Ruwharige teckel

Een ruwharige teckel aan het wachten

De herkomst van de ruwharige teckel ligt in Duitsland. Er werd een keer een hond geboren die een aandoening had waardoor de poten korter waren. Dit kwam de mensen toen echter wel goed uit. Ze konden nu eenvoudig gebruikt worden voor de jacht op dassen. Dit is ook de reden dat teckels in het verleden dashonden genoemd werden. Tegenwoordig zijn dassen beschermd en worden de teckels  ondergronds voornamelijk nog gebruikt voor de jacht op konijnen en vossen. Vanwege hun korte poten en lange lijf kunnen ze erg goed de holen in.

De teckel is in drie soorten te onderscheiden. De eerste is de kaninchenteckel en dit is de kleinste soort. Met welke soort je te maken hebt wordt bepaald aan de hand van de borstomvang. De kaninchenteckel werd gefokt voor de jacht op konijnen. Dan is er ook nog de dwergteckel en dat is de middelste maat qua borstomvang grootte. De laatste soort is de standaardteckel en hier wordt tegenwoordig nog veel mee gejaagd. Het is ook de grootste soort qua borstomvang. Van ieder van deze soorten teckels zijn er ook weer drie varianten. De kortharige, langharige en ruwharige teckel.

De ruwharige teckel is een van de kleinste jachthonden. Ze worden gebruikt voor de jacht boven en onder de grond. Ze konden dassen en vossen uit holen jagen en ze daar zelfs even tegenhouden. Ook worden ze onder andere in Duitsland gebruikt voor drukjachten waarbij grootwild opgejaagd wordt. Deze multifunctionele jachthond wordt ook ingezet bij zweetwerk waarbij aangeschoten wild gevolgd moet worden op basis van de bloedgeur, dit noemen ze ook wel een zweetgeur. De ruwharige teckel is een erg vastberaden jachthond.

Ondanks dat de ruwharige teckel een uitstekende jachthond is, is het ook een hele leuke gezinshond. Als je de teckel voldoende uitdaging geeft is het een hond die graag met je mee beweegt maar ook graag bij je op schoot komt zitten.

Ruwharige teckel karakter

Een ruwharige teckel aan het uitrusten
Een ruwharige teckel

De ruwharige teckel is een hond met veel karakter. Het is een moedige jachthond die erg passioneel zijn werk doet. Als gezinshond is het ook een erg vrolijke hond die graag bij zijn baasje is. Ze zijn waaks en trouw aan het gezin. Veel ruwharige teckels zullen ook blaffen wanneer hij een situatie niet vertrouwt of wanneer er onbekend gezelschap arriveert.

Buiten hun waakse gedrag zijn het ook eigenzinnige honden. Het is dan ook in veel gevallen niet een ras dat heel eenvoudig alle commando’s opvolgt. Luister kunnen ze zeker maar je hebt wel meer geduld nodig met een ruwharige teckel. Ze zijn dan ook erg eigenzinnig maar ook nieuwsgierig. En dat nieuwsgierige karakter geeft ze ook humor. Ruwharige teckels zullen je met hun capriolen en komische acties vaak aan het lachen maken. Dat is ook waar ze om bekend staan.

Ruwharige teckels kunnen veel blaffen omdat ze graag aanslaan wanneer ze ongewenst bezoek ontvangen. Dit gedrag kan uit de hand lopen als de hond niet voldoende beweging krijgt. Het is dus belangrijk dat hij gemotiveerd en uitgedaagd wordt op mentaal en fysiek gebied. Ga dus lange wandelingen met hem maken of zet hem aan het werk.

Ruwharige teckel en andere dieren

Ruwharige teckels kunnen goed opschieten met andere dieren als ze hier van jongs af aan mee opgegroeid zijn. Ze kunnen wel eens achter katten aan gaan als de socialisatie met deze dieren pas op latere leeftijd plaatsvindt. Het jachtinstinct kan dan de overhand gaan nemen. Dit kan ook gebeuren met knaagdieren zoals cavia’s en konijnen. Ook willen ze bij kinderen nog wel eens fel uit de hoek komen wanneer ze zich in een onprettige situatie bevinden.

Hoe oud kan een ruwharige teckel worden?

Een ruwharige teckel wordt gemiddeld 12 tot 15 jaar oud.

Hoe ziet een ruwharige teckel er uit?

De ruwharige teckel ziet er komisch uit. Hij heeft korte poten en een lang gerekt lichaam. De ruwharige teckel is ruwharig door de inmenging van de langharige pinscher en de schnauzer. Zijn vacht is ruw en stekelig. Hij heeft een langharige baard en langharige wenkbrauwen. Het zijn honden die regelmatig geborsteld en getrimd moeten worden.

Hoe duur is een ruwharige teckel?

Een ruwharige teckel kost gemiddeld tussen de 750 en 1500 euro.

Waar kan ik een ruwharige teckel kopen?

Een ruwharige teckel kun je het beste bij een erkende fokker kopen. Dan weet je zeker dat hij de juiste entingen heeft gehad, op een juiste manier gefokt is en de met de juiste zorg opgegroeid is.

Hoe lang teckel uitlaten?

Teckels kun je lang uitlaten. Ze hebben een groot uithoudingsvermogen en wandelingen van anderhalf uur vindt hij heel prettig. Dit hoeft niet drie keer per dag zo lang te zijn maar één lange wandeling per dag maakt ook dat de hond thuis veel rustiger is. Het is verstandig de teckel voldoende beweging te geven zodat het een evenwichtige hond wordt die niet overmatig blaft.

Andere honden rassen