Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever hond op het gras

Geschiedenis Nova scotia duck tolling retriever

De geschiedenis van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever gaat terug tot het begin van de 19e eeuw in Nova Scotia, Canada. Het ras werd ontwikkeld door jagers die een hond nodig hadden die in staat was om watervogels te lokken en te halen. Deze honden moesten intelligent, energiek en in staat zijn om in koud water te werken.

De Tollers, zoals ze liefkozend worden genoemd, werden gekruist met verschillende rassen, waaronder de Golden Retriever, de Chesapeake Bay Retriever en de Cocker Spaniel. Dit resulteerde in een hond met de juiste eigenschappen om te tollen en te retrieven. In 1945 werd het ras erkend door de Canadian Kennel Club en later ook door andere kennelclubs over de hele wereld.

De oorspronkelijke functie van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever was om watervogels te lokken en te halen. Jagers zouden de hond aan de waterkant laten spelen en dartelen, wat de nieuwsgierigheid van de eenden zou wekken. Terwijl de eenden naar de kust zwommen om de spelende hond te onderzoeken, zou de jager zich in een hinderlaag verstoppen en zijn schot lossen. De Toller zou dan het geschoten wild halen en terugbrengen naar de jager. Deze unieke jachttechniek, bekend als “tolling”, is nog steeds een kenmerkend kenmerk van het ras.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever karakter

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever staat bekend om zijn levendige en vriendelijke karakter. Ze zijn sociaal, energiek en zeer intelligent. Tollers hebben een sterke band met hun gezin en zijn vaak liefdevol en geduldig met kinderen. Dit maakt ze tot geweldige gezinshonden en trouwe metgezellen.

Nova scotia hond
Een Nova Scotia hond heeft een vriendelijk karakter en is graag actief bezig.

Een ander opmerkelijk kenmerk van het Toller-karakter is hun vrolijke en speelse houding. Ze genieten van interactie met mensen en andere honden, en ze hebben vaak een aanstekelijke glimlach op hun gezicht. Deze vrolijkheid maakt ze tot geweldige metgezellen voor allerlei activiteiten, zoals wandelen, joggen en spelen in de buitenlucht.

Verzorging Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Wat betreft verzorging hebben Tollers relatief weinig vachtverzorging nodig. Hun dubbele vacht is waterbestendig en vereist wekelijks borstelen om losse haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Tijdens seizoensveranderingen kunnen ze echter wat meer verharen, dus extra borstelsessies kunnen dan nodig zijn.

Naast vachtverzorging is het belangrijk om aandacht te besteden aan de algemene gezondheid van je Toller. Regelmatige controles bij de dierenarts, een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je hond gezond en gelukkig blijft.

Beweging Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een actief ras dat graag beweegt. Dagelijkse lichaamsbeweging is van vitaal belang om hun energie kwijt te kunnen en te voorkomen dat ze zich vervelen. Lange wandelingen, spelen in de tuin en interactieve spelletjes zijn ideale manieren om je Toller in beweging te houden.

Houd er rekening mee dat Tollers een voorliefde hebben voor zwemmen, wat teruggaat naar hun oorspronkelijke jachtdoel. Als je de mogelijkheid hebt om je Toller te laten zwemmen, zal dit zeker bijdragen aan hun fysieke en mentale welzijn.

Toller hond
Een Toller hond zwemt graag, wanneer je dus in de buurt van water bent is de kans groot dat ze zwemmen.

Gedrag Nova Scotia Duck Tolling Retriever

Het gedrag van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever wordt gekenmerkt door hun intelligentie en werkethiek. Ze zijn snel te trainen en genieten van uitdagingen die hun geest stimuleren. Gehoorzaamheidstraining en positieve versterking werken het beste bij dit slimme ras.

Vanwege hun oorspronkelijke jachtdoel kunnen Tollers een sterke prooidrift hebben. Dit betekent dat ze soms de neiging hebben om achter bewegende objecten aan te gaan, zoals fietsers of joggers. Het is belangrijk om dit gedrag te beheersen door middel van training en het gebruik van leibanden tijdens wandelingen.

Nova Scotia Duck Tolling Retriever puppy

Als je overweegt om een Nova Scotia Duck Tolling Retriever-puppy in je gezin te verwelkomen, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Puppies hebben veel aandacht, training en socialisatie nodig om uit te groeien tot evenwichtige volwassen honden.

nova scotia duck tolling retriever
Een nova scotia duck tolling retriever puppy is schattig maar heeft wel veel aandacht nodig.

Zorg voor een veilige en stimulerende omgeving voor je puppy. Begin met basisgehoorzaamheidstraining op jonge leeftijd en laat je puppy wennen aan verschillende mensen, geluiden en situaties. Dit zal helpen om een zelfverzekerde en goed aangepaste volwassen hond te ontwikkelen.

Uiterlijk Nova Scotia Duck Tolling Retriever

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever is een middelgrote hond met een atletisch lichaam en een prachtige rode vacht. Ze hebben een opvallende uitstraling en worden vaak bewonderd om hun uiterlijk. De vacht van de Toller is waterafstotend en dicht, waardoor ze goed bestand zijn tegen koud water en barre weersomstandigheden. Hun vacht vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen en hun vacht in goede conditie te houden.

Naast hun mooie vacht hebben Tollers ook opvallende ogen die een intelligente en ondeugende uitdrukking geven. Hun ogen zijn meestal amberkleurig of bruin en stralen een helderheid uit die hun slimme karakter weerspiegelt. De oren van de Toller zijn middelgroot en driehoekig van vorm, waardoor ze een alerte en attent uiterlijk hebben. Hun lichaamsbouw is goed in balans, met een sterke en gespierde rug en een goed ontwikkelde borstkas. Over het algemeen stralen Tollers kracht en elegantie uit.

Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever hond in het bos
Een Nova Scotia Duck Tolling Retriever hond werd gekruist met verschillende rassen zoals de golden retriever.

Een ander uniek kenmerk van de Nova Scotia Duck Tolling Retriever is hun staart. Ze hebben een lange, pluimige staart die vaak vrolijk wordt gedragen en in beweging wordt gehouden. Deze staart is een belangrijk onderdeel van hun tollingtechniek, omdat het fungeert als een lokmiddel voor eenden. Tollers zwaaien en kwispelen met hun staart om de nieuwsgierigheid van eenden te wekken en ze naar de kust te lokken.

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever en andere dieren

De Nova Scotia Duck Tolling Retriever kan goed omgaan met andere dieren. In de regel geldt wel dat hoe eerder in zijn leven deze gewenning plaatsvindt, hoe minder problemen zullen voorkomen. Over het algemeen is de Toller hond respectvol richting ander honden en zullen ze niet vervelend of agressief doen. De Nova Scotia hond is een jachthond maar kan goed omgaan met katten of andere huisdieren. Hierbij is het wederom belangrijk dat ze op jonge leeftijd gesocialiseerd worden met de andere huisdieren. De Nova Scotia Duck Tolling Retriever gaat geduldig om met andere huisdieren.

Een Nova Scotia hond is erg intelligent
Een Nova Scotia hond is een sociale en intelligente hond die graag leert.

FAQ

Hoe oud wordt een Toller hond?

Een Toller hond kan wel tot 14 jaar oud worden. Er zijn voorbeelden waarbij dit hondenras deze leeftijd ruim overschrijdt maar er zijn helaas ook voorbeeld van honden die dit niet gehaald hebben.

Hoe zwaar is een Nova Scotia Duck Tolling Retriever hond?

Een gezonde Nova Scotia Duck Tolling retriever teef weegt tussen de 17 en 20 kilo. Een gezonde reu weegt tussen de 20 en 23 kilo. Dit kan per exemplaar een beetje verschillen maar dit zijn de gemiddeldes.

Wat kost een nova scotia duck tolling retriever?

Een nova scotia duck tolling retriever kost 1000 tot 2000 euro. De prijs kan verschillen. Wanneer je de hond aanschaft bij een gerenommeerde fokker kan de aanschafprijs hoger liggen dan bij een particulier nestje. Echter heb je bij een gerenommeerde fokker in veel gevallen meer garantie op een gezonde pup.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *