Pointer hond

De Pointer hond is een gezinshond en een jachthond. De herkomst van de Pointer hond ligt in Engeland. Ze zijn daar lang geleden gefokt voor de jacht. De Pointer hond werd en wordt voornamelijk ingezet voor de vogeljacht. Het zijn uitstekende voorstaanders. Dit betekent dat ze onbeweeglijk kunnen blijven staan als ze op de wind meegebrachte reuk van wild in de neus krijgen. Het woord Pointer komt van het Engelse werkwoord pointing. Pointing betekent dat de hond de positie van wild weer kan geven. Daar is deze viervoeter erg goed in. De Pointer hond kan leeftijden bereiken tot wel 15 jaar. Ze hebben daarbij een uitstekend reukvermogen.

De Pointer hond zal maximaal 69 centimeter hoog zijn als het om een reu gaat. Een teef is een stuk kleiner. De grootte van een teef varieert een beetje maar in de regel zal de schouderhoogte niet meer zijn dan 66 centimeter.

De vacht van de Pointer hond heeft weinig onderhoud nodig. In de ruiperiode zal de hond wel veel haren. Het is dan ook aan te raden ze in deze periode te borstelen zodat alle dode en losse haren uit de vacht worden gehaald.

Pointer karakter

Pointer hond op het gras
Pointer hond op het gras

Het karakter van de Pointer is veelal terug te leiden naar de jachtlust van de hond. Bij het karakter van de Pointer hond is het belangrijk te vermelden dat ze intelligent, geduldig en lief zijn. Ze kunnen waakzaam zijn maar zal in de meeste gevallen conflicten mijden. Het is geen hond die conflicten opzoekt.

Het is een atletisch dier en het heeft van nature de neiging om beweging te achtervolgen. Dat komt omdat de Pointer hond graag jaagt. Doordat de hond zo atletisch is, heeft deze veel beweging nodig. Het karakter van de Pointer hond zorgt er ook voor dat hij graag luistert. Ze willen graag luisteren en ook graag werken voor hun baas. Het zijn honden die graag bij hun familie zijn.

De pointer hond en andere dieren

De Pointer hond kan, mits goed opgevoed, uitstekend omgaan met andere dieren. De Pointer hond is gefokt voor de vogeljacht. Desondanks is het wel mogelijk de Pointer hond goed te laten omgaan met kippen of ander gevogelte. Als de viervoeter op vroege leeftijd opgevoed wordt met vogels, zal de hond hier heel respectvol mee omgaan en deze dieren accepteren. Ze hebben in de regel geen problemen met katten of andere huisdieren. Ook hierbij is het zo dat dit het beste zal verlopen als het dier op jonge leeftijd de tijd krijgt te wennen aan deze huisdieren. De Pointer hond kan andere dieren accepteren.

Hoe oud wordt een Pointer hond?

Een Pointer hond kan wel tot 15 jaar oud worden.

Hoe ziet een Pointer hond er uit?

Een Pointer hond komt voor in drie kleuren. De Pointer hond kan wit en geel zijn, wit en leverkleurig of wit en zwart. Er zijn ook driekleurige combinaties maar dat zijn uitzonderingen op de regel.

Hoe zwaar is een Pointer hond?

Een gezonde Pointer hond weegt tussen de 20 en 25 kilo.