Leonberger hond

De leonberger in rust

Herkomst Leonberger hond

De herkomst van de Leonberger hond ligt in Duitsland. Het is een indrukwekkend hondenras dat inmiddels ook populair is in Nederland. De Leonberger is ontstaan in het Duitse stadje Leonberg. Dat is ook hoe het ras aan zijn naam komt. Het is een het resultaat van een kruising tussen een Newfoundlander en een Sint Bernhard, en op een later moment is daar nog de Pyreneese Berghond bij in gekruist.

In het stadje Leonberg wilden ze graag een hond die het stadswapen kon verbeelden. Het stadswapen bevatte een leeuw en daarom moest de hond daar ook op lijken. Uiteindelijk is door de kruising van een Newfoundlander, Sint Bernhard en een Pyreneese Berghond de Leonberger ontstaan. Vanwege het stadswapen werd er getracht het honden ras een leeuwachtig uiterlijk te geven. De Leonberger is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw.

Leonberger hond als waakhond

De Leonberger werd gebruikt als gezelschapshond maar ook als waakhond. Ze werden veel op de boerderij ingezet voor bepaalde werkklussen maar ook om het terrein te bewaken. Ten tijde van het ontstaan van het hondenras werden de honden ook cadeau gegeven aan onder andere koningin Sissi en de Duitse politicus Otto von Bismarck. Dit hondenras kreeg op die manier gauw veel bekendheid. Na zowel de eerste als de tweede wereldoorlog hadden deze honden het erg zwaar. Ze eten relatief veel waardoor het voor veel mensen lastig was ze te onderhouden. Ze hebben het overleefd maar hun aantallen zijn in die tijd wel enorm achteruit gegaan. Inmiddels gaat het stukken beter.

De Leonberger wordt als waakhond gebruikt
De Leonberger hond kan als waakhond worden gebruikt.

Karakter Leonberger hond

Daarnaast is de Leonberger een honden ras dat graag bij zijn familie is. Ze beschermen het gezin graag en gaan graag voor je waken. Ze blaffen wel als er onbekend gezelschap aankomt maar dit duurt nooit lang. Ze zijn zeker niet agressief.

Verder zijn het gespierde honden die veel beweging nodig hebben. Ze zijn ideaal voor een groot terrein of een boerderij. Ze zijn niet graag de hele dag binnen. Lange wandelingen en meerdere ren momenten per dag hebben ze zeker nodig. Het blijven werkhonden die graag bezig zijn en dus ook veel beweging nodig hebben.

Leonberger hond beweging

Bovendien spelen Leonbergers graag en dat is dan ook een manier om ze veel beweging te geven. Dat kan bijvoorbeeld met een bal of stok en ze zullen eindeloos doorgaan. Een Leonberger puppy moet niet te veel beweging hebben omdat zijn spieren en botten nog in de groei zijn en als dit overbelast wordt in de groei dan kan de hond hier zijn leven lang last van hebben. Daarnaast kunnen Leonbergers erg goed zwemmen. Ze hebben zelfs speciale zwemvliezen bij hun poten. Ze zijn werkelijk gek op water en daar kunnen ze zich helemaal in uit leven.

Verzorging Leonberger hond

De verzorging van een Leonberger kost wel veel tijd. Ze hebben een dubbele vacht; een onder- en bovenvacht. Ze dienen dan ook veel geborsteld te worden zodat de bovenvacht schoon blijft en de dode haren verwijdert worden, evenals de rotzooi in de vacht. Om de hals en rondom de onderkant van de poten heeft de Leonberger extra haar. Daar moet ook extra verzorging plaatsvinden.

Leonberger karakter

Een Leonberger puppy.

Een Leonberger heeft een actief karakter. Ze zijn graag bezig en vragen veel beweging. Echter zijn het ook rustige en evenwichtige honden die heel vriendelijk zijn. Ook kunnen ze erg geduldig zijn waardoor ze goed commando’s geleerd kunnen worden.

Het karakter van de Leonberger zorgt er ook voor dat ze blaffen naar vreemden. Ze zijn namelijk waaks en zullen altijd waarschuwen wanneer ze de situatie niet vertrouwen. Tegelijkertijd is de Leonberger een intelligent hondenras waardoor ze snel leren. Dit helpt ook enorm bij de opvoeding.

Eveneens heeft de Leonberger een sterke leider nodig ten tijde van de opvoeding. Deze honden worden erg groot en erg zwaar waardoor een goede opvoeding cruciaal is. Leonbergers prefereren net als de meeste honden een consequente opvoeding. Schreeuwen heeft een averechts effect op dit hondenras, het loont zich om dit hondenras rustig en geduldig te behandelen.

Leonberger en andere dieren

Leonbergers kunnen goed overweg met andere dieren. Ze zijn niet agressief maar vanwege hun grootte is het verstandig hen van jongs af aan hier aan te laten wennen. Ze kunnen dan op jongere leeftijd al leren hoe ze met andere dieren om moeten gaan.

Ook kinderen zijn voor Leonbergers geen probleem. Nogmaals, hun grootte maakt het wel dat er goed opgelet moet worden wanneer er kinderen bij de hond zijn. Ze kunnen immers tot wel 80 kilogram wegen en ze zijn daarmee een erg groot hondenras.

Hoe oud wordt een Leonberger?

Een Leonberger wordt gemiddeld tussen de 8 en 10 jaar oud.

Een Leonberger hond wordt tussen de 8 en 10 jaar oud
De leeftijd van een Leonberger hond komt vaak niet boven de 10 jaar.

Hoe groot wordt een Leonberger?

De schouderhoogte van een Leonberger reu kan tot wel 80 centimeter zijn. De schouderhoogte van een teef zal maximaal 75 centimeter zijn. De reuen kunnen tot wel 75 kilogram wegen en de teven zo’n 60 kilogram.

Wat is de prijs van een Leonberger pup ongeveer?

De prijs van een Leonberger pup is ongeveer 1250 euro in 2022.

Kan een Leonberger alleen zijn?

Een Leonberger kan alleen zijn. Echter is deze hond wel erg graag bij je. Het is een hond die graag bij de familie is en wil dus niet de hele dag alleen zijn.

Welke hond lijkt op een Leonberger?

Een Leonberger lijkt erg op een Newfoundlander. Dat is ook niet raar omdat de Leonberger ontstaan is door drie rassen te mixen. Een Leonberger is een mix van een Newfoundlander, Sint-Bernhard en Pyreneese Berghond. Een Leonberger lijkt ook op een Sint-Bernhard en Pyreneese Berghond.

Hoeveel mag een Leonberger eten?

Bij een Leonberger is het verstandig hem meerdere keren eten te geven per dag. Het kunnen namelijk honden zijn die hun voer opschokken en dat is niet gezond. Ze kunnen dan last van de maag krijgen. Een Leonberger kan het best minimaal 2 keer per dag eten.

Hoe snel groeit een Leonberger?

Een Leonberger is na ongeveer 1,5 jaar volwassen. Na ongeveer 18 maanden heeft de hond zijn uiteindelijke grootte bereikt. Dat is niet snel maar ook niet langzaam. Het is gemiddeld.