Toy poedel

Toy poedel

Geschiedenis van de Toy Poedel

De geschiedenis van de Toy Poedel gaat terug tot enkele honderden jaren geleden. Het ras vindt zijn oorsprong in Duitsland, waar het werd gefokt als een kleinere versie van de Standaard Poedel. Oorspronkelijk werden Poedels gefokt als jachthonden voor het ophalen van waterwild, vanwege hun uitstekende zwemvaardigheden en energieke karakter.

Na verloop van tijd begonnen mensen te experimenteren met het fokken van kleinere varianten van de Poedel, en zo ontstond de Toy Poedel. Deze kleine honden werden al snel populair bij de Europese adel, vooral in Frankrijk, waar ze geliefd waren als gezelschapshonden en statussymbolen.

Toy Poedel karakter

De Toy Poedel staat bekend om zijn charmante en aanhankelijke karakter. Ze zijn buitengewoon intelligent en snel te trainen, wat hen tot uitstekende gezelschapshonden maakt. Hun sociale aard maakt ze ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Enkele opvallende karaktereigenschappen van de Toy Poedel zijn:

 • Intelligentie: Toy Poedels behoren tot een van de slimste hondenrassen ter wereld. Ze leren snel nieuwe commando’s en trucs, wat training eenvoudig maakt.
 • Aanhankelijkheid: Deze honden hebben een diepe band met hun eigenaren en hechten zich sterk aan hun gezin. Ze gedijen goed in een omgeving waar ze veel aandacht en genegenheid krijgen.
 • Speelsheid: Ondanks hun kleine formaat zijn Toy Poedels speels en energiek. Ze genieten van interactieve spelletjes en bewegen graag, zowel binnen als buiten.
 • Alert en waakzaam: Toy Poedels zijn goede waakhonden, omdat ze alert zijn op hun omgeving en snel reageren op ongewone geluiden of gebeurtenissen.
Toy poodle
De Toy poedel is een alerte en waakzame hond die gauw zal blaffen bij bezoekers.

Verzorging van de Toy Poedel

De verzorging van een Toy Poedel vereist enige toewijding en aandacht. Hoewel hun vacht eruitziet als een dichte, krullende vacht, is het eigenlijk een hypoallergene vacht die weinig tot geen haarverlies veroorzaakt. Regelmatig borstelen is echter nog steeds essentieel om klitten te voorkomen en de vacht in goede conditie te houden.

Enkele belangrijke verzorgingstips voor Toy Poedels zijn:

 • Vachtverzorging: Borstel de vacht van je Toy Poedel minstens twee keer per week om klitten en matten te voorkomen. Een bezoek aan een professionele trimmer om de paar maanden kan ook helpen om de vacht in model te houden.
 • Gebitsverzorging: Zoals bij alle honden is het belangrijk om de tanden van je Toy Poedel regelmatig te poetsen om tandplak en tandsteen te voorkomen. Dit draagt bij aan de algehele gezondheid van je hond.
 • Oorhygiëne: Controleer regelmatig de oren van je Toy Poedel op vuil en overtollig oorsmeer. Reinig ze voorzichtig met een vochtig doekje om infecties te voorkomen.
 • Nagelverzorging: Zorg ervoor dat de nagels van je hond regelmatig worden geknipt om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken tijdens het lopen.

Beweging en Speeltijd

Hoewel de Toy Poedel een klein formaat heeft, betekent dit niet dat ze geen beweging nodig hebben. Integendeel, deze honden hebben dagelijkse beweging en speeltijd nodig om zowel fysiek als mentaal fit te blijven.

Enkele activiteiten die ideaal zijn voor Toy Poedels zijn:

 • Dagelijkse wandelingen: Maak dagelijks meerdere korte wandelingen met je Toy Poedel om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.
 • Interactief speelgoed: Bied je hond speelgoed aan dat hun intelligentie stimuleert, zoals puzzelspeelgoed waarin traktaties verstopt zijn.
 • Training en gehoorzaamheid: Omdat Toy Poedels graag leren en uitgedaagd worden, is het aanleren van nieuwe trucs en gehoorzaamheidsoefeningen een geweldige manier om ze actief en betrokken te houden.
 • Hondensporten: Overweeg om je Toy Poedel in te schrijven voor hondensporten zoals behendigheid of flyball. Deze activiteiten zullen hun fysieke en mentale vaardigheden verder ontwikkelen.
Toy poodle bewegen
Toy poedels bewegen graag en gaan graag met je op pad. Ook hondensport is een goede optie voor hen.

Het Gedrag van de Toy Poedel

Toy Poedels hebben over het algemeen een vriendelijk en sociaal gedrag. Ze zijn graag in de buurt van hun eigenaren en zijn doorgaans vreedzaam naar andere huisdieren en kinderen toe. Door hun intelligentie zijn ze gevoelig voor de stemmingen van hun eigenaren, waardoor ze geweldige emotionele ondersteuning kunnen bieden.

Enkele gedragskenmerken van de Toy Poedel zijn:

 • Sociaal: Deze honden gedijen in een omgeving waarin ze veel sociaal contact hebben. Ze houden ervan om betrokken te zijn bij gezinsactiviteiten en zijn graag onder de mensen.
 • Gevoelig: Toy Poedels hebben een gevoelige aard en kunnen negatief reageren op harde correcties of stemverheffing. Positieve bekrachtiging en beloningsgerichte training werken het beste met deze honden.
 • Waakzaam: Ondanks hun aanhankelijke karakter zijn Toy Poedels ook waakzame honden. Ze zullen hun familie beschermen als ze zich bedreigd voelen.
Toy poedel bruin
Toy Poedels zijn gevoelig voor intonatie, dat betekent dat stemverheffingen niet goed zijn voor hen.

De Toy Poedel als Pup

Als pup zijn Toy Poedels speels en nieuwsgierig. Ze zijn leergierig en absorberen als een spons nieuwe ervaringen en trainingen. Het is belangrijk om vroege socialisatie te bevorderen door hen bloot te stellen aan verschillende mensen, geluiden en omgevingen.

Enkele tips voor het omgaan met een Toy Poedel pup zijn:

 • Training en gehoorzaamheid: Begin zo vroeg mogelijk met de training van je pup. Gebruik positieve versterkingstechnieken om gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te ontmoedigen.
 • Speeltijd: Puppies hebben veel speeltijd en lichaamsbeweging nodig om hun energie kwijt te raken en gezonde spierontwikkeling te bevorderen.
 • Zindelijkheidstraining: Wees geduldig en consistent bij het zindelijk maken van je pup. Beloon ze wanneer ze buiten plassen en tonen ze begrip als er ongelukjes binnen gebeuren.
Toy poedel pup
Een Toy poedel pup is schattig en kan goed getraind worden vanwege hun intelligentie.

De Volwassen Toy Poedel

Naarmate Toy Poedels volwassen worden, behouden ze hun speelse en liefdevolle aard. Ze kunnen echter ook wat rustiger en minder hyperactief worden, hoewel hun behoefte aan beweging blijft bestaan. Als volwassen honden zijn ze goed aangepast aan het gezinsleven en vormen ze een waardevol lid van het huishouden.

Het is belangrijk om te onthouden dat de behoeften van volwassen Toy Poedels kunnen variëren, afhankelijk van factoren zoals hun gezondheidstoestand, activiteitsniveau en individuele persoonlijkheid.

Kleuren van de Toy Poedel

Toy Poedels zijn er in verschillende prachtige kleurvarianten, waaronder zwart, bruin en grijs. Deze kleuren voegen nog meer charme toe aan dit al schattige ras.

Zwarte Toy Poedel

De zwarte Toy Poedel is een van de meest voorkomende kleurvarianten. Hun diepe, glanzende zwarte vacht is een opvallend kenmerk dat veel bewonderaars aantrekt. Ze hebben vaak een trotse houding en staan bekend om hun elegante uitstraling.

Bruine Toy Poedel

De bruine Toy Poedel, ook wel chocoladebruin genoemd, heeft een warme en rijke kleur die veel liefhebbers aanspreekt. Ze hebben vaak een zachte en vriendelijke uitstraling, waardoor ze geliefd zijn bij mensen van alle leeftijden.

Grijze Toy Poedel

De grijze Toy Poedel heeft een zilverachtige vacht die een vleugje elegantie toevoegt aan hun verschijning. Deze kleur is minder gebruikelijk dan zwart of bruin, wat hen een unieke uitstraling geeft.

Pomeriaan Toy Poedel

De Pomeriaan Toy Poedel, soms ook bekend als Pomapoo, is een opvallende kruising tussen een Toy Poedel en een Pomeriaan. Deze mix combineert de speelse aard en intelligentie van beide rassen, wat resulteert in een leuke en levendige metgezel.

Pomapoo’s hebben vaak een pluizige vacht die kenmerkend is voor Pomerianen, en ze kunnen variëren in grootte, afhankelijk van de ouders. Deze kruising heeft een charmante uitstraling en staat bekend om hun aanhankelijke karakter.

Pomapoo
Een Pomeriaan Toy poedel (pomapoo) is een kruising tussen een Pomeriaan en een toy poedel.

Toy Poedel Kopen

Als je overweegt om een Toy Poedel te kopen, zijn er enkele belangrijke overwegingen waarmee je rekening moet houden. Zoek altijd naar een gerenommeerde fokker die het welzijn van de honden vooropstelt. Een verantwoordelijke fokker zorgt voor gezonde pups die goed gesocialiseerd zijn.

Het is ook essentieel om de leefomstandigheden en de gezondheid van de pups te controleren voordat je een definitieve beslissing neemt. Vraag de fokker om gezondheidsinformatie en controleer of de pup de juiste vaccinaties heeft gekregen.

Houd er rekening mee dat de kosten van een Toy Poedel kunnen variëren, afhankelijk van de fokker, de bloedlijn en de kleur van de pup.

Wendy van Dijk en haar geliefde Toy Poedel

Wendy van Dijk, de bekende Nederlandse presentatrice en actrice, heeft publiekelijk haar liefde voor honden, waaronder haar geliefde Toy Poedel, getoond. Ze is een trotse eigenaar van een schattige Toy Poedel die regelmatig te zien is op haar sociale media-accounts.

De foto’s en video’s van Wendy en haar Toy Poedel tonen de sterke band tussen hen en benadrukken het gezelschapsdierpotentieel van dit charmante ras.

Via hier kun je naar haar Facebook toe.

Samenvattend

De Toy Poedel is een opmerkelijk ras met een rijke geschiedenis en unieke kenmerken. Hun intelligente en aanhankelijke karakter maakt hen tot geweldige gezelschapshonden voor gezinnen en individuen. Door regelmatige verzorging, voldoende beweging en positieve training, kan je een hechte band opbouwen met je Toy Poedel, of het nu een pup of een volwassen hond is.

Of je nu valt voor de elegante uitstraling van de zwarte, bruine of grijze Toy Poedel, of de charme van de Pomeriaan Toy Poedel, de beslissing om een Toy Poedel in je leven te verwelkomen, zal zeker een waardevolle en liefdevolle toevoeging zijn aan je gezin.

Vragen over de Toy poedel

Wat kost een toy poedel?

Een toy poedel kost gemiddeld tussen de 1000 en 2500 euro.

Waar kan ik een toy poedel kopen?

Het is belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen bij het kopen van een Toy Poedel of een ander hondenras. Er zijn verschillende manieren om een Toy Poedel te krijgen:

 • Gerenommeerde fokkers: Zoek naar gerenommeerde fokkers die zich inzetten voor het fokken van gezonde, goed gesocialiseerde pups. Fokkers die zijn aangesloten bij erkende rasverenigingen kunnen een goede keuze zijn, omdat ze zich houden aan hoge normen voor het welzijn van de honden.
 • Dierenasielen of opvangcentra: Overweeg om een Toy Poedel te adopteren uit een dierenasiel of opvangcentrum. Er zijn veel honden die een liefdevol thuis nodig hebben, en het kan een geweldige optie zijn om een hond te redden en een tweede kans te geven.
 • Online advertenties: Wees voorzichtig met het kopen van een hond via online advertenties, aangezien niet alle aanbieders betrouwbaar zijn. Als je toch online zoekt, wees dan extra alert en vraag om gedetailleerde informatie over de hond en de fokker.
 • Hondenshows of evenementen: Hondenshows en evenementen kunnen een gelegenheid zijn om fokkers en eigenaren van Toy Poedels te ontmoeten en informatie in te winnen over beschikbare pups.

Ongeacht de bron waar je je Toy Poedel vindt, is het essentieel om een weloverwogen beslissing te nemen. Zorg ervoor dat je alle nodige gezondheidsinformatie en documentatie krijgt, en neem de tijd om te zorgen dat het ras en de behoeften van de hond bij jouw levensstijl passen. Een goede fokker zal ook graag vragen beantwoorden en je helpen bij het maken van de beste keuze voor jou en de hond.

Wat is een toy poedel?

Een Toy Poedel is een klein en charmant hondenras, dat bekend staat om zijn intelligentie, aanhankelijkheid en speelse karakter. Ze zijn afkomstig uit Duitsland en werden oorspronkelijk gefokt als gezelschapshonden voor de adel. De Toy Poedel is een kleine versie van de Standaard Poedel en komt voor in verschillende kleuren, zoals zwart, bruin en grijs.

Artikelen over andere honden

Bull terrier

Mopshond

Pomeriaan

West highland white terrier

Yorkshire terrier