Shar Pei

Een Shar Pei puppy

Als je op zoek bent naar een trouwe metgezel met een uniek uiterlijk en een interessante persoonlijkheid, dan is de Shar Pei misschien wel de perfecte hond voor jou. Met zijn kenmerkende rimpels en rustige temperament heeft deze hond het vermogen om ieders hart te veroveren. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van de Shar Pei verkennen, van de schattige puppyfase tot het karakter en temperament van deze prachtige hond.

De Shar Pei puppy

Shar Pei-puppy’s zijn absoluut onweerstaanbaar. Met hun overvloedige rimpels en schattige snoetjes smelten ze de harten van iedereen die ze ontmoet. Als je overweegt om een Shar Pei-puppy te kopen, zijn er echter enkele belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden:

Een schattige Shar Pei puppy
Een Shar Pei puppy ziet er schattig uit maar lees je goed in voordat je besluit er een te nemen.

Shar Pei kopen

 • Zoek een gerenommeerde fokker: Het is essentieel om een verantwoordelijke fokker te vinden die bekend staat om het fokken van gezonde en goed gesocialiseerde puppy’s. Doe grondig onderzoek en vraag om aanbevelingen van andere Shar Pei-eigenaren.
 • Gezondheidstesten: Zorg ervoor dat de fokker gezondheidstesten heeft uitgevoerd op de ouderdieren om ervoor te zorgen dat je een gezonde puppy krijgt. Shar Pei’s kunnen vatbaar zijn voor bepaalde genetische aandoeningen, zoals heupdysplasie en oogaandoeningen.
 • Socialisatie: Een goede socialisatie is cruciaal voor een Shar Pei-puppy. Zorg ervoor dat de fokker de puppy’s blootstelt aan verschillende geluiden, mensen en situaties om hen te helpen opgroeien tot zelfverzekerde volwassen honden.

Bear Coat Shar Pei

Een bijzondere variant van de Shar Pei is de Bear Coat Shar Pei. Deze variëteit heeft een lange, zijdezachte vacht in tegenstelling tot de korte vacht van de traditionele Shar Pei. Hier zijn enkele interessante feiten over de Bear Coat Shar Pei:

Unieke Vachtkenmerken

 1. Dubbele vacht: De Bear Coat Shar Pei heeft een dubbele vacht bestaande uit een zachte ondervacht en een lange, ruwe bovenvacht. Dit geeft hen een teddybeerachtig uiterlijk.
 2. Zeldzaamheid: Bear Coat Shar Pei’s zijn relatief zeldzaam en worden niet erkend door alle kennelclubs. Als je geïnteresseerd bent in het krijgen van een Bear Coat Shar Pei, moet je mogelijk wat meer moeite doen om een gerenommeerde fokker te vinden.
 3. Vachtverzorging: De lange vacht van een Bear Coat Shar Pei vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen. Ze werpen matig en moeten ook regelmatig gebaad worden om hun vacht en huid gezond te houden.
Een bear coat Shar Pei
Een bear coat Shar Pei heeft een lange vacht in tegenstelling tot andere Shar Pei honden.

Shar-Pei karakter

De Shar Pei heeft een uniek temperament en karakter dat hem onderscheidt van andere hondenrassen. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van het Shar Pei-ras:

 • Rustige aard: Over het algemeen staan Shar Pei’s bekend om hun kalme en rustige aard. Ze zijn vaak geduldig en hebben een ontspannen houding.
 • Onafhankelijkheid: Shar Pei’s zijn van nature onafhankelijke honden. Ze hebben een sterk gevoel van eigenwaarde en kunnen soms eigenwijs zijn. Vroegtijdige socialisatie en gehoorzaamheidstraining zijn essentieel om een goede band met je Shar Pei op te bouwen.
 • Beschermend: Deze honden hebben een sterk beschermend instinct en kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden. Het is belangrijk om hen goed te socialiseren en te trainen om ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen in verschillende sociale situaties.

Shar Pei grey

Een opvallende kleurvariant van de Shar Pei is de grijze vacht. Hoewel de meest voorkomende kleuren voor Shar Pei’s meestal rood, crème en zwart zijn, is de grijze vacht steeds populairder aan het worden. Hier zijn enkele kenmerken van de Shar Pei Grey:

 • Zeldzame kleur: De grijze vacht is een zeldzame kleurvariant bij Shar Pei’s en kan een onderscheidende uitstraling geven aan deze al unieke hond.
 • Variaties in tint: De grijze kleur kan variëren van licht zilver tot donkergrijs. Elke tint heeft zijn eigen charme en kan de individuele uitstraling van een Shar Pei versterken.
 • Verzorging van de vacht: Net als bij andere kleurvarianten van de Shar Pei, vereist de grijze vacht regelmatige verzorging, inclusief borstelen en baden, om de vacht in goede conditie te houden en te voorkomen dat er klitten ontstaan.
Een grey Shar Pei
Een grey Shar Pei heeft een opvallende grijze vacht.

De Shar Pei is een hond met een uniek uiterlijk en karakter. Of je nu valt voor de schattige puppyfase, de betoverende Bear Coat variëteit, het rustige temperament of de zeldzame grijze kleur, de Shar Pei heeft veel te bieden aan hondenliefhebbers. Het is echter belangrijk om te onthouden dat deze honden specifieke behoeften hebben en dat ze een zorgvuldige opvoeding en socialisatie nodig hebben om te gedijen.

Verzorging en gezondheid

1. Huidverzorging: Vanwege de vele rimpels op hun lichaam is het belangrijk om de huid van een Shar Pei goed schoon en droog te houden om huidinfecties te voorkomen. Regelmatig schoonmaken van de rimpels met een zachte doek of vochtige doekjes wordt aanbevolen.

2. Oogverzorging: Shar Pei’s hebben vaak gevoelige ogen en kunnen vatbaar zijn voor oogproblemen, zoals entropion (inwaartse rollende oogleden). Regelmatige oogcontroles en goede hygiëne zijn belangrijk om de gezondheid van hun ogen te behouden.

3. Gezondheidsproblemen: Net als veel andere rashonden kunnen Shar Pei’s vatbaar zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder heupdysplasie, elleboogdysplasie en erfelijke koorts. Het is belangrijk om een goede relatie op te bouwen met een betrouwbare dierenarts en regelmatige controles uit te voeren.

Opvoeding en socialisatie

1. Vroege training: Vroege en consistente training is essentieel bij het opvoeden van een Shar Pei. Ze hebben een sterke wil en kunnen koppig zijn, dus geduld en positieve versterking zijn belangrijk om succesvol te zijn.

2. Sociale blootstelling: Shar Pei’s kunnen gereserveerd zijn tegenover vreemden en andere honden. Het is belangrijk om ze op jonge leeftijd bloot te stellen aan verschillende mensen, dieren en situaties om hun sociale vaardigheden te ontwikkelen en te voorkomen dat ze angstig of agressief worden.

3. Geduld en consistentie: Shar Pei’s reageren het beste op geduldige, liefdevolle en consistente training. Het is belangrijk om een positieve en beloningsgerichte aanpak te gebruiken en te voorkomen dat je harde disciplinaire methoden toepast, omdat dit hun vertrouwen kan schaden.

Als je bereid bent om tijd, toewijding en liefde te investeren, kan de Shar Pei een fantastische metgezel zijn. Ze zijn loyaal, aanhankelijk en hebben een unieke persoonlijkheid die je keer op keer zal verrassen. Of je nu valt voor hun schattige puppy-ogen, de elegante Bear Coat variëteit, het kalme temperament of de zeldzame grijze kleur, de Shar Pei is een ras dat je hart kan veroveren en een waardevolle toevoeging kan zijn aan je gezin.

Denk er altijd aan om verantwoordelijk te zijn bij het kopen van een Shar Pei en zorg ervoor dat je een goede match bent met dit specifieke ras. Met de juiste zorg, training en liefde kun je een geweldige relatie opbouwen met je Shar Pei en genieten van vele gelukkige jaren samen.

Shar pei en andere dieren

Een Shar Pei kan goed overweg met andere dieren. Hierbij is het belangrijk dat hij vroeg went aan andere dieren. Dit kunnen katten zijn, knaagdieren of bijvoorbeeld vogels. De Shar Pei kan dominant overkomen tegen andere honden. Dit hangt ook grotendeels van de opvoeding af maar komt vaker voor.

Shar pei en andere honden
Als je een Shar Pei met andere honden wilt houden dan is het beste om hen hier vroeg aan te laten wennen.

Hoe oud wordt een Shar Pei?

Een Shar Pei wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Hoe ziet een Shar Pei er uit?

Een Shar Pie is een vierkant gebouwde hond. Het is een compacte hond van gemiddelde grootte. Ze hebben veel rimpels en hebben net als de Chow Chow een blauwe tong. Ze zijn er veel in verschillende kleuren waarvan enkele niet erkend zijn. Een compleet witte Shar Pei wordt bijvoorbeeld niet erkend. De staart van deze hond heeft altijd een halve of hele krul.

Een Shar Pei heeft geen ondervacht. De enkele vacht komt voor in drie typen: horsecoat, brushcoat en bearcoat.

 • Een Horsecoat is een korte en harde vacht;
 • Een Brushcoat is een iets langere vacht tot en met een maximale lengte van 2,5 centimeter;
 • Een Bearcoat vacht is langer dan 2,5 centimeter en Shar Pei’s met deze vacht worden vaak niet erkend.

Hoe groot wordt een Shar Pei?

Een Shar Pei krijgt een schofthoogte van ongeveer 50 centimeter. Het gewicht van de Shar Pei ligt bij een volwassen exemplaar tussen de 20 en 30 kilogram.

Wat kost een sharpei pup?

Een Sharpei pup kost meestal tussen de 750 en 1500 euro.

Kan een Sharpei goed alleen zijn?

Een Shar Pei kan een deel van de dag alleen zijn. De hond is erg gesteld op zijn familie en is dus bij voorkeur niet alleen. Het hangt helemaal van de opvoeding af of de Shar Pei meerdere uren achter elkaar alleen kan zijn. Ze leren gauw en ook alleen zijn zouden ze kunnen leren. In de meest ideale situatie is de hond vrijwel niet alleen.

Hoe heet een hond met een blauwe tong?

Er zijn twee typen honden die een blauwe tong hebben. Dit zijn de Shar Pei en de Chow Chow.

Andere honden rassen