatige tandheelkundige zorg is belangrijk.

Polycystische Nierziekte (PKD)

PKD is een erfelijke aandoening waarbij zich cysten in de nieren vormen. Fokkers moeten testen op PKD om te voorkomen dat deze aandoening wordt doorgegeven aan nakomelingen.

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD)

Dit omvat aandoeningen zoals blaasontsteking en urinewegstenen, die soms voorkomen bij Britse Kortharen. Een gezond dieet en voldoende waterinname kunnen helpen om deze aandoeningen te voorkomen.

Hypertensie (Hoge bloeddruk)

Sommige Britse Kortharen kunnen last hebben van hoge bloeddruk, wat schade aan organen kan veroorzaken. Regelmatige bloeddrukcontroles zijn belangrijk.

Britse korthaar allergie

Mensen met een kattenallergie kunnen allergisch reageren op de eiwitten die zich in het speeksel, de urine en de huidschilfers van katten bevinden. Hoewel geen enkel kattenras volledig hypoallergeen is, zijn sommige rassen mogelijk beter geschikt voor mensen met allergieën dan andere. Wat betreft de Britse Korthaar kunnen allergieën voorkomen in verband met de volgende elementen:

 1. Huidschilfers: Alle katten, inclusief Britse Kortharen, werpen huidschilfers af. Deze kleine schilfers kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen met een allergie voor katten.
 2. Speeksel: Kattenallergieën kunnen ook worden getriggerd door eiwitten in het speeksel van katten. Als een Britse Korthaar zichzelf wast en daarbij speeksel op zijn vacht achterlaat, kunnen deze eiwitten zich verspreiden en allergische reacties veroorzaken.
 3. Urine: De urine van katten bevat eiwitten die allergische reacties kunnen veroorzaken als ze worden ingeademd. Hoewel dit meestal minder vaak voorkomt dan allergische reacties op huidschilfers en speeksel, kan het nog steeds voorkomen.

Samenvattend

De Britse Korthaar is een charmant en geliefd kattenras met een rijke geschiedenis. Met hun vriendelijke karakter, verzorging, en diverse kleuren en patronen, zijn ze een geweldige keuze voor kattenliefhebbers. Of je nu een kitten of een volwassen kat overweegt, het zorgen voor een Britse Korthaar is een lonende ervaring. We hopen dat dit artikel je heeft geholpen om meer te leren over dit prachtige ras en dat het je zal helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing als je overweegt om een Britse Korthaar in je leven op te nemen.

FAQ

Hoe oud wordt een Britse korthaar?

De levensverwachting van een Britse Korthaar kat varieert, maar over het algemeen worden ze beschouwd als een langlevend ras. Britse Kortharen hebben de potentie om een respectabele leeftijd te bereiken, vaak tussen de 12 en 20 jaar of zelfs ouder, mits ze goede verzorging en gezondheidszorg krijgen.

Wat kost een Britse korthaar?

Een Britse korthaar kost tussen de 500 en 1500 euro. Dit bedrag kan oplopen als het om zogenaamde show-katten gaat of katten uit een speciale lijn. Ook vragen sommige fokkers nou eenmaal meer geld dan anderen.

Hoe groot wordt een Britse korthaar?

De grootte van een volwassen Britse Korthaar kat varieert, maar over het algemeen worden ze beschouwd als middelgrote tot grote kattenrassen. Een volwassen mannelijke Britse Korthaar kan doorgaans wegen tussen 4,5 en 6,8 kilogram, terwijl volwassen vrouwtjes meestal wat lichter zijn, met een gewicht tussen 3,6 en 5,4 kilogram.

Wanneer is een Britse korthaar uitgegroeid?

Een Britse Korthaar is over het algemeen uitgegroeid rond de leeftijd van 1 tot 1,5 jaar. Dit betekent dat ze op dat moment hun volwassen lichaamsgrootte en gewicht hebben bereikt en dat ze niet langer in de groeifase zitten.