Entlebucher sennenhond

Een Entlebucher Sennenhond aan het rusten

De herkomst van de Entlebucher Sennenhond ligt in Zwitserland. Het ras is ontstaan in een klein dorpje genaamd Entlebuch. Daar is de hond ook naar vernoemd. Het is de kleinste variant van de vier Zwitserse sennenhonden. De Zwitsers zijn erg trots op dit hondenras. De Entlebucher sennenhond was vroeger voornamelijk een waakhond maar wordt tegenwoordig gezien als een geweldige familiehond.

Dit hondenras is ooit gefokt als alleskunner. Een hond die de boerderij kon bewaken, het vee kon beschermen en kon hoeden. Hij moest daar logischerwijs ook voldoende energie voor hebben. Hij moest zelfstandig kunnen optreden wanneer het vee in gevaar was. De Entlebucher sennenhond kent een techniek waarbij hij in de poot van een koe kan bijten zodat deze de juiste kant oploopt. De koe raakt hierbij niet gewond. Het geeft de intelligentie en leergierigheid van dit hondenras weer.

De Entlebucher sennenhond is een ras dat graag veel beweegt. Het liefst is hij de hele dag actief en maakt daarbij veel meters. Hij rent graag en wil ook graag uitgedaagd worden. Het komt de hond dan ook ten goede als hij taken krijgt. Dit kunnen taken in en rondom het huis zijn zoals bijvoorbeeld de post ophalen. Hij is erg energiek en daarom dien je er ook vaak mee op uit te gaan. Lange wandelingen zijn een optie maar ook fietsen. Ook zwemt een Entlebucher sennenhond meestal graag en daar kan hij ook veel energie in kwijt. Wil je het iets plezieriger maken dan kun je er ook mee op flyball gaan en je zult zien dat ze er erg goed in zijn. Ook agility is erg geschikt voor deze energieke hond. Kortom, het is geen hond die veel stil wil zitten.

Entlebucher sennenhond karakter

De kop van een Entlebucher sennenhond
Een Entlebucher Sennenhond in het gras.

De Entlebucher sennenhond heeft een zacht karakter. Het is een lieve hond maar hij is wel beschermend. Hij zal in eerste instantie terughoudend zijn naar vreemden maar zodra de baas goedkeuring geeft zal het geen enkel probleem opleveren. Ze zijn ook intelligent en zelfstandig. Bovendien zijn ze erg energiek en actief. De intelligentie in combinatie met hun energie zorgt er voor dat deze hond heel geschikt is voor honden spellen zoals flyball en agility.

Dit hondenras vergt een geduldige opvoeding. Ze zijn over het algemeen gevoelig voor stemintonaties. Ook zijn ze zelfstandig en dat zorgt er voor dat te grote stemverheffingen alleen maar averechts werken. Het is veel verstandiger om wederzijds respect te creëren waarbij de hond genoeg uitdaging krijgt en hij er plezier in krijgt om voor je te werken. Hij wil namelijk niets liever dan dat. De Entlebucher sennenhond zal je geduld zeker waard zijn.

Entlebucher sennenhond en andere dieren

De Entlebucher sennenhond kan prima omgaan met andere dieren. In de regel is het verstandig om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Hoe eerder hoe beter. Het zijn geen agressieve honden. Dit hondenras wil nog wel eens andere dieren bij elkaar drijven wanneer hij in een groot gezelschap is. Dit komt doordat hij dit instinctief in zich heeft zitten maar dit gaat niet gepaard met agressie.

Hoe oud wordt een Entlebucher sennenhond?

Een Entlebucher Sennenhond wordt gemiddeld 11 tot 14 jaar oud.

Hoe ziet een Entlebucher sennenhond er uit?

De Entlebucher sennenhond heeft een herkenbare kleurstelling. Zijn vacht is namelijk altijd zwart, bruin en wit door elkaar heen. Het gezicht heeft een symmetrisch patroon en de ogen zijn klein en donker. De oren zitten hoog en hangen altijd.

In de meeste gevallen is de punt van de staart wit. Dat hoeft overigens niet altijd zo te zijn. De staart komt in drie vormen voor, namelijk:

  • Een lange staart;
  • Een half korte staart;
  • Een korte staart.

Het is genetisch bepaald welke staart ze krijgen. Entlebucher sennenhonden met één van deze types staart worden erkend.

De vacht is kort en stug. Deze dient af en toe geborsteld te worden tenzij de hond in de rui is. In dat geval verhaart deze sennenhond hevig. Je kunt dan wel iedere dag gaan borstelen want er gaan heel veel haren uitvallen. Dit komt overigens bij heel veel honden voor. Voor de rest dient de vacht af en toe schoongemaakt te worden zodat deze glanzend blijft.

Wat kost een Entlebucher sennenhond?

Een Entlebucher sennenhond kost gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro.

Wat weegt een Entlebucher Sennenhond?

Een Entlebucher sennenhond weegt gemiddeld tussen 20 en 30 kilogram. Er zit vaak geen tot weinig verschil tussen het gewicht van een reu of een teef.

Andere honden rassen