Franse bulldog

Franse bulldog

Geschiedenis van de Franse Bulldog

In de jaren 1800 werden in Engeland kleine Bulldogs gefokt voor hondengevechten. Deze honden hadden de typische ronde kop en brede kaken die we vandaag associëren met de Bulldog. Tijdens de industrialisatie migreerden veel arbeiders van Engeland naar Frankrijk, en ze brachten deze Bulldogs met zich mee. In Frankrijk vonden deze Bulldogs al snel hun weg naar de harten van kunstenaars, winkeliers en ambachtslieden, vooral in Parijs.

Tegen het einde van de 19e eeuw was de Franse Bulldog alomtegenwoordig in de straten van Parijs en werd hij snel populair in de Franse society. De honden pasten perfect bij de levensstijl van stedelingen van die tijd, omdat ze kleiner waren dan de Engelse Bulldogs en daardoor beter geschikt waren voor in een appartement.

Een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van de Franse Bulldog was de beslissing om de oren van de honden rechtop te zetten. Voorheen hadden ze hangende oren, vergelijkbaar met die van de Engelse Bulldog, maar door het oor rechtop te zetten, kregen ze het karakteristieke “bat ear” uiterlijk dat hen onderscheidt. Deze esthetische verandering droeg bij aan de unieke uitstraling van de Franse Bulldog.

Tijdens de 20e eeuw groeide de populariteit van de Franse Bulldog gestaag, zowel in Europa als in Noord-Amerika. De honden werden niet alleen gewaardeerd om hun charmante uiterlijk, maar ook om hun vriendelijke en aanhankelijke karakter. Ze werden geliefde huisdieren voor gezinnen, kunstenaars en zelfs beroemdheden.

Karakter Franse Bulldog

Het karakter van de Franse Bulldog is een van de meest aantrekkelijke eigenschappen van dit ras. Ze staan bekend om hun unieke persoonlijkheid en charmante gedrag, die hen tot geliefde metgezellen maken voor mensen van alle leeftijden.

Franse bulldog
De Franse bulldog is een erg vrolijk en populair huisdier onder veel Nederlanders.

Aanhankelijkheid en genegenheid

Franse Bulldogs zijn uiterst aanhankelijke honden. Ze hechten zich sterk aan hun eigenaren en zijn graag in hun gezelschap. Ze houden ervan om dicht bij hun mensen te zijn, of het nu op de bank is, naast het bureau of tijdens een wandeling. Deze sterke band maakt hen geweldige metgezellen voor mensen die op zoek zijn naar een trouwe vriend.

Speelsheid en humor

Ondanks hun kalme aard hebben Franse Bulldogs een speelse en humoristische kant. Ze zijn dol op spelen en kunnen genieten van korte bursts van energie. Hun grappige gezichtsuitdrukkingen en onhandige bewegingen zorgen vaak voor een grote glimlach bij hun eigenaren.

Zachtaardig en vriendelijk

Franse Bulldogs hebben meestal een zachtaardig en vriendelijk temperament. Ze staan open voor nieuwe mensen, kinderen en andere huisdieren. Ze hebben de neiging om goed overweg te kunnen met andere honden en kunnen zich snel aanpassen aan verschillende sociale situaties.

Intelligentie

Deze honden zijn intelligent en leren snel. Ze zijn vaak geïnteresseerd in het behagen van hun eigenaar en passen zich gemakkelijk aan tijdens training en bij commando’s. Regelmatige training, socialisatie en positieve stimulans zijn belangrijk om hun gedrag te vormen en te verbeteren.

Rustige en relaxte houding

Hoewel ze enige beweging nodig hebben, hebben Franse Bulldogs over het algemeen een rustige en relaxte houding. Ze zijn tevreden met wat speeltijd, korte wandelingen en ontspanning bij hun eigenaar. Dit maakt hen geschikt voor stedelijke omgevingen.

Loyaliteit

Franse Bulldogs zijn loyaal aan hun gezin en zijn vaak beschermend over hun dierbaren. Ze kunnen waaks zijn en laten vaak weten wanneer er iets ongewoons gebeurt in hun omgeving.

Iedere hond kan net iets anders reageren waardoor er verschil in zit per hond, net zoals bij mensen. Sommige Franse Bulldogs kunnen wat meer speels zijn, terwijl anderen iets relaxter zijn. Het is daarom een goed idee om tijd door te brengen met potentiële puppy’s voordat je er een kiest, zodat je hun persoonlijkheid beter kunt leren kennen en een match kunt vinden die bij je levensstijl past.

Franse bulldog
Franse bulldog zijn beschermend en kunnen daardoor waaks zijn.

Verzorging van de Franse Bulldog

De verzorging van een Franse Bulldog is net als bij ieder ander hondenras belangrijk. Hierbij een overzicht van waar je aan moet denken voordat je een Franse Bulldog in huis neemt.

Vachtverzorging

De vacht van een Franse Bulldog is kort en glad, waardoor ze relatief gemakkelijk te onderhouden zijn. Regelmatig borstelen met een zachte borstel helpt om losse haren te verwijderen en de vacht in goede conditie te houden. Dit kan ook de band tussen jou en je hond versterken.

Gebitsverzorging

Net als bij veel hondenrassen is gebitsverzorging essentieel voor de Franse Bulldog. Regelmatig tandenpoetsen en het aanbieden van kauwspeelgoed kan tandsteen en tandvleesproblemen helpen voorkomen.

Oorhygiëne

Vanwege hun karakteristieke oren zijn Franse Bulldogs vatbaar voor oorproblemen. Het is belangrijk om regelmatig de oren te controleren en indien nodig voorzichtig schoon te maken om infecties te voorkomen.

Dieet en gewichtsbeheersing

Een uitgebalanceerd dieet is van groot belang voor de gezondheid van je Franse Bulldog. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus zorg ervoor dat je hun voeding in de gaten houdt en regelmatige lichaamsbeweging aanbiedt.

Beweging en gedrag

De Franse Bulldog is geen uitzonderlijk energiek ras, maar ze hebben wel dagelijkse lichaamsbeweging nodig om fit te blijven en mentaal gestimuleerd te worden. Korte wandelingen en speeltijd in de tuin kunnen voldoende zijn om aan hun behoeften te voldoen.

Net als bijvoorbeeld de mopshond, is de Franse bulldog gevoelig voor warmte en is het belangrijk om tijdens hete dagen voorzichtig te zijn en zo oververhitting te voorkomen. Ze zijn geen goede zwemmers vanwege hun zware bovenlijf en korte poten, dus zwemmen moet nauwlettend in de gaten worden gehouden.

Franse bulldog
Franse bulldogs kunnen niet goed zwemmen omdat ze kopzwaar zijn.

Levensfasen van de Franse Bulldog

Franse Bulldog pup

De pup fase van een Franse Bulldog is gevuld met nieuwe momenten en uitdagingen. Ze hebben daarom behoefte aan frequente maaltijden, voldoende slaap en gedoseerde speeltijd. Begin vroeg met socialisatie en training om een goed gemanierde volwassen hond te krijgen.

Franse Bulldog volwassen

Fysiek volwassen

Fysiek gezien kunnen Franse Bulldogs rond de leeftijd van 1 jaar hun volwassen grootte bereiken. Dit geldt met name voor hun lichaamsbouw en gewicht. Hun botten en spieren zijn op dat moment meestal goed ontwikkeld.

Mentaal volwassen

Mentaal gezien kan het echter wat langer duren voordat een Franse Bulldog volledig volwassen gedrag vertoont. Sommige honden blijven tot ongeveer 2 jaar oud speels en levendig, terwijl andere al eerder een meer rustige en stabiele houding kunnen aannemen.

Als de Franse Bulldog volwassen wordt, kunnen sommige van hun puppy-energieën afnemen, maar hun aanhankelijkheid en nieuwsgierigheid blijven. Ze zijn over het algemeen gemakkelijk te trainen en kunnen goed overweg met andere huisdieren en kinderen.

Variëteit aan kleuren

De Franse Bulldog komt in verschillende kleuren voor, waaronder blauw, grijs, merle en bruin. Deze variëteit aan kleuren draagt bij aan hun aantrekkelijke en unieke uiterlijk. Het is echter belangrijk op te merken dat bovenstaande kleuren vaak het resultaat zijn van fokpraktijken die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Kopers moeten zich hiervan bewust zijn en voorzichtig zijn bij het selecteren van een pup.

Er zijn echter ook verschillende kleuren die goedgekeurd zijn op basis van ras standaarden. Dat zijn fawn (bruin), bont (vaak wit) en gestroomd.

Franse bulldog blauw

Blauwe Franse Bulldogs hebben een vacht die vaak wordt omschreven als een grijzige tint, met een blauwe ondertoon. Deze kleur kan variëren van een lichtere staalgrijze tint tot een diepere, donkergrijze tint.

Het blauwe kleurgen bij Franse Bulldogs wordt vaak geassocieerd met een mutatie in het genetische materiaal dat de kleur van hun vacht bepaalt. Hoewel blauwe Franse Bulldogs visueel opvallend kunnen zijn, is het belangrijk om te weten dat deze kleurvariant controversieel is vanwege mogelijke gezondheidsproblemen die ermee samenhangen.

Franse bulldog blauw
Een blauwe Franse bulldog ziet er leuk uit maar kan onderliggende gezondheidsproblemen hebben.

Blauwe Franse Bulldogs kunnen een verhoogd risico lopen op bepaalde gezondheidsproblemen, waaronder huidproblemen, haarverlies en zelfs problemen met de ademhaling. Dit komt doordat de genetische mutatie die verantwoordelijk is voor de blauwe kleur vaak samenhangt met andere genetische factoren die de gezondheid van de hond kunnen beïnvloeden.

Om deze redenen zijn sommige fokkers terughoudend om bewust te fokken op de blauwe kleur bij Franse Bulldogs, in een poging om de gezondheid en het welzijn van de honden te waarborgen. Potentiële eigenaren van een blauwe Franse Bulldog moeten grondig onderzoek doen en werken met gerenommeerde fokkers die zich inzetten voor het fokken van gezonde honden, ongeacht hun kleur.

Franse bulldog grijs

Franse Bulldogs met een grijze tint kunnen variëren van een lichte zilverachtige tint tot een diepere, donkergrijze kleur. Deze variatie kan te maken hebben met genetica, fokpraktijken en individuele verschillen binnen het ras. Sommige honden kunnen een effen grijze vacht hebben, terwijl andere honden grijze tinten kunnen hebben in combinatie met andere kleurpatronen, zoals gestroomd of brindle.

Franse bulldog grijs
Een Franse bulldog grijs kan net als de blauwe variant onderliggende gezondheidsproblemen hebben.

Net als bij alle kleurvariaties bij honden, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de gezondheid en het welzijn van de hond in plaats van alleen te focussen op hun uiterlijk. Bij het overwegen van het kopen van een Franse Bulldog met een grijze tint, is het essentieel om samen te werken met een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van hun honden.

Houd er rekening mee dat sommige kleurvariaties, zoals blauw (een vorm van grijs), in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen. Het is altijd aanbevolen om te kiezen voor een fokker die de gezondheid van de honden op de eerste plaats zet en die werkt aan het fokken van gezonde en goed aangepaste Franse Bulldogs, ongeacht hun kleur.

Franse bulldog merle

Het is goed om te weten dat de “merle” kleurvariatie niet erkend wordt door erkende rasstandaarden, zoals die van de American Kennel Club (AKC) en andere belangrijke hondenverenigingen, voor de Franse Bulldog. Merle is een kleurpatroon dat voornamelijk wordt geassocieerd met andere rassen, zoals de Australische Herder en de Duitse Dog.

Franse bulldog merle
Ook de Franse bulldog in de kleur merle kan meer gezondheidsproblemen hebben.

Merle is een kleurpatroon dat ontstaat door een genetische mutatie die verantwoordelijk is voor het verdunnen van de kleur van de vacht en het creëren van een marmerachtig of gevlekt patroon met lichte en donkere plekken. Hoewel het er leuk en aantrekkelijk uit kan zien, wordt de merle kleurvariëteit vaak geassocieerd met genetische gezondheidsproblemen, waaronder gehoorproblemen, oogafwijkingen en andere gezondheidscomplicaties.

Franse bulldog bruin (fawn)

Fawn of bruin is een van de meest voorkomende en erkende kleuren bij Franse Bulldogs. Fawn verwijst naar een lichte beige of geelbruine kleur van de vacht. Dit kleurpatroon is populair en geliefd bij liefhebbers van Franse Bulldogs vanwege de warme en aantrekkelijke uitstraling.

Franse bulldog bruin
Een bruine Franse bulldog is een erkende kleur op basis van de (bekende) rassen standaarden.

Kenmerken

Fawn varieert van een lichtere crèmekleur tot een diepere, rijke tint van beige of geelbruin. De kleur kan variëren van hond tot hond en kan beïnvloed worden door genetische factoren.

Fawn Franse Bulldogs hebben vaak een zwart “masker” rond hun snuit, wat een donkerdere kleur is in vergelijking met de rest van hun vacht. Deze markeringen voegen karakter en onderscheid toe aan het uiterlijk van de hond.

De oogkleur van fawn Franse Bulldogs varieert meestal van donkerbruin tot hazelnootkleurig, afhankelijk van de individuele hond.

De nagels en eventuele tekeningen op de vacht van een fawn Franse Bulldog zijn vaak zwart.

Franse bulldog gestroomd

Gestroomde Franse Bulldogs hebben een vacht die een patroon van strepen vertoont, vaak in combinatie met een basis van fawn of een andere kleur. Het gestroomde patroon kan variëren van subtiele strepen tot duidelijkere en meer uitgesproken markeringen. Dit kleurpatroon geeft Franse Bulldogs een unieke en opvallende uitstraling.

Franse bulldog gestroomd
Een Franse bulldog gestroomd is een kleurvariëteit die ook erkend wordt door bekende rassen standaarden.

Franse bulldog bont (wit)

Hoewel wit geen van de meest voorkomende kleuren is bij Franse Bulldogs, wordt het wel erkend door sommige hondenverenigingen en rasstandaarden. Een Franse Bulldog met een witte vacht heeft een volledig witte of bijna volledig witte vacht, zonder uitgesproken kleurpatronen of markeringen.

Franse bulldog bont
Een volledig witte Franse bulldog is geen veelvoorkomende verschijning.

Gemiddelde leeftijd Franse bulldog

De gemiddelde leeftijd van een Franse Bulldog varieert meestal tussen 10 en 12 jaar. Zoals bij veel hondenrassen, zijn er enkele gezondheidsproblemen waar Franse Bulldogs vatbaar voor zijn, zoals ademhalingsproblemen en gewrichtsproblemen. Regelmatige dierenartscontroles, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen echter bijdragen aan het verlengen van hun levensduur en het bevorderen van een goede gezondheid.

Franse Bulldog prijs

De gemiddelde prijs voor een Franse bulldog is 1000 tot 2000 euro.

Echter kan de prijs van een Franse Bulldog sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals afstamming, kleur en fokker. Het is belangrijk om te kiezen voor een gerenommeerde fokker die zich inzet voor de gezondheid en het welzijn van de pups. Overweeg ook om te kijken naar adoptiemogelijkheden in plaats van kopen, om een hond in nood een liefdevol thuis te bieden.

Franse Bulldog kopen

Het kopen van een Franse Bulldog is een belangrijke beslissing die zorgvuldige overweging vereist. Denk na over je levensstijl, tijd, financiële mogelijkheden en het vermogen om voor de behoeften van het dier te zorgen. Een hond is een toegewijde metgezel en vereist tijd, liefde en aandacht gedurende zijn hele leven.

Samenvattend

De Franse Bulldog is een betoverend ras met een boeiende geschiedenis, een liefdevol karakter en specifieke verzorgingsbehoeften. Hun charmante uiterlijk en aanhankelijke aard maken hen geweldige metgezellen voor degenen die bereid zijn te investeren in hun welzijn. Of je nu kiest voor een pup of een adoptie overweegt, het hebben van een Franse Bulldog in je leven levert je vast veel plezier op.

FAQ

Hoe oud wordt een franse bulldog?

Een franse bulldog wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud. Ze kampen soms met gezondheidsproblemen zoals met de ademhaling.

Hoe oud worden franse bulldogs?

Franse Bulldogs worden ongeveer 10 tot 12 jaar oud. Ze hebben helaas ook geregeld gezondheidsproblemen die de leeftijd beïnvloeden.

Hoe ziet een gezonde franse bulldog eruit?

Een gezonde Franse Bulldog heeft een goed proportioneel gewicht in verhouding tot zijn grootte en bouw. Overgewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen, dus het is belangrijk dat je hond een gezond gewicht behoudt.

De vacht van een gezonde Franse Bulldog moet glanzend, schoon en goed onderhouden zijn. Let op tekenen van haaruitval, roos of huidirritaties.

De ogen moeten helder, schoon en vrij zijn van afscheiding. Rode, gezwollen of troebele ogen kunnen wijzen op problemen.

De oren moeten schoon zijn en vrij van overmatig oorsmeer of geur. Ontstoken oren kunnen een teken zijn van een infectie.

Een gezonde Franse Bulldog heeft schone tanden zonder overmatige tandsteen. Het tandvlees moet roze en gezond zijn, niet rood of ontstoken.

Franse Bulldogs hebben van nature kortere snuiten, maar een gezonde ademhaling is rustig en regelmatig. Ademhalingsproblemen, zoals snurken of hijgen, moeten niet constant of overmatig zijn.

Ook heeft een gezonde Franse bulldog een evenwichtige energie en toont interesse in spelen, bewegen en interactie. Overmatige lethargie of constant overmatig rusten kunnen tekenen zijn van ongemak of gezondheidsproblemen.

Een gezonde Franse Bulldog heeft een goede eetlust en geniet van zijn voedsel. Weigering om te eten of een plotselinge verandering in eetgewoonten kunnen zorgwekkend zijn.

Daarnaast behoudt een gezonde Franse bulldog zijn gewicht binnen een redelijk bereik en vertoont geen plotse veranderingen in gewicht.

Een gezonde Franse Bulldog neemt deel aan normale hygiënische activiteiten, zoals het verzorgen van zichzelf en zichzelf schoonhouden.

Als laatste toont een gezonde hond sociaal gedrag, is alert en reageert op zijn omgeving. Agressie, angst of constant terugtrekken kunnen tekenen zijn van mogelijke problemen.

Wat kost een franse bulldog?

Een franse bulldog kost 1000 tot 2000 euro. Hierbij verschilt de prijs, afhankelijk van waar je ‘m aanschaft.

Franse bulldog
Een Franse bulldog is een leuke gezinshond waar je veel plezier van kunt hebben.

Hoe lang leven franse bulldogs?

Franse bulldog leven gemiddeld 10 tot 12 jaar. Dit zijn gemiddeldes en er zijn veel voorbeelden van honden die minder oud zijn geworden maar ook veel die ouder zijn geworden.

Hoe lang is een franse bulldog zwanger?

Een Franse Bulldog is gemiddeld ongeveer 63 dagen zwanger, wat ongeveer 9 weken is. Dit is een standaardtijd die geldt voor de meeste hondenrassen. Het tijdsbestek kan echter enigszins variëren, met enkele dagen meer of minder, afhankelijk van factoren zoals de individuele hond, de grootte van het nest en andere genetische en omgevingsfactoren.

Hoe lang kan een franse bulldog alleen zijn?

De tijd die een Franse Bulldog alleen kan zijn, varieert afhankelijk van de individuele hond, zijn leeftijd, persoonlijkheid, trainingsniveau en gewoonten. Over het algemeen staan Franse Bulldogs erom bekend dat ze erg gehecht zijn aan hun eigenaren en gezelschap waarderen. Ze kunnen last hebben van verlatingsangst en kunnen zich eenzaam of angstig voelen als ze te lang alleen worden gelaten.

Gemiddeld gezien zou een puppy niet langer dan 2 tot 3 uur alleen gelaten moeten worden. Voor volwassen honden ligt dit op 4 tot 6 uur per keer. Dit zijn richtlijnen en hier kun je niet blind van uit gaan.

Hoe zwaar wordt een franse bulldog?

Over het algemeen zijn mannelijke Franse Bulldogs meestal iets groter en zwaarder dan vrouwelijke Franse Bulldogs. Een typische mannelijke Franse Bulldog kan variëren van ongeveer 9 tot 13 kilogram, terwijl een typische vrouwelijke Franse Bulldog meestal tussen de 7 en 11 kilogram weegt.