Patterdale terrier

Een patterdale terrier

Geschiedenis van de Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een kleine en robuuste hond die zijn oorsprong vindt in het Lake District van Noord-Engeland. Deze terriër staat bekend om zijn vastberadenheid, moed en werkethiek. De geschiedenis van de Patterdale Terrier gaat terug tot de 18e eeuw, toen hij werd gefokt voor de jacht op ongedierte, zoals vossen en dassen.

Deze honden werden oorspronkelijk ontwikkeld door kruisingen tussen de oude Engelse Terriërs en andere lokale terriërrassen. Ze werden vernoemd naar het dorp Patterdale, waar ze populair waren bij de lokale jagers.

Patterdale terrier zwart
Een Patterdale terrier is net als veel andere honden een kruising van verschillende rassen.

Karakter van de Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier staat bekend om zijn levendige en energieke karakter. Deze honden zijn intelligent, vasthoudend en volhardend, wat hen uitstekende jachthonden maakt. Ze hebben een sterke prooidrift en zullen niet aarzelen om achter kleine dieren aan te gaan. Ondanks hun kleine formaat hebben ze een groot hart en tonen ze vaak moed die niet overeenkomt met hun omvang.

 • Vastberadenheid: De Patterdale Terrier is een uiterst vastberaden hond. Eenmaal een doel gesteld, zal hij niet rusten totdat hij het bereikt heeft. Dit maakt hem een uitstekende werkhond en een geweldige metgezel voor actieve eigenaren die graag samen met hun hond uitdagingen aangaan.
 • Moedig: Ondanks hun kleine gestalte zijn Patterdale Terriers zeer moedig. Ze deinzen niet terug voor gevaarlijke situaties en zijn bereid om hun geliefde eigenaren te beschermen. Dit maakt hen tot uitstekende waakhonden en een geweldige keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare metgezel.
 • Energiek: Patterdale Terriers hebben veel energie en uithoudingsvermogen. Ze genieten van lange wandelingen, rennen en spelen. Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel om hen gelukkig en gezond te houden. Deze honden gedijen het beste in een omgeving waar ze voldoende ruimte hebben om te bewegen en actief te zijn.
Patterdale terrier aan de lijn
Een Patterdale terriër is een moedige hond die veel energie heeft.

Verzorging van de Patterdale Terrier

Hoewel de Patterdale Terrier geen veeleisende vacht heeft, vereist hij wel regelmatige verzorging om er op zijn best uit te zien en gezond te blijven.

 • Vachtverzorging: De vacht van een Patterdale Terrier is kort en dicht, en vereist niet veel onderhoud. Regelmatig borstelen met een zachte borstel helpt dode haren te verwijderen en de vacht gezond te houden. Baden moet alleen indien nodig worden gedaan, om de natuurlijke oliën van de huid niet te verstoren.
 • Oren controleren: Net als veel andere hondenrassen, zijn Patterdale Terriers vatbaar voor oorinfecties. Het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren op tekenen van roodheid, irritatie of een onaangename geur. Reinig de oren indien nodig met een oplossing die speciaal is ontworpen voor honden.
 • Gebitsverzorging: Zorg voor een goede mondhygiëne bij je Patterdale Terrier door regelmatig zijn tanden te poetsen. Dit helpt tandplak en tandsteen te voorkomen, wat kan leiden tot tandvleesproblemen en andere tandheelkundige aandoeningen. Daarnaast zijn er speciale kauwspeeltjes en hondensnacks die helpen bij het reinigen van het gebit.

Beweging voor de Patterdale Terrier

De Patterdale Terrier is een zeer actieve hond die regelmatige lichaamsbeweging nodig heeft om zijn energie kwijt te kunnen.

 • Dagelijkse wandelingen: Maak dagelijks lange wandelingen met je Patterdale Terrier om aan zijn bewegingsbehoeften te voldoen. Deze honden houden ervan om nieuwe geuren te ontdekken en te verkennen. Zorg ervoor dat de wandelingen uitdagend zijn om hun mentale en fysieke stimulatie te bieden.
 • Spelen en rennen: Naast wandelen hebben Patterdale Terriers behoefte aan speeltijd en voldoende ruimte om te rennen. Een omheinde tuin of een bezoek aan een hondvriendelijk park zijn ideale manieren om hen de mogelijkheid te geven om vrij rond te rennen en te spelen.
 • Hondensporten: Overweeg om je Patterdale Terrier deel te laten nemen aan hondensporten zoals behendigheid, flyball of speuren. Deze activiteiten bieden mentale stimulatie en helpen de band tussen jou en je hond te versterken.

Patterdale Terrier in het bruin

De Patterdale Terrier komt voor in verschillende vachtkleuren, waaronder bruin. Bruine Patterdale Terriers hebben een warme en rijke vachtkleur die hun unieke uitstraling benadrukt. Deze kleur komt voort uit genetische factoren en kan variëren van licht tot donkerbruin. Ongeacht de vachtkleur, blijft het temperament en karakter van de Patterdale Terrier hetzelfde.

Een bruine Patterdale terrier
Een Patterdale terrier kan ook een bruine vacht hebben.

Patterdale Terrier puppy’s

Het verwelkomen van een Patterdale Terrier puppy in je huis is een opwindende ervaring. Hier zijn enkele belangrijke dingen om te overwegen bij het verzorgen van een Patterdale Terrier puppy:

 • Socialisatie: Begin zo vroeg mogelijk met het socialiseren van je Patterdale Terrier puppy. Blootstelling aan verschillende mensen, dieren en omgevingen helpt hen zich te ontwikkelen tot goed aangepaste volwassen honden.
 • Training: Patterdale Terriers zijn slimme honden, maar kunnen ook koppig zijn. Consistente en positieve trainingstechnieken werken het beste bij deze honden. Beloningen en lof zorgen voor een betere respons en zorgen ervoor dat je Patterdale Terrier puppy gemotiveerd blijft tijdens de trainingssessies.
 • Zindelijkheidstraining: Begin direct met zindelijkheidstraining wanneer je je Patterdale Terrier puppy in huis hebt. Wees geduldig en consequent, beloon goed gedrag en corrigeer ongewenst gedrag op een rustige en positieve manier.
 • Puppy-proof je huis: Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je Patterdale Terrier puppy. Verwijder giftige planten, houd gevaarlijke voorwerpen buiten bereik en zorg voor een veilige omgeving waarin je puppy kan verkennen zonder zichzelf in gevaar te brengen.
 • Gezondheidszorg: Plan regelmatige bezoeken aan de dierenarts voor controle en vaccinaties. Houd de gezondheid van je puppy in de gaten en zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor de groei en ontwikkeling van je Patterdale Terrier.
Patterdale terrier hond
Een Patterdale terrier is een slimme hond maar is ook koppig.

Prijs van een Patterdale Terrier

De prijs van een Patterdale Terrier kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals de reputatie van de fokker, de stamboom van de hond en de vraag en beschikbaarheid in jouw regio. Over het algemeen kan de prijs van een Patterdale Terrier puppy variëren van €500 tot €1500.

Het is belangrijk om niet alleen naar de prijs te kijken bij het kopen van een Patterdale Terrier puppy, maar ook naar de reputatie en betrouwbaarheid van de fokker. Zorg ervoor dat je een gerenommeerde fokker vindt die de gezondheid en het welzijn van de honden op de eerste plaats zet.

Daarnaast moet je ook rekening houden met de kosten van de verzorging van je Patterdale Terrier, zoals voeding, dierenartskosten, training en accessoires. Het is essentieel om deze kosten in overweging te nemen voordat je een Patterdale Terrier in je leven verwelkomt.

Afsluitend

De Patterdale Terrier is een veelzijdige en energieke metgezel die bekend staat om zijn vastberadenheid, moed en werkethiek. Deze kleine terriër is perfect voor actieve eigenaren die graag samen met hun hond uitdagingen aangaan.

Het is belangrijk om de Patterdale Terrier voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden om hem gelukkig en gezond te houden. Door regelmatige verzorging, training en socialisatie zorg je ervoor dat je Patterdale Terrier een goed opgevoede en evenwichtige hond wordt.

Bij het overwegen van het aanschaffen van een Patterdale Terrier is het belangrijk om de reputatie van de fokker te onderzoeken en rekening te houden met de kosten van verzorging.

Met zijn levendige persoonlijkheid en vastberadenheid zal de Patterdale Terrier zeker een loyale en avontuurlijke metgezel zijn voor iedereen die bereid is hem de liefde en aandacht te geven die hij verdient.

Andere terriërs die je misschien interessant vindt

Boston Terriër

Bull Terriër

Amerikaanse Pitbull terrier

Yorkshire Terriër