Puggle hond

Puggle puppy

Als je op zoek bent naar een schattige en speelse hond, dan is de Puggle misschien wel de perfecte keuze voor jou. Deze lieve kleine viervoeter is het resultaat van een kruising tussen een Mopshond en een Beagle. In dit artikel duiken we dieper in op de geschiedenis, het karakter, het uiterlijk, de verzorging en de bewegingsbehoeften van de Puggle.

Geschiedenis van de Puggle

De Puggle is een van de vele designerhonden die de afgelopen jaren populair zijn geworden. Hoewel de exacte oorsprong van de Puggle onbekend is, wordt aangenomen dat de eerste kruisingen in de jaren 1980 en 1990 in de Verenigde Staten plaatsvonden. Het doel was om een hond te creëren met de kenmerken van zowel de Mopshond als de Beagle.

Een puggle kop
Een Puggle heet de neus van de Beagle waardoor deze minder kort is dan bij de Mopshond.

De Mopshond is een oud ras dat afkomstig is uit China en al eeuwenlang wordt gefokt. De Beagle daarentegen heeft een rijke geschiedenis als jachthond in Engeland. Door deze twee rassen samen te brengen, wilden fokkers een gezelschapshond creëren met het vriendelijke karakter van de Mopshond en de energie en het jachtinstinct van de Beagle.

Karakter van de Puggle

De Puggle staat bekend om zijn vriendelijke en speelse karakter. Deze honden zijn over het algemeen erg sociaal en genieten van het gezelschap van mensen en andere huisdieren. Ze zijn vaak dol op spelen en kunnen urenlang bezig gehouden worden met speeltjes en interactieve spelletjes.

Een ander kenmerk van het karakter van de Puggle is zijn nieuwsgierigheid. Ze verkennen graag hun omgeving en kunnen soms koppig zijn tijdens trainingssessies. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij het trainen van een Puggle, en positieve bekrachtigingstechnieken te gebruiken.

Uiterlijk van de Puggle

Het unieke uiterlijk van de Puggle heeft kenmerken van de Mopshond en de Beagle. Ze hebben vaak een brede kop met een langere snuit, vergelijkbaar met die van de Beagle. Hun oren kunnen zowel staand als hangend zijn, afhankelijk van de genetische invloeden van beide ouderrassen.

Qua grootte zijn Puggles meestal middelgroot, waarbij ze ergens tussen de grootte van een Mopshond en een Beagle vallen. Ze hebben een stevig lichaam met korte poten, wat typerend is voor beide rassen. Hun vacht is kort en dicht, en kan variëren in kleur en patroon, afhankelijk van de ouders.

Puggle hond zittend
Een Puggle hond kan verschillende kleuren hebben zoals bruin of wit.

Verzorging van de Puggle

De verzorging van een Puggle is over het algemeen vrij eenvoudig. Ze hebben een korte vacht die regelmatig moet worden geborsteld om losse haren te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om hun oren regelmatig te controleren en schoon te maken om infecties te voorkomen.

Wat betreft de gebitsverzorging, is het aan te raden om de tanden van een Puggle regelmatig te poetsen om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen. Zorg er ook voor dat je hond regelmatig zijn nagels laat knippen om te voorkomen dat ze te lang worden en ongemak veroorzaken tijdens het lopen.

Bewegingsbehoeften van de Puggle

Hoewel de Puggle niet zo energiek is als de Beagle, heeft hij nog steeds dagelijkse beweging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Dit kan worden bereikt door middel van wandelingen, speelsessies en interactieve spelletjes.

Een Puggle kan zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende woonsituaties, of je nu in een appartement of een huis met een tuin woont. Ze passen zich vaak aan het energieniveau van hun eigenaar aan, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze voldoende beweging krijgen om overgewicht te voorkomen.

In het kort

 • De Puggle is een kruising tussen een Mopshond en een Beagle.
 • De eerste kruisingen vonden plaats in de jaren 1980 en 1990 in de Verenigde Staten.
 • De Puggle heeft een vriendelijk en speels karakter, maar kan ook koppig zijn.
 • Ze hebben een uniek uiterlijk met kenmerken van zowel de Mopshond als de Beagle.
 • De vacht van de Puggle is kort en vereist regelmatig borstelen.
 • Ze hebben matige beweging nodig om gezond te blijven.
Puggle in het water
Vooral de Beagle houdt van veel beweging en daarom is dit bij de Puggle ook vaak het geval.

Puggle als Gezinsvriend

De Puggle staat erom bekend een geweldige gezinshond te zijn. Ze zijn vaak dol op kinderen en kunnen goed overweg met andere huisdieren. Hun speelse karakter maakt ze ideale metgezellen voor actieve gezinnen. Puggles zijn meestal geduldig en tolerant, waardoor ze uitstekend kunnen omgaan met de drukte en levendigheid van een gezin.

Ze zijn vaak ook sociaal naar vreemden toe, waardoor ze niet de beste waakhonden zijn. Puggles zijn eerder vriendelijk en verwelkomen bezoekers met kwispelende staarten in plaats van waarschuwingsgeblaf. Als je op zoek bent naar een hond die je gezin zal verrijken met vreugde en speelsheid, dan is de Puggle zeker het overwegen waard.

Levensverwachting en Gezondheidsproblemen

Net als andere hondenrassen kan de Puggle gevoelig zijn voor bepaalde gezondheidsproblemen. Omdat het een kruising is, kan het DNA van een Puggle genetische kenmerken van beide ouderrassen bevatten. Het is daarom belangrijk om te weten welke gezondheidsproblemen vaak voorkomen bij Mopshonden en Beagles.

Enkele veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij Puggles zijn:

 1. Ademhalingsproblemen: Er zijn enkele Puggles die meer de neus van de mopshond hebben waardoor ze toch nog wat kortademig zijn. Check hier ook goed op bij de fokker.
 2. Oogproblemen: Zowel Mopshonden als Beagles hebben een verhoogd risico op oogproblemen, zoals glaucoom en staar. Regelmatige oogonderzoeken zijn belangrijk om vroegtijdig problemen te detecteren.
 3. Gewrichtsproblemen: Puggles kunnen aanleg hebben voor gewrichtsproblemen, zoals heupdysplasie en patella luxatie. Zorg voor voldoende beweging en vermijd overmatige belasting van de gewrichten.
 4. Huidproblemen: Sommige Puggles kunnen gevoelig zijn voor huidproblemen, zoals allergieën en dermatitis. Een goede huidverzorging en een gezond dieet kunnen helpen deze problemen te minimaliseren.

Hoewel deze gezondheidsproblemen kunnen voorkomen, betekent dit niet dat elke Puggle er last van zal hebben. Veel hangt af van de individuele genetica en de zorg die aan de hond wordt besteed. Regelmatige controles bij de dierenarts en het verstrekken van een gezond dieet en voldoende beweging kunnen helpen om de gezondheid van je Puggle op peil te houden.

Belangrijke Factoren voor Verzorging en Beweging

Verzorging

Enkele belangrijke aspecten van de verzorging van een Puggle zijn:

 • Borstel regelmatig de korte vacht om losse haren te verwijderen en de huid gezond te houden.
 • Controleer de oren regelmatig en maak ze schoon om oorinfecties te voorkomen.
 • Poets regelmatig de tanden om tandvleesproblemen en tandsteen te voorkomen.
 • Knip de nagels regelmatig om overmatige lengte te voorkomen.

Beweging

Hoewel Puggles geen extreme bewegingsbehoefte hebben, hebben ze wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig om gezond te blijven en hun energie kwijt te kunnen. Enkele belangrijke punten met betrekking tot beweging zijn:

 • Maak dagelijks een wandeling om aan de behoefte van lichaamsbeweging te voldoen.
 • Speel interactieve spelletjes, zoals apporteren of verstoppertje, om hun geest actief te houden.
 • Bied mentale stimulatie aan door middel van puzzelspeelgoed en trainingssessies.
 • Plan regelmatig speeltijd met andere honden om sociale interactie te bevorderen.

Door de juiste verzorging en beweging te bieden, kun je ervoor zorgen dat je Puggle een gezond en gelukkig leven leidt.

Puggle pup
Een Puggle pup is erg schattig.

Afsluitend

De Puggle is een unieke en lieve kruising tussen de Mopshond en de Beagle. Met zijn vriendelijke karakter, speelse persoonlijkheid en schattige uiterlijk is hij een geweldige toevoeging aan elk gezin. Het is belangrijk om te zorgen voor de juiste verzorging, waaronder borstelen, oorreiniging en tandenpoetsen, evenals voldoende beweging om de gezondheid en het welzijn van je Puggle te waarborgen.

Als je op zoek bent naar een levendige metgezel die je leven kan verrijken met vreugde en avontuur, overweeg dan zeker om een Puggle in je gezin op te nemen. Ze zullen je keer op keer laten glimlachen met hun ondeugende streken en onvoorwaardelijke liefde.

Andere leuke honden om wat over te lezen

Boston terrier

Pitbull terrier

Tibetaanse spaniel

Yorkshire terrier