Entlebucher sennenhond

Een Entlebucher Sennenhond aan het rusten

Introductie

De Entlebucher Sennenhond is een prachtig hondenras dat zijn oorsprong vindt in Zwitserland. Met zijn stevige bouw, opvallende driekleurige vacht en alerte uitstraling is de Entlebucher Sennenhond een geliefd gezelschapsdier en werkhond. In dit artikel zullen we meer leren over het karakter van de Entlebucher Sennenhond, waar je een pup kunt kopen, en hoe deze hond omgaat met alleen thuis zijn.

Het karakter van de Entlebucher Sennenhond

De Entlebucher Sennenhond staat bekend om zijn energieke en levendige karakter. Deze hond is intelligent, waakzaam en zeer trouw aan zijn baasje. Hier zijn enkele belangrijke eigenschappen van het karakter van de Entlebucher Sennenhond:

  • Waakzaam: De Entlebucher Sennenhond is van nature een uitstekende waakhond. Hij is alert en zal zijn gezin beschermen tegen mogelijke bedreigingen.
  • Moedig: Deze hond is niet bang aangelegd. Hij zal moedig en vastberaden optreden in verschillende situaties.
  • Actief: De Entlebucher Sennenhond heeft veel energie en heeft dagelijks beweging nodig. Lange wandelingen, spelen en trainen zijn essentieel om aan zijn behoeften te voldoen.
  • Trainbaar: Deze hond is intelligent en leergierig, wat het trainingsproces vergemakkelijkt. Het is belangrijk om consequent en geduldig te zijn bij de training.
  • Sociaal: Over het algemeen is de Entlebucher Sennenhond sociaal en goed in de omgang met gezinsleden en andere huisdieren. Het is echter belangrijk om hem op jonge leeftijd goed te socialiseren.
Entlebucher sennenhond liggend
Een Entlebucher sennenhond heeft een levendig en energiek karakter.

Een Entlebucher Sennenhond pup kopen

Als je hebt besloten dat de Entlebucher Sennenhond het juiste ras is voor jou, is het belangrijk om een betrouwbare fokker te vinden. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het kopen van een Entlebucher Sennenhond pup:

Onderzoek

Begin met het doen van grondig onderzoek naar fokkers die gespecialiseerd zijn in Entlebucher Sennenhonden. Zoek naar fokkers die een goede reputatie hebben en ervaring hebben met het ras.

Bezoek de fokker

Een persoonlijk bezoek aan de fokker is essentieel om de omstandigheden te beoordelen en de pup en zijn ouders te ontmoeten. Let op de hygiëne, het gedrag van de honden en vraag naar gezondheidskeuringen en stambomen.

Stel vragen

Stel de fokker vragen over het ras, de gezondheidsproblemen die kunnen voorkomen en hoe de fokker zorgt voor de socialisatie van de pups. Een goede fokker zal al je vragen graag beantwoorden.

Gezondheidscheck

Zorg ervoor dat de pup een gezondheidscontrole heeft gehad, inclusief vaccinaties en ontworming. Een goede fokker zal deze informatie verstrekken en je voorzien van een gezondheidscertificaat.

Entlebucher sennenhond pup
Een Entlebucher Sennenhond pup is een schattige vertoning.

De Entlebucher Sennenhond alleen thuis

Net als veel andere hondenrassen, kan de Entlebucher Sennenhond zich soms ongemakkelijk voelen wanneer hij alleen thuis is. Hier zijn enkele tips om dit probleem aan te pakken:

Opbouwen van vertrouwen

Begin met het opbouwen van vertrouwen en leer je Entlebucher Sennenhond dat je altijd terugkomt. Laat hem geleidelijk wennen aan alleen zijn door korte periodes weg te gaan en geleidelijk aan de duur te verlengen.

Creëer een comfortabele omgeving

Zorg ervoor dat je hond toegang heeft tot zijn favoriete speelgoed, kauwbotten en een comfortabele plek om te rusten. Dit kan helpen om zijn aandacht af te leiden en hem een gevoel van veiligheid te geven.

Training en mentale stimulatie

Trainingsactiviteiten en mentale stimulatie kunnen helpen om de angst van je hond te verminderen. Leer hem bijvoorbeeld nieuwe commando’s, verstop traktaties door het huis, of gebruik puzzelspeelgoed om hem bezig te houden.

Overweeg een maatje

Als je hond moeite blijft hebben met alleen zijn, kun je overwegen om een maatje voor hem te krijgen. Een andere hond kan gezelschap bieden en de angst verminderen.

Onthoud dat elke hond individueel is en zijn eigen behoeften heeft. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de juiste training en begeleiding te bieden om je Entlebucher Sennenhond te helpen bij het omgaan met alleen thuis zijn.

Entlebucher sennenhond beweging

Dit hondenras is ooit gefokt als alleskunner. Een hond die de boerderij kon bewaken, het vee kon beschermen en kon hoeden. Hij moest daar logischerwijs ook voldoende energie voor hebben. Hij moest zelfstandig kunnen optreden wanneer het vee in gevaar was. De Entlebucher sennenhond kent een techniek waarbij hij in de poot van een koe kan bijten zodat deze de juiste kant oploopt. De koe raakt hierbij niet gewond. Het geeft de intelligentie en leergierigheid van dit hondenras weer.

De Entlebucher sennenhond is een ras dat graag veel beweegt. Het liefst is hij de hele dag actief en maakt daarbij veel meters. Hij rent graag en wil ook graag uitgedaagd worden. Het komt de hond dan ook ten goede als hij taken krijgt. Dit kunnen taken in en rondom het huis zijn zoals bijvoorbeeld de post ophalen. Hij is erg energiek en daarom dien je er ook vaak mee op uit te gaan. Lange wandelingen zijn een optie maar ook fietsen. Ook zwemt een Entlebucher sennenhond meestal graag en daar kan hij ook veel energie in kwijt. Wil je het iets plezieriger maken dan kun je er ook mee op flyball gaan en je zult zien dat ze er erg goed in zijn. Ook agility is erg geschikt voor deze energieke hond. Kortom, het is geen hond die veel stil wil zitten.

De kop van een Entlebucher sennenhond
Een Entlebucher Sennenhond heeft veel beweging nodig.

Entlebucher sennenhond opvoeding

Dit hondenras vergt een geduldige opvoeding. Ze zijn over het algemeen gevoelig voor stemintonaties. Ook zijn ze zelfstandig en dat zorgt er voor dat te grote stemverheffingen alleen maar averechts werken. Het is veel verstandiger om wederzijds respect te creëren waarbij de hond genoeg uitdaging krijgt en hij er plezier in krijgt om voor je te werken. Hij wil namelijk niets liever dan dat. De Entlebucher sennenhond zal je geduld zeker waard zijn.

Entlebucher sennenhond en andere dieren

De Entlebucher sennenhond kan prima omgaan met andere dieren. In de regel is het verstandig om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Hoe eerder hoe beter. Het zijn geen agressieve honden. Dit hondenras wil nog wel eens andere dieren bij elkaar drijven wanneer hij in een groot gezelschap is. Dit komt doordat hij dit instinctief in zich heeft zitten maar dit gaat niet gepaard met agressie.

Entlebucher sennenhond
De Entlebucher sennenhond kan goed omgaan met andere dieren.

Hoe oud wordt een Entlebucher sennenhond?

Een Entlebucher Sennenhond wordt gemiddeld 11 tot 14 jaar oud.

Hoe ziet een Entlebucher sennenhond er uit?

De Entlebucher sennenhond heeft een herkenbare kleurstelling. Zijn vacht is namelijk altijd zwart, bruin en wit door elkaar heen. Het gezicht heeft een symmetrisch patroon en de ogen zijn klein en donker. De oren zitten hoog en hangen altijd.

In de meeste gevallen is de punt van de staart wit. Dat hoeft overigens niet altijd zo te zijn. De staart komt in drie vormen voor, namelijk:

  • Een lange staart;
  • Een half korte staart;
  • Een korte staart.

Het is genetisch bepaald welke staart ze krijgen. Entlebucher sennenhonden met één van deze types staart worden erkend.

De vacht is kort en stug. Deze dient af en toe geborsteld te worden tenzij de hond in de rui is. In dat geval verhaart deze sennenhond hevig. Je kunt dan wel iedere dag gaan borstelen want er gaan heel veel haren uitvallen. Dit komt overigens bij heel veel honden voor. Voor de rest dient de vacht af en toe schoongemaakt te worden zodat deze glanzend blijft.

Wat kost een Entlebucher sennenhond?

Een Entlebucher sennenhond kost gemiddeld tussen de 1000 en 2000 euro.

Wat weegt een Entlebucher Sennenhond?

Een Entlebucher sennenhond weegt gemiddeld tussen 20 en 30 kilogram. Er zit vaak geen tot weinig verschil tussen het gewicht van een reu of een teef.

Andere honden rassen