Podenco hond

Een Podenco hond die staat

Een Podenco hond is een jachthond en een gezinshond. De herkomst van de Podenco hond ligt in Spanje, en dan met name de Spaanse eilanden. Ze zijn er in verschillende maten: klein, middel en middelgroot. Deze dieren worden voornamelijk ingezet voor de jacht.

Podenco soorten

Er zijn verschillende soorten Podenco honden. De meest bekende Podenco soorten zijn: Podenco Anadaluz, Podenco Canario, Podenco Ibicenco en Podenco Maneto.

De kop van een Podenco hond
De kop van een Podenco hond.

Podenco Andaluz

De herkomst van de Podenco Andaluz ligt op het Spaanse vaste land. Het is een respectvolle, aanhankelijke en loyale hond van nature. Het is mogelijk dat deze hond gereserveerd is tegenover vreemden. Ze kunnen eigenzinnig gedrag vertonen en daardoor kunnen ze wel eens een commando negeren. De Podenco Andaluz jaagt net als de andere Podenco soorten graag op klein wild. Deze hond is behendig en is er in een klein, middelgroot en groot formaat.

Podenco Canario

De herkomst van de Podenco Canario ligt juist niet op het Spaanse vaste land maar op de Spaanse Eilanden. Ze zijn inheems op de Canarische eilanden. De historie van deze viervoeter is niet helemaal bekend maar er zijn aanwijzingen dat ze in een ver verleden naar het land zijn gebracht vanuit het Midden-Oosten of Azië.

De Podenco Canario is een middelgrote, slanke hond met grote oren. Ondanks dat het een slanke hond is, zijn ze wel heel gespierd. De Podenco Canario heeft een spitse neus en is daarmee erg geschikt voor de jacht op klein wild. Hij wordt voornamelijk gebruikt voor de konijnenjacht.

Podenco Ibicenco

De herkomst van de Podenco Ibicenco ligt net als de Podenco Canario op de Spaanse eilanden. Het is een sociale hond die graag leert en het is een grote hond. Het is een atletisch dier die vanuit stand wel tot 2 meter hoog kan springen. Daar dient een baas ook rekening mee te houden. De Podenco Ibicenco heeft net als de andere Podenco soorten een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Ze worden ook wel een halfwindhond genoemd omdat ze niet alleen op zicht, maar ook op neus en gehoor jagen.

Podenco Maneto

De herkomst van de Podenco Maneto ligt op het Spaanse vaste land (Andalusië). De Podenco Maneto is een kleine hond die voornamelijk gebruikt werd voor de jacht op konijnen. Dit komt doordat ze eenvoudig door klein struikgewas heen kunnen komen. De andere Podenco soorten hebben meer moeite om door het struikgewas heen te komen en daar onderscheidt deze zich van de andere Podenco soorten. Daarentegen zijn ze wel minder snel dan de andere variaties. De Podenco Maneto houdt ook van water en kan goed zwemmen. Ze zijn aanhankelijk en temperamentvol.

Podenco karakter

Een Podenco is rustig van aard en aanhankelijk. Het zijn honden die trouw zijn aan hun gezin. Dit karakter is typisch voor alle Podenco soorten. De Podenco hond heeft een alert, moedig en waaks karakter. Ze hebben een sterk ontwikkeld jachtinstinct. Mede daardoor hebben ze een groot uithoudingsvermogen, een hoog energieniveau, en zijn ze evenwichtig en intelligent. Dit zijn karakter eigenschappen die goed passen bij een effectieve jachthond.

Andere honden rassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *