Golden retriever

Golden retriever op zand

Geschiedenis van de Golden Retriever

De geschiedenis van de Golden Retriever is boeiend en leidt ons terug naar het 19e-eeuwse Schotland. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van dit prachtige ras.

De oorsprong

De Golden Retriever vindt zijn oorsprong in het landelijke Schotland van de 19e eeuw. Het ras is ontstaan door kruisingen tussen de Yellow Retriever, de Bloodhound, de Ierse Setter en de Tweed Water Spaniel. Deze zorgvuldig geplande kruisingen waren bedoeld om een hond te creëren die uitblonk in de jacht en het ophalen van wild, vooral waterwild.

Sir Dudley Marjoribanks, de Eerste Lord Tweedmouth

De naam die nauw verbonden is met de vroege geschiedenis van de Golden Retriever is die van Sir Dudley Marjoribanks, later bekend als de Eerste Lord Tweedmouth. Hij staat bekend als de grondlegger van het ras, omdat hij een pionier was in het fokken en ontwikkelen van Golden Retrievers. In de loop der jaren selecteerde hij zorgvuldig honden met de gewenste eigenschappen en creëerde zo het ras dat we vandaag kennen.

Erkenning en populariteit

De Golden Retriever werd in 1911 officieel erkend door de Kennel Club in het Verenigd Koninkrijk. De Verenigde Staten volgden snel en erkenden het ras in 1932. Sindsdien is de populariteit van de Golden Retriever gestaag toegenomen, en het ras staat vaak in de top van de lijst met meest populaire hondenrassen.

Golden Retriever karakter

De Golden Retriever staat bekend om zijn vriendelijke en aanhankelijke karakter. Het karakter van de Golden retriever is veelzijdig en over het algemeen erg prettig.

Aanhankelijk

Golden Retrievers zijn uiterst aanhankelijke honden. Ze houden van menselijk gezelschap en gedijen het beste als ze deel uitmaken van het gezin. Ze staan erom bekend goede gezinshonden te zijn vanwege hun zachtaardige aard.

Intelligent

Dit ras staat hoog in de intelligentieranglijst van honden. Ze leren snel en zijn gemakkelijk te trainen. Dit maakt ze geschikt voor verschillende taken, van gehoorzaamheidstraining tot zoek- en reddingswerk.

Vriendelijk

Golden Retrievers zijn vriendelijk tegenover zowel bekenden als vreemden. Ze hebben zelden agressief gedrag en begroeten nieuwe mensen vaak met een kwispelende staart en een glimlach op hun gezicht.

Actief

Hoewel ze bekend staan om hun zachtaardigheid, zijn Golden Retrievers ook actieve honden. Ze hebben dagelijkse lichaamsbeweging nodig en gaan graag wandelen, rennen en spelen.

Loyaal

Deze honden vormen sterke banden met hun eigenaren en zijn buitengewoon loyaal. Ze zijn bereid om alles te doen om hun gezin gelukkig te maken en te beschermen.

Golden retrievers
Golden retrievers zijn erg loyaal naar hun baas maar ze zijn ook actief en spelen graag.

Verzorging van de Golden Retriever

Om ervoor te zorgen dat je Golden Retriever gelukkig en gezond blijft, is de juiste verzorging essentieel. Daarbij is het verstandig rekening te houden met een aantal belangrijke aspecten.

Vachtverzorging

De vacht van een Golden Retriever is dik en langharig, wat regelmatig borstelen noodzakelijk maakt. Dit helpt bij het verwijderen van losse haren en voorkomt klitten. Bovendien moet je hun oren schoonhouden om infecties te voorkomen.

Voeding

Een uitgebalanceerd dieet is cruciaal voor de gezondheid van je Golden Retriever. Zorg voor hoogwaardig hondenvoer dat geschikt is voor hun leeftijd, grootte en activiteitsniveau. Overleg met je dierenarts over de juiste voeding voor jouw hond.

Beweging

Golden Retrievers zijn actieve honden die regelmatige lichaamsbeweging nodig hebben. Dagelijkse wandelingen en speeltijd in de tuin zijn essentieel om verveling te voorkomen en hun energie te kanaliseren.

Gezondheidszorg

Regelmatige bezoeken aan de dierenarts zijn van vitaal belang om de gezondheid van je Golden Retriever te waarborgen. Zorg ervoor dat ze up-to-date zijn met vaccinaties en preventieve zorg krijgen tegen parasieten.

Training en socialisatie

Het trainen van je Golden Retriever moet op een positieve en consistente manier gebeuren. Ze reageren goed op beloning gebaseerde trainingstechnieken. Daarnaast is vroege socialisatie belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed omgaan met andere honden en mensen

Beweging voor de Golden Retriever

Golden Retrievers zijn van nature actieve honden, en beweging is cruciaal om hen zowel fysiek als mentaal te stimuleren. Hierbij heb je verschillende mogelijkheden.

Dagelijkse wandelingen

Dagelijkse wandelingen zijn een must voor een Golden Retriever. Probeer minimaal één lange wandeling per dag te maken, bij voorkeur in de natuur. Deze honden genieten van de buitenlucht en de geuren van de natuur.

Speeltijd

Golden Retrievers houden van speeltijd. Ze zijn dol op het spelen van apporteer- en trekspelletjes. Zorg voor voldoende speelgoed om hun actieve geest bezig te houden. Ook houden Golden retrievers van denkspelletjes zoals een snuffelmat of een likmat. Deze kun je overigens beide vrij eenvoudig zelf maken, erg leuk om te doen.

Zwemmen

Veel Golden Retrievers zijn van nature goede zwemmers en houden van water. Als je de mogelijkheid hebt, laat je hond dan zwemmen. Het is een geweldige manier om hun energie te verbranden en hen koel te houden op warme dagen.

Golden Retriever in Water
Golden retrievers zijn gek op zwemmen, ze houden van het water en je doet ze er een groot plezier mee.

Hondensporten

Overweeg om je Golden Retriever deel te laten nemen aan hondensporten zoals behendigheid, gehoorzaamheid of zelfs jachtwedstrijden. Dit biedt hen mentale uitdaging en fysieke activiteit.

Gezelschap

Golden Retrievers zijn sociale honden en houden van gezelschap. Als het mogelijk is, laat ze dan spelen met andere honden, wat goed is voor hun sociale vaardigheden.

Golden Retriever vereniging

Als eigenaar van een Golden Retriever kun je overwegen om lid te worden van een Golden Retriever vereniging. Deze verenigingen bieden verschillende voordelen, zoals gemeenschap, training en informatie. Hier zijn enkele bekende Golden Retriever verenigingen in Nederland:

Golden Retriever Club Nederland (GRCN)

De NGRC is een toegewijde vereniging voor Golden Retriever liefhebbers in Nederland. Ze organiseren evenementen, shows en trainingssessies voor eigenaren en fokkers.

Golden Retriever Club België (GRCB)

De GRCB is de Belgische vereniging voor Golden Retriever eigenaren. Ze streven naar de promotie van het ras en bieden informatie over fokken en verzorging.

Golden retriever kleuren

Golden Retrievers zijn bekend om hun karakteristieke gouden vacht, maar er zijn eigenlijk verschillende tinten goud die binnen het ras voorkomen. De American Kennel Club (AKC), die de rasstandaard beheert, erkent officieel drie hoofdkleuren voor Golden Retrievers: lichtgoud, goud en donkergoud.

Golden retriever wit

De Golden retriever wit is ook wel de lichtgouden variant zoals de AKC die erkent. Het is een bijna witte kleur waardoor we geneigd zijn dit een witte Golden retriever te noemen.

Golden retriever wit
Een Golden retriever wit zoals wij die zelf vaak noemen, eigenlijk is het lichtgoud.

Golden retriever bruin

Een Golden retriever bruin bestaat niet. In veel gevallen is een echt bruine Golden retriever een kruising tussen een Golden retriever en een labrador. Echter kan het ook gaan om een kruising tussen een Golden retriever en een Duitse herdershond of een ander soortgelijk ras.

Als we het hebben over een donkere Golden retriever, dan spreken we van donkergoud zoals de rasstandaard ons dat voorschrijft. Is het echt bruin, dan is het bijna altijd een kruising Golden retriever.

Golden retriever bruin
Een bruine Golden retriever is bijna altijd het gevolg van een kruising Golden retriever.

Golden retriever zwart

Een Golden retriever zwart is net als de bruine altijd een kruising met een ander hondenras. In veel gevallen is het een kruising met een labrador. Dit zijn ook heel populaire honden waardoor een kruising met een Golden retriever veel voorkomt. In dat geval komen er ook wel eens zwarte pups in een nest.

De Golden retriever zwart bestaat dus niet. Een zwarte Golden retriever is het resultaat van een kruising met bijvoorbeeld een labrador. Die honden komen namelijk wel veel voor in het zwart.

Golden retriever puppy

Een Golden retriever puppy is erg schattig, toch zijn er aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij aanschaf van een Golden retriever pup.

Golden retriever fokkers

Het vinden van een gerenommeerde fokker is de eerste en belangrijkste stap bij het aanschaffen van een Golden Retriever puppy. Hier zijn enkele indicatoren van goede Golden retriever fokkers:

  • Ervaring en kennis: De fokker moet ervaring hebben met het fokken van Golden Retrievers en kennis hebben van het ras.
  • Gezondheidsonderzoeken: De ouderhonden moeten getest zijn op erfelijke gezondheidsproblemen die bij Golden Retrievers voorkomen, zoals heupdysplasie en elleboogdysplasie.
  • Leefomstandigheden: De puppy’s moeten opgroeien in een schone, veilige en liefdevolle omgeving.
  • Sociale interactie: De puppy’s moeten sociaal zijn en gewend zijn aan menselijke interactie.
  • Registratiepapieren: De Golden retriever fokker moet registratiepapieren kunnen verstrekken die aantonen dat de puppy’s stamboomhonden zijn.

Gezondheid van Golden retriever puppies

Zorg ervoor dat je de gezondheid van de puppy en de ouderhonden grondig onderzoekt: Laat daarom de puppy grondig onderzoeken door een dierenarts voordat je hem mee naar huis neemt.

Ook kun je vragen naar het vaccinatieschema van Golden retriever puppies en zorg ervoor dat ze up-to-date zijn met vaccinaties en ontworming.

Golden retriever puppies
Golden retriever puppies zijn erg schattig en worden je beste vriend als je er tijd en liefde voor hebt.

Daarnaast is een gezondheidsverklaring van de dierenarts voor de ouderhonden en de puppy ook belangrijk. Dan heb je de grootste kans een gezonde Golden retriever puppy mee naar huis te nemen.

Als laatste is het belangrijk dat je begrijpt dat een Golden retriever oud kan worden en daarom lang bij je kan blijven. Zorg er dus voor dat je langere tijd voor deze hond kunt zorgen. Ook komen honden met kosten zoals de dierenarts en voeding. Dat kan allemaal best kostbaar zijn dus weeg dat zorgvuldig af voor aanschaf van een Golden retriever puppy.

Gewicht Golden retriever

Er zit verschil tussen het gewicht van een Golden retriever reu en teef:

  • Een Golden retriever reu heeft een gewicht van 30 tot 35 kilogram en is daarmee zwaarder dan een teef.
  • Een Golden retriever teef heeft een gewicht van 25 tot 30 kilogram en is daarmee lichter dan een reu.

Er zijn ook uitzonderingen waarbij er kleinere Golden retrievers geboren worden en een reu minder zwaar is dan een teef. Ook is het mogelijk dat Golden retrievers buiten bovenstaande gewicht vallen. Dat kan gewoon en ook die honden kunnen gezond zijn.

Gemiddelde leeftijd Golden retriever

De gemiddelde leeftijd van Golden retrievers ligt meestal tussen 10 en 12 jaar. Dit betekent dat de meeste Golden retrievers rond deze leeftijd overlijden. De ene hond kan langer leven terwijl anderen helaas korter leven als gevolg van genetische aanleg, gezondheidsproblemen of andere factoren.

Over het algemeen zijn een gezonde levensstijl, goede voeding, voldoende lichaamsbeweging en regelmatige veterinaire zorg belangrijke aspecten die allemaal bijdragen aan het bevorderen van een lang en gezond leven voor je Golden Retriever. Regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van eventuele gezondheidsproblemen, waardoor de leeftijd van je hond toeneemt.

Labrador of Golden retriever

Het is begrijpelijk dat je kunt twijfel tussen een Labrador of Golden retriever bij het kiezen van een pup. Dit zijn de belangrijkste verschillen:

  • Een Labrador heeft over het algemeen meer energie dan een Golden retriever. Dit is overigens niet bij iedere hond hetzelfde. Dat betekent dat je met een Labrador er nog meer op uit moet dan met een Golden retriever.
  • De vacht van de Golden retriever is langer dan die van de Labrador. Daarom heeft de Golden retriever meer verzorging van de vacht nodig. Kortweg betekent dit dat je hen vaker moet borstelen en eventueel trimmen in vergelijking met de korte vacht van de Labrador.

Deze honden vertonen heel veel overeenkomsten en ook qua karakter zijn ze beide vriendelijk en zachtaardig. Ze zijn in de regel goed in de omgang met kinderen en andere dieren. Het komt echt aan op persoonlijke voorkeur bij de keuze voor een Labrador of Golden retriever.

FAQ

Hoe oud wordt een golden retriever?

Een Golden retriever wordt ongeveer 10 tot 12 jaar oud. Dat kan per hond wel verschillen. Net als bij mensen worden sommige honden nou eenmaal ouder dan andere honden. Veel externe factoren kunnen hier invloed op hebben zoals erfelijkheid of de fitheid van de hond.

Hoe duur is een golden retriever?

Een Golden retriever is niet overdreven duur. In de meeste gevallen kost een Golden retriever ongeveer 1000 tot wel 1500 euro. Dat kan erg verschillen afhankelijk van waar je de pup koopt. Ook kan een stamboom bijvoorbeeld verschil maken in de prijs.

Hoe oud worden golden retrievers?

Golden retriever worden 10 tot 12 jaar oud. Dat is in de meeste gevallen zo. Echter zijn er uitzonderingen waarbij honden wel 15 of 16 jaar oud worden. Er zijn helaas ook veel voorbeelden waarbij een hond eerder overlijdt.

Wat kost een golden retriever pup?

Een Golden retriever pup kost meestal 1000 tot 1500 euro per stuk. Een hond met stamboom is vaak duurder en ook bij een fokker kan een hond duurder zijn. Daarnaast is het wel verstandig om een Golden retriever pup te kopen bij een erkende fokker zodat je grote kans hebt dat je een gezonde pup koopt.