Leonberger

De leonberger in rust

Geschiedenis van de Leonberger

De geschiedenis van de Leonberger begint in het midden van de 19e eeuw in Leonberg, Duitsland. Het ras werd ontwikkeld door Heinrich Essig, een hondenkweker en fokker van Leonberg. Hij wilde een hond creëren die het imago van het Duitse leeuwenschild in het wapen van de stad weerspiegelde. Om dit te bereiken, kruiste hij verschillende hondenrassen, waaronder de Sint Bernard, de Sint-Hubertushond en de Pyreneese berghond. Het resultaat was een majestueuze hond met een leeuwachtig uiterlijk – de Leonberger.

Na verloop van tijd werd de Leonberger populair bij koninklijke families en aristocraten in heel Europa vanwege zijn charmante karakter en indrukwekkende verschijning. Het ras had echter te lijden tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, wat bijna leidde tot uitsterven. Gelukkig wisten toegewijde fokkers het ras nieuw leven in te blazen, waardoor de Leonberger nog steeds een gewaardeerde metgezel is in veel huishoudens over de hele wereld.

Leonberger water
De Leonberger is een hondenras dat graag in het water is en zwemt.

Karakter van de Leonberger

De Leonberger staat bekend om zijn vriendelijke en zachtaardige karakter. Het zijn uitstekende gezinshonden en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Hier zijn enkele opvallende eigenschappen van het Leonberger karakter:

Trouw en beschermend

Als trouwe metgezellen hebben Leonbergers een sterke band met hun eigenaren. Ze zijn loyaal en beschermend, waardoor ze uitstekende waakhonden zijn. Ondanks hun grootte zijn ze vaak alert en zullen ze hun familie altijd beschermen als dat nodig is.

Geduldig en zachtmoedig

Deze honden hebben een rustige aard en geduldige benadering. Ze zijn tolerant en kunnen goed omgaan met kinderen, waardoor ze ideale gezelschapshonden zijn voor gezinnen.

Moedig en zelfverzekerd

Hoewel ze een zachtaardig temperament hebben, zijn Leonbergers moedige en zelfverzekerde honden. Ze hebben een natuurlijke waardigheid en zijn niet snel van hun stuk gebracht.

Leonberger karakter
De Leonberger heeft een zelfverzekerd en moedig karakter.

Goedmoedig en vriendelijk

Deze reuzen hebben een liefdevolle en vriendelijke aard. Ze genieten van menselijk gezelschap en zijn graag betrokken bij alle activiteiten van het gezin.

Verzorging van de Leonberger

De Leonberger heeft een weelderige vacht die regelmatige verzorging vereist om klitten en klonten te voorkomen. Hier zijn enkele tips voor de verzorging van je Leonberger:

Vachtverzorging

Borstel de Leonberger minstens twee keer per week om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Tijdens de ruiperiode kan dagelijks borstelen nodig zijn om de vacht te helpen bij het verwijderen van dode haren.

Oorverzorging

Controleer regelmatig de oren op vuil en oorsmeer. Reinig de oren indien nodig met een vochtig doekje, maar steek nooit voorwerpen in de gehoorgang van de hond.

Gebitsverzorging

Poets de tanden van je Leonberger regelmatig om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen. Dit helpt ook om een slechte adem te voorkomen en de algehele gezondheid van de hond te bevorderen.

Klauwverzorging

Trim de nagels van je Leonberger regelmatig om overmatige groei en ongemak te voorkomen. Wees voorzichtig om de bloedvaten in de nagels niet te beschadigen, aangezien dit bloedingen kan veroorzaken.

Leonberger hond
Leonbergers hebben een vacht die veel verzorging nodig heeft.

Beweging voor de Leonberger

De Leonberger is een actief ras dat van nature houdt van beweging en buitenactiviteiten. Voldoende lichaamsbeweging is essentieel om ervoor te zorgen dat je Leonberger gelukkig en gezond blijft. Hier zijn enkele tips voor het waarborgen van voldoende beweging:

Dagelijkse wandelingen

Maak dagelijks lange wandelingen met je Leonberger. Dit zal niet alleen fysieke stimulatie bieden, maar ook mentale uitdagingen, wat belangrijk is voor hun welzijn.

Spel en activiteiten

Geef je Leonberger de mogelijkheid om te spelen en deel te nemen aan verschillende activiteiten. Denk aan spelletjes zoals apporteren, behendigheid of frisbee om hun energie te kanaliseren.

Zwemmen

Leonbergers staan erom bekend dat ze van water houden. Overweeg om ze mee te nemen naar een veilige zwemplek, zoals een meer of een hondenzwembad, om van waterpret te genieten.

Leonberger puppy

De eerste stappen met een Leonberger puppy zijn cruciaal voor hun sociale en gedragsontwikkeling. Hier zijn enkele belangrijke tips voor het verwelkomen van je nieuwe pup:

Socialisatie

Begin vroeg met de socialisatie van je pup. Laat hem wennen aan verschillende mensen, geluiden, en omgevingen. Dit helpt hem om op te groeien tot een zelfverzekerde en goed aangepaste hond.

Training

Start direct met de training van je Leonberger puppy. Ze zijn intelligent en leergierig, dus positieve trainingsmethoden werken het beste. Begin met basiscommando’s zoals zit, blijf en kom hier, en bouw geleidelijk uit naar meer geavanceerde commando’s.

Gezondheidszorg

Geef je puppy de nodige gezondheidszorg, waaronder vaccinaties, regelmatige controles bij de dierenarts en preventieve behandelingen tegen parasieten.

Geduld en liefde

Geef je nieuwe pup veel liefde en geduld. Het opbouwen van een sterke band en vertrouwen met je Leonberger is essentieel voor een gezonde en gelukkige relatie.

Met zijn indrukwekkende geschiedenis, vriendelijke karakter, en behoefte aan beweging, is de Leonberger een geweldige keuze voor gezinnen die op zoek zijn naar een majestueuze metgezel. Met de juiste verzorging, training en liefde, zal je Leonberger je jarenlang plezier en genegenheid brengen.

Als je op zoek bent naar een loyale en zachtaardige hond die een waardevolle toevoeging aan je gezin zal zijn, overweeg dan zeker om een Leonberger in je leven te verwelkomen!

Een Leonberger puppy is erg schattig.

Leonberger hond als waakhond

De Leonberger werd gebruikt als gezelschapshond maar ook als waakhond. Ze werden veel op de boerderij ingezet voor bepaalde werkklussen maar ook om het terrein te bewaken. Ten tijde van het ontstaan van het hondenras werden de honden ook cadeau gegeven aan onder andere koningin Sissi en de Duitse politicus Otto von Bismarck. Dit hondenras kreeg op die manier gauw veel bekendheid. Na zowel de eerste als de tweede wereldoorlog hadden deze honden het erg zwaar. Ze eten relatief veel waardoor het voor veel mensen lastig was ze te onderhouden. Ze hebben het overleefd maar hun aantallen zijn in die tijd wel enorm achteruit gegaan. Inmiddels gaat het stukken beter.

De Leonberger wordt als waakhond gebruikt
De Leonberger hond kan als waakhond worden gebruikt.

Leonberger en andere dieren

Leonbergers kunnen goed overweg met andere dieren. Ze zijn niet agressief maar vanwege hun grootte is het verstandig hen van jongs af aan hier aan te laten wennen. Ze kunnen dan op jongere leeftijd al leren hoe ze met andere dieren om moeten gaan.

Ook kinderen zijn voor Leonbergers geen probleem. Nogmaals, hun grootte maakt het wel dat er goed opgelet moet worden wanneer er kinderen bij de hond zijn. Ze kunnen immers tot wel 80 kilogram wegen en ze zijn daarmee een erg groot hondenras.

Antwoord op al je vragen over de Leonberger

Hoe oud wordt een Leonberger?

Een Leonberger wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Een Leonberger hond wordt tussen de 8 en 10 jaar oud
De leeftijd van een Leonberger hond komt vaak niet boven de 10 jaar.

Hoe groot wordt een Leonberger?

De schouderhoogte van een Leonberger reu kan tot wel 80 centimeter zijn. De schouderhoogte van een teef zal maximaal 75 centimeter zijn. De reuen kunnen tot wel 75 kilogram wegen en de teven zo’n 60 kilogram.

Wat is de prijs van een Leonberger pup ongeveer?

De prijs van een Leonberger pup is ongeveer 1250 euro in 2022.

Kan een Leonberger alleen zijn?

Een Leonberger kan alleen zijn. Echter is deze hond wel erg graag bij je. Het is een hond die graag bij de familie is en wil dus niet de hele dag alleen zijn.

Welke hond lijkt op een Leonberger?

Een Leonberger lijkt erg op een Newfoundlander. Dat is ook niet raar omdat de Leonberger ontstaan is door drie rassen te mixen. Een Leonberger is een mix van een Newfoundlander, Sint-Bernhard en Pyreneese Berghond. Een Leonberger lijkt ook op een Sint-Bernhard en Pyreneese Berghond.

Hoeveel mag een Leonberger eten?

Bij een Leonberger is het verstandig hem meerdere keren eten te geven per dag. Het kunnen namelijk honden zijn die hun voer opschokken en dat is niet gezond. Ze kunnen dan last van de maag krijgen. Een Leonberger kan het best minimaal 2 keer per dag eten.

Hoe snel groeit een Leonberger?

Een Leonberger is na ongeveer 1,5 jaar volwassen. Na ongeveer 18 maanden heeft de hond zijn uiteindelijke grootte bereikt. Dat is niet snel maar ook niet langzaam. Het is gemiddeld.

Andere grote honden waar je misschien graag meer over leest

Engelse Mastiff

New English Bulldog

Tibetaanse Mastiff