Tibetaanse spaniel

Tibetaanse Spaniel

Geschiedenis van de Tibetaanse Spaniel

De Tibetaanse Spaniel is een prachtige kleine hond met een intrigerende geschiedenis die teruggaat tot meer dan 2.000 jaar geleden. Deze charismatische hond is afkomstig uit Tibet, waar hij werd gekoesterd als een metgezel en waakhond in de kloosters en paleizen.

Volgens de legende werden Tibetaanse Spaniels beschouwd als heilige honden die geluk brachten aan hun eigenaren. Ze werden nooit verkocht, maar werden geschonken als een teken van grote waardering. Het duurde echter tot de late 19e eeuw voordat deze buitengewone honden naar Europa werden gebracht.

Tibetaanse spaniel waakhond
De Tibetaanse spaniel werd vroeger als waakhond voor het klooster gebruikt.

Karakter van de Tibetaanse Spaniel

De Tibetaanse Spaniel staat bekend om zijn vrolijke en speelse karakter. Deze hond is uiterst intelligent, aanhankelijk en heeft een sterk gevoel van eigenwaarde. Ze hebben een sterke band met hun menselijke gezin en zijn vaak waakzaam en alert.

Hoewel ze klein van formaat zijn, hebben Tibetaanse Spaniels een levendige persoonlijkheid en zijn ze niet bang om hun aanwezigheid duidelijk te maken. Ze kunnen soms eigenwijs zijn, maar met geduld en consistente training kunnen ze uitstekende metgezellen zijn.

Verzorging van de Tibetaanse Spaniel

De Tibetaanse Spaniel heeft een prachtige dubbele vacht die regelmatige verzorging vereist. Ze hebben een zijdezachte ondervacht en een langere bovenvacht die bescherming biedt tegen verschillende weersomstandigheden. Om klitten te voorkomen en de vacht gezond te houden, is het belangrijk om de vacht van de Tibetaanse Spaniel regelmatig te borstelen.

Tibetaanse spaniel vacht
Vanwege de langere bovenvacht moet de Tibetaanse Spaniel regelmatig geborsteld worden.

Daarnaast moeten de oren van de Tibetaanse Spaniel regelmatig worden gecontroleerd en schoongemaakt om infecties te voorkomen. Het gebit moet ook worden verzorgd door regelmatig te poetsen.

Beweging van de Tibetaanse Spaniel

Hoewel de Tibetaanse Spaniel klein is, heeft hij nog steeds voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Hier zijn enkele punten om rekening mee te houden:

  • Maak dagelijks wandelingen om de Tibetaanse Spaniel te laten bewegen en te stimuleren.
  • Bied mentale stimulatie, zoals puzzelspeelgoed en gehoorzaamheidstraining, om de intelligentie van de Tibetaanse Spaniel te benutten.
  • Laat de hond regelmatig vrij rondrennen in een veilige en omheinde ruimte.
Tibetaanse spaniel zwart
Hoewel de Tibetaanse Spaniel een kleine hond is, heeft hij alsnog voldoende beweging nodig.

Tibetaanse Spaniel Fokker

Het vinden van een betrouwbare Tibetaanse Spaniel fokker is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je een gezonde en goed gesocialiseerde puppy krijgt. Hier zijn enkele tips bij het selecteren van een fokker:

  1. Zoek naar fokkers die zijn aangesloten bij erkende hondenverenigingen en voldoen aan de richtlijnen voor verantwoord fokken.
  2. Bezoek de fokker en bekijk de omgeving waar de puppy’s worden grootgebracht. Zorg ervoor dat het schoon en goed onderhouden is.
  3. Vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouderhonden en of ze zijn getest op erfelijke aandoeningen.
  4. Informeer naar het socialisatieproces van de puppy’s en of ze in contact zijn gekomen met verschillende mensen en situaties.

Tibetaanse Spaniel Prijs

De prijs van een Tibetaanse Spaniel kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de reputatie van de fokker, de stamboom van de hond en de vraag en aanbod op dat moment. Gemiddeld kun je verwachten dat een Tibetaanse Spaniel puppy tussen de €1000 en €2000 kost.

Het is echter belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit van de fokker en de gezondheid en achtergrond van de puppy. Een goed gefokte en goed verzorgde Tibetaanse Spaniel is elke cent waard.

Tibetaanse spaniels
Een goed opgevoede Tibetaanse spaniel is een vriend voor het leven!

Conclusie

De Tibetaanse Spaniel is een betoverende hond met een rijke geschiedenis, een charmant karakter en een prachtige vacht. Met de juiste verzorging, beweging en training kan deze kleine hond een geweldige metgezel zijn voor liefhebbers van kleine rassen.

Als je overweegt om een Tibetaanse Spaniel aan je gezin toe te voegen, zorg er dan voor dat je de geschikte fokker vindt en bereid bent om de nodige tijd en inspanning te investeren in de verzorging en opvoeding van deze bijzondere hond. Je zult beloond worden met onvoorwaardelijke liefde en vreugde van je Tibetaanse Spaniel.

Andere kleine honden die je misschien leuk vindt

Boston terrier

Bull terrier

Mopshond

Yorkshire terrier