Italiaanse windhond

Italiaanse windhond

Geschiedenis van de Italiaanse Windhond

Waar ze voor gefokt werden

De geschiedenis van de Italiaanse windhond gaat terug tot de oude beschavingen van het Middellandse Zeegebied, waar ze als gezelschapshonden en jagers werden gewaardeerd. Italiaanse windhonden staan ook wel bekend als Piccolo Levriero Italiano in het Italiaans.

Italiaanse windhonden konden erg goed jagen vanwege hun gespierde lichaam en lage gewicht. Ze zijn daardoor erg snel en wendbaar. Op die manier konden ze hazen en ander klein wild goed bijhouden.

De Renaissance en adel

Tijdens de Italiaanse Renaissance werden Italiaanse windhonden geliefd bij de Europese adel, waaronder koningen en koninginnen. Ze werden beschouwd als statussymbolen vanwege hun sierlijke uitstraling en werden vaak afgebeeld in kunstwerken uit die periode.

De heropleving

In de 19e eeuw raakte het ras bijna uitgestorven, maar dankzij toegewijde fokkers werd de Italiaanse windhond nieuw leven ingeblazen. Sindsdien zijn ze populair gebleven als metgezellen en showhonden.

Karakter van de Italiaanse Windhond

Italiaanse windhonden staan bekend om hun charmante persoonlijkheid. Ze zijn aanhankelijk, speels en zeer toegewijd aan hun eigenaren. Deze honden hechten zich vaak sterk aan hun gezin en willen altijd in de buurt zijn.

Hoewel ze klein van formaat zijn, zijn Italiaanse windhonden behoorlijk intelligent en eigenzinnig. Ze kunnen soms eigenwijs zijn, maar met de juiste training en positieve aanmoediging kunnen ze gehoorzaam en goed gemanierd zijn.

Italiaanse windhond in gras
De Italiaanse windhond is klein van formaat maar heeft veel energie en beweegt graag.

Italiaanse windhonden zijn over het algemeen sociaal en vriendelijk tegenover andere honden en mensen. Ze gedijen goed in gezelschap en houden ervan om samen met hun gezin te zijn. Dit maakt ze tot geweldige huisdieren voor gezinnen en alleenstaanden.

Verzorging van de Italiaanse Windhond

Vacht

Italiaanse windhonden hebben een korte vacht die weinig verzorging nodig heeft. Regelmatig borstelen om losse haren te verwijderen en hun huid en vacht gezond te houden is voldoende.

Tanden

Net als bij veel kleine rassen zijn tandheelkundige problemen een aandachtspunt. Regelmatig tandenpoetsen en het geven van tandheelkundige kauwspeeltjes kan helpen om hun tanden gezond te houden.

Botten

Vanwege hun fragiele botten moeten eigenaren voorzichtig zijn bij het spelen en optillen van Italiaanse windhonden. Ze zijn vatbaar voor botbreuken als ze vallen of ruw worden behandeld.

Beweging voor de Italiaanse Windhond

Veel energie

Hoewel Italiaanse windhonden klein zijn, hebben ze verrassend veel energie. Ze genieten van korte, intensieve speelsessies, maar ook van rustige wandelingen. Dagelijkse beweging is essentieel om te voorkomen dat ze verveling ontwikkelen.

Rennen graag

Italiaanse windhonden zijn uitstekende sprinters en houden ervan om te rennen en te spelen in een omheinde ruimte. Dit biedt hen de mogelijkheid om hun benen te strekken en hun energie kwijt te raken.

Gevoelig voor kou

Houd er rekening mee dat Italiaanse windhonden gevoelig zijn voor kou. In koude klimaten moeten ze warm worden gehouden met kleding of dekens tijdens het buiten zijn.

Mentale stimulatie

Ook kun je een Italiaanse windhond mentaal stimuleren. Dat kan met een likmat of een snuffelmat. Deze zijn beiden zelf goed te maken en de hond zal er veel plezier van hebben. Ook kost hen dit veel energie waardoor je goed kan afwisselen met fysieke beweging.

Kleuren Italiaanse windhond

De Italiaanse windhond komt voor in heel veel kleuren. Veel honden hebben de effen kleur zoals crème, grijs, rood of zwart. Andere Italiaanse windhonden hebben twee kleuren zoals zwart en wit, grijs en wit of rood en wit. Als laatst is ook de tan-variant er. Dat zijn kleuren waar vaak bruin bij in zit en je een vacht van drie kleuren hebt zoals zwart, bruin en wit. Ook komt de brindle kleur nog wel eens voor. Dat is een gestroomde kleur waarbij je een strepen op het lichaam van de Italiaanse windhond ziet.

Italiaanse windhond rood en wit
Een Italiaanse windhond met een rood en witte vacht.

Italiaanse windhond pup

Italiaanse windhond pups zijn schattig en kwetsbaar. Ze vereisen speciale zorg en aandacht in de eerste maanden van hun leven. Denk aan het creëren van een veilige en comfortabele omgeving voor hen.

Voordat je een Italiaanse windhond pup aanschaft, is het essentieel om grondig onderzoek te doen naar fokkers en ervoor te zorgen dat ze goed zijn gefokt en gezond zijn.

Zodra je je Italiaanse windhond pup thuis hebt, is socialisatie cruciaal. Ze moeten wennen aan verschillende mensen, geluiden en situaties om goed aangepaste volwassen honden te worden.

Begin vroeg met training en gehoorzaamheid om ervoor te zorgen dat je Italiaanse windhond pup zich ontwikkelt tot een goed gemanierde volwassen hond. Beloon positief gedrag en wees geduldig tijdens de leerfase.

Italiaanse windhond kopen

Als je overweegt om een Italiaanse windhond te kopen, zijn er verschillende belangrijke zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een gezonde en gelukkige pup krijgt en dat je goed voorbereid bent op de verantwoordelijkheden van het hebben van een hond.

Kies een gerenommeerde en ethische fokker die gespecialiseerd is in Italiaanse windhonden. Je kunt contact opnemen met lokale hondenclubs of fokkersverenigingen om aanbevelingen te krijgen.

Vraag de Italiaanse windhond fokker naar hun ervaring, referenties en de gezondheidscontroles die ze uitvoeren op hun fokhonden.

Italiaanse windhond grijs
Een Italiaanse windhond in een effen grijze kleur. Groter dan dit zal de hond niet worden.

Zorg ervoor dat de fokker gezondheidscontroles heeft uitgevoerd op de ouderdieren, zoals testen op erfelijke aandoeningen die het ras kunnen treffen.

Vraag om de gezondheidsrapporten van de ouderdieren en de pup zelf. Een gezonde pup heeft vaccinaties gehad, is ontwormd en heeft een gezondheidsverklaring van een dierenarts.

Breng tijd door met de pup voordat je een beslissing neemt. Observeer hun gedrag, hoe ze reageren op prikkels en hoe ze omgaan met jou en andere mensen.

Let op tekenen van gezondheid en vitaliteit, zoals heldere ogen, een glanzende vacht en een actieve houding.

Daarnaast gebruik ook vooral je eigen gezonde verstand. Ga meermaals naar de pup toe voordat je een beslissing maakt en vraag je af of de hond goed bij je past. Dan pas weet je of het kopen van Italiaanse windhond voor jou een goede keuze is.

Italiaanse windhond alleen laten

Je kunt je Italiaanse windhond gerust een paar uur alleen laten. Maak er alleen geen gewoonte van om de hond langere tijd alleen te laten. Italiaanse windhonden zijn gehecht aan hun gezin en willen niet langere tijd alleen zijn.

Kortom, een Italiaanse windhond kun je even alleen laten maar een langere tijd zoals een halve dag of meer is niet aan te raden.

Italiaanse windhond alleen laten
Een Italiaanse windhond kun je beter niet een halve dag alleen laten, ze zijn niet graag lange tijd alleen.

Italiaanse windhond prijs

De prijs van een Italiaanse windhond is 800 tot 1500 euro. Die prijs kan variëren, een hond met een stamboom kan bijvoorbeeld duurder zijn. Ook is dit enkel de aanschafprijs. Je hebt als eigenaar van een hond nog veel meer kosten dan alleen de aanschafprijs.

Grootte van een Italiaanse windhond

De schouderhoogte, ook wel schofthoogte genoemd, verschilt tussen een reu en een teef. De grootte van een Italiaanse windhond teef is 29 tot 36 centimeter en voor een reu 32 tot 38 centimeter.

Het gewicht van een Italiaanse windhond varieert tussen 3,5 en 4,5 kilogram. De ene hond is iets groter dan de andere hond.