De Pointer hond

Pointer geschiedenis

Ten eerste is het interessant om de geschiedenis van de Pointer te verkennen. Dit ras vindt zijn oorsprong in Engeland, waar het werd gefokt voor de jacht op klein wild en vogels. De Pointer heeft zijn naam te danken aan zijn opvallende gewoonte om stil te staan en te “wijzen” naar het wild dat hij heeft opgespoord. Dit instinctieve gedrag is door de eeuwen heen behouden gebleven en is een kenmerkend aspect geworden van het ras.

In tegenstelling tot sommige andere hondenrassen, heeft de Pointer geen complexe mix van voorouders. Het ras is ontstaan uit een combinatie van Spaanse en Italiaanse pointers, met een vleugje Foxhound. Deze genetische mix heeft geleid tot de unieke fysieke en mentale kenmerken die we vandaag in de Pointer zien.

Pointer hond karakter

Ten tweede, laten we eens dieper ingaan op het karakter van de Pointer. Deze honden staan bekend om hun vriendelijke en zachtaardige aard. Ze zijn vaak sociaal en gaan goed om met zowel andere honden als mensen. Dit maakt hen tot uitstekende gezinshonden en geschikte keuzes voor huishoudens met kinderen.

Bovendien zijn Pointers intelligent en leergierig. Ze hebben een natuurlijke neiging om goed te gehoorzamen en zijn vaak bereid om nieuwe commando’s en trucs te leren. Dit maakt hen tot ideale kandidaten voor gehoorzaamheidstraining en andere hondensporten. De combinatie van intelligentie en gehoorzaamheid maakt de Pointer ook geschikt als werkhond, vooral in jachtsituaties waar ze hun oorspronkelijke talenten kunnen laten zien.

Pointer hond karakter
Een Pointer heeft een intelligent karakter waardoor hij snel leert en graag gehoorzaamt.

Verzorging van de Pointer

Verder, als het gaat om de verzorging van Pointers, zijn er enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden. Hoewel deze honden over het algemeen geen intensieve verzorging nodig hebben, zijn er enkele specifieke aandachtspunten:

 • Regelmatige borstelbeurten zijn essentieel om de vacht van de Pointer gezond te houden. Dit helpt bij het verminderen van losse haren en het voorkomen van klitten.
 • De oren van de Pointer verdienen extra aandacht, omdat ze gevoelig zijn voor oorinfecties. Regelmatig schoonmaken en controleren op tekenen van irritatie is belangrijk.
 • Zorg ervoor dat de nagels van je Pointer op een geschikte lengte worden gehouden om ongemak en gezondheidsproblemen te voorkomen.
 • Geef je hond een uitgebalanceerd dieet en houd zijn gewicht in de gaten om obesitas te voorkomen.

Beweging en gedrag van de Pointer

Pointers zijn actieve honden die genieten van beweging en spel. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig om te voorkomen dat ze zich vervelen of te veel energie opstapelen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Pointers zijn enthousiaste renners en maken graag lange wandelingen. Ze zijn vaak dol op buitenactiviteiten zoals wandelen, joggen en zelfs behendigheidstraining.
 • Vanwege hun jachtinstinct is het belangrijk om je Pointer aangelijnd te houden in onbekende gebieden, omdat ze anders snel kunnen worden afgeleid door interessante geuren.
 • Zorg voor voldoende mentale stimulatie, zoals puzzelspeelgoed en gehoorzaamheidstraining, om verveling te voorkomen.
Pointer wit en geel
Een Pointer hond heeft veel beweging nodig, het zijn actieve honden die graag bezig zijn.

Pointer kopen

Een Pointer pup in huis halen is een grote beslissing en vereist wat voorbereiding. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen voordat je een Pointer koopt:

 • Allereerst, zoek een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van hun honden. Vraag naar gezondheidscontroles en stambomen.
 • Denk na over je levensstijl en de tijd die je kunt besteden aan de verzorging en training van je Pointer. Dit ras vereist toewijding en betrokkenheid.
 • Overweeg of je een puppy of een volwassen hond wilt adopteren. Puppies vergen veel training en socialisatie, terwijl volwassen honden al wat basisopleiding kunnen hebben genoten.

Pointer pup

Als je een Pointer pup verwelkomt, zijn er enkele essentiële stappen om de beste start voor je nieuwe huisdier te garanderen:

 • Zorg voor een veilige en comfortabele omgeving voor je pup om aan te wennen.
 • Begin met basiszindelijkheidstraining en gehoorzaamheidsoefeningen zodra je pup oud genoeg is.
 • Socialiseer je pup met andere honden, mensen en verschillende situaties om vertrouwen op te bouwen.

De pointer hond en andere dieren

De Pointer hond kan, mits goed opgevoed, uitstekend omgaan met andere dieren. De Pointer hond is gefokt voor de vogeljacht. Desondanks is het wel mogelijk de Pointer hond goed te laten omgaan met kippen of ander gevogelte. Als de viervoeter op vroege leeftijd opgevoed wordt met vogels, zal de hond hier heel respectvol mee omgaan en deze dieren accepteren. Ze hebben in de regel geen problemen met katten of andere huisdieren. Ook hierbij is het zo dat dit het beste zal verlopen als het dier op jonge leeftijd de tijd krijgt te wennen aan deze huisdieren. De Pointer hond kan andere dieren accepteren.

Pointer hond
Een Pointer hond kan goed overweg met andere dieren en is graag bezig.

Samenvattend

Alles overziend is de Pointer een opmerkelijk hondenras dat een rijke geschiedenis en unieke eigenschappen met zich meebrengt. Met een vriendelijk karakter, behoefte aan beweging en een intelligente geest, kan de Pointer een geweldige metgezel zijn voor degenen die bereid zijn om tijd en inspanning te investeren in hun verzorging en training. Of je nu een ervaren hondenbezitter bent of nieuw bent in de wereld van honden, de Pointer heeft zeker het potentieel om je hart te veroveren.

Kortom, de Pointer is niet alleen een trouwe metgezel, maar ook een levendig bewijs van hoe de geschiedenis van een ras het karakter, gedrag en de behoeften van de honden kan vormgeven. Door de geschiedenis en eigenschappen van dit ras te begrijpen, kunnen we beter voor onze Pointers zorgen en een diepe band met hen opbouwen die vele jaren zal duren.

Vind je jachthonden interessant? Lees ook eens over de Engelse springer spaniël of de nova scotia duck tolling retriever.

FAQ

Hoe oud wordt een Pointer hond?

Een Pointer hond kan wel 15 jaar oud worden. Het ene exemplaar wordt ouder dan het andere zoals dat bij mensen ook zo is. 13 jaar is een gemiddelde leeftijd voor een pointer.

Hoe ziet een Pointer hond er uit?

Een Pointer hond komt voor in drie kleuren. De Pointer hond kan wit en geel zijn, wit en leverkleurig of wit en zwart. Er zijn ook driekleurige combinaties maar dat zijn uitzonderingen op de regel.

Hoe zwaar is een Pointer hond?

Een gezonde Pointer hond weegt tussen de 20 en 25 kilo. Wanneer een hond deze kilo’s niet bereikt of er overheen zit, is het verstandig om met de dierenarts te overleggen of dit acceptabel is of niet. Eventueel kan de hond dan op dieet of een nieuw voedingsplan krijgen.