Likmat hond

Mopshond met likmat

Als trotse hondenbezitter wil je natuurlijk het beste voor je harige vriend. Je wilt hem uitdagen, mentaal stimuleren en tegelijkertijd een beetje verwennen. Dat is waar de likmat hond om de hoek komt kijken! In dit artikel ontdek je alles over wat een likmat is, waarom het geweldig is voor je hond en hoe je zelf een likmat kunt maken. Lees verder en bereid je voor op een slobberige en lekkere traktatie voor je trouwe metgezel.

Wat is een likmat?

Een likmat is een speciale mat of puzzel waarop je verschillende lekkernijen voor je hond kunt smeren. Het is ontworpen om je hond langzaam te laten likken en zo een mentale uitdaging te bieden. Een likmat is meestal gemaakt van siliconen of een vergelijkbaar materiaal dat veilig is voor huisdieren. Het oppervlak van de mat bevat noppen, groeven of andere reliëfstructuren waarop je smeerbare lekkernijen kunt aanbrengen.

Het idee achter een likmat is dat je hond langer bezig is met het oplikken van de lekkernijen. Hierdoor wordt het voeren een activiteit waar hij moeite voor moet doen, in plaats van simpelweg zijn eten op te slokken. Dit kan vooral handig zijn als je een hond hebt die snel eet of gulzig is. Door het gebruik van een likmat wordt de eetervaring vertraagd en wordt de hond gestimuleerd om rustiger te eten.

Likmat hond
Een hond vindt een likmat erg leuk en wordt er mentaal mee uitgedaagd.

Honden en likmatten

Voor veel hondenbezitters is de likmat een waardevol hulpmiddel gebleken. Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van een likmat voor je hond:

 1. Vertraagt het eetproces: Een likmat zorgt ervoor dat je hond langer bezig is met het oplikken van zijn eten. Dit vertraagt het eetproces, wat kan helpen bij honden die te snel eten en daardoor last kunnen krijgen van spijsverteringsproblemen zoals braken of oprispingen.
 2. Mentale stimulatie: Het likken van een likmat is niet alleen fysiek, maar ook mentaal stimulerend voor je hond. Het vraagt om concentratie en geduld, wat vermoeiend kan zijn en helpt om verveling tegen te gaan.
 3. Angst en stressverlichting: Sommige honden vinden het likken kalmerend en rustgevend. Het kan helpen bij het verminderen van angst en stress, vooral in situaties zoals onweer, vuurwerk of bezoek aan de dierenarts.
 4. Gezonde tanden en tandvlees: Het likken van een likmat kan de mondgezondheid van je hond bevorderen. Het helpt bij het verwijderen van voedselresten en stimuleert de speekselproductie, wat op zijn beurt kan helpen bij het verminderen van tandplak en tandsteen.

Likmat hond: Waarom zou je er een gebruiken?

Als je je afvraagt waarom je een likmat voor je hond zou moeten gebruiken, zijn er een paar redenen die de moeite van het overwegen waard zijn:

 1. Voedselverrijking: Een likmat voegt een extra dimensie toe aan de voedselervaring van je hond. Het maakt het voeren leuker en uitdagender, waardoor het dagelijkse voedselmoment een spannende activiteit wordt.
 2. Gedragsproblemen: Als je hond last heeft van bepaalde gedragsproblemen, zoals verlatingsangst of overmatig blaffen, kan het gebruik van een likmat helpen om hem af te leiden en te kalmeren.
 3. Beloningsleermiddel: Een likmat kan ook dienen als een beloningsleermiddel bij het aanleren van nieuwe commando’s of het trainen van je hond. Door lekkernijen op de mat te smeren, creëer je een positieve associatie met bepaald gedrag.

Likmat hond zelf maken

Als je creatief bent en graag zelf dingen maakt, kun je gemakkelijk je eigen likmat voor je hond creëren. Hier is een eenvoudige methode om een likmat zelf te maken:

 1. Materialen: Verzamel de benodigde materialen, waaronder een siliconen bakmat of een ander veilig en wasbaar materiaal, een plastic snijplank en een mes.
 2. Vormgeven: Snijd de siliconen bakmat in de gewenste vorm en grootte. Je kunt kiezen voor vierkant, rond of elke andere vorm die je wilt.
 3. Reliëf aanbrengen: Gebruik het mes om noppen, groeven of andere reliëfstructuren op het oppervlak van de mat te creëren. Deze reliëfstructuren helpen je hond om de lekkernijen gemakkelijker op te likken.
 4. Wassen en gebruiken: Was de likmat grondig voordat je hem voor de eerste keer aan je hond geeft. Breng vervolgens wat smeerbare lekkernijen aan op de mat en laat je hond genieten van zijn nieuwe uitdaging.

Let er bij het maken van je eigen likmat op dat je materialen gebruikt die veilig zijn voor je hond. Zorg ervoor dat de mat gemakkelijk schoon te maken is en geen schadelijke stoffen bevat die je hond zou kunnen inslikken.

Een siliconen likmat hond
Een siliconen likmat gaat bijna niet stuk en is eenvoudig schoon te maken onder de kraan.

Conclusie

Een likmat is een geweldige toevoeging aan het leven van je hond. Het biedt zowel fysieke als mentale stimulatie, terwijl het ook helpt bij het vertragen van het eetproces en het bevorderen van een gezonde mondhygiëne. Door het gebruik van een likmat kun je de voedselervaring van je hond verrijken en hem een leuke en uitdagende activiteit bieden. Bovendien kan een likmat ook nuttig zijn bij gedragsproblemen en als beloningsleermiddel tijdens trainingssessies.

Als je geïnteresseerd bent in het proberen van een likmat voor je hond, maar geen kant-en-klare optie wilt kopen, kun je er ook zelf een maken. Het maken van een likmat is eenvoudig en vereist slechts een paar materialen. Een siliconen bakmat is een populaire keuze vanwege de flexibiliteit, duurzaamheid en veiligheid voor huisdieren. Je kunt de mat in elke gewenste vorm snijden en reliëfstructuren aanbrengen met behulp van een mes of ander gereedschap.

Het wassen van de likmat voor het eerste gebruik is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze schoon en hygiënisch is. Daarna kun je verschillende smeerbare lekkernijen op de mat aanbrengen, zoals pindakaas, yoghurt, puree van groenten of zelfs speciale hondenpasta’s. Zorg ervoor dat je hond veilige ingrediënten eet en vermijd het gebruik van voedingsmiddelen die giftig kunnen zijn voor honden, zoals chocolade of uien.

Een likmat kan een geweldige manier zijn om je hond te vermaken, vooral op momenten dat je hem even wilt afleiden of bezig wilt houden. Het likken van de lekkernijen op de mat zorgt voor een langdurige activiteit die de aandacht van je hond vasthoudt. Bovendien kan het ook helpen om angst of stress te verminderen, omdat het likken kalmerend kan werken voor veel honden.

Om het meeste uit de likmatervaring van je hond te halen, kun je variëren met de soorten lekkernijen die je gebruikt en de moeilijkheidsgraad aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende texturen proberen, zoals gladde smeerbare pasta’s of stukjes voedsel die je in de reliëfstructuren kunt verstoppen. Dit stimuleert je hond om actief te blijven en zijn neus en tong te gebruiken om het voedsel te vinden.

Het gebruik van een likmat is niet alleen een traktatie voor je hond, maar ook een manier om zijn algehele welzijn te bevorderen. Door hem een mentale uitdaging te bieden en zijn eetgedrag te vertragen, draagt een likmat bij aan een gezonde spijsvertering en kan het problemen zoals overeten of spijsverteringsproblemen helpen voorkomen.

Zorg voor reliëf in de likmat, op die manier moet je hond moeite doen om het voer te krijgen.

Al met al is de likmat hond een geweldige aanvulling op het leven van je harige vriend. Het biedt hem een leuke, smakelijke en uitdagende activiteit, terwijl het ook bijdraagt aan zijn gezondheid en welzijn. Of je nu een kant-en-klare likmat koopt of er zelf een maakt, je hond zal zeker genieten van de smakelijke traktaties en de mentale stimulatie die het biedt.

Dus waar wacht je nog op? Probeer een likmat voor je hond en zie hoeveel plezier hij eraan beleeft!

Vind je dit een leuk idee? Kijk dan ook eens naar de snuffelmat hond.