Hond loops of zwanger

Een loopse hond kan verschillend gedrag vertonen.

Een hond is gemiddeld 64 dagen zwanger of drachtig. Voordat een hond zwanger wordt, zal deze eerst loops moeten zijn. In veel gevallen is een hond 3 weken loops waarvan ze 5 tot 7 dagen vruchtbaar is. De hond kan dan gedekt worden. Het gevolg kan een zwangerschap bij de hond zijn.

Een loopse hond

Een zwangere hond kan veel slapen
Loopsheid bij een hond kan ongemerkt gebeuren.

Een hond is vaak niet langer dan 3 weken loops. Het is dan een loopse hond. In deze 3 weken is de loopse hond 5 tot 7 dagen vruchtbaar. De fase waarin de hond loops is, komt gemiddeld 2 keer per jaar voor. Het kan ook dat minder vaak of juist vaker is. De frequentie van loopsheid is afhankelijk van het ras van de teef. Er zijn namelijk honden die maar 1 keer per jaar loops worden maar er zijn ook honden die iedere 4 maanden loops kunnen worden. Het zijn alleen de geslachtsrijpe teefjes die loops worden. Het kan bij grote honden tot wel 2 jaar duren voordat de teef voor het eerst loops wordt. Kleine(re) honden kunnen al na 6 maanden loopse honden worden.

De eerste loopsheid bij een teef kan ook ongemerkt gebeuren. De baas van de hond zal dan niet in de gaten hebben dat de hond loops is omdat de teef het goed verbergt en/of omdat de symptomen niet goed zichtbaar zijn. Een hond zal, mits er niets mis is, loops worden totdat zij sterft. Er is dus geen levensperiode waarin een teef niet loops wordt. Dat is bij honden anders dan bij mensen. Het castreren van de hond kan voorkomen dat de hond loops wordt. Er kunnen dan echter meerdere dingen veranderen bij de hond waaronder het gedrag en enkele uiterlijke kernmerken zoals veranderingen in de vacht.

Wat is de draagtijd van een hond

Hoe lang is een hond zwanger? De draagtijd van een hond is gemiddeld 64 dagen. Een hond is dus ongeveer 9 weken lang zwanger. Een zwangere hond herken je op verschillende manieren:

  • De buik wordt groter.
  • De melkklieren worden groter.
  • De hond braakt soms.
  • De hond heeft nestdrang.
  • De hond wordt over het algemeen rustiger.
  • De hond vertoont andere gedragsveranderingen. Welke veranderingen dit zijn kan per hond verschillen.

De draagtijd van een hond hangt ook af van de hoeveelheid pups waar de hond zwanger van is. Doorgaans is het zo dat hoe meer pups de hond draagt, hoe eerder de hond de pups zal werpen. In veel gevallen ligt het aantal pups tussen de 1 tot maximaal 15 pups. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Wanneer een grote hond zwanger is, is de kans groter dat het een groter nest is dan als een kleine hond zwanger is. Ongeacht de grootte van een hond, zal deze baat hebben bij een speciale mand of plek waar zij kan bevallen. Deze plek dient warm te zijn en daar kan een warmtelamp bij helpen. Het is namelijk belangrijk dat de pups op een veilige temperatuur blijven. Daarbovenop is het belangrijk dat de plek schoon gehouden wordt.

Een hond die schijnzwanger is

Als een hond zwanger lijkt maar dit niet is, spreek je van een hond die schijnzwanger is. De hond heeft dan de symptomen van een zwangere hond waardoor het lijkt alsof de teef zwanger is. Een teef die schijnzwanger is kan ook grotere melkklieren krijgen, veel braken, zwaarder van gewicht worden, nestdrang hebben, moe overkomen en gedragsveranderingen tonen. Het maakt het dan ook lastig om met het oog te zien of de hond schijnzwanger is. Bovendien is er wetenschappelijk ook nog veel onduidelijk over schijnzwangere honden.

Als duidelijk is dat de teef niet gedekt is in de afgelopen tijd, dan is het ook niet mogelijk dat de hond zwanger is. Door na te gaan of de teef gedekt is, kan bepaald worden of ze schijnzwanger is. Een echografie kan zekerheid bieden. Als de echografie geen kenmerken toont die op zwangerschap duiden, kan met zekerheid gezegd worden dat de hond niet zwanger of drachtig is.