Kangal hond

De kop van een Kangal hond

De herkomst van de Kangal hond ligt in Turkije. Het is daarmee een Turkse hond. De Kangal hond wordt ook wel Anatolische herder genoemd. Echter is dit niet geheel juist. Een Kangal is inderdaad wel een Anatolische herder maar er zijn meerdere Anatolische herders. Dit betekent dat een Anatolische herder geen Kangal hoeft te zijn. De Kangal hond is een berghond. Zijn herkomst ligt in Turkije maar oorspronkelijk is het een berghond uit Centraal-Azië.

De Turkse hond wordt voornamelijk ingezet als waakhond. De Kangal hond kan terreinen en huizen bewaken, maar in zijn thuisland wordt de Turkse hond nog steeds ingezet voor het bewaken van kuddes met schapen en geiten. Er zijn twee soorten van de Kangal hond. Dit zijn de zwartkop en de witkop variant. Wanneer ze worden ingezet als waakhond van de kudde, zijn het zeer moedige dieren. De Kangal hond neemt het dan vaak in zijn eentje op tegen een wolf of beer en kent daarmee vrijwel geen angst.

 Kangal hond karakter

Kangal hond in de bergen
Een Kangal hond in de bergen.

Het karakter van de Kangal hond is te omschrijven als evenwichtig en zelfverzekerd. De Kangal hond is in staat zijn eigen keuzes te maken en wil dit doorgaans ook graag doen. Dat betekent dat wanneer het dier gevaar of problemen ziet, hij hier zelf naar kan gaan handelen. Dit maakt de Kangal hond ook een uitstekende waakhond. De Kangal hond is een hond die een zeer groot uithoudingsvermogen heeft. Als verdediger van de kudde geiten en schapen moet de Kangal hond enorme afstanden afleggen om een wolf of beer te kunnen verjagen of zelfs te doden. Het is geen hond die erg speels is. Deze hond kan veel accepteren zolang zijn baas dit toelaat. Echter heeft de Kangal wel zijn grenzen en zal ook op die manier reageren. De Turkse hond is daarom niet direct de meest perfecte gezinshond maar wanneer ze op een juiste manier opgevoed worden dan kunnen ze zeker wel een gezinshond worden. De Turkse hond kan een gezinshond zijn maar dient dan wel veel ruimte te hebben. Het is geen hond voor in een appartement omdat hij graag zijn meters maakt. De Kangal hond is ook geen hond die graag alleen is.

Kangal hond en andere dieren

De Kangal hond kan alleen goed opschieten met andere dieren als hij hier mee opgevoed is. De Kangal hond accepteert katten wanneer hij hier mee van jongs af aan is opgegroeid. Als deze hond katten in huis accepteert, is dit nog geen garantie voor katten buiten de deur. Het blijven waakhonden die kunnen handelen naar eigen inzicht. Indien de Turkse hond ingezet wordt als waakhond, dan kan hij vaak niet goed omgaan met andere honden. Hier geldt dus ook dat wanneer de Kangal op jonge leeftijd opgroeit met andere honden, hij geen problemen zal hebben met deze honden. Hoe de Turkse hond omgaat met andere dieren hangt voor een groot deel af van de baas en de opvoeding.

Hoe oud wordt een Kangal hond?

De Kangal hond kan tot wel 13 jaar oud worden.

Hoe ziet een Kangal hond er uit?

De Kangal hond is een grote hond. De schouderhoogte van een teef is zo’n 70 tot 80 centimeter. De schouderhoogte van een reu is zo’n 75 tot 95 centimeter. Deze hond heeft een korte buitenvacht. Daarentegen heeft de Kangal hond wel een dikke ondervacht. De Turkse hond werkt van origine voor zijn baas in Turkije, bij de kuddes. In de bergen van Turkije zijn enorme temperatuurverschillen en kan het erg koud worden. Daar komt de dikke ondervacht van deze hond goed van pas. De Kangal hond dient altijd zandkleurig te zijn maar er zijn ook honden die witte plekken in hun vacht tonen. Ze hebben ook een krulstaart. De krulstaart van de Kangal hond komt tot de enkels van de hond.

Hoe zwaar is een Kangal hond?

De Kangal hond kan wel tot 90 kilo zwaar worden.

Andere honden rassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *