Yorkshire terriër

Een Yorkshire terriër die ligt

De herkomst van de Yorkshire terriër ligt in Groot-Brittannië. Ze zijn begin 19e eeuw in het graafschap Yorkshire gefokt nadat er enorme rattenplagen ontstonden in dit deel van Groot-Brittannië. Met hun kleine lichaam en spitse snuit waren het uitstekende rattenvangers. Later werden ze ook gebruikt bij rat-baiting waarbij de honden in een bak gezet werden met een hele hoop ratten, om te kijken hoeveel ratten ze konden pakken.

Geschiedenis van de Yorkshire terriër

Echter werden ze een tijd daarna weer doorgefokt voor hondenshows. De arbeiders in Yorkshire hadden door dat dit populaire honden konden worden voor de elite in Groot-Brittannië. Die mensen wilden graag een kleine hond met een mooie vacht. De Yorkshire terriër was hier ideaal voor. Het werd uiteindelijk een populair hondenras in Groot-Brittannië eind 19e eeuw.

Yorkshire terriër aan het genieten
Een Yorkshire terriër aan het genieten.

Gedrag van de Yorkshire Terriër

Tegenwoordig zijn het vooral gezelschapshonden die graag bij je op schoot zitten. Maar het jachtinstinct zit nog steeds in dit honden ras. Het is een pittige hond in een klein lichaam. Ze zijn dominant van nature en zijn waaks. Ze kunnen prima gehouden worden in een appartement, wat mede voor hun populariteit in Europa en Noord-Amerika zorgt.

Yorkshire terriër en de kou

De Yorkshire terriër is onder andere vanwege zijn grootte erg gevoelig voor de kou. Bescherm ze dus wanneer het koud buiten is of neem ze mee naar buiten wanneer het minder koud is. Het is ook belangrijk dat deze honden voldoende beweging krijgen. Ze bewegen graag en zijn ook dol op spelvormen. Fly-ball is bijvoorbeeld een ideale bezigheid voor de Yorkshire terriër en het kan hierin zijn energie goed kwijt. Ook andere hondensporten zijn een goede oplossing voor ze.

De verzorging van een Yorkshire terriër

De bijzondere vacht van dit hondenras vergt veel verzorging. Langharige Yorkshire terriërs moeten iedere dag geborsteld worden en soms tot wel 1 keer per week getrimd. Dit kan per hond verschillen. Het is belangrijk de vacht goed bij te houden omdat er anders gauw klitten ontstaan of de vacht wordt erg vies en dat kan weer gaan stinken.

De Yorkshire terriër een kleine hond die maximaal zo’n 17 of 18 centimeter hoog zal worden. Ze hebben een kleine kop met rechtopstaande oren. Hun vacht is doorgaans lang en het is een pittige hond met veel karakter.

Yorkshire terriër mini

Een Yorkshire terriër is van nature mini. Ze worden maar zo’n 17 centimeter hoog en dat maakt het een kleine hond. Veel mensen classificeren ze dan ook als mini.

Yorkshire terriër wit

Een Yorkshire terriër kan voor een gedeelte wit zijn maar dit komt niet veel voor. Het is dan meestal een Biewer terriër. Een ras dat veel op een Yorkshire terriër lijkt maar waar de vacht meer wit bevat.

Yorkshire terriër karakter

De Yorkshire terriër heeft een erg pittig karakter. Het is een hond met dominante trekjes die graag de kar trekt. Ze zijn moedig en loyaal. Dit karakter zorgt er voor dat de Yorkshire terriër confrontaties niet uit de weg gaat. Het is belangrijk deze honden daarvoor te behoeden.

Tegelijkertijd is het een aanhankelijk honden ras dat graag bij je op schoot zit. Ze passen zich moeiteloos aan hun omgeving aan. Het zijn geen honden die kwijlen maar ze kunnen wel met regelmaat blaffen.

Daarbij is het belangrijk dat de dominantie van het Yorkshire terriër karakter in bedwang gehouden wordt. Anders kan het namelijk bij volwassen leeftijd een probleem gaan worden. Ze zijn ook van nature brutaal en niet gauw bang. Dat zorgt er voor dat de dominantie ingeperkt moet worden om vervelende situaties te voorkomen.

Yorkshire terriër nadelen

De Yorkshire terriër heeft niet veel nadelen. Het is geen hond die veel ruimte in neemt of veel eet. De enige nadelen die er wel zijn is zijn dominantie en de verzorging van de vacht. Ook liggen er enkele gezondheidsproblemen op de loer. Wanneer een Yorkshire terriër goed verzorgd wordt, is dit een geweldig honden ras.

Biewer Yorkshire terriër

De Biewer Yorkshire terriër is net als de Yorkshire terriër een pittig, klein hondje. Ze zijn erg hecht met hun baasje. Ze hebben altijd een driekleurige tint en ze hebben een pluim aan hun staart. Het zijn de kleuren en de zachte vacht die hem doen verschillen van de ‘gewone’ Yorkshire terriër.

Yorkshire terriër en andere dieren

De Yorkshire terriër kan het beste met andere dieren op schieten als hij hier van jongs af aan al mee opgroeit. Dit hondenras is van nature dominant en erg pittig. Dat zorgt er voor dat ze van zich afbijten als ze niet respectvol behandeld worden. Ze kunnen dan ook bijterig zijn naar andere honden en bijvoorbeeld katten. Knaagdieren blijven lastig omdat ze van oorsprong jagers zijn op muizen en ratten. Desondanks is met de juiste volharding alles haalbaar met dit hondenras.

Een Yorkshire terriër kan goed met andere dieren
Een Yorkshire terriër kan prima met andere dieren overweg als dit hem geleerd is.

Hoe oud wordt een Yorkshire terriër?

Een Yorkshire terriër wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

Hoe groot wordt een Yorkshire?

Een Yorkshire terriër wordt tussen de 14 en 18 centimeter hoog. Ze wegen tussen de 2 en 5 kilogram.

Wat kost een Yorkshire Terriër pup?

Een Yorkshire Terriër pup kost ongeveer 1250 euro in 2022.

Wat eet een Yorkshire terriër?

Een Yorkshire terriër eet graag goede kwaliteit voer. Dit is belangrijk omdat ze gauw last van hun gebit kunnen krijgen. Als puppy is het verstandig ze puppyvoer van de diervoeder te geven. Kies hierbij voor kwalitatief voer en niet voor de goedkoopste zak. Naarmate de puppy ongeveer een half jaar oud is kan de hond overgaan naar andere brokken. Dit is ook verkrijgbaar bij de diervoeder. Ook wanneer de hond volwassen wordt, is het aan te raden de brokken te veranderen. De diervoeder of dierenarts kan hierin adviseren. Het kan per hond verschillen wat deze precies nodig heeft, ga daarom altijd uit van het advies van de expert zoals de dierenarts.

Hoeveel pups krijgt een Yorkshire terriër?

Een Yorkshire terriër krijgt gemiddeld drie pups. Maar dit kan oplopen tot wel 8 pups per nest. Dit zal niet bij ieder nestje het geval zijn maar is ook niet heel ongewoon.

Kan een Yorkshire terriër alleen zijn?

Een Yorkshire terriër kan wel alleen zijn maar zal zich dan waarschijnlijk gauw gaan vervelen. Het is dan mogelijk dat hij iets gaat zoeken waar hij mee bezig kan gaan, zoals bijvoorbeeld meubels of andere zijn mand. In de regel is er geen enkele hond die graag lang alleen is.