Ierse terrier

Ierse terrier

Geschiedenis van de Ierse Terrier

De geschiedenis van de Ierse Terrier gaat terug tot de 19e eeuw in Ierland. Dit ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op ongedierte zoals ratten, muizen en vossen, maar ook om te dienen als waakhond. Met zijn uitstekende jachtvaardigheden en vastberadenheid, was de Ierse Terrier een onmisbare metgezel voor boeren en jagers.

De Ierse Terrier staat bekend om zijn moed en vasthoudendheid, wat hem een ideale keuze maakte voor taken die kracht en doorzettingsvermogen vereisen. In de loop der jaren werd de Ierse Terrier steeds populairder als gezelschapshond vanwege zijn charmante uiterlijk en levendige persoonlijkheid.

Ierse Terrier Karakter

Als we het karakter van de Ierse Terrier moeten omschrijven, zijn woorden als levendig, speels en intelligent passend. Deze honden hebben een sterke wil en een hoge intelligentie, wat betekent dat ze soms eigenwijs kunnen zijn, maar met de juiste training en socialisatie zullen ze loyale en gehoorzame metgezellen worden.

De Ierse Terrier is vaak vriendelijk en aanhankelijk naar zijn gezin toe en staat bekend om zijn goede omgang met kinderen. Ze kunnen het echter minder goed vinden met andere huisdieren vanwege hun jachtinstinct, dus vroege socialisatie met andere dieren is belangrijk.

Ierse terrier
Socialiseer een Ierse terrier als pup al met andere dieren zodat dit later geen probleem wordt.

Ierse Terrier Verzorging

De verzorging van een Ierse Terrier is redelijk eenvoudig, maar het vereist wel regelmatige aandacht. Hier zijn enkele belangrijke verzorgingstips:

 • De vacht van de Ierse Terrier is draadachtig en vereist regelmatig borstelen om klitten te voorkomen.
 • Baden is alleen nodig wanneer de hond vuil is, omdat te vaak baden de natuurlijke oliën van de huid kan verwijderen.
 • Het trimmen van de vacht moet elke paar maanden gebeuren om het er netjes uit te laten zien.
 • Houd de oren van de Ierse Terrier schoon en controleer regelmatig op tekenen van infectie.
 • De nagels moeten worden bijgehouden om overmatige groei te voorkomen en om ongemak tijdens het lopen te voorkomen.

Het is ook belangrijk om regelmatig de tanden van je Ierse Terrier te poetsen om tandsteen en tandvleesproblemen te voorkomen.

Ierse Terrier Beweging

Als een actief ras heeft de Ierse Terrier dagelijkse lichaamsbeweging nodig om zijn energie kwijt te raken en gezond te blijven. Hier zijn enkele manieren om ervoor te zorgen dat je Ierse Terrier voldoende beweging krijgt:

 • Dagelijkse wandelingen zijn essentieel om te voldoen aan de behoefte aan lichaamsbeweging en mentale stimulatie.
 • Speelsessies in de tuin of in een veilige omgeving kunnen je Ierse Terrier laten rennen en spelen.
 • Geef ze uitdagingen zoals speelgoed om hun geest actief te houden.

Een actieve Ierse Terrier is een gelukkige Ierse Terrier, dus zorg ervoor dat je voldoende tijd besteedt aan spelen en wandelen met je harige vriend.

Ierse terrier beweging
De Ierse terrier voelt zich het beste wanneer deze veel beweegt.

Ierse Terrier Gedrag

De Ierse Terrier heeft enkele gedragstrekken die belangrijk zijn om te begrijpen om een gelukkige relatie met je hond op te bouwen. Hier zijn enkele kenmerken van het gedrag van de Ierse Terrier:

 • Ze zijn vaak onverschrokken en kunnen zich soms overmoedig gedragen.
 • De Ierse Terrier kan territoriaal zijn en zal zijn gezin beschermen tegen indringers.
 • Ze hebben een goed gevoel voor eigenwaarde en kunnen koppig zijn als ze niet op de juiste manier worden getraind.
 • Met de juiste socialisatie kunnen ze goed opschieten met andere honden en mensen.

Training en socialisatie zijn cruciaal om ervoor te zorgen dat je Ierse Terrier zich ontwikkelt tot een goed gemanierde en evenwichtige hond.

Ierse Terrier Pup

Als je een Ierse Terrier-pup overweegt, zijn er enkele belangrijke dingen om te overwegen:

 • Zorg ervoor dat je de pup krijgt bij een verantwoordelijke fokker die goede gezondheidspraktijken volgt.
 • Socialisatie vanaf een jonge leeftijd is essentieel om ervoor te zorgen dat je pup goed omgaat met verschillende situaties en mensen.
 • Begin vroeg met gehoorzaamheidstraining om ongewenst gedrag te voorkomen en een sterke band met je pup op te bouwen.
 • Geef je pup een veilige en stimulerende omgeving om in op te groeien.

Een Ierse Terrier pup kan een waardevolle toevoeging aan je gezin zijn, maar het vergt toewijding en geduld om ervoor te zorgen dat hij goed opgevoed wordt.

Ierse terrier pup
Een Ierse terrier pup is een leuke aanvulling op je gezien maar zorg voor een consequente opvoeding.

Ierse Terrier Prijs

De prijs van een Ierse Terrier kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reputatie van de fokker, de bloedlijn van de hond, en de vraag naar het ras in jouw regio. Verwacht dat je voor een Ierse Terrier-pup ergens tussen de €800 en €1500 moet betalen.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de doorlopende kosten van voeding, veterinaire zorg, verzorging, en training voor je Ierse Terrier.

Conclusie

De Ierse Terrier is een veelzijdige en charmante metgezel met een rijke geschiedenis als jachthond en waakhond. Hun levendige karakter en speelse persoonlijkheid maken ze geliefd bij gezinnen over de hele wereld. Het is echter essentieel om te onthouden dat de Ierse Terrier toegewijde training en socialisatie nodig heeft om zijn beste zelf te worden.

Als je op zoek bent naar een energieke en trouwe hond die je leven kan verrijken, dan is de Ierse Terrier zeker het overwegen waard. Met de juiste zorg en liefde zal deze viervoeter een loyale metgezel zijn voor vele jaren vol avontuur en plezier.

FAQ

Wat kost een ierse terrier pup?

Een Ierse terrier pup kost gemiddeld tussen de 800 en 1500 euro. De prijs van een Ierse terrier pup kan varieren afhankelijk van waar je deze vandaan koopt.

Andere artikelen

Border terrier

Bloedhond

Boston terrier

Pomeriaan

West Highland White terrier