Dwergschnauzer

Een vrolijke dwergschnauzer

De herkomst van de dwergschnauzer ligt in Duitsland. Ze zijn hier gefokt aan het einde van de 19e eeuw. Ze stammen af van de Affenpischers en de schnauzers. Het is een van de populairste schnauzers die er zijn. Het is ook de enige terriër waarbij de herkomst niet in Groot Brittannië ligt. Oorspronkelijk zijn ze gefokt om ratten te vangen op de boerderij. Tegenwoordig vind je ze zowel in de stad als op het platteland. Het zijn hele vrolijke honden die graag onderdeel zijn van het gezin. Het is een onverschrokken hond die doorgaans bezoek door te blaffen zal aankondigen.

Dwergschnauzer karakter

Dwergschnauzers in het gras
Dwergschnauzers in het gras

Het karakter van de dwergschnauzer is te omschrijven als temperamentvol of pittig. Het zijn sterke hondjes die eigenzinnig kunnen zijn. Ze kunnen ook wat opvliegend zijn als ze bijvoorbeeld andere honden tegenkomen. Dit is overigens niet bij iedere dwergschnauzer het geval.

Ze zijn doorgaans erg speels waardoor ze ook een leuke aanvulling voor het gezin zijn. Het zijn hondjes die zich makkelijk aanpassen en ze lijken daarin erg op de ‘gewone’ schnauzer. Ze zijn ook gehoorzaam en zijn trouw aan het gezin. Ze zijn wel aanwezig omdat ze graag blaffen.

Dwergschnauzer en andere dieren

De dwergschnauzer is een hond die goed opschieten kan met andere dieren. De hond kan dan het beste van jongs af aan opgroeien met andere dieren. Anders kan het in sommige gevallen nogal opvliegerig reageren op andere honden of katten. Echter zit er geen agressie in deze honden dus vaak wil hij even laten zien dat hij er ook is.

Hoe oud wordt een dwergschnauzer?

Een dwergschnauzer wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar oud.

Hoe ziet een dwergschnauzer er uit?

De dwergschnauzer heeft een vierkant lichaam met een ruwe vacht. De vacht is draadachtig en ruw. De vacht op de benen van de dwergschnauzer is vaak veel zachter en minder ruw. Op de schedel en op de oren is haar vaak korter dan op de rest van het lichaam. De kleur van de vacht is er in de volgende erkende kleuren:

  • Een zuivere zwarte kleur met een zwarte ondervacht;
  • Een peper en zout kleur;
  • Een zwart en zilveren kleur;
  • Een zuivere witte kleur met een witte ondervacht.

De dwergschnauzer heeft een nogal herkenbaar voorkomen. Dit komt doordat hij een zachte, lange baard heeft. Het haar van de baard is zacht en dus niet ruw, in tegenstelling tot het grootste deel van zijn lichaam. De baard zit op de bovenkant van de snuit. Een ander onderdeel van zijn herkenbaarheid zijn de lang behaarde wenkbrauwen. Het geeft de dwergschnauzer samen met zijn baard zijn kenmerkende vertoning.

De dwergschnauzer heeft een krachtige boven- en onderkaak. Vermoedelijk om de ratten snel dood te kunnen bijten. Ze hebben middelgrote ogen en grappige hangoren. De binnenkant van de hangoren hangen tegen de wangen aan.

Hoe duur is een dwergschnauzer?

Een dwergschnauzer kost gemiddeld tussen de 1500 en 2500 euro.

Wat weegt een dwergschnauzer?

Een dwergschnauzer weegt gemiddeld tussen de 4,5 en 7 kilogram.

Andere honden rassen