Shar Pei

Een Shar Pei puppy

De herkomst van de Shar Pei ligt in China. Het is een erg oud ras. Er zijn standbeelden van deze hond gevonden die stammen uit een periode van 2000 jaar geleden. Ze werden voornamelijk ingezet als jachthonden en als waakhonden. De naam Shar Pei betekent zandkleur en dat slaat op zijn harde, stugge, borstelachtige huid. De oren van de Shar Pei liggen naar voren richting zijn ogen en de gekrulde staart wijst meestal naar boven. Dit zorgt er voor dat andere honden de Shar Pei als bedreiging zien en hier dient rekening mee gehouden te worden.

De Shar Pei is een echte gezinshond die zich in het speciaal aan één persoon in het gezin hecht. Het is een hond die in nieuwe situaties wat tijd nodig kan hebben om zich aan te passen. De Shar Pei heeft een gemiddelde behoefte aan beweging en gaat graag mee wandelen.

Dit hondenras heeft geen uitgebreide verzorging nodig. De vacht is erg rimpelig maar niet iedere rimpel dient constant schoongemaakt te worden. De huid is stug en is goed in staat zichzelf te onderhouden. Echter kunnen er wel door al deze rimpels huidirritatie of schimmels ontstaan. De oren daarentegen dienen ook met enige regelmaat gecheckt te worden omdat hier nog wel eens problemen willen ontstaan. Ook heeft het ras wel eens last van Entropion, waarbij de oogleden naar binnen krullen en de honden last krijgen van de oogbollen. Dit komt doordat er veel huid zit boven de ogen en Entropion kan een gevolg hiervan zijn.

Tijdens het communistische bewind van Mao Zedong in de vorige eeuw, werd de Shar Pei gezien als een status symbool. Daardoor werd er belasting geheven op dit hondenras en veel mensen konden dit niet opbrengen. Als gevolg hiervan werden er veel honden gedood en tot overmaat van ramp moest China ook nog een hongersnood doorstaan. Veel honden werden in die tijd opgegeten en midden 20e eeuw was het ras Shar Pei bijna uitgestorven. Bepaalde initiatieven hebben dit echter voorkomen.

Shar Pei karakter

Een Shar Pei hond
Een Shar Pei is een intelligente hond

De Shar Pei heeft een eigenzinnig karakter. Het is een intelligente hond die je veel kunt leren. Hij is erg trouw aan zijn gezin en het is een erg zelfverzekerde hond. Bij vreemden zal hij gereserveerd en afstandelijk zijn. Deze honden bepalen doorgaans zelf of ze aangehaald willen worden of niet. Het kan zomaar zijn dat de hond zo zijn kop weg draait als hij geen zin heeft om geaaid te worden.

Een Shar Pei houdt doorgaans niet water en wil daarom niet graag zwemmen. Een wandeling in de regen is dan ook vaak geen succes. De hond is wel een kindervriend. Hij is ook erg nieuwsgierig naar kinderen en kan er vaak goed mee opschieten.

Shar pei en andere dieren

Een Shar Pei kan goed overweg met andere dieren. Hierbij is het belangrijk dat hij vroeg went aan andere dieren. Dit kunnen katten zijn, knaagdieren of bijvoorbeeld vogels. De Shar Pei kan dominant overkomen tegen andere honden. Dit hangt ook grotendeels van de opvoeding af maar komt vaker voor.

Hoe oud wordt een Shar Pei?

Een Shar Pei wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Hoe ziet een Shar Pei er uit?

Een Shar Pie is een vierkant gebouwde hond. Het is een compacte hond van gemiddelde grootte. Ze hebben veel rimpels en hebben net als de Chow Chow een blauwe tong. Ze zijn er veel in verschillende kleuren waarvan enkele niet erkend zijn. Een compleet witte Shar Pei wordt bijvoorbeeld niet erkend. De staart van deze hond heeft altijd een halve of hele krul.

Een Shar Pei heeft geen ondervacht. De enkele vacht komt voor in drie typen: horsecoat, brushcoat en bearcoat.

  • Een Horsecoat is een korte en harde vacht;
  • Een Brushcoat is een iets langere vacht tot en met een maximale lengte van 2,5 centimeter;
  • Een Bearcoat vacht is langer dan 2,5 centimeter en Shar Pei’s met deze vacht worden vaak niet erkend.

Hoe groot wordt een Shar Pei?

Een Shar Pei krijgt een schofthoogte van ongeveer 50 centimeter. Het gewicht van de Shar Pei ligt bij een volwassen exemplaar tussen de 20 en 30 kilogram.

Wat kost een sharpei pup?

Een Sharpei pup kost meestal tussen de 750 en 1500 euro.

Kan een Sharpei goed alleen zijn?

Een Shar Pei kan een deel van de dag alleen zijn. De hond is erg gesteld op zijn familie en is dus bij voorkeur niet alleen. Het hangt helemaal van de opvoeding af of de Shar Pei meerdere uren achter elkaar alleen kan zijn. Ze leren gauw en ook alleen zijn zouden ze kunnen leren. In de meest ideale situatie is de hond vrijwel niet alleen.

Hoe heet een hond met een blauwe tong?

Er zijn twee typen honden die een blauwe tong hebben. Dit zijn de Shar Pei en de Chow Chow.

Andere honden rassen