Engelse springer spaniël

De kop van een Engelse springer spaniël

De herkomst van de Engelse springer spaniël ligt in Engeland. Het is van ouds her een jachthond die erg goed is in zijn werk. Dit ras wordt nog steeds voor het zelfde doel ingezet als honderden jaren eerder. De Engelse springer Spaniël is namelijk een goede opstoter. Dit betekent dat hij wild opjaagt zodat de jager het opvliegende of weg rennende wild kan schieten. Hij jaagt het wild uit de dichte begroeiing zoals duinen, struiken of bosjes. Hij heeft dan ook de perfecte eigenschappen hiervoor. Vanwege zijn bouw, behendigheid en uithoudingsvermogen kan hij zich goed door alle begroeiing heen wurmen.

De Engelse springer spaniël komt voor in een jachtlijn en een showlijn. Dit zijn twee types van het ras waarbij de eerstgenoemde uitstekend is in het opstoten van wild. De tweede wordt voornamelijk gebruikt voor de show en heeft hiervoor de juiste eigenschappen. Beide types kunnen ook geweldige gezelschapshonden zijn. Ze houden van nature van kinderen en zijn erg tolerant naar hun gezin. Ze werken graag voor het gezin. Ook naar onbekenden zijn ze vaak enthousiast en vrolijk. Door hun grote hoeveelheid energie zijn ze graag bezig. Het is dan ook een hond waar je uren mee kunt wandelen.

Engelse springer spaniël karakter

Een Engelse springer spaniël in het gras.
Een Engelse springer spaniël aan het snuffelen in het gras.

Het karakter van de Engelse springer spaniël is erg aangenaam. Ze zijn over het algemeen zachtaardig en heel vriendelijk. Ze houden van kinderen en zijn geweldig voor het gezin. Vanwege zijn zachtaardigheid behoeft deze hond geen agressieve opvoeding. Echter is consistentie en duidelijkheid wel van groot belang omdat ook koppigheid voor kan komen bij deze honden. Het is belangrijk dat de hond van jongs af aan zijn plek in het gezin kent en daarom op een evenwichtige, consistente en duidelijke manier opgevoed wordt.

Engelse springer spaniëls zijn erg intelligent. Ze leren graag en snel. Dit is ook een van de redenen dat ze voor de jacht geschikt zijn. Vanwege zijn intelligentie vinden ze het ook leuk om trucjes te leren. Je zult snel progressie boeken met dit type hondenras. Hetzelfde geldt voor spelletjes. De hond zal over het algemeen gauw begrijpen hoe het werkt en daardoor is het een vermakelijk ras.

De Engelse spring spaniël wil bovenal graag zijn baas tevreden stellen. Dit betekent dat hij door het vuur gaat voor de baas en zijn gezin. Het is daarom een heel betrouwbare hond. Hij zal doen wat je van hem vraagt en zal daarbij alles geven. De hond wordt dan ook graag uitgedaagd. Hij zal het beste in zijn vel zitten op het moment dat hij fysiek en mentaal de juiste hoeveelheid uitdaging krijgt. Dit in combinatie met zijn intelligentie en werklust zorgt er ook voor dat het een populair hondenras is in Nederland.

Engelse springer spaniël en andere dieren

Dit hondenras is en blijft een jachthond. Dit instinct zal dus altijd in de hond aanwezig blijven. Dat betekent overigens niet dat de Engelse springer Spaniël niet om kan gaan met andere huisdieren. Katten zijn bijvoorbeeld geen probleem als de hond maar van pup af aan er mee opgevoed wordt. Het kan wel een probleem worden als de hond als ouder is en dan pas geïntroduceerd wordt met katten. Het is dus verstandig om hem van jongs af aan te laten wennen aan andere huisdieren. Met andere honden heeft de Engelse springer spaniël doorgaans geen problemen.

Hoe oud wordt een Engelse springer spaniël?

Een Engelse springer spaniël hond kan tot wel 14 jaar oud worden.

Hoe ziet een Engelse springer spaniël er uit?

Een Engelse springer Spaniël is er in een showlijn en een jachtlijn. De showlijn wordt voornamelijk gebruikt voor shows en de jachtlijn voor de jacht. Beide types kunnen leuke gezelschapshonden zijn. Ze staan beide redelijk hoog op de benen ten opzichte van andere spaniëls. Ze hebben een sterk lichaam maar wel compact. De jachtlijn heeft een iets rondere snuit en bij de showlijn ziet deze snuit er vaak iets vierkanter uit. De vacht is bij de jachtlijn iets korter dan bij de showlijn. Ze komen beide voor in verschillende kleuren. Bekende kleuren zijn zwart en wit, wit, kleuren met tan en leverkleur.

Hoe zwaar is een Engelse springer Spaniël?

Een gezonde Engelse springer spaniël hond weegt tussen de 20 en 25 kilogram.

Kan een Engelse springer spaniël goed alleen zijn?

Een Engelse springer spaniël kan niet goed alleen zijn. Dit type hondenras is graag bij zijn baas en zijn gezin. Het kan de hond wel aangeleerd worden om langer alleen te zijn maar dit hangt af van de opvoeding. Van nature is deze hond niet graag lang alleen.

Wat kost een Engelse springer spaniël?

Een Engelse springer spaniël pup kost in veel gevallen tussen de 750 en 1250 euro.

Hoeveel beweging springer spaniël?

Een Engelse springer spaniël wil graag veel beweging. Het is een erg energieke hond die graag uitgedaagd wordt. Hij vindt het heerlijk om urenlang te wandelen en staat altijd klaar om te werken voor zijn baas. Deze hond vind het ook fijn om te bewegen door middel van spelletjes of trucjes. De hond wil graag iedere dag even onaangelijnd zijn energie kwijt.

Hoe lang groeit een springer spaniël?

Een Engelse springer spaniël groeit ongeveer 9 maanden lang. Na 9 maanden is de hond in de meeste gevallen op zijn volwassen gewicht en grootte. De hond weegt dan tussen de 20 en 25 kilogram en heeft een schofthoogte van ongeveer 50 centimeter.

Andere honden soorten