Duitse Pinscher

Een jonge Duitse Pinscher

Duitse Pinscher kenmerken

Herkomst Duitse Pinscher

De herkomst van de Duitse Pinscher ligt in Duitsland. Het is een van de oudste honden rassen voor zover bekend. Ze werden honderden jaren geleden al afgebeeld door verschillende kunstenaars op schilderijen en prenten. Als we de honden op deze schilderijen en prenten vergelijken met de huidige Duitse Pinschers kan geconcludeerd worden dat ze nauwelijks veranderd zijn. Deze honden zijn door de eeuwen heen vrijwel onveranderd gebleven.

De Duitse Pinscher op de boerderij

De Duitse Pinscher werd in het verleden veel ingezet op de boerderij. Ze waken graag over het erf en zijn daarnaast ook leuk gezelschap. Ze zijn in het bijzonder goed in het jagen op ratten en muizen. Dit gebeurde vooral in de stallen waar de paarden verblijven. De Duitse Pinscher werd hierom in het Duits ook stalhond genoemd.

Verzorging Duitse Pinscher

Honden die van oudsher op de boerderij leven hebben vaak een gemeenschappelijke eigenschap: ze hebben vaak geen uitgebreide verzorging nodig. Dit is bij de Duitse Pinscher dan ook niet anders. De vacht van de Duitse Pinscher behoeft weinig verzorging. Het ras heeft een korte, makkelijke te onderhouden, vacht. In de meeste gevallen is de vacht zwart met rode vlekken of accenten. Er zijn Duitse Pinschers die volledig rood zijn maar daar zijn er beduidend minder van.

Grootte Duitse Pinschers

Duitse Pinschers zijn klein tot middelgrote honden. Het is een trots honden ras met veel zelfvertrouwen. Het lichaam is erg gespierd. Zijn lengte is ongeveer gelijk aan zijn hoogte. Ze staan bekend als erg gezonde honden.

Duitse Pinscher karakter

Een Duitse Pinscher zitten op het gras.

Temperamentvol

De Duitse Pinscher heeft een temperamentvol karakter. Dat betekent dat het een alerte hond is die graag bezig is. Ze worden ook wel als levendig omschreven. In het karakter van de Duitse Pinscher vind je ook het waakzame terug. De hond waakt graag over een erf of huis en zal ook beschermend zijn over zijn gezin.

Vrolijk en loyaal

Het karakter van de Duitse Pinscher bezit ook vrolijkheid en loyaliteit. De hond is loyaal naar zijn baas en familie. Het is een erg vrolijk honden ras en ze zijn dan ook graag bij je in de buurt. Het is niet alleen een waker maar ze zitten ook graag bij je op de bank voor een knuffel. Speelsheid is ook onderdeel van het karakter van de Duitse Pinscher. Ze worden ook wel omschreven als onvermoeibaar speels.

Duitse Pinschers blaffen

Over het algemeen zullen vreemden verwelkomd worden met geblaf wat voortkomt uit het waakinstinct van dit hondenras. De Duitse Pinscher kan goed gehoorzamen maar behoeft dan wel een strakke en consequente opvoeding. Ze nemen namelijk niet zomaar alles aan. Ze denken graag zelf na en maken ook zelf keuzes. Alleen een sterke en duidelijke leider kan dit eigenzinnige hondenras goed laten gehoorzamen. Wanneer dit lukt gaat de Duitse Pinscher voor de baas door het vuur.

Intelligentie Duitse Pinscher

De intelligente Duitse Pinscher heeft een compleet karakter en is een goede familiehond. Hij komt het beste tot z’n recht op de boerderij of een huis met een erf. Zo niet dan is wel een hond die om veel beweging vraagt. Ze nemen graag de leiding en behoeven een sterke leider. Als dit niet het geval is zal dit eigenzinnige hondenras op basis van zijn intelligentie zelf het heft in handen nemen.

Duitse Pinscher en andere dieren

De Duitse Pinscher kan goed met andere dieren overweg. Ze kunnen enigszins dominant gedrag vertonen. Wanneer dit honden ras op jonge leeftijd opgroeit met katten of andere dieren dan geeft dit in de meeste gevallen geen problemen. Vanwege zijn jachtinstinct kan men beter wel opletten als het om knaagdieren gaat. Hij is immers van oudsher op jacht naar muizen en ratten.

Hoe oud wordt een Duitse Pinscher?

De Duitse Pinscher kan tot wel 14 jaar oud worden.

Hoe groot is een Duitse Pinscher?

Een Duitse Pinscher is zo’n 50 centimeter groot. De lengte is vaak gelijk aan de hoogte. Het is kleine tot middelgrote hond. Ze wegen doorgaans niet meer dan 20 kilogram.

Een Duitse Pinscher is ongeveer 50 centimeter groot
Een Duitse Pinscher is ongeveer 50 centimeter groot.

Hoe zwaar is een Duitse Pinscher?

Een gezonde Duitse Pinscher is niet zwaarder dan 20 kilogram.

Waar Kan je een Duitse Pinscher kopen?

Een Duitse Pinscher kun je het beste bij een erkende fokker kopen. In Nederland zijn er erkende fokkers van de Duitse Pinscher. Ook in Duitsland zijn veel goede fokkers, vooral in de regio waar het ras ooit ontstaan is.

Hoe duur is een Duitse Pinscher?

Een Duitse Pinscher kostte in 2022 gemiddeld 1500 euro. Dit is sterk afhankelijk van de kwaliteit van de fokker.

Andere Duitse honden

Dwergschnauzers
Ruwharige Teckel