Maltezer hond

Een Maltezer hond in het gras

De herkomst van de Maltezer hond ligt in Malta. Hier is niet iedereen het mee eens. Er gaan theorieën te ronde waarbij de Maltezer hond al veel eerder in het oude Griekenland aanwezig zou zijn geweest. De Maltezer hond wordt ook wel een Maltezer leeuwtje genoemd. Het is een echte gezinshond en is daarom dan ook gek op gezelschap. Het hondje is liever niet te vaak alleen.

In het oude Griekenland was de Maltezer hond niet alleen een gezelschapshond. Het Maltezer leeuwtje werd ingezet om de graanvoorraden te bewaken. De graanvoorraden hoefden niet beschermd te worden voor mensen. Deze hond diende de ratten weg te houden bij de graanvoorraden. Ratten konden hele graanvoorraden in een korte tijd opvreten. Vele jaren daarna wordt het Maltezer leeuwtje ook veel afgebeeld op schilderijen. Schilderijen die geschilderd zijn in de Renaissance en de periode daaromheen. De Maltezer hond is in deze periode een symbool van status en klasse. Ze worden ook wel het schoothondje genoemd. In de periode van de Renaissance werd het Maltezer leeuwtje veelal door deftige vrouwen op schoot gehouden en daar komt dan ook de bijnaam vandaan.

Maltezer hond karakter

Een Maltezer hond in de bladeren
Een Maltezer hond is vaak vrolijk.

Het karakter van het Maltezer leeuwtje zorgt er voor dat het zich erg hecht aan de baas. Dit zorgt ervoor dat een Maltezer hond liever niet al te lang alleen in huis is. De hond is het liefst ieder moment van de dag bij de baas. Verder is de hond qua karakter erg vriendelijk, en daarmee ook lief. Hij diende vele jaren als schoothondje en in die tijd werd het karakter ook omschreven als gezellig. Een Maltezer hond speelt graag en is zelfs enigszins waaks. Het karakter zorgt er voor dat hij kan blaffen wanneer hij onraad ruikt. Dit kan gebeuren wanneer er onbekende mensen langskomen. Het Maltezer leeuwtje is een gevoelige hond. Dit betekent dat het niet met harde hand opgevoed moet worden. Daarbij is de Maltezer hond ook gevoelig voor geschreeuw en harde commando’s. Deze hond vind dat zeker niet prettig. De Maltezer hond is energiek maar hoeft niet eindeloos lang te lopen. Alhoewel ze een lange wandeling over het algemeen wel als prettig ervaren.

Maltezer hond en andere dieren

De Maltezer hond is een sociaal dier. Dit betekent dat het in de regel goed opschieten kan met andere huisdieren. Een hond zou daarom ook geen probleem moeten zijn. Ditzelfde geldt ook voor katten en eventuele andere huisdieren. Het Maltezer leeuwtje zal niet gauw conflicten opzoeken en heeft daar ook het karakter niet voor. De Maltezer hond kan goed overweg met andere dieren en huisdieren.

Hoe oud wordt een Maltezer hond?

De Maltezer hond kan tot wel 15 jaar oud worden.

Hoe ziet een Maltezer hond er uit?

De Maltezer hond heeft een klein lichaam en is een kleine hond. De schouderhoogte van een reu ligt tussen de 21 en 25 centimeter. De schouderhoogte van een teef ligt tussen de 20 en 23 centimeter.

Een Maltezer hond heeft intensieve vachtverzorging nodig. De vacht kan erg lang worden bij deze honden. De vacht heeft een zijdeachtige uitstraling. Doordat het Maltezer leeuwtje weinig verhaart, worden ze ook wel beschouwd als een hypoallergene honden soort. Dat betekent dat doordat ze weinig verharen, mensen met een allergie voor honden van deze honden geen last zouden hebben. Hier zijn de meningen echter over verdeeld. Bij een allergie voor honden komt de allergische reactie van een stofje dat zich in huidschilfers bevindt. Dat zou betekenen dat de hoeveelheid of lengte van het haar geen invloed kan hebben op de allergie.

Hoe zwaar is een Maltezer hond?

Een gezonde Maltezer hond weegt tussen de 3 en 4 kilo. Dit is voor zowel teefjes als reuen hetzelfde.

Andere honden rassen