Yorkshire terrier

Een Yorkshire terriër die ligt

Geschiedenis van de Yorkshire Terrier

De Yorkshire Terrier, ook wel liefkozend “Yorkie” genoemd, heeft een opmerkelijke geschiedenis die teruggaat tot het 19e-eeuwse Engeland. De oorsprong van dit ras is enigszins mysterieus, maar het wordt algemeen aangenomen dat het ontstaan is in de regio Yorkshire, vernoemd naar de streek waar het ras voor het eerst werd gefokt.

Invloeden van verschillende rassen

De Yorkshire Terrier is ontstaan uit een mix van verschillende terriërrassen, waaronder de Waterside Terrier, Paisley Terrier en de Clydesdale Terrier. Deze honden werden oorspronkelijk gefokt om ratten en ander ongedierte op boerderijen en in textielfabrieken te bestrijden. Na verloop van tijd werd de Yorkshire Terrier ook populair bij de arbeidersklasse als charmant gezelschap.

De koninklijke connectie

De Yorkshire Terrier vond zijn weg naar de aristocratische kringen in Engeland, met name tijdens de Victoriaanse tijd. Koningin Victoria zelf toonde interesse in het ras en had verschillende Yorkies in haar bezit. Deze koninklijke connectie leidde tot een enorme populariteit van het ras, niet alleen in Engeland maar ook daarbuiten.

Yorkshire Terrier
De Yorkshire terrier was ook populair onder aristocratische kringen in Engeland.

Karakter van de Yorkshire terrier

De Yorkshire terrier mag dan klein van formaat zijn, maar qua karakter is hij groots. Deze hond staat bekend om zijn levendige, zelfverzekerde en nieuwsgierige aard, waardoor hij een geweldig gezelschap is voor zowel gezinnen als individuen.

Intelligentie en Trainbaarheid

De Yorkshire Terrier is een slimme hond die snel nieuwe dingen oppikt. Ze genieten van uitdagingen en zijn over het algemeen goed te trainen. Het is belangrijk om consequente en positieve trainingsmethoden te gebruiken, aangezien Yorkies een eigenzinnige kant kunnen hebben. Met geduld en beloningen zul je merken dat ze snel gehoorzaamheid en leuke trucjes leren.

Aanhankelijkheid en Loyaliteit

Yorkies staan bekend om hun aanhankelijke karakter. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaar en vinden het geweldig om betrokken te zijn bij alle gezinsactiviteiten. Deze trouwe metgezellen zullen je nooit in de steek laten en zijn altijd klaar om hun liefde en genegenheid te tonen.

Yorkshire Terrier
De Yorkshire terrier is een aanhankelijke hond die graag bij je is.

Verzorging van de Yorkshire Terrier

Hoewel de Yorkshire Terrier een kleine hond is, heeft hij een vacht die veel verzorging nodig heeft. Regelmatig onderhoud en aandacht voor hun fysieke gezondheid zijn essentieel om ervoor te zorgen dat ze er op hun best uitzien en zich goed voelen.

Vachtverzorging

De vacht van een Yorkshire Terrier is lang, zijdeachtig en niet-verharend. Dit betekent dat ze minder allergenen in huis verspreiden, wat goed nieuws is voor mensen met allergieën. Om hun vacht er op zijn best uit te laten zien, moet je regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en losse haren te verwijderen.

Gebitsverzorging

Net als bij veel kleine hondenrassen hebben Yorkies de neiging om tandheelkundige problemen te ontwikkelen, zoals tandsteen en tandbederf. Zorg voor een goede gebitsverzorging door regelmatig tandenpoetsen en het geven van kauwspeeltjes die de tandgezondheid bevorderen.

Beweging voor de Yorkshire Terrier

Ondanks hun kleine formaat hebben Yorkshire Terriers nog steeds dagelijkse lichaamsbeweging nodig om hun fysieke en mentale welzijn te behouden. Regelmatige beweging helpt hen om overtollige energie kwijt te raken en verveling te voorkomen.

Wandelen

Yorkies zijn dol op wandelen en verkennen graag de buitenwereld. Korte wandelingen rond de buurt of in het park zijn ideaal voor hen. Zorg ervoor dat je altijd een tuigje of harnas gebruikt in plaats van een halsband, omdat dit helpt om de druk op hun gevoelige nek te verminderen.

yorkshire terrier
Een yorkshire terrier houdt van korte wandelingen afgewisseld met een lange wandeling.

Binnenspelen

Naast wandelen kun je ook binnen speeltijd creëren voor je Yorkie. Ze zijn gek op interactieve spelletjes en speelgoed dat hun denkvermogen stimuleert. Denk aan speeltjes waar traktaties in verstopt kunnen worden, zodat ze worden uitgedaagd terwijl ze beloond worden met lekkernijen.

Afsluitend

Een Charmante Gezel

De Yorkshire Terrier is een hond met een rijke geschiedenis, een uniek karakter, en een opvallend uiterlijk. Vanaf de dagen van de industriële revolutie tot aan het heden, hebben deze kleine metgezellen een speciale plaats in het hart van vele hondenliefhebbers over de hele wereld veroverd. Met hun slimme geest, aanhankelijkheid en speelse persoonlijkheid zijn Yorkshire Terriers echt een koninklijk ras.

Verzorging en Beweging

Het verzorgen van de weelderige vacht van een Yorkshire Terrier en ervoor zorgen dat ze dagelijks voldoende beweging krijgen, zijn essentiële aspecten om hun welzijn te waarborgen. Met de juiste zorg, liefde en aandacht kunnen Yorkies een gelukkig en gezond leven leiden, klaar om hun gezin te verwennen met onvoorwaardelijke genegenheid.

Of je nu in een appartement in de stad woont of op het platteland, de Yorkshire Terrier past zich gemakkelijk aan en blijft altijd een charmante en liefdevolle metgezel voor het leven.

Yorkshire terriër aan het genieten
Een Yorkshire terrier is een mooie verschijning maar zijn vacht behoeft wel verzorging.

Antwoord op al je vragen over de Yorkshire terriër

Gedrag van de Yorkshire Terrier

Tegenwoordig zijn het vooral gezelschapshonden die graag bij je op schoot zitten. Maar het jachtinstinct zit nog steeds in dit honden ras. Het is een pittige hond in een klein lichaam. Ze zijn dominant van nature en zijn waaks. Ze kunnen prima gehouden worden in een appartement, wat mede voor hun populariteit in Europa en Noord-Amerika zorgt.

Yorkshire terrier en de kou

De Yorkshire terrier is onder andere vanwege zijn grootte erg gevoelig voor de kou. Bescherm ze dus wanneer het koud buiten is of neem ze mee naar buiten wanneer het minder koud is. Het is ook belangrijk dat deze honden voldoende beweging krijgen. Ze bewegen graag en zijn ook dol op spelvormen. Fly-ball is bijvoorbeeld een ideale bezigheid voor de Yorkshire terriër en het kan hierin zijn energie goed kwijt. Ook andere hondensporten zijn een goede oplossing voor ze.

Yorkshire terrier mini

Een Yorkshire terrier is van nature mini. Ze worden maar zo’n 17 centimeter hoog en dat maakt het een kleine hond. Veel mensen classificeren ze dan ook als mini.

Yorkshire terrier wit

Een Yorkshire terrier kan voor een gedeelte wit zijn maar dit komt niet veel voor. Het is dan meestal een Biewer terriër. Een ras dat veel op een Yorkshire terriër lijkt maar waar de vacht meer wit bevat.

Yorkshire terriër nadelen

De Yorkshire terriër heeft niet veel nadelen. Het is geen hond die veel ruimte in neemt of veel eet. De enige nadelen die er wel zijn is zijn dominantie en de verzorging van de vacht. Ook liggen er enkele gezondheidsproblemen op de loer. Wanneer een Yorkshire terriër goed verzorgd wordt, is dit een geweldig honden ras.

Biewer Yorkshire terrier

De Biewer Yorkshire terrier is net als de Yorkshire terrier een pittig, klein hondje. Ze zijn erg hecht met hun baasje. Ze hebben altijd een driekleurige tint en ze hebben een pluim aan hun staart. Het zijn de kleuren en de zachte vacht die hem doen verschillen van de ‘gewone’ Yorkshire terrier.

Yorkshire terrier en andere dieren

De Yorkshire terrier kan het beste met andere dieren op schieten als hij hier van jongs af aan al mee opgroeit. Dit hondenras is van nature dominant en erg pittig. Dat zorgt er voor dat ze van zich afbijten als ze niet respectvol behandeld worden. Ze kunnen dan ook bijterig zijn naar andere honden en bijvoorbeeld katten. Knaagdieren blijven lastig omdat ze van oorsprong jagers zijn op muizen en ratten. Desondanks is met de juiste volharding alles haalbaar met dit hondenras.

yorkshire terrier gras
Een Yorkshire terrier kan overweg met andere dieren als hij daar vroeg mee in aanraking komt.

Hoe oud wordt een Yorkshire terrier?

Een Yorkshire terrier wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud.

Hoe groot wordt een Yorkshire?

Een Yorkshire terrier wordt tussen de 14 en 18 centimeter hoog. Ze wegen tussen de 2 en 5 kilogram.

Wat kost een Yorkshire Terrier pup?

Een Yorkshire Terrier pup kost ongeveer 1250 euro in 2022.

Wat eet een Yorkshire terrier?

Een Yorkshire terrier eet graag goede kwaliteit voer. Dit is belangrijk omdat ze gauw last van hun gebit kunnen krijgen. Als puppy is het verstandig ze puppyvoer van de diervoeder te geven. Kies hierbij voor kwalitatief voer en niet voor de goedkoopste zak.

Naarmate de puppy ongeveer een half jaar oud is kan de hond overgaan naar andere brokken. Dit is ook verkrijgbaar bij de diervoeder. Ook wanneer de hond volwassen wordt, is het aan te raden de brokken te veranderen. De diervoeder of dierenarts kan hierin adviseren. Het kan per hond verschillen wat deze precies nodig heeft, ga daarom altijd uit van het advies van de expert zoals de dierenarts.

Hoeveel pups krijgt een Yorkshire terrier?

Een Yorkshire terrier krijgt gemiddeld drie pups. Maar dit kan oplopen tot wel 8 pups per nest. Dit zal niet bij ieder nestje het geval zijn maar is ook niet heel ongewoon.

Kan een Yorkshire terrier alleen zijn?

Een Yorkshire terrier kan wel alleen zijn maar zal zich dan waarschijnlijk gauw gaan vervelen. Het is dan mogelijk dat hij iets gaat zoeken waar hij mee bezig kan gaan, zoals bijvoorbeeld meubels of andere zijn mand. In de regel is er geen enkele hond die graag lang alleen is.

Andere honden die ook interessant zijn

Boomer hond

Heidewachtel

Mopshond

Puggle

Shar pei