Irish Soft Coated Wheaten Terrier

Irish Wheaten Terrier

In dit artikel zullen we de geschiedenis, het karakter, de verzorging, de bewegingsbehoeften en de opvoeding van dit prachtige hondenras verkennen. Daarnaast zullen we ook een kijkje nemen in het proces van het opvoeden van Wheaten Terrier puppies. Dus laten we zonder verder oponthoud beginnen!

Geschiedenis van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier, ook wel bekend als de Wheaten Terrier, is een oud Iers hondenras dat bekend staat om zijn zachte, zijdeachtige vacht en levendige persoonlijkheid. Dit ras wordt verondersteld af te stammen van de terriërs die in Ierland werden gehouden door boeren en jagers.

In de beginjaren van het ras werden Wheaten Terriers gebruikt voor verschillende taken op de boerderij, zoals het bewaken van het terrein, het beschermen van vee en het jagen op ongedierte. Ze werden ook gewaardeerd om hun vermogen om met andere dieren om te gaan, waardoor ze uitstekende gezelschapshonden werden.

Wheaten terriër
De Wheaten terrier heeft een vriendelijk karakter.

Karakter Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier staat bekend om zijn charmante en aanhankelijke karakter. Ze zijn vrolijk, speels en dol op gezelschap. Wheatens hebben een natuurlijke drang om hun eigenaren te plezieren en kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren.

Enkele belangrijke eigenschappen van het karakter van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier zijn:

 • Levendigheid: Wheatens zijn energieke honden die graag spelen en verkennen.
 • Intelligentie: Het zijn slimme honden en kunnen snel nieuwe commando’s leren.
 • Sociaal: Wheatens houden van gezelschap en gedijen goed in gezinnen waar ze veel aandacht en interactie krijgen.
 • Aanhankelijkheid: Ze vormen sterke banden met hun eigenaren en zijn graag dicht bij hen in de buurt.
 • Waaksheid: Hoewel Wheatens meestal vriendelijk zijn tegen vreemden, kunnen ze een waakzaam oog houden op indringers.

Verzorging Wheaten Terrier

De vacht van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier vereist regelmatige verzorging om klitten en klonten te voorkomen. Het is belangrijk om hun vacht minstens een paar keer per week te borstelen om losse haren te verwijderen en de vacht gezond en glanzend te houden.

Andere aspecten van de verzorging van de Wheaten Terrier zijn:

 • Baden: Wheatens moeten om de paar maanden worden gebaad om hun vacht schoon te houden. Het gebruik van een hondenshampoo die speciaal is ontwikkeld voor langharige rassen is aan te bevelen.
 • Vachttrimmen: Regelmatig trimmen is nodig om de vacht van Wheatens in goede conditie te houden. Het trimmen kan het beste worden overgelaten aan een professionele trimmer.
 • Oren controleren: Wheaten Terriers hebben hangende oren, wat betekent dat ze vatbaarder kunnen zijn voor oorinfecties. Het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en schoon te maken om problemen te voorkomen.
 • Gebitsverzorging: Regelmatig tandenpoetsen en het geven van kauwspeeltjes kan helpen bij het voorkomen van tandheelkundige problemen.
Soft coated wheaten terrier
De vacht van de Irish Soft Coated Wheaten Terrier moet geregeld getrimd worden.

Beweging voor de Irish Soft Coated Wheaten Terrier

De Irish Soft Coated Wheaten Terrier is een actief ras dat dagelijkse lichaamsbeweging nodig heeft om zowel fysiek als mentaal gezond te blijven. Regelmatige wandelingen, speeltijd en interactie met hun eigenaren zijn essentieel om aan hun bewegingsbehoeften te voldoen.

Enkele manieren om te zorgen voor voldoende beweging voor je Wheaten Terrier zijn:

 • Dagelijkse wandelingen: Maak regelmatige wandelingen van minstens 30 minuten tot een uur om je Wheaten fysiek te stimuleren.
 • Spelletjes en speelgoed: Bied interactieve speelgoedopties aan, zoals trekspelletjes en speelgoed om te apporteren, om de geest van je Wheaten uit te dagen.
 • Hondensporten: Overweeg om je Wheaten in te schrijven voor hondensporten zoals behendigheid of gehoorzaamheidstraining om hen actief en bezig te houden.

Irish Soft Coated Wheaten Terrier Puppies

Als je overweegt om een Irish Soft Coated Wheaten Terrier puppy te verwelkomen in je gezin, zijn er enkele belangrijke punten om in gedachten te houden. Puppies vereisen speciale zorg en aandacht om gezond op te groeien en goed gedrag aan te leren.

Enkele tips voor het opvoeden van Wheaten Terrier puppies zijn:

 • Sociale omgang: Zorg ervoor dat je puppy vroeg wordt blootgesteld aan verschillende mensen, dieren en omgevingen om een goede socialisatie te bevorderen.
 • Geduldige training: Wheatens zijn slimme honden, maar ze kunnen soms koppig zijn. Wees geduldig en consequent tijdens de training en beloon goed gedrag met lof en beloningen.
 • Puppyproof je huis: Zorg ervoor dat je huis veilig is voor je Wheaten puppy door giftige planten, gevaarlijke objecten en andere potentiële risico’s buiten bereik te houden. Dit omvat ook het zorgen voor een veilige omheinde buitenruimte waar je puppy kan spelen en verkennen zonder weg te kunnen lopen.
 • Dierenartsbezoeken en vaccinaties: Zorg ervoor dat je puppy op tijd de benodigde vaccinaties krijgt en regelmatige controles bij de dierenarts ondergaat om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven.
 • Zindelijkheidstraining: Begin zo vroeg mogelijk met zindelijkheidstraining en wees consistent met het aanleren van goede gewoonten. Beloon je puppy wanneer ze buiten plassen of poepen en geef ze regelmatige plaspauzes.
 • Socialisatie met andere honden: Het is belangrijk om je puppy bloot te stellen aan andere honden om gezonde interactie en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Dit kan worden gedaan door middel van puppyklassen of speelafspraken met andere goed gesocialiseerde honden.
Wheaten terrier met andere hond
Een wheaten terrier kan goed met andere honden opschieten.

Het opvoeden van een Wheaten Terrier puppy vergt tijd, toewijding en geduld, maar met de juiste begeleiding kunnen ze uitgroeien tot goed aangepaste en gehoorzame volwassen honden.

Concluderend is de Irish Soft Coated Wheaten Terrier een fantastisch hondenras met een rijke geschiedenis en een charmant karakter. Ze zijn levendig, aanhankelijk en goed gezelschap voor zowel individuen als gezinnen. Met de juiste verzorging, beweging en training kunnen ze gedijen en een waardevolle aanvulling zijn op je leven.

Als je overweegt om een Wheaten Terrier in je leven te verwelkomen, zorg er dan voor dat je goed voorbereid bent en klaar bent om ze de liefde en zorg te geven die ze nodig hebben. Met hun unieke persoonlijkheid en speelse aard zullen ze zeker een glimlach op je gezicht toveren en een speciaal plekje in je hart veroveren.

Andere terriërs die je misschien ook interessant vindt

Boston terriër

Bull terriër

Amerikaanse Pitbull Terriër

Patterdale terriër